Διάλεξη του David Elbaz: Αναζητώντας το αόρατο σύμπαν ή οι 5 κοσμικές ψευδαισθήσεις

« Το θυμάμαι σαν να ήταν χθες. Ήταν φθινόπωρο. Είδα ένα φύλλο να πέφτει από ένα δέντρο με μια ασυνήθιστη ηρεμία και μετά να ακινητοποιείται … εν πτήση. Εάν ένα απλό φύλλο είναι ικανό να παγώσει το χρόνο, να ανακόψει τη μοιραία πτώση, τότε όλα είναι δυνατά, ακόμη και το αδύνατο … »  David Elbaz

Μία νέα αίσθηση ελευθερίας διακατέχει την επιστημονική κοινότητα από τη στιγμή που τα αστεροσκοπεία αποκάλυψαν στο σύμπαν φαινόμενα αντίστοιχα με εκείνο του απείθαρχου φύλλου. Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι υπάρχει ένα αόρατο μέρος του σύμπαντος που αποτελείται από μια άγνωστη μορφή ύλης και ενέργειας; Πρόκειται άραγε για κοσμική ψευδαίσθηση; Το σύμπαν είναι όντως μια αυταπάτη ή η εντύπωση αυτή οφείλεται στο αποτυχημένο κυρίαρχο επιστημονικό παράδειγμα;

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ριζική αλλαγή παραδείγματος, η οποία θα είναι ικανή να ανατρέψει την αντίληψή μας για το σύμπαν, ίσως ακόμη και για τον ίδιο μας τον κόσμο, όπως έχει άλλωστε ξανασυμβεί στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, την οποία θα συντονίσει ο Βασίλης Χαρμανδάρης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής στο Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας και Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Σκίνακα.

DAVID ELBAZ

Παρουσίαση των ομιλητών:

David Elbaz
Αστροφυσικός στην Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας (CEA) της Γαλλίας, ο David Elbaz διευθύνει το Τμήμα Αστροφυσικής. Είναι επίσης αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού Astronomy & Astrophysics και διετέλεσε επιστημονικός σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Το επιστημονικό του έργο επικεντρώνεται στην κατανόηση του αόρατου σύμπαντος. Μελετά το σχηματισμό και την εξέλιξη των γαλαξιών, τις γαλαξιακές μαύρες τρύπες και την επίδραση της σκοτεινής ύλης, ενώ ασχολείται ενεργά με την εκλαΐκευση της επιστήμης μέσα από βιβλία, δρώμενα, ντοκιμαντέρ και διαλέξεις που συγκεντρώνουν πάνω από ένα εκατομμύριο θεάσεις.

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Academia Europaea), βραβεύτηκε για το επιστημονικό του έργο από την Ακαδημία Επιστημών της Γαλλίας (βραβείο Jaffé, 2017) και από την Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία (βραβείο Chrétien, 2000), και συγκαταλέγεται μεταξύ των Highly Cited Researchers (Web of Science, Clarivate Analystics).

Βασίλης Χαρμανδάρης
Καθηγητής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας καθώς και του Αστεροσκοπείου Σκίνακα. Είναι επιστημονικός σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Επιστημών του Σύμπαντος του CNRS (Γαλλία) και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του επιστημονικού περιοδικού Astronomy & Astrophysics.

Έχει εργαστεί σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Το επιστημονικό του έργο επικεντρώνεται στην κατανόηση του μηχανισμού παραγωγής ενέργειας σε πυρήνες γαλαξιών στο κοντινό και μακρινό σύμπαν, χρησιμοποιώντας κυρίως παρατηρήσεις από διαστημικά τηλεσκόπια.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

  • Με βάση τις οδηγίες των ελληνικών αρχών η είσοδος στο Γαλλικό Ινστιτούτο επιτρέπεται μόνο σε κατόχους πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, ή αρνητικού rapid-test που έχει διενεργηθεί τουλάχιστον 48 ώρες πριν, και μέχρι την πλήρωση των 180 θέσεων για καθήμενους σύμφωνα με την καθορισμένη από τα μέτρα χωρητικότητα.
  • Για την είσοδο στο Γαλλικό Ινστιτούτο είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, καθώς και ο έλεγχος όλων των χειραποσκευών. Μπορεί να πραγματοποιηθεί θερμομέτρηση κατά την είσοδο.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου και καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.
  • Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος εφαρμόζει με σχολαστικό τρόπο τα μέτρα προστασίας και τήρησης αποστάσεων σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΟΔΥ.

19 Οκτ 2021

19:00 - 20:30

Auditorium Théo Angelopoulos

Είσοδος ελεύθερη

Ζωντανή Μετάδοση!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά και γαλλικά

Παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης κατόπιν αιτήματος, μετά το πέρας της διάλεξης. Η βεβαίωση παρακολούθησης χορηγείται αποκλειστικά σε θεατές που παρακολουθούν δια ζώσης την εκδήλωση στο Auditorium Theo Angelopoulos, μετά το πέρας των ομιλιών.

Μετά το πέρας της διάλεξης ο David Elbaz θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του «Αναζητώντας το αόρατο σύμπαν – Σκοτεινή ύλη, σκοτεινή ενέργεια, μαύρες τρύπες», που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά.

Σε συνεργασία με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Διάλεξη του David Elbaz: Αναζητώντας το αόρατο σύμπαν ή οι 5 κοσμικές ψευδαισθήσεις
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης