MIF Playlist 08/2022

Κάθε μήνα, μια νέα playlist MIF (Musique Indépendante Francophone – Ανεξάρτητη Γαλλόφωνη Μουσική) παρουσιάζει μια μουσική επιλογή από ανεξάρτητους δημιουργούς, σχήματα και εταιρείες από τη Γαλλία, καθώς και γαλλόφωνες κυκλοφορίες από άλλες χώρες.

Μουσική επιμέλεια: Κώστας Ανδρέου

MIF Playlist 8 / Αύγουστος 2022

Docile
Féminité


Η καλλιτέχνις με το ψευδώνυμο Docile, από την Μασσαλία, φτιάχνει γαλλόφωνα pop τραγούδια με synth και electro ήχους. Το τραγούδι της με τίτλο Féminité, που κυκλοφόρησε στις 17 Ιουνίου 2022, παρουσιάζει την εκφραστική και ευαίσθητη φωνή της, σε μια ποιητική σύνθεση που είναι αφιερωμένη στη γυναίκα.

https://docile1.bandcamp.com

 

Anne Paceo
Piel


Η έμπειρη ντράμερ, τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Anne Paceo από το Παρίσι, δημιουργεί σύγχρονα κομμάτια, βασισμένα στα γυναικεία φωνητικά, τους ρυθμούς των κρουστών και πολλά μοντέρνα στοιχεία. Η κυκλοφορία της S.H.A.M.A.N.E.S δημοσιεύτηκε στις 25 Μαρτίου 2022 και περιλαμβάνει 11 jazz συνθέσεις της. Στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν, εκτός από την ίδια (ντραμς, φωνητικά, έγχορδο kamele n’goni) οι συνεργάτες της Isabel Sorling (φωνητικά), Marion Rampal (φωνητικά), Christophe Panzani (σαξόφωνο, κλαρινέτο), Tony Paeleman (πλήκτρα) και Benjamin Flament (μεταλλόφωνο, ντραμς).

https://jusqualanuit.bandcamp.com
https://www.annepaceo.com

 

Flavie Dufour
Phéromones


Η τραγουδίστρια και συνθέτις Flavie Dufour, από το Κεμπέκ, γράφει τραγούδια που συνδυάζουν την ποίηση και την αφήγηση ιστοριών με τα ethnic και world μουσικά ιδιώματα. Ο δίσκος της Clair de femme που κυκλοφόρησε στις 16 Οκτωβρίου 2019 αποτελείται από 11 κομμάτια με ακουστικό ύφος και folk πινελιές. Εκτός από την ίδια στους στίχους, το τραγούδι, τις απαγγελίες και το ακορντεόν, στην παραγωγή τη συνόδεψαν οι Olivier Garand (κοντραμπάσο), Sheldon Miles Grenier (κιθάρα) και Emmanuel Cormier Cotnoir (ρυθμικά με το στόμα).

https://flaviedufour.bandcamp.com
https://flaviedufour.com

 

Camille Florence
Songe


Η μουσικός Camille Florence, από την Τουλούζη, φτιάχνει γαλλόφωνα soul τραγούδια με στοιχεία από την σύγχρονη r&b και pop. Η κυκλοφορία της με τίτλο SONGE δημοσιεύτηκε στις 30 Μαΐου 2018 με 7 κομμάτια σε δικές τις συνθέσεις και στίχους. Οι ενορχηστρώσεις συνδυάζουν jazz συστατικά με μια trip hop διάθεση.

https://camilleflorence.bandcamp.com
https://camilleflorence.fr

 

Selene Saint-Aime
Mélisande (à mamie Jacqueline)


Η κοντραμπασίστρια, τραγουδίστρια και συνθέτις Selene Saint-Aime, έχει ρίζες από την Καραϊβική και τη δυτική Αφρική. Ο δίσκος της POTOMITAN που κυκλοφόρησε στις 25 Μαρτίου 2022 περιέχει 11 κομμάτια, επηρεασμένα από την ιστορία της οικογένειάς της, τις παιδικές αναμνήσεις και το σθένος των γυναικών της Καραϊβικής. Η παραγωγή έγινε με ένα καλοφτιαγμένο σύνολο, με τους Irving Acao (τενόρο σαξόφωνο), Hermon Mehari (τρομπέτα), Mathias Levy (βιολί), Guillaume Latil (τσέλο) Sonny Troupe (ντραμς. κρουστό ka drum) και Boris Reine Adelaide (κρουστό bèlè).

https://selenesaint-aime.bandcamp.com
https://www.selenesaintaime.com

 

Pigments & The clarinet choir
Le vent


Ο πιανίστας και συνθέτης Guillaume Hazebrouck οργάνωσε την παραγωγή PIGMENTS & The Clarinet Choir, συνδυάζοντας τη μουσική με την ποίηση. Το σεξτέτο ενορχηστρώθηκε γύρω από την ενέργεια του slammer καλλιτέχνη Nina Kibuanda, φέρνοντας κοντά την ελεύθερη φύση της jazz με τη φρεσκάδα του hip hop. Ο δίσκος περιλαμβάνει 13 κομμάτια και κυκλοφόρησε στις 17 Ιουνίου 2022.

https://yolkrecords.bandcamp.com/album/leon-gontran-damass-jazz-poetry

 

L’orchestre en carton
Goutte


Το τρίο L’orchestre en carton αποτελείται από τους Camille Secheppet (συνθέσεις, άλτο σαξόφωνο), Marc Maffiolo (βαρύτονο σαξόφωνο) και Alexandre Piques (ντραμς). Η κυκλοφορία τους Mue et Remue που δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουνίου 2021 αποτελείται από 10 δυναμικά κομμάτια, με jazz, afro και alternative στοιχεία.

https://gigantonium.bandcamp.com/album/lorchestre-en-carton-mue-et-remue

 

Underground Canopy
Crépuscule


Το μουσικό σύνολο Underground Canopy συνδυάζει την nu jazz με ηλεκτρικούς και πειραματικούς ήχους. Αποτελείται από τους Warren Dongué (μπάσο), Raphaël Henry (ντραμς), Jérémy Talon (ηλεκτρική κιθάρα), Jonathan Aréna (πλήκτρα, synthesizer), Necky Gomis (τρομπέτα) και Christopher Johnson (ηλεκτρική κιθάρα). Ο δίσκος Séquences κυκλοφόρησε την 1η Ιουλίου 2022, με 5 ζωηρά και πολύχρωμα κομμάτια.

https://menaceparis.bandcamp.com/album/s-quences

 

Ariane Racicot
Vertige


Η Ariane Racicot από το Μόντρεαλ ασχολείται με το jazz πιάνο. Η κυκλοφορία της με τίτλο Envolée δημοσιεύτηκε στις 6 Μαΐου 2022, με 5 δικές της συνθέσεις, που συνδυάζουν τη σύγχρονη jazz με διάφορες επιρροές από fusion, metal και progressive rock. Στις ηχογραφήσεις τη συνόδεψαν οι Antoine Rochefort (ηλεκτρικό μπάσο), Guillaume Picard (ντραμς) και Martin Plante (ντραμς).

https://arianeracicot.bandcamp.com/album/envol-e
https://www.arianeracicot.com

 

Laurent Bardainne & Tigre d’Eau Douce
Jou En Nou Rivé Feat. Célia Wa


Ο Laurent Bardainne (τενόρο σαξόφωνο, synthesizer), από το Παρίσι, οργάνωσε ένα jazz soul σχήμα με τους Arnaud Roulin (hammond, synthesizer), Sylvain Daniel (μπάσο), Philippe Gleizes (ντραμς) και Roger Raspail (κρουστά). Ο δίσκος Hymne au Soleil που κυκλοφόρησε στις 28 Ιανουαρίου 2022 αποτελείται από 11 μελωδικά κομμάτια, με jazz θέματα, αφρικάνικους ρυθμούς και δυνατά grooves.

https://laurentbardainnetigredeaudouce.bandcamp.com

 

Véronique Bilodeau
Reste avec moi


Η Véronique Bilodeau φτιάχνει γαλλόφωνα pop τραγούδια, τα οποία έχουν σε πρώτο πλάνο στην ευαίσθητη εκφραστική φωνή της. Η κυκλοφορία Juste avant la nuit, με 5 κομμάτια, δημοσιεύτηκε στις 27 Μαΐου 2022. Εκτός από την ίδια στα φωνητικά και το πιάνο, στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν οι μουσικοί Vincent Gendron (κιθάρες), Vincent Yelle (μπάσο), Cory Lalonde (ντραμς), Frédéric Levac (synth μπάσο), Rosie Valland (προγραμματισμός, synthesizers) και Blaise Borboën-Leonard (έγχορδα).

https://veroniquebilodeau.bandcamp.com
https://www.veroniquebilodeau.com

 

Salammbô
Feuille Ciseaux


Το συγκρότημα Salammbô, από την περιοχή Ιλ-ντε-Φρανς της Γαλλίας, συνδυάζει την folk με το alternative rock. Το τραγούδι Feuille Ciseaux, που κυκλοφόρησε στις 20 Ιουλίου 2022, είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα του πως συνδυάζει ήχους και αρμονίες, παίζοντας με τις αντιθέσεις.

https://salammbo.bandcamp.com

 

Kloé Lang
Le mal de vivre


H Γαλλοελβετίδα καλλιτέχνις Kloé Lang λέει τις δικές της ιστορίες, μέσα από γαλλόφωνα pop τραγούδια. Ο δίσκος της με τίτλο Aimez Moi κυκλοφόρησε στις 18 Μαρτίου 2022. Περιέχει 11 κομμάτια, με τη φωνή της και το πιάνο στο κέντρο των ενορχηστρώσεων και με διάφορους ήχους έγχορδων και άλλων οργάνων να συμπληρώνουν τις συνθέσεις.

https://kloelang.bandcamp.com

 

Lélius
Espoirs fous


Ο Jean-Michel Susini, από το Παρίσι, με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Lélius, βασίζει τη μουσική που φτιάχνει πάνω στο βιολί και τη φωνή του. Η κυκλοφορία Espoirs fous, που δημοσιεύτηκε στις 2 Ιουνίου 2022, αποτελείται από 4 κομμάτια, σε δικές του συνθέσεις και στίχους. Οι ενορχηστρώσεις δίνουν ώθηση στο alternative ύφος που έχει το παίξιμο του στο βιολί.

https://lelius.bandcamp.com

 

Mam’zelle Titou
Le présent


Η Isabelle Calvo, με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Mam’zelle Titou είναι μια τραγουδίστρια και τραγουδοποιός από τη Λυών. Γράφει μουσική αξιοποιώντας jazz και μπαρόκ στοιχεία. Ο δίσκος της Anima, που κυκλοφόρησε στις 19 Ιουνίου 2022, περιλαμβάνει 14 συνθέσεις της. Στις ηχογραφήσεις, εκτός από την ίδια στα φωνητικά και τα κρουστά, συμμετείχαν οι Noé Bécaus (βιόλα ντα γκάμπα) και Arnaud Bécaus (πιάνο), σχηματίζοντας ένα όμορφο τρίο.

https://mamzelletitou.bandcamp.com
https://mamzelletitou.com

 

Duo Anthracite
La Valse Déboîtante


Το ντουέτο Duo Anthracite από τη Λυών αποτελείται από τους François Doulay (διατονικό ακορντεόν, κρουστό ocean drum) και Lolita Pariaud (διατονικό ακορντεόν, κρουστό stompbox). Στην κυκλοφορία τους με τίτλο Et qu’ça saute!, που δημοσιεύτηκε στις 13 Μαΐου 2022, παρουσιάζουν σε 12 κομμάτια τον ιδιαίτερο ήχο του ακορντεόν, το οποίο έχει συνδεθεί τόσο πολύ με την folk και world μουσική. Στην παραγωγή τους συνόδεψαν οι Sylvie Rosay (βιολί) και Etienne Thieffry (κλαρινέτο).

https://duoanthracite.bandcamp.com

 

Benjamin Petit
Colchiques dans les prés


Ο σαξοφωνίστας Benjamin Petit, από το Παρίσι, έχοντας εμπειρία τόσο στην jazz όσο και pop σκηνή, έφτιαξε ένα σύνολο που παίζει δικές του συνθέσεις. Παρέα με τους Jerry Leonide (πιάνο), Zacharie Abraham (κοντραμπάσο), Francis Arnaud (ντραμς), Sylvain Gontard (φλικόρνο , τρομπέτα), έγραψε τον δίσκο 5 degrés Sud, ο οποίος κυκλοφόρησε στις 20 Οκτωβρίου 2017. Στα 11 κομμάτια παρουσιάζεται μεταφορικά η αγάπη του Benjamin Petit για τα αεροπορικά ταξίδια, μέσα από jazz ενορχηστρώσεις με εναλλαγές και χρωματισμούς.

https://benjaminpetit.bandcamp.com

01 Αυγ 2022

MIF Playlist 08/2022
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης