Διάλεξη του Gérard Mourou: «Λέιζερ, το ακραίο φως και οι εφαρμογές του»

Οι υψηλής έντασης ακτίνες λέιζερ μάς έχουν προσφέρει νέες δυνατότητες για την εμβάθυνση της γνώσης μας σχετικά με τη δημιουργία του κόσμου και την κατανόηση της διαμόρφωσής του. Το 1985, ο Gérard Mourou και η Donna Strickland κατάφεραν, χωρίς να καταστρέψουν το υλικό του ενισχυτή, να δημιουργήσουν υπερβραχείς και υψηλής έντασης παλμούς λέιζερ.

Κατ’ αρχάς διαπλάτυναν χρονικά τους παλμούς λέιζερ για να μειώσουν την ισχύ κορυφής τους, κατόπιν τους ενίσχυσαν και τελικά τους συμπίεσαν χρονικά για να παρατηρήσουν δραματική αύξηση της έντασης του παλμού. Η “ενίσχυση διαπλατυσμένων παλμών” έχει πολλές χρήσεις, μεταξύ άλλων, σε διορθωτικές επεμβάσεις σε οφθαλμούς. Αυτή η πρωτοποριακή τεχνική χάρισε στον καθηγητή Mourou και στη φοιτήτριά του, Donna Strickland, το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2018.

Θα παρουσιαστεί η αρχή της παραγωγής παλμών λέιζερ πολύ υψηλής έντασης, θα περιγραφούν οι πολλές εφαρμογές τους, οι οποίες εκτείνονται από τη χειρουργική οφθαλμών μέχρι την παραγωγή άφθονης, καθαρής και ασφαλούς πυρηνικής ενέργειας.

Παρουσίαση του ομιλητή:

Ο Gérard Mourou είναι καθηγητής-μέλος του Haut College της Ecole Polytechnique και διακεκριμένος καθηγητής A.D. Moore στο Πανεπιστήμιο του Michigan. Σπούδασε φυσική στο πανεπιστήμιο της Grenoble και έπειτα στο πανεπιστήμιο Pierre-et-Marie-Curie στο Παρίσι, όπου υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή το 1973. Αργότερα μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες και έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Rochester. Στη συνέχεια εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και στην Ecole Polytechnique στο Παρίσι.

Ο καθηγητής Mourou ήταν ο συντονιστής ενός συνεργατικού έργου στο πλαίσιο του προγράμματος-πλαισίου έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Extreme Light Infrastructure – ELI), το οποίο αποσκοπούσε στη δημιουργία μιας υποδομής στην Ευρώπη με τα πιο έντονα λέιζερ στον κόσμο.

Παρουσίαση του συντονιστή:

Ο Δημήτρης Χαραλαμπίδης είναι Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, επικεφαλής του εργαστηρίου Ε & Τ αττοσευτερολέπτων του ΙΤΕ-ΙΗΔΛ στο Ηράκλειο Κρήτης και Επικεφαλής Επιστημονικός Σύμβουλος της ELI-ALPS, Szeged, Ουγγαρία. Συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία και υλοποίηση της Extreme Light Infrastructure (ELI), υποδομής του οδικού χάρτη του European Strategy Forum for Research Infrastructures (ESFRI), της οποίας εμπνευστής και πρωτεργάτης ήταν ο καθηγητής Gerard Mourou. Στα πλαίσια της προπαρασκευαστικής φάσης της ELI, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, συνεργάστηκε στενά με τον G. Mourou και συνεχίζει τη συνεργασία του μαζί του σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Χρήσιμες πληροφορίες:

  • Είσοδος ελεύθερη
  • Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης
  • Ταυτόχρονη μετάφραση

→ Η συζήτηση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω της σελίδας ifg.gr/live-streaming
Οι μεταδόσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ του ΕΔΥΤΕ.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Ακαδημία Αθηνών και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

17 Μαρ 2022

19:00

Auditorium Theo Angelopoulos

Είσοδος ελεύθερη

Ζωντανή Μετάδοση!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ AUDITORIUM THEO ANGELOPOULOS

Με βάση τις οδηγίες των ελληνικών αρχών, η είσοδος στο Auditorium Theo Angelopoulos επιτρέπεται μόνο σε κατόχους πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης των τελευταίων 6 μηνών.

Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών.

Η χρήση μάσκας (FFP2) είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου και καθ’όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Για την διευκόλυνση της τήρησης των αποστάσεων ασφαλείας, η χωρητικότητα του Auditorium παραμένει περιορισμένη, με κάθε δεύτερη θέση κενή.

Για την είσοδο στο Γαλλικό Ινστιτούτο είναι απαραίτητη η επίδειξη εγγράφου ταυτοποίησης (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης), καθώς και ο έλεγχος όλων των χειραποσκευών.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος εφαρμόζει με σχολαστικό τρόπο τα μέτρα προστασίας και τήρησης αποστάσεων σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΟΔΥ.

Διάλεξη του Gérard Mourou: «Λέιζερ, το ακραίο φως και οι εφαρμογές του»
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης