Διάλεξη Esther Duflo: Τα καλά οικονομικά για – ακόμα πιο – δύσκολους καιρούς

Η καθηγήτρια Esther Duflo, κάτοχος της έδρας Οικονομικών «Φτώχεια και δημόσια πολιτική» του Collège de France, βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών το 2019, θα δώσει μια διαδικτυακή διάλεξη, με αφορμή και την κυκλοφορία στα ελληνικά του βιβλίου της «Καλά οικονομικά για δύσκολους καιρούς» από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

Συντονισμός: Ηλίας Παπαϊωάννου, καθηγητής Οικονομικών του London Business School.

Δείτε το βίντεο της Διάλεξης στο YouTube κανάλι μας:

Σε μία στιγμή που οι κοινωνίες μας βρίσκονται αντιμέτωπες με πολλαπλές κρίσεις, οικονομική, κλιματική και επί του παρόντος, υγειονομική, ποια είναι η «χρησιμότητα» των οικονομικών; Άλλοτε αμφισβητούμενη, άλλοτε θεωρούμενη περιττή και ενίοτε υπεραπλουστευμένη, πώς η έρευνα στον τομέα των Οικονομικών της Ανάπτυξης μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και στη στήριξη των «πληθυσμών που εγκαταλείφθηκαν στο περιθώριο από το νόμο της αγοράς»;

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Τα καλά οικονομικά για δύσκολους καιρούς» στην Ελλάδα και κατόπιν κοινής πρωτοβουλίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και των εκδόσεων Επίκεντρο, η βραβευμένη με το Νόμπελ Οικονομικών το 2019, Esther Duflo, προσκαλεί το ελληνικό κοινό σε μια διερεύνηση των ερευνητικών προκλήσεων στο χώρο των Οικονομικών της Ανάπτυξης και των τρόπων συμβολής τους στη δημόσια πολιτική. Κυρίως, παραθέτοντας ένα ευρύ φάσμα εναλλακτικών μορφών πολιτικής, η Esther Duflo θα εξηγήσει με ποιο τρόπο μία καλή οικονομική επιστήμη, στηριζόμενη στα πρόσφατα επιτεύγματα της έρευνας και σε αξιόπιστα εμπειρικά στοιχεία και δεδομένα, μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου και ανθρώπινου κόσμου.

Η Esther Duflo

Πτυχιούχος των Τμημάτων Ιστορίας και Οικονομικών της École Normale Supérieure (ENS) του Παρισιού, αναγορεύτηκε το 1999 διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT), όπου διδάσκει σήμερα ως καθηγήτρια Οικονομικών. Είναι επίσης κάτοχος της έδρας Οικονομικών «Φτώχεια και δημόσια πολιτική» του Collège de France στο Παρίσι.

Συνιδρύτρια και συν-διευθύντρια του J-PAL, Eργαστήριο κατά της φτώχειας, οι έρευνές της εστιάζονται στην κατανόηση της οικονομικής ζωής των φτωχών, υπό το πρίσμα του σχεδιασμού και της αξιολόγησης των κοινωνικών πολιτικών και προγραμμάτων, στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της χρηματοοικονομικής ένταξης, του περιβάλλοντος και της διακυβέρνησης.

Μέλος της National Academy of Sciences των ΗΠΑ και Corresponding Fellow της British Academy, οι εργασίες της απέσπασαν πληθώρα βραβείων και διακρίσεων, μεταξύ των οποίων το Prix de la Princesse des Asturies pour les Sciences Sociales (2015) και το μετάλλιο John Bates Clark (2010). Το 2019, κέρδισε με τους οικονομολόγους Abhijit Banerjee και Michael Kremer, το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας των Επιστημών, για την «πειραματική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας φτώχειας».

Ο Ηλίας Παπαϊωάννου

Καθηγητής Οικονομικών στη Σχολή Επιχειρήσεων του Λονδίνου (London Business School) και εταίρος-ερευνητής (research fellow) του Κέντρου Έρευνας Οικονομικής Πολιτικής (CEPR).

Η έρευνά του καλύπτει τη διεθνή οικονομία, τα οικονομικά της ανάπτυξης, την πολιτική οικονομία, το δίκαιο και τη χρηματοοικονομική και την οικονομική ιστορία.

Η έρευνά του έχει αναγνωριστεί με το βραβείο του καλύτερου νέου οικονομολόγου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank Institute Young Economist Award) το 2013 και την Ευρωπαϊκή Οικονομική Εταιρεία το 2005. Το 2018 έλαβε μια σημαντική διάκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council) για επέκταση της έρευνάς του για τον ρόλο της αποικιοκρατίας στην ανάπτυξη της Αφρικής.

 

22 Απρ 2021

19:00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διαδικτυακή μετάδοση από το Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος μέσω της πλατφόρμας Zoom και μέσω της Facebook σελίδας μας.

Ταυτόχρονη μετάφραση

Μπορείτε να στείλειτε τις ερωτήσεις σας για την Esther Duflo μέσω της πλατφόρμας Zoom, αλλά και χρησιμοποιώντας το #IFGdirect στο Twitter ή μέσω μηνύματος / σχολίου στη σελίδα Facebook του IFG.

Διάλεξη Esther Duflo: Τα καλά οικονομικά για – ακόμα πιο – δύσκολους καιρούς
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης