MIF Playlist 01/2022

Η δράση MIF (Musique Indépendante Francophone – Ανεξάρτητη Γαλλόφωνη Μουσική) του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, που κάθε μήνα συστήνει μια νέα playlist, αγαπήθηκε ιδιαίτερα την πρώτη της χρονιά και συνεχίζεται και το 2022 με μουσικές ανακαλύψεις από όλο τον γαλλόφωνο κόσμο!

Αυτόν τον Ιανουάριο ανακαλύψτε ανεξάρτητους δημιουργούς, σχήματα και εταιρείες από όλες τις γωνιές του γαλλόφωνου κόσμου: από το Παρίσι στην Μπουρκίνα Φάσο, περνώντας από το Κεμπέκ και την Τυνισία. Νέοι καλλιτέχνες αλλά και γνωστά ονόματα όπως ο ηθοποιός Daniel Auteuil που εμφανίζεται εδώ με τον πρώτο του δίσκο ως τραγουδιστής, συνθέτουν μια πλούσια playlist που θα μας συντροφεύσει τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Μουσική επιμέλεια: Κώστας Ανδρέου

Ραντεβού κάθε μήνα!

MIF Playlist 1 / Ιανουάριος 2022

Ottis Cœur
Je marche derrière toi


Το ζωηρό ντουέτο Ottis Cœur γεννήθηκε στο Παρίσι με την Margaux (κιθάρα, φωνητικά) και την Camille (μπάσο, φωνητικά) στον πυρήνα του και φτιάχνει δυναμικά garage τραγούδια. Η κυκλοφορία τους με τίτλο Juste Derrière Toi δημοσιεύτηκε στις 26 Νοεμβρίου 2021 και αποτελείται από 5 γαλλόφωνα κομμάτια με pop φυσιογνωμία και πλούσιους ήχους ηλεκτρικής κιθάρας, ρυθμικού μπάσου και rock ντραμς.

https://ottiscoeur.bandcamp.com

 

Daniel Auteuil
Saïgon


Ο Daniel Auteuil, μετά από 50 και πλέον χρόνια καριέρας σαν ηθοποιός, παρουσιάζει την πρώτη του δουλειά σαν τραγουδιστής, με συναισθηματική ερμηνεία και ρομαντισμό. Ο δίσκος Si vous m’aviez connu κυκλοφόρησε στις 17 Σεπτεμβρίου 2021 σε 11 συνθέσεις του Gaëtan Roussel και στίχους βασισμένους σε αγαπημένους ποιητές του Daniel Auteuil.

https://danielauteuil.bandcamp.com

 

Toan’co
Mon Époque


Ο Antoine Cognet και ο Rémi Pagni από το Παρίσι έφτιαξαν ένα ντουέτο με πολύ δυνατή χημεία. Τα τραγούδια τους έχουν φυσιογνωμία και συνδυάζουν διάφορα στοιχεία από slam, beatbox και σύγχρονη γαλλική τραγουδοποιία. Η πρώτη τους κυκλοφορία με τίτλο Synopsis, που ηχογράφησαν στην Ωβέρνη και δημοσίευσαν στις 19 Μαρτίου 2021, αποτελείται από 5 κομμάτια με δικές τους συνθέσεις και ενορχηστρώσεις.

https://toanco.bandcamp.com

 

Pays P.
Lents clochers


Το τριο Pays P. από το Παρίσι αποτελείται από τους Laura Boullic (στίχοι, φωνητικά), Lucas Valero (κιθάρα) και Pablo Valero (ντραμς). Φτιάχνουν σκοτεινή rock μουσική, στηρίζοντας την ποιητική ερμηνεία της Laura Boullic με επιθετικούς ήχους ηλεκτρικής κιθάρας και hardcore δυναμικές. Ο ομότιτλος δίσκος τους κυκλοφόρησε στις 17 Φεβρουαρίου 2020 και περιλαμβάνει 7 τραγούδια.

https://gravitymusicrecords.bandcamp.com/album/pays-p
https://payspaix.com

 

Junes
Dérives


Η τραγουδοποιός June από το Μόντρεαλ συνδυάζει δυναμισμό και ευαισθησία, φτιάχνοντας το δικό της folk και alternative κόσμο, με κέντρο τη χαρακτηριστική φωνή της. Η κυκλοφορία της με τίτλο OK που δημοσιεύτηκε στις 8 Οκτωβρίου 2021 αποτελείται από 5 κομμάτια στα οποία κυριαρχούν οι μελαγχολικές μελωδικές γραμμές της.

https://icijunes.bandcamp.com

 

Super Sapiens
Garde le cap


Οι Django Rey (κιθάρα, cavaquinho, κοντραμπάσο, φωνητικά) και Vincent Bouas (ντραμς, κιθάρα, τρομπέτα, φωνητικά) είναι οι δημιουργοί του alternative σχήματος Super Sapiens από την Γκρενόμπλ. Μετακινούνται δημιουργικά από την pop στη rap με βασικό τους εργαλείο την ποίηση. Ο ομότιτλος δίσκος τους που κυκλοφόρησε στις 18 Νοεμβρίου 2021 περιλαμβάνει 11 τραγούδια με αφηγηματικό ύφος.

https://supersapiens.bandcamp.com

 

Vulgaires Machins
Aimer le mal


Το punk rock συγκρότημα Vulgaires Machins δημιουργήθηκε στο τέλος της δεκαετίας του ’90 στο Μόντρεαλ και δραστηριοποιείται ενεργά από τότε. Στις 6 Σεπτεμβρίου 2011 κυκλοφόρησαν ένα δίσκο με τίτλο το όνομα τους, με ακουστικές εκτελέσεις 11 δικών τους τραγουδιών. Το συγκρότημα αποτελείται από τους Guillaume Beauregard (κιθάρα, φωνητικά), Marie-Eve Roy (κιθάρα, φωνητικά, πιάνο), Maxime Beauregard (μπάσο), Patrick Landry (ντραμς, κρουστά) και Werner F. (γιουκαλίλι, dobro κιθάρα).

https://www.vulgairesmachins.ca
https://lesvulgairesmachins.bandcamp.com

 

Gilles Bernard
Le cambrigor


Ο πιανίστας και συνθέτης Gilles Bernard έχει συνεργαστεί με πολλούς καταξιωμένους μουσικούς της jazz σκηνής της Βόρειας Αμερικής. Ο δίσκος Fréquence 119 που ηχογράφησε με το κουαρτέτο του κυκλοφόρησε στις 12 Ιουλίου 2018 και περιλαμβάνει 5 δικές του συνθέσεις που συνδυάζουν κλασικούς jazz ήχους με σύγχρονες φόρμες και αρμονίες. Στις ηχογραφήσεις εκτός από τον ίδιο στο πιάνο συμμετείχαν οι Pierre Coté (κοντραμπάσο), Thiago Ferté (τενόρο σαξόφωνο), και Louis-Vincent Hamel (ντραμς).

https://www.gillesbernardjazz.com
https://gbjazz.bandcamp.com

 

La Granja
Donnerai-je mon coeur


To καλλιτεχνικό σχήμα La Granja δημιουργήθηκε το 2006 στον νομό Λοτ της νοτιοδυτικής Γαλλίας, στην Οξιτανία. Η βασική του στόχευση είναι η προστασία, μελέτη και προώθηση της μουσικής και της προφορικής παράδοσης. Ο δίσκος Rondes, Danças Redondas που κυκλοφόρησε στις 15 Οκτωβρίου 2021 αποτελείται από 25 ζωηρές ακουστικές εκτελέσεις τραγουδιών. Στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν δεκάδες μουσικοί από τη Βρετάνη, την Αβινιόν και την Οξιτανία.

https://www.associationlagranja.com
https://lagranja.bandcamp.com

 

KOMBO
Tizane Amaré


To συγκρότημα Kombo από το ηφαιστειογενές νησί Réunion στον Ινδικό ωκεανό φτιάχνει πολύχρωμη μουσική συνδυάζοντας την παραδοσιακή maloya με την jazz και την indie pop. Η κυκλοφορία Tizane Amaré που δημοσιεύτηκε στις 30 Απριλίου 2021 περιλαμβάνει 5 τραγούδια με τη χαρακτηριστική φρεσκάδα της world σκηνής. Το συγκρότημα αποτελείται από τους Mélanie Bourire (φωνητικά, κρουστά), Frank Paco (ντραμς, κρουστά), Lise Van Dooren (πλήκτρα) και στις ηχογραφήσεις του δίσκου πήραν μέρος οι Adrien Pigeat (κιθάρα) , Youric Delacuvellerie (κιθάρα) και Julien Grégoire (φλάουτο).

https://kombokombo.bandcamp.com/album/tizane-amar

 

Quimorucru
Veiller les Murs


Το συγκρότημα Quimorucru έχει τις ρίζες του στην άκρη της χερσονήσου Γκασπέ στο ανατολικό Κεμπέκ. Συνδυάζει στοιχεία από τη μουσική των πρώτων Γάλλων εποίκων του 17ου και 18ου αιώνα, την ιρλανδική μουσική και τις γαλλόφωνες μπαλάντες στο στυλ του ιδιώματος Cajun. Ο δίσκος Le Gin de la Vieille Usine που κυκλοφόρησε στις 3 Δεκεμβρίου 2021 αποτελείται από 8 ζωντανά τραγούδια ποτισμένα με τη σπιρτάδα της γαλλόφωνης country.

https://quimorucru.bandcamp.com
http://www.quimorucru.com

 

Kelegba
Yinga


Το Kelegba είναι μια δουλειά του μουσικού και συνθέτη Guy Sindikelegba Yaméogo, με καταγωγή από τη Burkina Faso. Στην κυκλοφορία του με τίτλο Résilience που δημοσιεύτηκε στις 4 Ιανουαρίου 2022 φέρνει κοντά την afro fusion με τη world και τη δυτική jazz και funk μουσική, έχοντας το ρυθμό σε πρώτη θέση.

https://kelegba.bandcamp.com

 

Wonderbach
Ficus religiosa


Το αυτοσχεδιαστικό σχήμα Wonderbach αποτελείται από τους Marie Takahashi (βιολί), Yann Joussein (ντραμς), Olivia Scemama (κοντραμπάσο) και Manuel Adnot (κιθάρα). Έχοντας διαφορετικές καταβολές ο καθένας, συνδυάζουν στοιχεία από τη σύγχρονη alternative, την κλασική και τη jazz μουσική. Ο δίσκος τους Lumière, eau et minéraux που κυκλοφόρησε στις 6 Φεβρουαρίου 2020 αποτελείται από 8 κομμάτια που φτιάχτηκαν με τον ήχο των ακουστικών οργάνων.

https://collectifcoax.bandcamp.com/album/lumi-re-eau-et-min-raux

 

L’Effondras
Phalène


Το τρίο L’Effondras γεννήθηκε στην Bourg en Bresse της Γαλλίας. Φτιάχνει post rock συνθέσεις με διάθεση πειραματισμού και βασίζει τη μουσική του σε δυναμικές alternative φόρμες. Η κυκλοφορία Les Flavescences δημοσιεύτηκε στις 3 Μαρτίου 2017 και περιλαμβάνει 4 κομμάτια χωρίς στίχους, με δυνατά riffs να κυριαρχούν στη μείξη.

https://noiseparade.bandcamp.com/album/les-flavescences
https://www.leffondras.fr

 

Last Night
Magnétique


Το συγκρότημα Last Night από το Παρίσι παίζει power punk μουσική, συγκεντρώνοντας τα χαρακτηριστικά της γαλλικής punk σκηνής των τελευταίων ετών, με πολλές κλασικές rock ‘n’ roll και garage φόρμες. Ο δίσκος τους Dernière Nuit κυκλοφόρησε στις 18 Ιουνίου 2021 και αποτελείται από 7 γαλλόφωνα τραγούδια.

https://lastfuckinnight.bandcamp.com/album/derni-re-nuit

 

Caravane
La nuit arc-en-ciel


Το γαλλόφωνο συγκρότημα Caravane από το Κεμπέκ ξεκίνησε την πορεία του το 2013 και έχει βρει το δικό του pop rock ήχο. Στο συγκρότημα συμμετέχουν οι Dominic Pelletier (φωνητικά, κιθάρα, πιάνο, synthesizers), Raphaël Potvin (μπάσο, synthesizers), William Duguay-Drouin (ντραμς) και Guillaume Méthot (κιθάρα). Η κυκλοφορία Supernova που δημοσιεύτηκε στις 9 Νοεμβρίου 2018 περιλαμβάνει 13 δικές τους συνθέσεις με indie και alternative ύφος.

https://caravane.bandcamp.com

 

DAÏDA
La nova


Το DAÏDA είναι ένα μοντέρνο jazz σχήμα από το Παρίσι. Αποτελείται από τους Vincent Tortiller (ντραμς), Samuel F’hima (μπάσο), Antonin Fresson (κιθάρα), Auxane Cartigny (πιάνο, synth) και Arno de Casanove (τρομπέτα). Συνδυάζει ηλεκτρικούς ήχους με την progressive jazz του σήμερα. Ο δίσκος τους La Passion Du Cri (Kyrielle) κυκλοφόρησε στις 11 Ιουνίου 2021 και αποτελείται από 10 κομμάτια γεμάτα ενέργεια και κινητικότητα.

https://daidamusique.bandcamp.com

 

Sabani
Siraba


Sabani σημαίνει τρίο, συνάντηση για τρεις ή ταξίδι για τρεις στη γλώσσα Dioula της Δυτικής Αφρικής. Και σαν όνομα αντιπροσωπεύει πολύ καλά την ιστορία που ξεκίνησε το 2014 στη Μπουρκίνα Φάσο με τη συνάντηση των μουσικών του σχήματος. Φτιάχνουν γαλλόφωνες μπαλάντες με blues διάθεση, hip hop με αφρικάνικα στοιχεία, ρυθμούς γεμάτους με παραδοσιακά όργανα και πιο σύγχρονους ήχους. Η ομότιτλη κυκλοφορία τους δημοσιεύτηκε στις 10 Ιανουαρίου 2022 και περιλαμβάνει 5 συνθέσεις τους, με ισορροπία ανάμεσα στα παραδοσιακά στοιχεία και τη δυτική electro.

https://sabani3.bandcamp.com

 

Jasser Haj Youssef
Friggya


Ο μουσικός και συνθέτης Jasser Haj Youssef κατάγεται από την Τυνισία και παίζει κλασικό βιολί και βιόλα ντ’ αμόρε, ένα έγχορδο που χάρη στις συμπαθητικές χορδές ταιριάζει πολύ στις φόρμες της αραβικής μουσικής. Στον δίσκο Sira που κυκλοφόρησε στις 28 Δεκεμβρίου 2021 με 16 κομμάτια, αναμιγνύει στοιχεία από την κλασική μουσική, τη jazz και τα world ιδιώματα. Στις ηχογραφήσεις εκτός από τον ίδιο συμμετείχαν οι David Linx (φωνητικά), Gaël Cadoux (πιάνο), Christophe Wallemme (κοντραμπάσο), Arnaud Dolmen (ντραμς), Stephane Edouard (κρουστά), Youssef Hbeisch (κρουστά) και Diogal (φωνητικά).

https://jasserhajyoussef.bandcamp.com

 

Yvon Rosier
Les mains vides


Ο ποιητής και τραγουδιστής Yvon Rosier από το Grignan αξιοποιεί τη ν εύπλαστη γαλλική γλώσσα για να παρουσιάσει τα θέματα και την οπτική του για τον κόσμο, με ευαισθησία, προσωπικό στυλ και χιούμορ. Η κυκλοφορία Des vies de dingues που δημοσιεύτηκε στις 15 Νοεμβρίου 2021 περιλαμβάνει 15 κομμάτια που βασίζονται στις ενορχηστρώσεις του κιθαρίστα Pierrejean Gaucher, με ακουστικούς ήχους, pop, jazz και swing φόρμες. Στις ηχογραφήσεις συμμετείχε μια καλοκουρδισμένη ομάδα μουσικών με τους Pierrejean Gaucher (κιθάρες, μπάσο, διάφορα όργανα), Patrick Guillot (ακκορντεόν), Eric Longsworth (τσέλο), Dominique Bouchery (κλαρινέτο, μπάσο κλαρινέτο), Paul Vergier (τενόρο σαξόφωνο), Mathieu Poncet (φλάουτο), Benoit Renard (ηλεκτρικό πιάνο, όργανο), Laurent Cokelaere (μπάσο), Philippe Euvrard (κοντραμπάσο), Damien Jourdan: κρουστά), Mamia Cherif (φωνητικά) και Nicolas Layani (φωνητικά).

https://yvonrosier.bandcamp.com

01 - 31 Ιαν 2022

MIF Playlist 01/2022
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης