MIF Playlist 02/2021

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει μια νέα μουσική δράση που θα μας συντροφεύσει καθ’όλη τη διάρκεια της νέας χρονιάς. Κάθε μήνα, μια νέα playlist MIF (Musique Indépendante Francophone – Ανεξάρτητη Γαλλόφωνη Μουσική) θα παρουσιάζει μια μουσική επιλογή από ανεξάρτητους δημιουργούς, σχήματα και εταιρείες από τη Γαλλία, καθώς και γαλλόφωνες κυκλοφορίες από άλλες χώρες.

Τη μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Κώστας Ανδρέου, με κάθε playlist να καλύπτει διαφορετικά είδη μουσικής και να είναι οργανωμένη έτσι ώστε να μπορεί ο ακροατής να ερευνήσει περισσότερο τις κυκλοφορίες που τον ενδιαφέρουν. Κάθε κομμάτι της playlist έχει ένα link προς την κυκλοφορία, όπως είναι διαθέσιμη.

Ραντεβού την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα, όλο το 2021 για ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι.

MIF Playlist 02 / Φεβρουάριος 2021

Les sœurs Boulay
Au doigt

Οι Les Sœurs Boulay, το καλοκουρδισμένο ντουέτο των αδερφών Stéphanie και Mélanie Boulay από το Μόντρεαλ, φτιάχνουν τη δική τους μουσική, βασισμένη στις καθάριες, γάργαρες σαν το νερό φωνές τους. Ο δίσκος La mort des étoiles κυκλοφόρησε στις 6 Σεπτεμβρίου 2009 και φτιάχτηκε με όραμα και φροντίδα, με συνθέσεις του ντουέτου. Στην παραγωγή συμμετείχαν οι Connor Seidel, Alex Mc Mahon και Antoine Gratton.

lessoeursboulay.bandcamp.com
lessoeursboulay.com


Tomas Grand

De ce bout de roche

Ο Tomas Grand από τη Γενεύη φτιάχνει pop rock μουσική με επιρροές από τη σύγχρονη folk. Έγραψε το τραγούδι De ce bout de roche κατά τη διάρκεια του πρώτου του μοναχικού ταξιδιού στην Ελλάδα, στη Σύμη. Στον δίσκο Kamikaze à mi-temps που κυκλοφόρησε στις 4 Μαΐου 2012 τη φωνή του συνοδεύουν η κιθάρα και ένα καλοζυγισμένο σύνολο με έγχορδα, πνευστά και ακορντεόν. Στην παραγωγή συμμετείχαν οι μουσικοί Christian Guggenbühl (κιθάρες, μπάσο, προγραμματισμός), Nicolas Dupraz (κοντραμπάσο), Dominique Mudry (πιάνο, πλήκτρα, ακορντεόν), Bertrand Blessing (ντραμς), Marc Athlan (κιθάρα dobro), Benoît Durand (κόρνο), Benjamin Midejean (βιολί), Timothée Weiss (βιολί), Beatrix Gyenes (τσέλο) και Alison Montagrin (φωνητικά)

tomasgrand.net
tomasgrand.bandcamp.com

Vincent Appelby
Si ton coeur

Ο έμπειρος μουσικός και παραγωγός Vincent Appelby από το Μόντρεαλ συνδυάζει πετυχημένα στη μουσική του στοιχεία που επιλέγει από την pop, rock, country και folk, γράφοντας τραγούδια με ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα. Ο δίσκος Maladie d’écran κυκλοφόρησε στις 19 Οκτωβρίου 2018, με δική του μουσική, στίχους και παραγωγή. Πλαισιώθηκε από ένα ταιριαστό σύνολο συνεργατών φτιάχνοντας μια κυκλοφορία με προσωπικότητα.

vincentappelby.com
vincentappelby.bandcamp.com

Erwan Pinard
Supermarché

Alternative rock κυκλοφορία από τη Λυόν, που έφτιαξε ο μουσικός Erwan Pinard παρέα με τους συνεργάτες του Lionel Aubernon, Jérôme Aubernon, Simone d’Opale και Lucie Lacour. Ο δίσκος L’Indicible (treize titres tristes) κυκλοφόρησε στις 19 Νοεμβρίου 2020 και είναι φρέσκος τόσο σε έκδοση όσο και σε ύφος παραγωγής, ακολουθώντας την εξέλιξη της γαλλικής alternative σκηνής.

erwanpinard.bandcamp.com

Les FRERES TYRAN
L’organisation

Αυτό είναι το τραγούδι που άναψε την πρώτη σπίθα για τους αδερφούς Eric και Thierry Tyran από τη Νάντη, πριν ακόμα ετοιμάσουν το δικό τους συγκρότημα. Το πρώτο τους τραγούδι είναι μια αναζήτηση με ηλεκτρικές κιθάρες και σύγχρονα rock θέματα. Ο ομότιτλος δίσκος L’organisation κυκλοφόρησε στις 4 Ιανουαρίου 2019 και έχει το δικό του δυναμικό και σκοτεινό χαρακτήρα.

lesfrerestyran1.bandcamp.com

Alex Burger
La randonnée

Ο μουσικός Alex Burger από το Μόντρεαλ γράφει τους στίχους του με ποιητική έμπνευση και φτιάχνει τη μουσική του μαζί με μια παρέα καλών συνεργατών. Ο δίσκος Sweet Montérégie κυκλοφόρησε στις 22 Ιανουαρίου 2021 και βασίζεται με άνεση στο συνδυασμό υλικών από rock, country και αμερικάνικο blues. Στο studio συμμετείχαν οι μουσικοί David Marchand (μπάσο, pedal steel, φωνητικά), Eliott Durocher (κιθάρες, πλήκτρα), Mandela Coupal Dalgleish (ντραμς και κρουστά).

alexburger.bandcamp.com

Elodie Milo
Hors De Nous

Η καλλιτέχνις Elodie Milo από το Παρίσι γράφει pop rock τραγούδια αξιοποιώντας την εκφραστική φωνή της και την ισορροπία της γραφής της, από τη δυναμικότητα στην ευαισθησία. Στο δίσκο Sous La Lune, που κυκλοφόρησε στις 11 Οκτωβρίου 2019, τα μελωδικά και ρυθμικά θέματα φλερτάρουν την ποιητική διάθεση, την εξερεύνηση των επιθυμιών και τα αρχετυπικά προφίλ γυναικών – ένα για κάθε τραγούδι. Εκτός από την ίδια στη μουσική και τους στίχους, στην παραγωγή συμμετείχαν οι Csaba Palotaï, Rodrigo Gonzalez-Miqueles (κιθάρες), Zé Luis Nascimento (κρουστά), Jeff Hallam (μπάσο, πλήκτρα), Emmanuel Marée (ντραμς), Adriana Rausseo, Maria-Fernanda Ruette, Emily O’Sullivan και Lili Ster (φωνητικά).

elodiemilo.com
elodiemilo.bandcamp.com

Soklak
Cabron

Ο ράπερ και γκράφιτι καλλιτέχνης Soklak, από το Παρίσι και με βάση του το Μοντρέιγ, έχει κατακτήσει το δικό του προσωπικό στυλ μέσα στη γαλλική σκηνή. Έχει εκφραστικό, χειμαρρώδη αφηγηματικό λόγο. Η κυκλοφορία Maow Airlines EP δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουνίου 2011 και είναι φρέσκια σαν μια έξυπνη τοιχογραφία δρόμου που μόλις τελείωσε.

soklakelgato.com
soklak.bandcamp.com

Veence Hanao
La Jungle

Ο Βέλγος τραγουδιστής Veence Hanao στηρίζει τη μουσική του στους στίχους και συνδυάζει τα κύρια στοιχεία της rap με την καθαρή φόρμα μιας μπαλάντας. Ο δίσκος Bodie κυκλοφόρησε στις 23 Απριλίου 2018 και βάζει σε πρώτη προτεραιότητα το χαρακτήρα της φωνής του, μπροστά, για να πει τις ιστορίες που θέλει με προσωπικό ύφος.

veencehanao.bandcamp.com

Monsieur M
Je te respecte


Ο rapper Monsieur M από την Ανζέ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύγχρονης γαλλικής rap σκηνής. Έχει ροή, εκφραστικότητα, μουσική χροιά και χρησιμοποιεί με ειλικρίνεια όλα τα στοιχεία του underground ύφους. Ο δίσκος Le Reflet de ma noirceur κυκλοφόρησε στις 24 Νοεμβρίου 2020 και κρατάει χωρίς προσποίηση από το πρώτο μέχρι το τελευταίο τραγούδι το σκοτεινό του ύφος, πιστό στις ιστορίες που θέλει να φτιάξει ο Monsieur M.

extremerancuneprod.bandcamp.com

3 Points – Sitou Koudadjé, Kaiman Lanimal, Mod Efok
Ici ou ailleurs -Feat. Juan Rey (Prod. Kindred)

Τρεις Γάλλοι rappers συναντιούνται και κάνουν ένα δίσκο συνεργασίας, βάζοντας μαζί τις εμπειρίες, τα οράματα και το πάθος τους. Με χημεία και αγάπη για τα απροσδόκητα που συμβαίνουν όταν γίνονται τέτοιες συναντήσεις, έκαναν μια παραγωγή που διακρίνεται για την ειλικρίνεια της. Οι φωνές τους ξεχωρίζουν αλλά κάνουν και ωραίους συνδυασμούς μαζί. Ο δίσκος 3 Points κυκλοφόρησε στις 22 Μαΐου 2020 και φτιάχτηκε από τους Sitou Koudadjé (Dangereux Dinosaures), Kaiman Lanimal (Underground Conspiration) και Mod Efok (Légitime Déviance) με συμμετοχές στο studio και στους στίχους.

3points.bandcamp.com

La Belle Bleue
Fenêtres

Το συγκρότημα La Belle Bleue από την πόλη Guérande της Γαλλίας δραστηριοποιείται για πάνω από 15 χρόνια στη γαλλόφωνη σκηνή και έχει βρει τη δική του φωνή. Αποτελείται από τους μουσικούς René Bergier (φωνητικά, κιθάρα) Mathieu Picot (φωνητικά, κιθάρα, τζουράς), Antoine Sorin (μπάσο, κοντραμπάσο, φωνητικά), David Gouin (κιθάρα, ντιτζεριντού, μελόντικα, κλαρινέτο, κρουστά, φωνητικά) και Nicolas Hild (ντραμς). Ο δίσκος Fenêtres κυκλοφόρησε στις 2 Απριλίου 2017 και αποτελεί μια χαρακτηριστική συνταγή μέσα από την σύγχρονη γαλλική rock σκηνή, συνδυάζοντας και ορισμένα στοιχεία από άλλα είδη, όπως η reggae.

labellebleue.org
labellebleue.bandcamp.com

Jean-Louis Bergère
tout le poids

Ο Jean Louis Bergère από την Ανζέ είναι ένας καλλιτέχνης με μεγάλη ποικιλία από ενδιαφέροντα στη μουσική και τη συγγραφή. Συνδυάζει ηλεκτρικούς και ακουστικούς ήχους με τη ζεστή φωνή του, η οποία έχει το χαρακτήρα για να φτιάξει την ευαίσθητη, αλλά και δυνατή αίσθηση που θέλει. Ο δίσκος ce qui demeure κυκλοφόρησε την 1η Μαΐου 2019 σε στίχους και μουσική του ίδιου. Οι ενορχηστρώσεις έγιναν ομαδικά με τους μουσικούς. Στην παραγωγή έπαιξαν οι Jean Louis Bergère (φωνή, ακουστική κιθάρα) Blaise Desol (ηλεκτρικές κιθάρες), Hervé Moquet (μπάσο, Korg MS10), Evelyne Chauveau (φωνητικά, Roland Juno 1), Franck Durand (ντραμς, κρουστά), Jean Baptiste Noujaim (τσέλο).

jeanlouisbergere.bandcamp.com

Catherine Girard
À l’abri

Η Catherine Girard από το Μόντρεαλ γράφει απαλά pop folk τραγούδια βασισμένη στην ευαισθησία της φωνής της. Η κυκλοφορία À l’abri δημοσιεύτηκε στις 9 Οκτωβρίου 2019 με τέσσερις δικές της συνθέσεις και στίχους. Στην παραγωγή συμμετείχαν οι Davy Gallant: (κιθάρες, γιουκαλίλι, φλάουτο, φωνητικά, ενορχηστρώσεις), Rémy Malo (μπάσο), Gilbert Fredette (ντραμς) και Gilles Tessier (ακουστική κιθάρα).

catherinegirard.bandcamp.com

Marianne V & J-F Tremblay
Bleu Marine

Η εμπνευσμένη ποιήτρια Marianne V, από το Σέρμπρουκ του Κεμπέκ, φτιάχνει μαζί με τον Jean-François Tremblay ένα πρωτότυπο μείγμα που συνδυάζει τη μουσική αφήγηση του spoken word με στοιχεία από blues και folk φόρμες. Ο δίσκος τους Entredeux κυκλοφόρησε στις 17 Οκτωβρίου 2020 και αφήνει αμέσως τη ζωντανή γεύση της δουλειάς τους. 6 κομμάτια ποίησης και blues, ηχογραφημένα μονοφωνικά.

mariannev.ca
mariannev.bandcamp.com

Laurent Berger
Le cirage


Ο Γάλλος μουσικός Laurent Berger, έμπειρος στο να αναζητά τον χαρακτήρα του κάθε τραγουδιού, αξιοποίησε με ευαισθησία ένα ποίημα του Bernard Dimey, παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας. Παρέα του ο Philippe Picon στην ενορχήστρωση και ο Michel Sanlaville στο κοντραμπάσο. Ο δίσκος L’âme des maraudeurs κυκλοφόρησε την 1η Ιανουαρίου 2018 και έχει από την αρχή μέχρι το τέλος την αίσθηση μιας δουλειάς με αμεσότητα, καθώς το στυλ του στην κιθάρα και τη συνοδεία του κοντραμπάσου φτιάχνουν μια πολύ καλή βάση για τη φωνή του.

laurentberger.com
laurentberger.bandcamp.com

Claudia *Nora* Urio
Sur le pont

Η καλλιτέχνις Claudia Nora Urio με την καθαρή φωνή της συνδυάζει στις συνθέσεις της διάφορα jazz και funk στοιχεία, μαζί με πινελιές από μουσικές από διάφορα μέρη της γης, έχοντας ταξιδέψει και η ίδια πολύ με τη μουσική της. Ο δίσκος της Terra κυκλοφόρησε στις 15 Ιανουαρίου 2021 και στην παραγωγή συμμετείχε ένα καλοφτιαγμένο σύνολο.

Έπαιξαν οι Claudia Nora Urio (πιάνο, πλήκτρα, Rhodes, προγραμματισμός) Ismaël Rondriguez (ντραμς), Nicolas Dechene (κιθάρες, μπάσο, : guitars, bass, guitalele), Eric Bisofi (κιθάρα), Philippe Laloy (φλάουτο), Shahriar Sharifpour (σαντούρι), Anne-Sophie Van Haeperen (γκάιντα), Hussein Rassim (ούτι), Erno Le Mentholé (κλαρινέτο).

claudia-urio.com
homerecordsbe.bandcamp.com/album/terra

David Walters
Freedom

Ο ταξιδεμένος μουσικός David Walters από τη Μασσαλία αξιοποιεί καλλιτεχνικές ρίζες από την Αφρική και την Καραϊβική και τη διάλεκτο από τη Μαρτινίκα για να φτιάξει τη δική του μουσική συνταγή χωρίς σύνορα. Ο δίσκος Nocturne που κυκλοφόρησε στις 5 Φεβρουαρίου 2021 αποτελείται από δικές του συνθέσεις και φτιάχτηκε με μια καλή ομάδα δεξιοτεχνών μουσικών. Στην παραγωγή έπαιξαν οι David Walters (φωνή, κιθάρα), Vincent Segal (τσέλο), Ballaké Sissoko (κόρα – αφρικάνικη άρπα) και Roger Raspail (κρουστά), συνδυάζοντας ένα νέο ύφος folk μαζί με μουσικές που έχουν αρχαίες καταβολές.

davidwalters.fr
davidwaltersplay.bandcamp.com

Eric John Kaiser
Hors réseau

Ο μουσικός Eric John Kaiser έφτιαξε το δίσκο του Vieux? από απόσταση, μέσα στη συνθήκη της παγκόσμιας επιδημίας, ενώνοντας το Πόρτλαντ, όπου έχει τη βάση του, με το Carleton-sur-mer στο Κεμπέκ, το Παρίσι και την Ανζέ. Τα τραγούδια του δίσκου, που κυκλοφόρησε στις 29 Ιανουαρίου 2021, έχουν σαν βασικό τους θέμα την αίσθηση της ενηλικίωσης μέσα σε ένα κόσμο που δεν είναι πια ο ίδιος με πριν. Στην παραγωγή συμμετείχαν οι μουσικοί Sami Rouissi (φωνητικά), Jonny Arsenault (κιθάρες), Fabrice Falandry (lap steel),, David Lipkind (φυσαρμόνικα), Patti Kaiser (φωνητικά) και Alain Gandit (ενορχηστρώσεις).

ericjohnkaiser.com
ericjohnkaiser.bandcamp.com

Milanku
Le mouvement du non-vivant

Το συγκρότημα Milanku από το Μόντρεαλ έχει βρει το δικό του στυλ μελαγχολικού post rock, με στοιχεία από hardcore και shoegaze. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της σημερινής σκηνής από τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Η κυκλοφορία Monument du non-être & Mouvement du non-vivant δημοσιεύτηκε στις 30 Νοεμβρίου 2018 και αποτελείται από πέντε συνθέσεις που δένουν μεταξύ τους. Φτιάχτηκε από τους Guillaume Chamberland (μπάσο, φωνητικά), Carl Ruest (κιθάρα), François Lemieux (κιθάρα), Jean-François Bourbonnais (κιθάρα) και τον Guillaume Boudreau-Monty (ντραμς).

milanku.bandcamp.com

05 Φεβ 2021

MIF Playlist 02/2021
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης