Το παλιρροϊκό κύμα #MeToo στην Ελλάδα

Συζήτηση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και στη συνέχεια προβολή της ταινίας Χρονικό ενός παλιρροϊκού κύματος: το #MeToo συνταράσσει (και) τη Γαλλία. Μία ταινία των ANNETTE LEVY-WILLARD και ANNE RICHARD.

3 χρόνια μετά τη γέννηση του παγκόσμιου κινήματος #MeToo, και 3 μήνες μετά την εμφάνισή του στην Ελλάδα, η Διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών της 8ης Μαρτίου αποκτά φέτος ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Πάνε μόλις 3 χρόνια από την υπόθεση Weinstein.

Τον Οκτώβριο του 2017 ένα πρωτοφανές κύμα αναπτύσσεται στην Αμερική, πυροδοτούμενο από διασημότητες του Χόλιγουντ, σε μια οργισμένη αντίδραση ενάντια στις σεξουαλικές επιθέσεις του «Βασιλιά του Χόλιγουντ» και παραγωγού, Harvey Weinstein.

Το κύμα διασχίζει τον Ατλαντικό και καταφθάνει σε διάφορα σημεία του κόσμου, με τη χαρακτηριστική επωνυμία #MeToo.

Το κύμα αυτό έβαλε φωτιά στο διαδίκτυο και πυροδότησε ένα παγκόσμιο κίνημα απελευθέρωσης του λόγου των γυναικών που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του: αποκαλύψεις, παραιτήσεις, δικαστικές διαδικασίες, αντιδράσεις, συνειδητοποίηση.

Στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία, στην Ισπανία, στη Νότιο Αφρική, στο Ισραήλ και μέχρι τη Μέκκα και το Βατικανό, ισχυροί άνδρες εξωθούνται σε παραίτηση.

Σήμερα, το κύμα #MeToo συνταράσσει την Ελλάδα, η οποία μέχρι τώρα παρέμενε αλώβητη από το παλιρροϊκό κύμα.

Γυναίκες θεώρησαν πλέον δυνατό να καταγγείλουν την κατάχρηση εξουσίας στην οποία επιδίδονται ατιμώρητοι μερικοί άνδρες, στις πιο εξελιγμένες σύγχρονες κοινωνίες.

Ένα σημαντικό και πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών, που ανατρέπει τους κανόνες και συγκλονίζει τις κοινωνίες μας, που εδώ και αιώνες λειτουργούσαν βάσει ενός «πατριαρχικού μοντέλου».

Συζήτηση με τη συμμετοχή των:

Ζέτα Μακρή, υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, δικηγόρος
Σοφία Παπαϊωάννου, δημοσιογράφος, Alpha
Στέλλα Κάσδαγλη, δημοσιογράφος, συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women on Top
Annette Levy-Willard, δημοσιογράφος Libération, Μορφωτική Σύμβουλος της Πρεσβείας της Γαλλίας στο Τελ Αβίβ. Ρεπόρτερ. Μυθιστοριογράφος και συγγραφέας.

Συντονισμός: Agnès Levallois 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

Χρονικό ενός παλιρροϊκού κύματος: το #MeToo συνταράσσει (και) τη Γαλλία
Γαλλία | 2019 | 70′
Σενάριο: ANNETTE LEVY-WILLARD και ANNE RICHARD
Σκηνοθεσία: ANNE RICHARD

Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός παλιρροϊκού κύματος και μίας επανάστασης για την κατάσταση των γυναικών. Πρόκειται για μία πρόσφατη ιστορία που ξεκίνησε πριν τρία μόλις χρόνια. Έκτοτε, οι αποκαλύψεις, οι μαρτυρίες και οι δηλώσεις θέσεων και απόψεων κατακλύζουν το δημόσιο διάλογο. Σαν τσουνάμι.

Η ταινία επιχειρεί έναν πρώτο απολογισμό μέσα από ένα χρονικό των γεγονότων μέρα με τη μέρα. Εξιστορεί τον τρόπο με τον οποίο οι πρώτες αποκαλύψεις στην κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλιγουντ προκάλεσαν, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μία χιονοστιβάδα αποκαλύψεων σε άλλους χώρους, άλλες χώρες, πριν αυτές λάβουν παγκόσμιες διαστάσεις.

Μέσα από τη μυθιστορηματική αφήγηση καταιγιστικών αποκαλύψεων που κόβουν την ανάσα, παρουσιάζεται η απρόσκοπτη άνοδος του κύματος #metoo. Αποκαλύπτεται ο ασταμάτητος μηχανισμός απελευθέρωσης του λόγου που, από άρθρα σε tweets και από συνεντεύξεις σε αποκαλύψεις, έμελλε να προκαλέσει ανατροπές άνευ προηγουμένου σε παγκόσμια κλίμακα.

Η ταινία προτείνει, για πρώτη φορά, την επανατοποθέτηση του κινήματος σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Γιατί, ενώ η ανδρική κυριαρχία αποτελεί διαχρονικό φαινόμενο, το κίνημα αυτό εμφανίζεται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με αυτή την ιστορία; Μήπως άραγε, όλα αυτά δεν ξεκίνησαν από την υπόθεση Weinstein, αλλά λίγους μήνες νωρίτερα, ως αποτέλεσμα της συσσωρευμένης οργής απέναντι στην προεκλογική εκστρατεία και στη συνέχεια, στη νίκη του Donald Trump;

Μήπως άραγε, η απελευθέρωση του λόγου των γυναικών έδωσε επίσης κουράγιο σε άλλους να σπάσουν τη σιωπή τους, όπως στην περίπτωση των Αμερικανών μαθητών που αντιτάχθηκαν για πρώτη φορά στο λόμπι των όπλων;

Η ταινία αποτελείται κυρίως από αρχεία που επιτρέπουν την ακριβή και ζωντανή καταγραφή της πορείας των γεγονότων. Μέσα από δυνατές εικόνες από διαφορετικά σημεία του πλανήτη, μερικοί από τους διασημότερους σταρ εκφράζουν για πρώτη φορά τη συγκρατημένη τους οργή, την ίδια στιγμή που μερικοί από τους ισχυρότερους πολιτικούς άνδρες καλούνται να ζητήσουν συγγνώμη.

Την τεταμένη και αποτελεσματική αφήγηση, συμπληρώνουν ακριβείς και εμπεριστατωμένες μαρτυρίες.

Η ταινία εξιστορεί μία ιστορία που βρίσκεται εν εξελίξει, που συνεχίζεται με νέες αποκαλύψεις κάθε εβδομάδα.

Σίγουρα θα υπάρξει ένα «πριν» και ένα «μετά» το #metoo. Η ταινία βασίζεται στην ομότιτλη έρευνα της Annette Levy-Willard (Chronique d’une onde de choc) και αφηγείται μία ανατροπή στην πορεία της ιστορίας. 

TAGS

08 Μαρ 2021

19:00

Διαδικτυακή εκδήλωση
Το παλιρροϊκό κύμα #MeToo στην Ελλάδα
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης