Διάλεξη του Edhem Eldem: Η Οθωμανική Iστορία μεταξύ τουρκικής μονοπώλησης και ελληνικής απόρριψης

H διάλεξη ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ για λόγους υγείας.

Τα εθνικά κράτη δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις αυτοκρατορίες των οποίων είναι διάδοχοι. Στην αντίληψή τους για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Τουρκία και η Ελλάδα δεν αποτελούν εξαίρεση – αποτελούν μάλιστα τέλειο παράδειγμα, αφού η πρώτη διεκδικεί το μονοπώλιο του οθωμανικού παρελθόντος, ενώ η δεύτερη απαρνείται την οθωμανική κληρονομιά.

Μπορεί η οθωμανική ιστορία να απαλλαγεί από αυτή τη διπλή μέγγενη και να αποκτήσει τη θέση που της αναλογεί και για τις δύο πλευρές του Αιγαίου;

Edhem Eldem

Γεννημένος το 1960 στη Γενεύη, ο Edhem Eldem πραγματοποίησε το μεγαλύτερο μέρος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής του σε γαλλικά λύκεια του εξωτερικού. Σήμερα είναι καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Boğaziçi της Κωνσταντινούπολης και κατέχει τη διεθνή έδρα Τουρκικής και Οθωμανικής Ιστορίας στο Collège de France. Ειδικός στη μελέτη των δύο τελευταίων αιώνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η έρευνα και οι δημοσιεύσεις του επικεντρώνονται στο λεβαντίνικο εμπόριο, στη μουσουλμανική επιτύμβια επιγραφική, στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορικής Τράπεζας, στην ιστορία της αρχαιολογίας και της φωτογραφίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια του μακρού 19ου αιώνα, στον εκδυτικισμό και τον οριενταλισμό, στην πολιτιστική ελίτ της ύστερης αυτοκρατορίας και στις (αυτο)βιογραφικές πηγές αυτής της περιόδου.

Συντονιστής:
Hervé Georgelin, Επίκουρος καθηγητής, Tμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Πληροφορίες

  • Ταυτόχρονη μετάφραση

→ Η συζήτηση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω της σελίδας ifg.gr/live-streaming
Οι μεταδόσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ του ΕΔΥΤΕ.

12 Οκτ 2022

19:00

Auditorium Theo Angelopoulos

Είσοδος ελεύθερη
Διάλεξη του Edhem Eldem: Η Οθωμανική Iστορία μεταξύ τουρκικής μονοπώλησης και ελληνικής απόρριψης
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης