MIF Playlist 05/2022

Κάθε μήνα, μια νέα playlist MIF (Musique Indépendante Francophone – Ανεξάρτητη Γαλλόφωνη Μουσική) παρουσιάζει μια μουσική επιλογή από ανεξάρτητους δημιουργούς, σχήματα και εταιρείες από τη Γαλλία, καθώς και γαλλόφωνες κυκλοφορίες από άλλες χώρες.

Μουσική επιμέλεια: Κώστας Ανδρέου

MIF Playlist 5 / Μάιος 2022

Luciole
La Conquête


Η συνθέτις και τραγουδίστρια Luciole από το Παρίσι γράφει pop τραγούδια με σύγχρονη παρουσίαση. Ο δίσκος της με τίτλο Un Cri που κυκλοφόρησε στις 28 Ιανουαρίου 2022 περιλαμβάνει 12 κομμάτια, στα οποία κυριαρχεί η καθαρή φωνή της, πλαισιωμένη από δυναμικούς indie ήχους. Στις ενορχηστρώσεις και την παραγωγή συμμετείχαν οι Clément Simounet και Antoine Kerninon.

https://luciolemusic.bandcamp.com
http://luciolemusic.com

 

Fannie
Parfois


Η μουσικός Fannie Gaudette από το Μόντρεαλ συνεργάζεται στενά με τον στιχουργό Normand Achim στη δημιουργία τραγουδιών που έχουν σαν βασικά τους χαρακτηριστικά τη μελωδία και την ποίηση. Η κυκλοφορία L’invention humaine που δημοσιεύτηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2022 αποτελείται από 12 τραγούδια βασισμένα σε ακουστικούς ήχους. Στις ηχογραφήσεις, εκτός από την η Fannie Gaudette στο πιάνο και τα φωνητικά, συμμετείχαν οι μουσικοί Philippe Dunnigan (βιολί), Ligia Paquin (βιόλα), Christine Giguère (τσέλο), Annie Gadbois (τσέλο), Anne-Marie Leblanc (τσέλο), Mathieu Désy (κοντραμπάσο), Jean Masicotte (βιμπράφωνο) και Francois Lalonde (κρουστά).

https://fannie.bandcamp.com
http://fanniemusique.com

 

Mesparrow
Saudade


Η τραγουδοποιός Marion Gaume, με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Mesparrow, βάζει σε πρώτο πλάνο την ευαίσθητη φωνή της και γράφει σύγχρονα pop τραγούδια, με άφθονα πειραματικά στοιχεία και ηλεκτρονικούς ήχους. Ο δίσκος Monde sensible κυκλοφόρησε στις 15 Ιανουαρίου 2021 και περιλαμβάνει 11 γαλλόφωνες συνθέσεις.

https://mesparrow.bandcamp.com
https://www.mesparrowmusic.com

 

René Lacaille
Kabaré kréol


Ο René Lacaille είναι ξεχωριστός καλλιτέχνης του séga, ενός σημαντικού μουσικού ιδιώματος του Μαυρίκιου και της Ρεϋνιόν, στον Ινδικό ωκεανό. Με όχημα το ακορντεόν του, συνδυάζει διάφορους ρυθμούς και ήχους από την Αφρική, την Ινδία, τη Μαδαγασκάρη και την Ευρώπη. Η κυκλοφορία Gatir δημοσιεύτηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2018 και αποτελείται από 14 κομμάτια με γνήσιες world αναφορές.

https://renlacaille.bandcamp.com

 

Pat Kalla & Le Super Mojo
Le Peuple


Ο Pat Kalla είναι ένας μουσικός και τραγουδιστής που γεννήθηκε στη Λυών, με ρίζες από το Καμερούν. Συνδυάζει τη soul και funk μουσική με το slam και την αφήγηση ιστοριών. Ο δίσκος του με τίτλο Jongler κυκλοφόρησε στις 23 Νοεμβρίου 2018 και περιλαμβάνει 12 ζωηρά κομμάτια με afro, disco και jazz γεύσεις. Τον συνόδεψε το μουσικό σχήμα Super Mojo Disco, επίσης από τη Λυών, με δυνατά grooves και πολύχρωμα θέματα.

https://favoriterecordings.bandcamp.com/album/jongler

 

Bon Enfant
Diorama


Οι Daphné Brissette (φωνητικά) και Guillaume Chiasson (κιθάρες, φωνητικά) γράφουν τους στίχους και τη μουσική στο rock συγκρότημα Bon Enfant από το Μόντρεαλ. Παρέα με τους Étienne Côté (ντραμς, κρουστά, ακουστική κιθάρα, φωνητικά), Mélissa Fortin (πλήκτρα, φωνητικά) και Alexandre Beauregard (μπάσο, slide κιθάρα, ακουστική κιθάρα, φωνητικά), ηχογράφησαν το δίσκο Diorama, ο οποίος κυκλοφόρησε στις 1η Οκτωβρίου 2021. Τα 11 τραγούδια του συνδυάζουν pop και folk στοιχεία με καθαρούς ρυθμούς και garage θέματα.

https://bonenfant.bandcamp.com
https://www.bonenfantband.com

 

Rank-O
Helena


Τα μέλη του συγκροτήματος Rank-O, από την Τουρ της κεντροδυτικής Γαλλίας, παίζουν rock μουσική αξιοποιώντας punk, indie και pop στοιχεία. Η κυκλοφορία De novo δημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου 2022 με 8 κομμάτια, επηρεασμένα από τις πιο χαρακτηριστικές πειραματικές σκηνές προηγούμενων δεκαετιών. Στο συγκρότημα συμμετέχουν οι Boris Rosenfeld (κιθάρα, drum machine, φωνητικά), Camille Pierron (κιθάρα, φωνητικά), François Rosenfeld (κιθάρα, μπάσο, φωνητικά), Gabriel Lemasson (πλήκτρα, κιθάρα, μπάσο, φωνητικά) και Antoine Hefti (ντραμς, ηλεκτρονικά, φωνητικά).

https://rank-o.bandcamp.com

 

Bel Ours
Déconstruire l’horloge


Η ομάδα Bel ours από το Μόντρεαλ παίζει μουσική έχοντας σαν βάση τους στίχους και τις συνθέσεις του Olivier Miclette. Ο δίσκος με τίτλο Les mains pleines de terre κυκλοφόρησε στις 4 Μαρτίου 2022 με 5 γαλλόφωνα τραγούδια που έχουν indie pop και folk φυσιογνωμία.

https://bel-ours.bandcamp.com

 

Ferris
Paradis sur terre


Το rock τρίο Ferris ασχολείται με την alternative μουσική. Η κυκλοφορία Symétrie που δημοσιεύτηκε στις 2 Μαρτίου 2022 περιλαμβάνει 5 κομμάτια που είναι κοντά στο ύφος της indie σκηνής της δεκαετίας του 2000. Στο σχήμα συμμετέχουν οι Hugh Ferris (φωνητικά), Marc-André Beaudoin (στίχοι, μουσική, παραγωγή) και Marcello Oltra (ντραμς).

https://ferrismusique.bandcamp.com

 

Pascal Rod
Je te laisse la laisse


Ο συνθέτης και κιθαρίστας Pascal Rod από την κοινότητα Nérignac της δυτικής Γαλλίας φτιάχνει ενεργητικά rock τραγούδια. Ο δίσκος του με τίτλο Je te laisse la laisse κυκλοφόρησε στις 7 Μαρτίου 2022 και αποτελείται από 5 κομμάτια με δυνατό rock ήχο, στα οποία κυριαρχεί η ηλεκτρική κιθάρα.

https://pascalrod.bandcamp.com

 

Eric Dubois Quartet
Le 7 et le Vide


Ο κιθαρίστας Eric Dubois οργάνωσε ένα κουαρτέτο που κινείται με ευκολία από την jazz στην κλασική rock και από εκεί σε άλλα ιδιώματα της σύγχρονης μουσικής. Παρέα με τους Benoit Baud (σαξόφωνα), Mathieu Millet (κοντραμπάσο) και Éric Navet (βιμπράφωνο, ντραμς) ηχογράφησε δικές του συνθέσεις, φτιάχνοντας αυτό τον δίσκο, που έχει για τίτλο το όνομα του κουαρτέτου. Η κυκλοφορία δημοσιεύτηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2022 και περιέχει 9 κομμάτια, χαρακτηριστικά παραδείγματα της ανοιχτής προσέγγισης της jazz.

https://circum-disc.bandcamp.com/album/eric-dubois-quartet

 

Dandy Dandie
Le desert et la foret


Το ταιριαστό σχήμα Dandy Dandie παρουσιάζει τη μουσική του Alban Darche (τενόρο σαξόφωνο) με έντονη ποιητική διάθεση. Οι Chloé Cailleton (φωνητικά), Nathalie Darche (πιάνο) και Geoffroy Tamisier (τρομπέτα) πλαισίωσαν με τις ευέλικτες δυναμικές τους τις συνθέσεις του σαξοφωνίστα. Ηχογράφησαν το δίσκο Hypnos & Morphée, ο οποίος κυκλοφόρησε στις 25 Μαρτίου 2022, με 11 jazz κομμάτια που έχουν το δικό τους ιδιαίτερο στυλ.

https://yolkrecords.bandcamp.com/album/hypnos-morph-e

 

Arizonà Duo
Mazurka à Péchadre


Το ντουέτο Arizonà Duo, από το Κλερμόν-Φεράν της Γαλλίας, γράφει folk τραγούδια με διάφορα παραδοσιακά συστατικά. Αποτελείται από τους Maëllis Daubercies Abril (ακορντεόν, φωνητικά) και Morgane Darnaud (βιολί, φωνητικά). Η κυκλοφορία τους Arizonà – Hiver 2021 δημοσιεύτηκε στις 23 Μαρτίου 2022 με 5 κομμάτια που χαρακτηρίζονται από τον ζωντανό ακουστικό ήχο τους.

https://arizonaduo.bandcamp.com
https://www.arizonaduo.com

 

Lambrusquera
J’ai tant aime une beauté


Το πολυφωνικό σχήμα Lambrusquera, από την κοινότητα Monein της νοτιοδυτικής Γαλλίας, ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με την παραδοσιακή μουσική από τα Πυρηναία και την Οξιτανία. Ο δίσκος τους με τίτλο BITSEGAS κυκλοφόρησε στις 18 Μαρτίου 2022 και περιλαμβάνει 14 τραγούδια με πολύ χαρακτηριστικό folk ύφος.

https://lambrusquera.bandcamp.com

 

Dévoré
Refuge


Ο καλλιτέχνης με το ψευδώνυμο Dévoré, από την πόλη Λιλ της Γαλλίας, γράφει γαλλόφωνα pop τραγούδια. Η κυκλοφορία Les principes évidents δημοσιεύτηκε στις 5 Ιανουαρίου 2022 και αποτελείται από 8 τραγούδια, με δικές του συνθέσεις και στίχους. Εκτός από τον ίδιο, στο δίσκο συμμετείχαν οι μουσικοί Anthony de Mendonça και Guillaume Robilard.

https://devorefr.bandcamp.com
https://dévoré.com 

 

Topette
La Couturière


Το συγκρότημα Topette ασχολείται με την folk μουσική. Αποτελείται από τους Tania Buisse (ιρλανδέζικο τύμπανο), Julien Cartonnet (γαλλική γκάιντα, τενόρο μπάντζο), Andy Cutting (ακορντεόν), James Delarre (βιολί, βιόλα) και Barn Stradling (ακουστικό μπάσο). Ο δίσκος τους Bourdon κυκλοφόρησε στις 25 Απριλίου 2022 και περιλαμβάνει 11 χορευτικά κομμάτια με ακουστικές ενορχηστρώσεις.

https://topette.bandcamp.com
https://www.topette.co.uk

 

Myriam Arseneau
Jours gris


Η τραγουδίστρια και συνθέτις Myriam Arseneau γράφει μουσική χρησιμοποιώντας jazz, soul και folk φόρμες. Η κυκλοφορία Je ne parlerai pas fort δημοσιεύτηκε στις 8 Απριλίου 2022, με 6 τραγούδια, σε δικούς της στίχους και μουσική. Στο στούντιο συνοδεύτηκε από τους William Régnier (ντραμς, κρουστά, ηλεκτρικές κιθάρες, πλήκτρα), Antoine Loiselle (ακουστικές και ηλεκτρικές κιθάρες), Vincent Vertefeuille (ακουστική κιθάρα), Vincent Yelle (μπάσο), Gabriel Thibault (πιάνο, πλήκτρα) και Justin Doucet (βιολί).

https://myriamarseneau.bandcamp.com

 

Ombles
Peine


Το ντουέτο Ombles των Xavier Phaneuf Jolicoeur (στίχοι, φωνητικά) και Gregory Fitzgerald (παραγωγή, sampling,) ασχολείται με την hip hop μουσική. Ο δίσκος Peine κυκλοφόρησε στις 22 Απριλίου 2022 και περιέχει 4 γαλλόφωνα τραγούδια τους, στα οποία συμμετείχαν σαν καλεσμένοι οι Dustin Good (ρυθμοί, sampling), Francis G. Veillette (κιθάρες), Marcolivier Drapeau Tremblay (κοντραμπάσο) και Chloe McNeil (φωνητικά).

https://ombles.bandcamp.com

05 - 31 Μάι 2022

MIF Playlist 05/2022
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης