Playlist 08/2021: Γαλλόφωνα διαμαντάκια για το καλοκαίρι

Φέτος το καλοκαίρι, αφήστε τη γαλλόφωνη μουσική να σας δροσίσει, απολαμβάνοντας τη νέα playlist MIF (Musique Indépendante Francophone – Ανεξάρτητη Γαλλόφωνη Μουσική) με κυκλοφορίες από τη Γαλλία και από τις γαλλόφωνες χώρες.

Στο αυτοκίνητο καθοδόν για δουλειά ή διακοπές, με ακουστικά στην παραλία ή στο μπαλκόνι του σπιτιού, τα γαλλόφωνα αυτά διαμαντάκια θα σας κρατήσουν παρέα και θα σας διασκεδάσουν.

Τη μουσική επιμέλεια της δράσης MIF  υπογράφει ο Κώστας Ανδρέου.

Καλές διακοπές σε όλους/ες!

MIF Playlist 08 / Αύγουστος 2021

Leila Huissoud
Auguste

Η Leila Huissoud από τη Γαλλία οδηγεί με τη φωνή της ακουστικές συνθέσεις για τον έρωτα, με εύθραυστα και ευαίσθητα μέρη. Ο δίσκος της Auguste που κυκλοφόρησε στις 9 Νοεμβρίου 2018 περιέχει 12 τραγούδια που ενορχηστρώθηκαν για ένα μεγάλο σύνολο από ακουστικά όργανα. Την παραγωγή φρόντισε μια ομάδα συνεργατών οι οποίοι συνδύασαν κλασικές ενορχηστρωτικές φόρμες με το καρποφόρο δέσιμο του γαλλικού τραγουδιού.

https://www.leilahuissoud.com
https://leilahuissoudofficiel.bandcamp.com

Mackenzie Leighton
Tournée aux states

H Mackenzie Leighton είναι μια indie rock μουσικός από τις Ηνωμένες Πολιτείες που ζει στο Παρίσι. Ακολουθεί ενστικτωδώς την παράδοση της folk, συνδυάζοντας τη με πιο εξελιγμένα ακούσματα. Ο δίσκος της Fleuriste που δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουνίου 2021 αποτελείται από 7 τραγούδια που έχουν το κέντρο βάρος τους στη φωνή της και στον μετρημένο τρόπο που κάνει τις συνθέσεις της.

https://mackenzieleighton.bandcamp.com
https://mackenzieleightonmusic.com

Pat Kalla & Le Super Mojo
Cumbia de Paris

Ο Pat Kalla συνδυάζει πολύχρωμα grooves από την Αφρική με τη γαλλόφωνη τραγουδοποιΐα και αφρικάνικες αφηγήσεις. Το συγκρότημα του, Le Super Mojo, προσφέρει στη μείξη συστατικά από afrodisco, afrobeat καθώς και funk θέματα από την Καραϊβική. Ο δίσκος Hymne à la vie που κυκλοφόρησε στις 28 Μαΐου 2021 περιλαμβάνει 14 funk soul ύμνους για τη ζωή.

https://patkallalesupermojo.bandcamp.com

Simon Chivallon
La Mer

Ο πιανίστας Simon Chivallon έφτιαξε ένα trio με προτεραιότητες τη μελωδία, το λυρισμό και τις συνθέσεις με προσωπικότητα. Ηχογράφησε το δίσκο Light Blue με το μπασίστα Nicolas Moreaux και τον ντράμερ Antoine Paganotti. Η κυκλοφορία που έγινε στις 5 Μαρτίου 2021 περιέχει 11 jazz κομμάτια με σύγχρονο ύφος και όρεξη για αυτοσχεδιασμό. Μια φρέσκια ματιά στην παρουσίαση ενός jazz trio, με το πιάνο σε κεντρικό ρόλο.

https://jazzandpeople.bandcamp.com/album/light-blue

3eme Class
Artisanal

Η καλλιτεχνική ομάδα 3ème Class από την Τουλούζη φτιάχνει τη μουσική της με διάφορα στυλ, αναμιγνύοντας με άποψη το μοντέρνο γαλλόφωνο τραγούδι, τη world μουσική και την rap. Ο δίσκος Inclassable κυκλοφόρησε στις 11 Ιουνίου 2021 και αποτελείται από 10 κομμάτια με έντονα hip hop, reggae και ska χαρακτηριστικά. Η παραγωγή έχει ζωντάνια, χάρη στην έντονη παρουσία των πνευστών στις ενορχηστρώσεις και στο ταιριαστό ρυθμικό σύνολο που υποστηρίζει τις φωνές.

https://www.3emeclass.com
https://3emeclass.bandcamp.com

Les Mea Culpa
Lily Tea

Η καλλιτέχνις Lily Tea από το Κεμπέκ φέρνει κοντά το swing και τα αφηγηματικά blues με την pop. Το ομότιτλο EP της που κυκλοφόρησε στις 18 Ιουνίου 2021 αποτελείται από 5 τραγούδια με διάθεση αναζήτησης και τη γνώριμη γεύση της ποιοτικής folk σκηνής της Βόρειας Αμερικής. Στην παραγωγή συμμετείχε ένα σύνολο μουσικών που στήριξε τις πλούσιες ενορχηστρώσεις που έχουν για κεντρική σύνδεση τη φωνή της.

https://lilytea.info
https://lilytea.bandcamp.com

Les Lunatiques
Où est?

Το alternative τρίο των Les Lunatiques γράφει rock τραγούδια με grunge και fusion ρίζες. Το συγκρότημα αποτελείται από τους Antoine Bourque (φωνητικά, κιθάρα, πλήκτρα, σιτάρ, φλάουτο, κρουστά), Sacha Baril (μπάσο, βιολί, πλήκτρα, φωνητικά) και François Pelletier (ντραμς, κρουστά, φωνητικά). Ο δίσκος τους L’Épouvantail που δημοσιεύτηκε στις 26 Ιουνίου 2020 περιέχει 6 κομμάτια με επιρροές από την ψυχεδέλεια και την progressive σκηνή.

https://leslunatiques.bandcamp.com

Valse Fréquence
Entremêlés

Το rock τρίο Valse Fréquence αποτελείται από τον ντραμερ και τραγουδιστή Thomas Léger, την κιθαρίστρια Anne-Marie Milev και τον μπασίστα Louis Houle Collin. Είναι ένα στέρεο μουσικό σχήμα που αξιοποιεί στοιχεία από την post rock σκηνή και την σύγχρονη ψυχεδέλεια, χωρίς να περιορίζεται από αυτά. Το τραγούδι τους Entremêlés που κυκλοφόρησε στις 10 Ιουλίου 2020 είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου γραφής και της ζωηράδας τους.

https://valsefrequence.bandcamp.com

François Désaulniers
La Rivière

Ο Καναδός François Désaulniers είναι ένας τραγουδιστής με υπόβαθρο στο θέατρο και τη συγγραφή. Μόνος του ή με μια καλή παρέα μουσικών, φτιάχνει τη δική του μουσική που συνδυάζει ποίηση, χιούμορ και μελαγχολίας. Η κυκλοφορία Intraordinaire που δημοσιεύτηκε στις 7 Ιουνίου 2019 αποτελείται από 10 τραγούδια με κομβικά γνωρίσματα τη ζεστή φωνή του και τον indie folk κιθαριστικό ήχο. Εκτός από τον ίδιο στα φωνητικά και την κιθάρα, στην παραγωγή συμμετείχαν οι Norman Lachapelle (μπάσο), Stephane Crytes (ντραμς), Martion Bournival (πλήκτρα), Amelie Lamontagne (βιολί), Camille Paquette-Roy (τσέλο), Dany Roy (τενόρο σαξόφωνο), Diane Whitmore (μπάσο κλαρινέτο) kai Tomoko Takase (φωνητικά).

http://www.francoisdesaulniers.net
https://francoisdesaulniers.bandcamp.com

Alma Forrer
Les Jeux des Autres

Η Alma Forrer είναι μια Γαλλίδα μουσικός που έχει επηρεαστεί δημιουργικά από τη αμερικάνικη σκηνή τραγουδοποιΐας. Γράφει folk τραγούδια με ευαισθησία και δίνει προτεραιότητα στην ερμηνεία. Η κυκλοφορία με τίτλο το όνομα της που δημοσιεύτηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2014 είναι ένα παράδειγμα της ποιητικής γραφής της, που έχει πολλά στοιχεία από το ύφος των δυτικών τροβαδούρων. Στο στούντιο συναντήθηκαν η ίδια στο τραγούδι και την ακουστική κιθάρα και οι Mocke Depret (ηλεκτρική κιθάρα), Julie Darnal (πιάνο), Mick Conroy (μπάσο, organ, έγχορδα) και Baptiste Hamon (φωνητικά). Τις ενορχηστρώσεις έκανε ο Stephen Munson.

https://almaforrer.bandcamp.com

Sourdure
Les Jeux des Autres

Με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Sourdure, ο μουσικός Ernest Bergez συνδυάζει ακουστικά όργανα με ηλεκτρονικούς ήχους και μουσικά θέματα με διάφορες ηχογραφήσεις, τραγουδώντας σε γαλλική και καταλανική οξιτανική γλώσσα. Ο πειραματισμός του συνοδεύει επιρροές από διάφορα ιδιώματα, όπως από την περιοχή Massif Central της Γαλλίας. Τα 10 τραγούδια του δίσκου De Mòrt Viva που κυκλοφόρησε στις 2 Απριλίου 2021 χαρακτηρίζονται στο σύνολο τους από τη διάθεση μεταφοράς από το παλιό στο νέο, από το παραδοσιακό στο σύγχρονο.

https://sourdure.bandcamp.com

La Mano y La Flecha
Je ne suis pas fou

To ντουέτο La Mano y La Flecha δημιουργήθηκε από τους Antonio Valdes (ακορντεόν, μουσικό πριόνι, κρουστά, φωνητικά) και David Casasus (φυσαρμόνικα, φωνητικά) στο νησί Φουερτεβεντούρα των Καναρίων Νήσων, εν μέσω της καραντίνας για την επιδημία του κορονοϊού. Οι δυο τους έγραψαν 8 τραγούδια που κινούνται από τη world μουσική μέχρι τη γαλλόφωνη τραγουδοποιΐα, με αρκετά στοιχεία από τις μουσικές των Βαλκανίων και τα δυτικά blues. Ο δίσκος τους με τίτλο Marchands de Vent κυκλοφόρησε στις 26 Μαρτίου 2021 και σαν παραγωγή έχει τα σημάδια της punk φιλοσοφίας.

https://lamanoylaflecha.bandcamp.com

Filpo
Incendie

To συγκρότημα Filpo είναι μια γαλλόφωνη indie παραγωγή του τραγουδιστή και κιθαρίστα Paolo Philpot με τους συνεργάτες του Gabriel Lapointe (ντραμς, κρουστά), Gabriel L’Heureux (μπάσο, φωνητικά) και Paul Aubry (πιάνο, πλήκτρα). Η κυκλοφορία Printemps που δημοσιεύτηκε στις 2 Απριλίου 2021 αποτελείται από 10 τραγούδια με την δυναμική ταυτότητα της ανεξάρτητης rock σκηνής του Καναδά.

https://filpo.bandcamp.com

HDW
La Paillade

Το HDW είναι μια καλλιτεχνική συνεργασία των Alexandre Sepré (στίχοι, φωνητικά) και Louise Gravez (πιάνο). Η φωνή και το πιάνο είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της παραγωγής, με μια ποιητική προσέγγιση στην hip hop και rap μουσική. Ο δίσκος τους Le Voleur de Couleurs δημοσιεύτηκε στις 20 Νοεμβρίου 2017 και περιλαμβάνει 10 κομμάτια. Στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν οι Gabriella Beauduin (λυρικό τραγούδι), Michaël Destouches (κιθάρα), Edgar Sekloka (στίχοι, φωνητικά) και Lucile Gérard (φωνητικά).

https://hdwmusic.bandcamp.com

Les Manivelles
Le Somme d’une pomme

Το σύνολο Les Manivelles, φτιαγμένο από ανθρώπους που προέρχονται από διάφορα μέρη του πλανήτη, φτιάχνει μουσική χωρίς τοπικούς περιορισμούς. Ο δίσκος τους Tiám που κυκλοφόρησε στις 16 Δεκεμβρίου 2020 αποτελείται από 11 συνθέσεις με στοιχεία από την folk της Νότιας Αμερικής, την ανεξάρτητη pop, την world μουσική και κλασικές πινελιές.

https://lesmanivelles.bandcamp.com

Corrigan Fest
Je suis fils

Το συγκρότημα Corrigan Fest δημιουργήθηκε από επτά βετεράνους μουσικούς της ανεξάρτητης alternative σκηνής του Κεμπέκ. Ζευγαρώνουν την κέλτικη παράδοση με το punk και την alternative μουσική με τα παραδοσιακά θέματα. Η κυκλοφορία La victoire en chantant που δημοσιεύτηκε την 1η Μαρτίου 2007 περιλαμβάνει 13 κομμάτια με την πρωτότυπη μείξη σύγχρονης και παραδοσιακής μουσικής.

https://corriganfest.bandcamp.com

Léo Haag
En chantier

Ο πιανίστας και τραγουδιστής Léo Haag από τη Γαλλία βασίζεται στο πιάνο του για να φτιάξει μοντέρνα jazz κομμάτια με ποιητική διάθεση. Για το δίσκο En chantier που κυκλοφόρησε στις 21 Μαΐου 2021 σε δικές του συνθέσεις και στίχους, οργάνωσε ένα ακουστικό κουαρτέτο με τους Jean Lucas (τρομπόνι, τούμπα, φωνητικά, ενοχρηστρώσεις), Jérôme Fohrer (κοντραμπάσο), Frédéric Guérin (ντραμς, κρουστά, φωνητικά). Στις ηχογραφήσεις στο στούντιο συμμετείχαν επίσης οι Murielle Holtz (φωνητικά), Christophe Rieger (άλτο και τενόρο σαξόφωνο), Paul Barbieri (άλτο κόρνο, τρομπέτα, φωνητικά) και Lionel Riou (τρομπόνι, τρομπέτα).

https://leohaag.bandcamp.com

22 Ιούλ - 31 Αυγ 2021

Playlist 08/2021: Γαλλόφωνα διαμαντάκια για το καλοκαίρι
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης