MIF Playlist 09/2021: Επιστροφή στα θρανία

Σεπτέμβριος, επιστροφή στα θρανία και στα γραφεία. Η playlist MIF Σεπτεμβρίου σας προτείνει γαλλόφωνους ρυθμούς για να παρατείνουμε λίγο ακόμα τις διακοπές!

Τη μουσική επιμέλεια της δράσης MIF (Musique Indépendante Francophone) υπογράφει ο Κώστας Ανδρέου.

MIF Playlist 09 / Σεπτέβριος 2021

Tremblay
Bleu septembre

Ο Maxime Desbiens-Tremblay είναι ένας μουσικός με παρουσία στην καλλιτεχνική κοινότητα του Κεμπέκ τα τελευταία είκοσι χρόνια. Κάθε τραγούδι του δίσκου Bleu Septembre που κυκλοφόρησε στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 αντιπροσωπεύει και μια φάση της ζωής του ανθρώπου, το πέρασμα του χρόνου, την αποδοχή του εαυτού και τις ανθρώπινες σχέσεις. Είναι μια δισκογραφική δουλειά με folk ρίζες και έντονα rock και ηλεκτρονικά στοιχεία. Στην παραγωγή συμμετείχαν οι Max D Tremblay (φωνητικά, synthesizers, προγραμματισμός, ηλεκτρική κιθάρα, synth μπάσο, ηλεκτρικό μπάσο, κρουστά), Guillaume Chartrain (ηλεκτρικό μπάσο, synth μπάσο, ηλεκτρική κιθάρα, πιάνο, πλήκτρα, προγραμματισμός, κρουστά), Marc Chartrain (ντραμς, κρουστά), Louis-Joseph Cliche (synthesizers, πλήκτρα, πιάνο), Marc- André Pételle (ντραμς) και Claudia Bouvette (φωνητικά, πλήκτρα).

https://tremblaymusique.bandcamp.com
https://www.maxdtremblay.com

Salomé Leclerc
Entre ici et chez toi


Η Salomé Leclerc είναι μια τραγουδίστρια και συνθέτις από τον Καναδά. Γράφει alternative pop τραγούδια και έχει διάθεση εξερεύνησης στις παραγωγές της. Η κυκλοφορία Les choses extérieures που δημοσιεύτηκε στις 12 Οκτωβρίου 2018 αποτελείται από 10 κομμάτια με σύγχρονο ύφος. Συνδυάζει ακουστικούς και ηλεκτρικούς ήχους με electro στοιχεία, αξιοποιώντας το χαρακτήρα της φωνής της.

https://salomeleclerc.bandcamp.com
https://salomeleclerc.com

Wendy Martinez
La Chevauchée Electrique


Η Wendy Martinez από τη Λυών αξιοποιεί την πλούσια μουσική κληρονομιά του ’70 και του ’80 για να φτιάξει μοντέρνα pop τραγούδια με την καθαρή βαθιά φωνή της. Ο δίσκος της La Chevauchée Electrique που κυκλοφόρησε στις 26 Μαρτίου 2021 συνδυάζει τα γνώριμα χαρακτηριστικά της γαλλόφωνης τραγουδοποιΐας με την ψυχεδελική pop. Στις ηχογραφήσεις, εκτός από την ίδια στα φωνητικά και τα πλήκτρα, πήραν μέρος οι Fanny Rivollier (πλήκτρα), Benoît Bel (πλήκτρα), Kid Victrola (μπάσο) και Josselin Varengo (ντραμς).

https://wendymartinez.bandcamp.com

Flavie
Tu fais ton ménage


Η Flavie Léger-Roy είναι μια τραγουδίστρια και συνθέτις από το Μόντρεαλ που γράφει folk τραγούδια με pop και rock κιθαριστικά στοιχεία. Η κυκλοφορία της Ce chapeau est trop grand pour moi σε δική της μουσική, στίχους και παραγωγή, δημοσιεύτηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2020 και χαρακτηρίζεται από το δυναμικό indie ύφος της και έχει την ποιοτική γεύση ενός δίσκου που ηχογραφήθηκε ζωντανά. Εκτός από την ίδια στα φωνητικά, τις ακουστικές κιθάρες και το πιάνο, στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν οι David Bujold (φωνητικά, ντραμς, ηλεκτρικές και ακουστικές κιθάρες, κρουστά, φυσαρμόνικα, πιάνο, organ), Marie-Anne Arsenault (μπάσο) και Raphaël D’Amours (pedal steel).

https://flavie.bandcamp.com
http://flavie.info

Pascal Comelade & Richard Pinhas
Le Plan de Paris


Ο Pascal Comelade και ο Richard Pinhas, γνώριμοι και οι δύο καλλιτέχνες της εναλλακτικής σκηνής, έχουν καλλιτεχνική επαφή μεταξύ τους από το 1974. Μετά από διάφορες συνεργασίες μέσα στα χρόνια, συναντήθηκαν ξανά το 2020 και έφτιαξαν τον δίσκο Le plan de Paris, ο οποίος κυκλοφόρησε στις 11 Δεκεμβρίου 2020. Αποτελείται από έξι κομμάτια με ακυκλοφόρητες ιδέες και φρέσκιες εκδοχές παλιότερου υλικού. Πρόκειται για μια παραγωγή με όλα τα απολαυστικά στοιχεία της γαλλικής πειραματικής και ηλεκτρονικής σκηνής.

https://staubgold.bandcamp.com/album/le-plan-de-paris

Venus in the Dust
L’héritière du Vésuve

Οι Venus in the Dust είναι το ντουέτο των Stéphanie Maon (φωνητικά, στίχοι) και Fabien Pilard (μουσική, ενορχηστρώσεις) από την πόλη Μετς της της βορειοανατολικής Γαλλίας. Φτιάχνουν dark rock τραγούδια με τη γνώριμη ενέργεια και την ηλεκτρική ζωντάνια της γαλλικής rock. Ο δίσκος τους Feindre la Nuit κυκλοφόρησε στις 13 Μαρτίου 2021 και περιλαμβάνει 11 δυναμικές συνθέσεις.

https://venusinthedust1.bandcamp.com

Orchestre National de Jazz
Femme délit

Η ορχήστρα Orchestre National de Jazz ξεκίνησε τη δραστηριότητα της το 1986 και από τότε είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μεγάλα jazz σύνολα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αξιοποιεί τα στοιχεία μιας big band, τη δυναμική των έγχορδων οργάνων και τις ηχητικές δυνατότητες ενός συνόλου ανοιχτού στον πειραματισμό. Η κυκλοφορία Rituels που δημοσιεύτηκε στις 21 Αυγούστου 2020 αποτελείται από 8 κομμάτια με σύγχρονες nu-jazz φόρμες.

https://orchestrenationaldejazz.bandcamp.com
https://www.onj.org

G!rafe & Bruno Girard
Panier sur la tête ni chanté

Ο Bruno Girard (φωνητικά, βιολί) φτιάχνει ποιητικά rock τραγούδια μαζί με το rock συγκρότημα G!rafe, στο οποίο συμμετέχουν οι Stéphane Hoareau (κιθάρα, φωνητικά), Nicolas Naudet (μπάσο κλαρινέτο, κιθάρα, φυσαρμόνικα, φωνητικά), Théo Girard (μπάσο, φωνητικά) και Eric Groleau (ντραμς, φωνητικά). Ο δίσκος τους Panier sur la tête κυκλοφόρησε στις 3 Φεβρουαρίου 2017 και αποτελείται από 9 τραγούδια με blues και rock θέματα και πλούσια post rock στοιχεία που αγκαλιάζουν τον ποιητικό λόγο.

https://girafebrunogirard.bandcamp.com

Raton Lover
Dis-moi

Το συγκρότημα Raton Lover είναι έμπειρο και κινητικό, μιας και είναι ενεργό στη γαλλόφωνη rock σκηνή από τα μέσα του 2000. Αποτελείται από τους Simon Lachance (φωνητικά, ντραμς, κρουστά, ηλεκτρική κιθάρα), Martin Plante (μπάσο, φωνητικά, synthesizer), Simon Guénard (ηλεκτρική κιθάρα, φωνητικά), Frédérick Desroches (πιάνο, rhodes, πλήκτρα, synthesizer, φωνητικά) και Eric Blanchard (ηλεκτρική κιθάρα, pedal steel, lap steel, ακουστική κιθάρα, φωνητικά). Η παραγωγή Changer de trottoir δημοσιεύτηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2019 με 13 τραγούδια που έχουν επιρροές από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα ένα πιο σύγχρονο ύφος με rock μελωδικά θέματα.

https://ratonlover.bandcamp.com
https://ratonlover.com

Laurence Castera
J’peux pas t’écrire de toune

Η δουλειά του Laurence Castera από το Κεμπέκ είναι χαρακτηριστικό δείγμα της σύγχρονης γαλλόφωνης τραγουδοποιΐας. Μια καθαρή φωνή με χροιά και ύφος που υποστηρίζει τους στίχους, μια παραγωγή με καθαρή ρυθμική βάση και μελωδίες που αναδεικνύονται με μια μοντέρνα ενορχήστρωση. O δίσκος Le bruit des mots κυκλοφόρησε στις 17 Φεβρουαρίου 2017 και αποτελείται από 14 τραγούδια δυναμικής pop μουσικής.

https://laurencecastera.bandcamp.com
https://www.laurencecastera.ca

Marie Mifsud
Au fur et à mesure

Η Marie Mifsud είναι μια εφευρετική καλλιτέχνις από το Παρίσι που συνδυάζει τη jazz με την alternative και pop μουσική. Ο δίσκος της Récif που δημοσιεύτηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2020 αποτελείται από 15 κομμάτια με ποιητική διάθεση και επίπεδα ερμηνείας. Στην παραγωγή συμμετείχαν οι Marie Mifsud (φωνητικά, πιάνο) Adrien Leconte (ντραμς, κρουστά, φωνητικά), Tom Georgel (πιάνο, κρουστά, φωνητικά), Victor Aubert (ηλεκτρικό μπάσο, κοντραμπάσο, εφέ, φωνητικά), Quentin Coppalle (φλάουτο, κρουστά, φωνητικά).

https://mariemifsud.bandcamp.com
http://www.mariemifsud.com

Samuel Baubry
Les âmes fougères

Ο Samuel Baubry από τη Νάντη της Γαλλίας φτιάχνει τον δικό του μουσικό κόσμο με folk τραγούδια που βασίζονται στους ακουστικούς ήχους. Η κυκλοφορία Les âmes fougères που δημοσιεύτηκε στις 19 Μαρτίου 2020 διατρέχεται από μελαγχολικές μελωδίες και ονειροπόλους στίχους, με δέκα τραγούδια που έχουν ελαφριά κίνηση.

https://samuelbaubry-music.bandcamp.com

Liliane Pellerin
Par la fente des nuits es

Η Liliane Pellerin από την παραποτάμια πόλη Shawinigan του Κεμπέκ γράφει τραγούδια που ντύνουν με folk θέματα τους στίχους της, ακολουθώντας από την παιδική της ηλικία μια διαρκή πορεία στη γραφή. Ο δίσκος της Dans l’ventre du pays pèlerin κυκλοφόρησε στις 23 Μαρτίου 2021 και αποτελείται από 11 κομμάτια με ενορχηστρώσεις indie ύφους που εμπλουτίζονται με ηλεκτρονικά στοιχεία. Εκτός από την ίδια στα φωνητικά και την κιθάρα, συμμετείχαν οι μουσικοί Franziska Reichherzer (ηλεκτρονικά κρουστά, προγραμματισμός, φωνητικά), Benoit Converset (κοντραμπάσο), Jesse Ens (ηλεκτρική κιθάρα, μπάντζο, pedal steel), Jeannot Bournival (ηλεκτρονικά, μπάσο φλάουτο, synthesizer, φωνητικά), Daniel Lacoste (ηλεκτρική κιθάρα, μπάντζο), Ligia Paquin (βιόλα, βιολί), Christian Beaucher (γαλλικό κόρνο) και Benjamin Vigneault (ντραμς).

https://lilianepellerin.bandcamp.com
https://www.lilianepellerin.com

Éric Goulet
Au temps des adieux

Ο Éric Goulet είναι ένας έμπειρος country folk τραγουδιστής και κιθαρίστας, με πολύχρονη παρουσία στη γαλλόφωνη μουσική σκηνή του Καναδά. Στις 30 Απριλίου 2021 δημοσίευσε τον δίσκο του Goulet, με 12 τραγούδια που έχουν καθαρό country ήχο με μοντέρνο ύφος παραγωγής. Η κιθάρα και η φωνή είναι τα βασικά στοιχεία των ενορχηστρώσεων του, με το pedal steel, το μαντολίνο, τη φυσαρμόνικα και το βιολί να προσθέτουν ζωηρές πινελιές.

https://ericgoulet.bandcamp.com
https://www.ericgoulet.net

Le Deal
Jazz Traficantes

Το jazz σχήμα Le Deal αποτελείται από τους μουσικούς Florian Pellissier (πιάνο, Fender Rhodes), Yoann Loustalot (φλικόρνο), Théo Girard (κοντραμπάσο) και Malick Koly (ντραμς). Ο δίσκος τους Jazz Traficantes που κυκλοφόρησε στις 16 Οκτωβρίου 2020 ηχογραφήθηκε μέσα σε λίγες μέρες στο ιστορικό στούντιο του Rudy Van Gelder στη Νέα Υόρκη. Η παραγωγή έχει προσεγγίσει ένα vintage jazz ήχο στις συνθέσεις και τους αυτοσχεδιασμούς των μουσικών.

https://favoriterecordings.bandcamp.com/album/jazz-traficantes

Clover
Le chemin vertueux

Το τρίο Clover δημιουργήθηκε από τους Alban Darche (τενόρο σαξόφωνο), Sebastien Boisseau (κοντραμπάσο) και Jean-Louis Pommier (τρομπόνι). Οι τρεις τους είναι και οι ιδρυτές της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας Yolk με έδρα τη Νάντη της Γαλλίας. Η κυκλοφορία Clover που δημοσιεύτηκε στις 21 Αυγούστου 2020 αποτελείται από 11 ακουστικά jazz κομμάτια με ποιητική ατμόσφαιρα.

https://yolkrecords.bandcamp.com/album/clover

Éli Doyon et la Tempête
Jusqu’à ce qu’elle danse

Το μουσικό σύνολο Éli Doyon et la Tempête αποτελείται από τους Éli Doyon (φωνητικά, μπάντζο, voice, κλαρινέτο), Madeleine Doyon (τενόρο τρομπόνι, φωνητικά), Matthieu Bourget (μπάσο τρομπόνι, βαρύτονο τρομπόνι), Simon Bourget (κόρνο, τούμπα), Mathieu Archambault (ντραμς, κρουστά), Olivier Amyot-Ladouceur (κοντραμπάσο). Φτιάχνουν τραγούδια που βασίζονται στον πρωτότυπο συνδυασμό των πνευστών με το μπάντζο και τα κρουστά. Ο δίσκος τους Caresser la bête που κυκλοφόρησε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 περιέχει 6 τραγούδια που συνδυάζουν με ζωηρό τρόπο το folk με pop, funk και klezmer στοιχεία.

https://elidoyon.bandcamp.com
https://elidoyonetlatempete.com

Julia Daigle
Le coin plié

Η Julia Daigle είναι μια τραγουδίστρια και συνθέτις από το Μόντρεαλ. Γράφει alternative pop τραγούδια χρησιμοποιώντας ακουστικά και ηλεκτρονικά όργανα. Η κυκλοφορία Le coin plié που δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου 2021 αποτελείται από 4 κομμάτια σε δικές της συνθέσεις και στίχους. Εκτός από την ίδια στα φωνητικά, στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν οι Asaël Robitaille (πιάνο, Farfisa, πλήκτρα, ηλεκτρικό μπάσο, ακουστική κιθάρα, μπουζούκι, μαντολίνο, κρουστά), Guillaume Ethier (ντραμς, κρουστά), Yannis Rianta (ηλεκτρικό μπάσο), Pierre-Anaïs Parent St-Gelais (τσέλο, φλάουτο), Dominic Vanchesteing (πιάνο, Farfisa, γυάλινη αρμόνικα, τσελέστα, κρουστά).

https://juliadaigle.bandcamp.com

 

03 - 30 Σεπ 2021

MIF Playlist 09/2021: Επιστροφή στα θρανία
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης