MIF Playlist 07/2022

Κάθε μήνα, μια νέα playlist MIF (Musique Indépendante Francophone – Ανεξάρτητη Γαλλόφωνη Μουσική) παρουσιάζει μια μουσική επιλογή από ανεξάρτητους δημιουργούς, σχήματα και εταιρείες από τη Γαλλία, καθώς και γαλλόφωνες κυκλοφορίες από άλλες χώρες.

Μουσική επιμέλεια: Κώστας Ανδρέου

MIF Playlist 7 / Ιούλιος 2022

Irnini Mons
Ça part en fusée


Το τετραμελές συγκρότημα Irnini Mons από τη Λυών πήρε το όνομά του από ένα ηφαίστειο του πλανήτη Αφροδίτη. Συνδυάζει με το δικό του τρόπο κλασικές punk φόρμες, noise rock ήχους και στοιχεία της γαλλόφωνης rock. Ο δίσκος με τίτλο το όνομα του συγκροτήματος κυκλοφόρησε στις 22 Απριλίου 2022 και περιέχει 6 δυναμικά τραγούδια, με στιβαρούς ρυθμούς και ηλεκτρικές κιθάρες.

https://anotherrecord.bandcamp.com/album/irnini-mons-2

 

Paul Cournoyer
Je manque d’air


Ο τραγουδοποιός Paul Cournoyer, από την πόλη Έντμοντον του Καναδά, γράφει pop rock μουσική με γαλλικό στίχο. Η κυκλοφορία Le Détroit, που δημοσιεύτηκε την 1η Ιουνίου 2019, αποτελείται από 10 δικά του κομμάτια, χτισμένα πάνω σε ακουστικούς ήχους και indie θέματα που βάζουν μπροστά τη φωνή του.

https://paulcournoyer.bandcamp.com
http://paulcournoyer.ca

 

Joni Île
des îles


Η συνθέτις Marion Plouviez, από τη Λιλ στη βόρεια Γαλλία, γράφει τη δική της indie pop μουσική, με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Joni Île. Χρησιμοποιεί διάφορα lo fi στοιχεία και pop φόρμες. Ο δίσκος της με τίτλο Météorage κυκλοφόρησε στις 20 Απριλίου 2022. με 11 τραγούδια, σε δικές της συνθέσεις και στίχους.

https://joniile.bandcamp.com

 

Le Vertigo
Sur le velours


Τα τρία μέλη του συγκροτήματος Le Vertigo φτιάχνουν σύγχρονη pop με πολλά electro και pop συστατικά. Η κυκλοφορία τους Belle de Nuit δημοσιεύτηκε στις 20 Μαΐου 2022. Περιέχει 9 τραγούδια, χτισμένα πάνω σε σκοτεινά alternative θέματα. Είναι γεμάτα με δυνατούς ρυθμούς και γυναικεία μελωδικά φωνητικά.

https://levertigo.bandcamp.com
https://www.gogovertigo.com

 

Anna Valsk
Le jour des lilas


Η Anna Valsk από το Κεμπέκ γράφει τα δικά της γαλλόφωνα pop τραγούδια, με ευαίσθητες ενορχηστρώσεις που έχουν στο κέντρο τους τη φωνή της. Η κυκλοφορία με τίτλο Morphologie B που δημοσιεύτηκε στις 20 Μαΐου 2022, αποτελείται από 3 κομμάτια που είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς της.

https://annavalsk.bandcamp.com

 

Eliov
Onzième Ciel


Το γαλλόφωνο συγκρότημα Eliov από τον Καναδά συνδυάζει στη μουσική του στοιχεία από δύο διαφορετικές σκηνές, την progressive και την alternative. Ο δίσκος τους με τίτλο το όνομα του σχήματος κυκλοφόρησε στις 20 Μαΐου 2022 με 3 δικές τους συνθέσεις. Στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν οι Florence Breton (φωνητικά), Léa-Pascale St-Hilaire (φωνητικά), Jules Garneau-Paulin (πιάνο, πλήκτρα), Etienne Lacasse (κιθάρα) και Charles Lallemand (ντραμς, κρουστά).

https://eliov.bandcamp.com

 

Simone D’Opale
Je ne regarde pas


Η Simone d’Opale είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας που χρησιμοποιεί για όνομά του το μουσικό σχήμα από τη Νάντη της Γαλλίας. Simone λεγόταν η γιαγιά της τραγουδίστριας του συγκροτήματος, Manon Tanguy. Opal ονομάζεται ένας λίθος που συμβολίζει την ιδέα ενός παράλληλου, φανταστικού κόσμου. Η κυκλοφορία του συγκροτήματος με τίτλο Île-Nénuphar κυκλοφόρησε στις 20 Μαΐου 2022 και αποτελείται από 5 τραγούδια με έντονα synth και pop στοιχεία.

https://simonedopale.bandcamp.com

 

Léonie Pernet
Il pleut des hommes


Η τραγουδίστρια και συνθέτις Léonie Pernet από το Παρίσι συνδυάζει στη μουσική της διάφορα pop, ηλεκτρονικά και νεοκλασικά στοιχεία. Ο δίσκος της Le Cirque de Consolation που δημοσιεύτηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021 περιλαμβάνει 11 τραγούδια με πολλές επιρροές από τον πλούσιο πολιτισμό της Αφρικής.

https://leoniepernet.bandcamp.com

 

Sarah Villeneuve
La cime des séquoias


Η τραγουδίστρια και συνθέτις Sarah Villeneuve από το Μόντρεαλ γράφει γαλλόφωνα folk τραγούδια με pop και rock συστατικά. Η κυκλοφορία της με τίτλο La cime des séquoias δημοσιεύτηκε στις 27 Μαΐου 2022, με 5 κομμάτια, τα οποία έχουν το βάρος τους σε ακουστικούς ήχους και τονίζουν μια διάθεση ενδοσκόπησης. Στις ηχογραφήσεις τη συνόδεψαν οι μουσικοί Wil Régnier (ντραμς, κρουστά, ηλεκτρική κιθάρα, πλήκτρα), Ian Belcourt (μπάσο, κοντραμπάσο) Antoine Loiselle (ακουστική κιθάρα, βαρύτονη κιθάρα, pedal steel κιθάρα) και Alexis Elina (πιάνο, wurlitzer).

https://sarahvilleneuve.bandcamp.com

 

Sébastien Lacombe
La promesse de nous


Ο Sébastien Lacombe είναι ένας έμπειρος Καναδός τραγουδιστής και συνθέτης, ο οποίος έχει πίσω του μια εικοσαετή καριέρα στη γαλλόφωνη σκηνή. Ο δίσκος του Le chemin des possibles, που κυκλοφόρησε στις 29 Απριλίου 2022, δημιουργήθηκε παρέα με μια καλοφτιαγμένη ομάδα μουσικών και συνεργατών και είναι γεμάτος με τα δυναμικά χαρακτηριστικά της βορειοαμερικανικής folk rock σκηνής.

https://sebastienlacombe.bandcamp.com
https://www.sebastienlacombe.com

 

Soadan
Pieds nus


Το σχήμα Soadan από την Βρετάνη αποτελείται από τρεις μουσικούς και τραγουδιστές που αναμιγνύουν μουσικά θέματα από τα creole blues και την afrobeat μουσική, καθώς και παραδοσιακά στοιχεία από τον Ινδικό ωκεανό, τα νησιά της Μαδαγασκάρης, του Μαυρίκιου και της νήσου Ρεϋνιόν. Η κυκλοφορία τους Pieds nus δημοσιεύτηκε στις 8 Ιουνίου 2022 με 10 κομμάτια που μεταφέρουν το ζωηρό ύφος της world μουσικής.

https://soadan.bandcamp.com
http://soadan.com

 

JeanneMarie
Larmes


Η Jeanne Barbieri (φωνητικά, synths, κρουστά) και η Marie Schoenbock (φωνητικά) έφτιαξαν ένα ντουέτο που γράφει γαλλόφωνα τραγούδια, βασισμένα στις καθαρές φωνές τους και σε ακουστικές ενορχηστρώσεις. Ο δίσκος με τίτλο Ma peau κυκλοφόρησε στις 20 Μαΐου 2022 και αποτελείται από 10 δικά τους τραγούδια. Στις ηχογραφήσεις τους έκανε συντροφιά ο Grégory Dargent (synths, κιθάρα, μπάσο, αρμόνιο, drum machine).

https://jeannemariemusic.bandcamp.com
https://www.jeannemarie.eu

 

Romain Provence
Des années après


Ο συνθέτης και κιθαρίστας Romain Provence γράφει γαλλόφωνα τραγούδια χρησιμοποιώντας ακουστικούς ήχους. Στον δίσκο του με τίτλο Parler, που δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου 2022 συνεργάστηκε με τον Yacine Belmahi (μπάσο, κοντραμπάσο), σε ένα καλοδουλεμένο ντουέτο. Τα 5 κομμάτια του δίσκου είναι δομημένα γύρω από τις σκέψεις και τις ιστορίες που αφηγούνται μέσα από τους στίχους.

https://romainprovence.bandcamp.com
https://www.romainprovence.fr

 

Gérald Toto
Dérivé Larel La


Ο πολυοργανίστας Gérald Toto, από την πόλη Τολούζ της Γαλλίας, γράφει φρέσκα folk τραγούδια, αξιοποιώντας δυτικές φόρμες και αυθεντικούς creole ήχους. Με την κυκλοφορία Dérivé, που δημοσιεύτηκε στις 17 Ιουνίου 2022, παρουσιάζει 3 αντιπροσωπευτικά τραγούδια του. Εκτός από τον ίδιο (φωνητικά, κιθάρα, μπάσο, προγραμματισμός ντραμς), στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν και οι Francis Lassus (κρουστά) και Vincent Segal (τσέλο).

https://geraldtotonof.bandcamp.com

 

Baragwin
Le Départ


Το τρίο Baragwin, από τον Καναδά, πήρε το όνομά του από τις λέξεις “Bara” and “Gwin”, που σημαίνουν “ψωμί” και “κρασί” αντίστοιχα στη βρετονική γλώσσα. Έχοντας σαν βάση διάφορα παραδοσιακά θέματα, το σχήμα ασχολείται με την folk μουσική, με έγχορδα και κρουστά. Στον ομότιτλο δίσκο, ο οποίος κυκλοφόρησε στις 27 Μαΐου 2022, παρουσιάζονται 9 τραγούδια με bluegrass και κέλτικους ήχους, παιγμένα με ενθουσιασμό.

https://baragwin.bandcamp.com

 

Claire Nivard
La mariée


Η τραγουδίστρια και κιθαρίστρια Claire Nivard, από τη Γαλλία, εμπνέεται από την βαθιά αμερικάνικη folk, jazz και swing παράδοση. Στην κυκλοφορία της με τίτλο Entre deux, που δημοσιεύτηκε στις 15 Ιουνίου 2022, περιέχονται 5 τραγούδια με ευαισθησία. Οι μπαλάντες της συνδυάζουν τα blues, το ρυθμικό swing της Νέας Ορλεάνης και επιλεγμένα latin και folk στοιχεία. Εκτός από την ίδια, στην παραγωγή πήρε μέρος ένα καλοφτιαγμένο σύνολο με τους Joël Clément (πιάνο), Josselin Perrier (ντραμς), Pierre-Yves Brondel (κοντραμπάσο), Patrice Foudon (τενόρο σαξόφωνο), Thomas Le Roux (τρομπέτα), Mary Reynaud (φωνητικά), Emmanuelle Duvillard (φωνητικά), Glenn Arzel (ακουστικές και ηλεκτρικές κιθάρες), Pierre-Marie Bommier (βιολί) και Dominique Putinier (κοντραμπάσο).

https://clairenivard.bandcamp.com
https://www.clairenivard.com

 

Daniel Bellegarde
Yo pa vlé wè mwen di yo pralé


Ο κρουστός μουσικός Daniel Bellegarde αξιοποιεί διάφορα όργανα για να φτιάξει την πολύχρωμη μουσική του, η οποία αναδεικνύει ήχους από την πλούσια μουσική παράδοση των νησιών της Καραϊβικής και της Αϊτής. Ο δίσκος του Pastourelle, που κυκλοφόρησε στις 11 Μαρτίου 2022, αποτελείται από 9 κομμάτια, με πολλές πινελιές κέλτικων και βραζιλιάνικων ήχων. Στις ηχογραφήσεις τον συνόδεψε ένα σύνολο μουσικών που έδωσε μια ζωντανή, ταξιδιάρικη διάθεση στις συνθέσεις.

https://danielbellegarde.bandcamp.com
https://www.danielbellegarde.com

 

Anique Granger
Sans chevaux


Η συνθέτις Anique Granger, από το Μόντρεαλ, γράφει γαλλόφωνα folk τραγούδια με ποιητική διάθεση. Η κυκλοφορία με τίτλο Rewind, που δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουνίου 2022, έχει 4 συνθέσεις της, βασισμένες πάνω στη χαρακτηριστική καθαρή φωνή της, το προσωπικό της στυλ παιξίματος στην κιθάρα και τις σύγχρονες ενορχηστρώσεις.

https://aniquegranger.bandcamp.com
https://aniquegranger.com

01 Ιούλ 2022

MIF Playlist 07/2022
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης