MIF Playlist 02/2022

Κάθε μήνα, μια νέα playlist MIF (Musique Indépendante Francophone – Ανεξάρτητη Γαλλόφωνη Μουσική) παρουσιάζει μια μουσική επιλογή από ανεξάρτητους δημιουργούς, σχήματα και εταιρείες από τη Γαλλία, καθώς και γαλλόφωνες κυκλοφορίες από άλλες χώρες.

Μουσική επιμέλεια: Κώστας Ανδρέου

 

MIF Playlist 2 /  Φεβρουάριος 2022

Moizbat
Filha de Marzac

Το μουσικό σχήμα των Moizbat αξιοποιεί κείμενα και ήχους από την παράδοση της περιοχής Περιγκόρ της Γαλλίας, για να φτιάξει μια πιο σύγχρονη μουσική εκδοχή. Ο δίσκος Libertat κυκλοφόρησε στις 24 Ιανουαρίου 2022 και αποτελείται από 12 κομμάτια που περιέχουν πολλά στοιχεία από folk και alternative ιδιώματα. Στο σχήμα συμμετέχουν οι Christophe Celerier (ακορντεόν, κιθάρα, φωνητικά), Thomas Fossaert (σαξόφωνα, γκάιντες, φωνητικά), Alain Josué (ντραμς, κρουστά, φωνητικά) και Paul Motteau (κοντραμπάσο, μπάντζο, moog, φωνητικά).

https://moizbat.bandcamp.com


Versari

Hymne

Το συγκρότημα Versari από το Παρίσι φτιάχνει δυναμικά γαλλόφωνα τραγούδια που συνδυάζουν την ένταση του post rock με τη μελαγχολική ποιητική διάθεση του new wave. Η κυκλοφορία Ostinato που δημοσιεύτηκε στις 8 Απριλίου 2013 περιλαμβάνει 10 τραγούδια με ιδιαίτερο και προσωπικό χαρακτήρα. Το συγκρότημα αποτελείται από τους Laureline Prod’homme, Cyril Bilbeaud και Jean-Charles Versari. Η παραγωγή του δίσκου έγινε από τον Adrian Utley (Portishead).

https://versari.bandcamp.com
http://www.versari.org

Monsieur Paul et les Solutions
Dans mon monde

Το γαλλόφωνο σχήμα Monsieur Paul et les Solutions προσφέρει μια μοντέρνα εκδοχή της ψυχεδελικής garage και surf μουσικής, με όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία της σκηνής της δεκαετίας του ’60. Το EP τους με τίτλο Dans mon monde, που κυκλοφόρησε στις 23 Ιανουαρίου 2022, αποτελείται από 4 ζωηρά τραγούδια και είναι ένα γεμάτο δείγμα της πειραματικής διάθεσης που έχουν.

https://staubgold.bandcamp.com/album/dans-mon-monde

Edmony Krater
Arawak y Karayib

Ο μουσικός Edmony Krater αξιοποιεί στοιχεία από τους ντόπιους ήχους της Γουαδελούπης και τα συνδυάζει με jazz συνθέσεις και αρμονίες. Ο δίσκος του J’ai traversé la mer που δημοσιεύτηκε στις 21 Αυγούστου 2020 περιλαμβάνει 9 κομμάτια που φέρνουν την ταυτότητα του τόπου του κοντά στις σύγχρονες δυτικές μουσικές, χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα, το ηλεκτρικό πιάνο, την τρομπέτα και πλούσια funk θέματα.

https://edmonykrater.bandcamp.com
https://edmonykrater.com

Ann O’Aro
Lo Shien

Η μουσικός Anne-Gaëlle Hoarau, με το καλλιτεχνικό όνομα Ann O’Aro, κατάγεται από το ηφαιστειογενές νησί Ρεϋνιόν στον Ινδικό ωκεανό. Εκφράζεται μέσω της μουσικής, της ποίησης και του χορού, μεταφέροντας τα βιώματα της. Ο δίσκος με τίτλο το όνομά της κυκλοφόρησε στις 15 Ιανουαρίου 2019 και αποτελείται από 12 τραγούδια που συνδυάζουν τους παραδοσιακούς ρυθμούς του νησιού της με επιλεγμένα folk και world στοιχεία. Στις ηχογραφήσεις, εκτός από την ίδια στα φωνητικά, συμμετείχαν οι Jean-Didier Hoareau, Willy Paitre, Julien Rousseau και Fanny Ménégoz.

https://annoaro.bandcamp.com

Deelay
Pluie

Ο καλλιτέχνης με το ψευδώνυμο Deelay βασίζεται στην πόλη Ρεν της Γαλλίας και γράφει hip hop τραγούδια που συνδυάζουν δυναμική και ευαισθησία. Η πρώτη του παραγωγή με τίτλο Inner κυκλοφόρησε στις 21 Ιανουαρίου 2022 και περιλαμβάνει 6 γαλλόφωνα τραγούδια, με τα γνωρίσματα της σύγχρονης γαλλικής rap σκηνής.

https://deelayrns.bandcamp.com

Naïssam Jalal
Parfois c’est plus fort que toi

Η φλαουτίστρια Naïssam Jalal γεννήθηκε στο Παρίσι από Σύριους γονείς. Στη μουσική που γράφει φέρνει κοντά στοιχεία από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, τους παραδοσιακούς και κλασικούς ήχους και την jazz. Ο δίσκος της Osloob Hayati που δημοσιεύτηκε την 1η Μαρτίου 2015 με 8 δικές της συνθέσεις, είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του πως συνδυάζει τις μουσικές της ρίζες με τα δυτικά ιδιώματα. Στις ηχογραφήσεις, εκτός από την ίδια στο φλάουτο, το νέι και τα φωνητικά, συμμετείχαν οι Mehdi Chaib (τενόρο και σοπράνο σαξόφωνα, κρουστά), Karsten Hochapfel (κιθάρα, τσέλο), Matyas Szandai (κοντραμπάσο) και Francesco Pastacaldi (ντραμς).

https://naissamjalal.bandcamp.com
http://www.naissamjalal.com

ZURCA
Il était une fois

Το σχήμα των ZURCA γεννήθηκε με τη συνάντηση των Laure Borettaz (κλασικό βιολί) και Fred Ferrand (ακορντεόν). Ο ιδιαίτερος ήχος του ντουέτου εμπλουτίστηκε με τους ρυθμούς του David Georgelet (ντραμς, κρουστά). Ο δίσκος τους με τίτλο Vieilles histoires, που κυκλοφόρησε στις 12 Οκτωβρίου 2021, παρουσιάζει μέσα από 11 κομμάτια ένα χορευτικό μείγμα παραδοσιακών γαλλικών ήχων, jazz και swing.

https://pradorecords.bandcamp.com/album/vieilles-histoires


Collectif Medz Bazar

Les mêmes histoires

Το σύνολο Collectif Medz Bazar έχει τη βάση του στο Παρίσι και φέρνει κοντά τις μουσικές και τις παραδόσεις πέντε μουσικών, οι οποίοι τραγουδούν στις γλώσσες τους, στα γαλλικά, τούρκικα, αρμένικα και αγγλικά. Η κυκλοφορία τους με τίτλο O δημοσιεύτηκε την 1η Οκτωβρίου 2019 και περιλαμβάνει 14 δυναμικά τραγούδια με σύγχρονο world ύφος. Το σχήμα αποτελείται από τους Ezgi Sevgi Can, Shushan Kerovpyan, Vahan Kerovpyan, Elâ Nuroğlu και Marius Pibarot.

https://collectifmedzbazar.bandcamp.com/album/o
https://www.collectifmedzbazar.com


Maralha

Mon père me marie


Το σχήμα Maralha από την περιοχή της Νέας Ακουιτανίας στη Γαλλία παρουσιάζει με ενθουσιασμό την τοπική παραδοσιακή μουσική. Ο ομότιτλος δίσκος τους κυκλοφόρησε την 1η Φεβρουαρίου 2020 και αποτελείται από 15 κομμάτια γεμάτα με τους ήχους του τόπου τους. Ο πυρήνας αποτελείται από τις Cécile Delrue (βιολί, φωνητικά), Marina Kretsch (βιολί, φωνητικά) και Marthe Tourret (βιολί, φωνητικά). Στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν επίσης οι Christian Mage, Jacques Puech, Pierre Tourret και Elisa Trebouville.

https://maralha.bandcamp.com


Philatone

La part animale


O Nicolas Bernaud, από την πόλη Αιξ-αν-Προβάνς στη νότια Γαλλία, αναμιγνύει με το μουσικό όχημα Philatone ηλεκτρονικούς και ακουστικούς ήχους, φτιάχνοντας εναλλακτικά pop τραγούδια. Η κυκλοφορία με τίτλο La part animale, που δημοσιεύτηκε στις 14 Ιανουαρίου 2022, περιλαμβάνει 10 κομμάτια με indie και electro θέματα.

https://philatone.bandcamp.com
https://www.philatone.com


Montparnasse Musique

Makonda


Το ντουέτο Montparnasse Musique έχει τη βάση του στο Παρίσι και αποτελείται από τον Γαλλοαλγερινό παραγωγό Nadjib Ben Bella και τον Νοτιοαφρικανό DJ Aero Manyelo. Στον ομότιτλο δίσκο τους που κυκλοφόρησε στις 3 Σεπτεμβρίου 2021 με 5 κομμάτια, συνεργάστηκαν με τα κογκολέζικα συγκροτήματα Kasai Allstars, Konono Nº1, Mbongwana Star και Basokin. Το αποτέλεσμα είναι μια παραγωγή με tribal ρυθμούς, ήχους παραδοσιακών οργάνων, μαζί με δυνατά house και techno στοιχεία.

https://montparnassemusique.bandcamp.com


Barhan

Mots de tête

Ο καλλιτέχνης με το ψευδώνυμο Barhan συνδυάζει τις jazz, funk και afro-beat μουσικές με τις ρίζες του στην Κένυα. Η κυκλοφορία με τίτλο Mots de tête που δημοσιεύτηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2019 περιλαμβάνει 7 συνθέσεις του, που ταξιδεύουν από την world στην jazz, μέσα από μια μεγάλη παλέτα χρωμάτων. Στις ηχογραφήσεις, εκτός από τον ίδιο στα φωνητικά, την κιθάρα και τα κρουστά, συμμετείχαν οι Thierry De Oliveira (ντραμς) από τη Γαλλία, Tovohery Thandrianarisoa dit Danz (μπάσο) από τη Μαδαγασκάρη, Don Ouko (σαξόφωνο) από την Κένυα και Zacharia Munga (πιάνο) από την Κένυα.

https://barhan.bandcamp.com


Senny Camara

Boolo


Η Senny Camara χρησιμοποιεί την παραδοσιακή αφρικάνικη άρπα για να φτιάξει μουσική που αξιοποιεί τους ήχους της νότιας Σενεγάλης, από όπου κατάγεται. Στο δίσκο Boolo που κυκλοφόρησε στις 9 Νοεμβρίου 2020 με 5 κομμάτια, κινείται από τον ήχο της παραδοσιακής μουσικής στην πιο σύγχρονη world. Εκτός από την ίδια στα φωνητικά και την αφρικάνικη άρπα, στις ηχογραφήσεις πήραν μέρος οι Thierry Fournel (κιθάρα), Pierre Yves Le Jeune (κοντραμπάσο), Honoré Kouadio (κρουστά) και Bakary Diarra (αφρικάνικο ξυλόφωνο balafon).

https://sennycamara.bandcamp.com


Tropical Jazz Trio

Le temps des cerises


Το Tropical Jazz Trio από το Παρίσι αποτελείται από τους έμπειρους jazz μουσικούς Alain Jean-Marie, Patrice Caratini και Roger Raspail. Μετά από χρόνια παρουσίας στη γαλλική σκηνή, οι τρεις τους έφτιαξαν ένα σχήμα που συνδυάζει τη jazz με latin ήχους και ρυθμούς από την Καραϊβική. Η κυκλοφορία, με τίτλο το όνομα του τρίο, δημοσιεύτηκε στις 24 Μαΐου 2019 και περιλαμβάνει 14 κομμάτια με πιάνο, κοντραμπάσο και κρουστά.

https://tropicaljazztrio.bandcamp.com


Wopela

Rétrospection


Το σχήμα Wopela γεννήθηκε το 2017 από τη συνάντηση των μουσικών Pierre-Yves Le Jeune (κοντραμπάσο, συνθέσεις, ενορχηστρώσεις), Laurent Derache (ακορντεόν) και Dogan Poyraz (κρουστά, ντραμς). Ο δίσκος τους Simone που κυκλοφόρησε στις 18 Απριλίου 2021 αποτελείται από 7 jazz κομμάτια που χαρακτηρίζονται από την κίνηση από τη ζωηρή χορευτική διάθεση σε folk και world θέματα.

https://wopela.bandcamp.com
http://www.wopela.com


Bigre!

C’est un Vertige

Το μουσικό σύνολο Bigre! αποτελείται από 21 μουσικούς που προυσιάζουν τον ήχο της big band με νέα, πιο κινητική προσέγγιση. Διαθέτουν μια καλοφτιαγμένη ομάδα χάλκινων πνευστών που κρατάει ισορροπία με το ρυθμικό κομμάτι του συνόλου. Η κυκλοφορία Tumulte, που δημοσιεύτηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2021 με 9 τραγούδια, φέρνει κοντά το swing με τη latin και το γαλλόφωνο τραγούδι.

https://bigre.bandcamp.com
http://bigrebigband.com


Beliz

Mémoires

Το τρίο Beliz αποτελείται από τους μουσικούς Edmony Krater (παραδοσιακό κρουστό Ka, άλλα κρουστά, φωνητικά), Anne Bacqueyrisse (άρπα) και Olivier Maurières (κρουστά). Οι τρεις τους φέρνουν στο προσκήνιο την αρχαία μουσική παράδοση της Γουαδελούπης, συνδέοντας τη με world και jazz θέματα και αρμονίες. Ο δίσκος τους Mémoires που κυκλοφόρησε στις 5 Δεκεμβρίου 2019 αποτελείται από 10 συνθέσεις τους με ποιητική και ονειρική διάθεση.

https://belizmemoires.bandcamp.com

Ismail Sentissi
Semelles de Plomb


Ο πιανίστας Ismail Sentissi κρατάει δυνατά τις μουσικές του ρίζες από το Μαρόκο και συνδυάζει την αίσθηση των διάφορων αφρικάνικων ιδιωμάτων και την πολυρυθμία, με τη σύγχρονη jazz μουσική της Γαλλίας. Με το τρίο που έφτιαξε με τους μουσικούς Cedrick Bec (ντραμς) και Maurizio Congiu (μπάσο), ηχογράφησαν 12 κομμάτια για την κυκλοφορία με τίτλο Genoma, που δημοσιεύτηκε στις 16 Απριλίου 2021.

https://ismailsentissi.bandcamp.com

03 - 28 Φεβ 2022

MIF Playlist 02/2022
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης