Κραυγή των ωκεανών: Αποκαλύπτοντας την επίδραση των ανθρώπων στα θαλάσσια οικοσυστήματα

12 – 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024
Το επιστημονικό σκάφος Tara στην Αθήνα: ψηφιακές παραστάσεις, ωκεανογραφικά εργαστήρια, επισκέψεις και ημερίδα στο Ίδρυμα Ευγενίδου


Το Ίδρυμα Ευγενίδου, η Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, διοργανώνουν μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις μέσα στον Ιούλιο, σε συνέχεια της σταθερής τους συνεργασίας σε θέματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, με αφορμή την άφιξη του επιστημονικού σκάφους Tara στην Mαρίνα της Καλλιθέας από τις 12 έως τις 18 Ιουλίου 2024.

Οι δράσεις έχουν τον τίτλο «Κραυγή των Ωκεανών – Αποκαλύπτοντας την επίδραση των ανθρώπων στα θαλάσσια οικοσυστήματα» και διοργανώνονται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Tara Ocean Foundation και την αποστολή TREC – Traversing European Coastlines.

Τι συμβαίνει στα παράκτια οικοσυστήματα; Πώς μπορεί να εξαπλωθεί η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά από τη στεριά στη θάλασσα; Ποιες είναι οι επιπτώσεις της ανθρώπινης επίδρασης στους θαλάσσιους οργανισμούς σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο; Πώς μπορούμε να μετρήσουμε και να μετριάσουμε την απώλεια της βιοποικιλότητας με την πάροδο του χρόνου, ειδικά όταν πρόκειται για τους μικροσκοπικούς οργανισμούς που αποτελούν τη βάση των οικοσυστημάτων; Οι ωκεανοί και τα εδάφη μας εξακολουθούν να κρύβουν μια πληθώρα αναπάντητων ‒αλλά ουσιαστικών‒ ερωτημάτων.

Στόχος αυτού του προγράμματος δράσεων είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, μέσα από την ενημέρωσή του για την ευθραυστότητα των παράκτιων οικοσυστημάτων και ιδιαίτερα την ακραία ευπάθειά τους στις ανθρώπινες επιδράσεις που κυμαίνονται από τη ρύπανση και τη μείωση των φυσικών ενδιαιτημάτων έως την κλιματική αλλαγή.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


► 12 15, 16, 17 & 18 /07  — Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου
ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Από τις 12/7, το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, θα προβάλλει την ψηφιακή παράσταση «Ωκεανοί» καλώντας το κοινό να βουτήξει στους ωκεανούς για μια καθηλωτική εμπειρία γνωριμίας των θαλασσών, στον εντυπωσιακό θόλο του νέου ψηφιακού Πλανηταρίου.

✍️ Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες: eef.edu.gr/el/programme/okeanoi
Είσοδος με δωρεάν εισιτήρια


13 & 14/07 — από τις 17:00 έως τις 19:00 — Ίδρυμα Ευγενίδου
ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιουλίου, από τις 17:00 έως τις 19:00, θα διεξάγονται στο Ίδρυμα Ευγενίδου 3 σύντομα ωκεανογραφικά εργαστήρια, σχεδιασμένα από το προσωπικό του TARA, για παιδιά από 6 ετών και πάνω, που επιτρέπουν σε παιδιά και ενήλικες να γνωρίσουν καλύτερα τα οικοσυστήματα των Ωκεανών:

🌊 PlanktoQuest – Το πλαγκτόν όπως δεν το έχετε ξαναδεί: βουτήξτε σε μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας που θα σας επιτρέψει να «αγγίξετε» το αόρατο!

🌊 Η αόρατη ζωή του ωκεανού– Υπάρχει κάτι περισσότερο από νερό στη θάλασσα; Ελάτε να ρίξετε μια ματιά στη μικροσκοπική ζωή των ακτών της Αθήνας και να μάθετε τη σημασία αυτών των οργανισμών που δεν έχετε ξαναδεί!

🌊 Πλαστικό στη θάλασσα, λύσεις στη στεριά– Πόσο πλαστικό υπάρχει στη θάλασσα; Από πού προέρχεται; Μπορούμε να το αφαιρέσουμε; Ελάτε να παίξουμε μαζί για να κατανοήσουμε τις προκλήσεις της πλαστικής ρύπανσης.

✍️ Περισσότερες πληροφορίες εδώ: eef.edu.gr/el/programme/ergastiria-okeanografias-kai-thalassias-biologias


13 & 14/07 — από τις 18:00 έως τις 21:00 — Μαρίνα Καλλιθέας
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ TARA

Το Ίδρυμα Tara Ocean Foundation σας καλωσορίζει για μια επίσκεψη επιστημονικής εξερεύνησης στο ωκεανογραφικό σκάφος Tara! Ανακαλύψτε την ιστορία αυτού του μοναδικού σκάφους και τη ζωή σε ένα πλωτό εργαστήριο. Μάθετε περισσότερα για τις αποστολές του και την επιστήμη εν πλω!

✍️ Απαραίτητη η προκράτηση: https://my.weezevent.com/tara-in-athens


17/07 — από τις 18:00 έως τις 21:00
ΗΜΕΡΙΔΑ: «Ανθρωπογενείς επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα»

Ελάτε μαζί μας για μια βραδιά με ανακαλύψεις και εκπλήξεις! Βουτήξτε στον κόσμο της θαλάσσιας έρευνας με τον Romain Troublé, εκτελεστικό διευθυντή του Ιδρύματος Tara Ocean Foundation, και τον Διονύση Ραΐτσο, Αναπληρωτή Καθηγητή Θαλάσσιας Βιολογίας στο ΕΚΠΑ. Μάθετε για τη ζωή και την επιστήμη στο ωκεανογραφικό σκάφος Tara μέσα από μια αποκλειστική συνέντευξη με το πλήρωμα από το Κέντρο Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου. Αφήστε τον εαυτό σας να εκπλαγεί από την ομορφιά της επιστήμης κατά τη διάρκεια μιας μοναδικής επιστημονικής επίδειξης πειραμάτων με επιστήμονες από το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Την Τετάρτη 17 Ιουλίου, από τις 18:00 έως τις 21:00, έχει προγραμματιστεί ημερίδα με τίτλο «Ανθρωπογενείς επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα». Η ημερίδα περιλαμβάνει δύο ομιλίες, την προβολή μιας σύντομης συνέντευξης του πληρώματος του Tara και ένα science show:

✍️ eef.edu.gr/el/programme/anthropogeneis-epidraseis-sta-thalassia-oikosystimata

1. ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ

💧 Romain Troublé, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Tara Ocean
Τίτλος εισήγησης: Καινοτόμες ωκεάνιες επιστήμες στο σκάφος Tara

Το μέλλον μας εξαρτάται από τον Ωκεανό, όπου κι αν ζούμε σε αυτόν τον πλανήτη. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, το Ίδρυμα Ωκεανών Tara, μαζί με τις συνεργαζόμενες επιστημονικές κοινοπραξίες του, αναπτύσσει καινοτόμες και πρωτότυπες ανοικτές επιστήμες για τον Ωκεανό με σκοπό την καλύτερη κατανόηση αυτού του πολύπλοκου οικοσυστήματος, την πρόβλεψη των κλιματικών κινδύνων και την καλύτερη προστασία της βιοποικιλότητας. Αυτό το καλοκαίρι, η αποστολή Tara Europa/TREC φέρνει το ιστιοφόρο Tara στην Ελλάδα για να μελετήσει τις ανθρωπογενείς επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

💧 Διονύσης Ραΐτσος, Αναπληρωτής καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, ΕΚΠΑ
Τίτλος εισήγησης : Παρατηρώντας τους Ωκεανούς από το Διάστημα: Επίδραση της Υπερθέρμανσης στα Θαλάσσια Οικοσυστήματα

Καθώς το κλίμα της Γης αλλάζει, οι ωκεανοί αναμένεται να ζεσταθούν, να γίνουν πιο αλμυροί και πιο ολιγοτροφικοί. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν και ανταποκρίνονται τα οικοσυστήματα στις παγκόσμιες ανθρωπογενείς πιέσεις, όπως η υπερθέρμανση των ωκεανών λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς και η πρόβλεψη της μελλοντικής τους εξέλιξης, απαιτεί διερεύνηση της ιστορικής και τρέχουσας κατάστασής τους. Ωστόσο, η γνώση μας σε μακροπρόθεσμη κλίμακα για τη βιολογική δυναμική στα θαλάσσια οικοσυστήματα περιορίζεται από ανεπαρκείς, τόσο χρονικά όσο και χωρικά, μετρήσεις πεδίου. Η βελτίωση της κατανόησής μας για τα θαλάσσια οικοσυστήματα απαιτεί μια διεπιστημονική προσέγγιση που χρησιμοποιεί ποικίλες μεθόδους παρατήρησης. Οι δορυφορικοί αισθητήρες παρατηρούν συστηματικά τη Γη για δεκαετίες, παρέχοντας ένα οικονομικό μέσο για την ανίχνευση βιοφυσικών αλληλεπιδράσεων μεγάλης κλίμακας. Η παρουσίαση διερευνά τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης των ωκεανών στα θαλάσσια οικοσυστήματα, με έμφαση ιδιαίτερα στο πλαγκτόν, τα ψάρια και τους κοραλλιογενείς υφάλους. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείται μια διεπιστημονική προσέγγιση, συνδυάζοντας δορυφορικά δεδομένα με δεδομένα πεδίου και εργαστηριακές μετρήσεις.

2. Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Συνέντευξη του Κέντρου Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου σε ερευνητές του TARA, σχετικά με τις συνθήκες ζωής αλλά και τα ευρήματά τους και διεξαγωγή πειραμάτων από μέλη του Κέντρου Επιστήμης & Τεχνολογίας που αποκαλύπτουν τον κόσμο του νερού και επιτρέπουν τη βαθύτερη κατανόηση των μηχανισμών και τρόπων ρύπανσης των υδάτων.

3. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Επιστημονική παράσταση από την επιστημονική ομάδα του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Είσοδος ελεύθερη
Ταυτόχρονη μετάφραση
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης

12 - 18 Ιούλ 2024

▪️ Ίδρυμα Ευγενίδου
▪️ Μαρίνα Καλλιθέας

Κραυγή των ωκεανών: Αποκαλύπτοντας την επίδραση των ανθρώπων στα θαλάσσια οικοσυστήματα
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης