MIF Playlist 11/2021

Νέος μήνας, νέα playlist MIF (Musique Indépendante Francophone), στο πνεύμα του φθινοπώρου.

Κάθε μήνα, μια νέα playlist MIF (Musique Indépendante Francophone – Ανεξάρτητη Γαλλόφωνη Μουσική) παρουσιάζει μια μουσική επιλογή από ανεξάρτητους δημιουργούς, σχήματα και εταιρείες από τη Γαλλία, καθώς και γαλλόφωνες κυκλοφορίες από άλλες χώρες.

Μουσική επιμέλεια: Κώστας Ανδρέου

Ραντεβού την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα!

MIF Playlist 11 / Νοέμβριος 2021

Vidjay Rangaya
Entre moi et nulle part

Ο Vidjay Rangaya κατάγεται από την Ινδία και το Κεμπέκ και μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που η μουσική ήταν πάντα βασικό στοιχείο της καθημερινότητας. Γράφει γαλλόφωνα τραγούδια με σύγχρονες pop ενορχηστρώσεις. Ο δίσκος του Un milliard d’années κυκλοφόρησε στις 8 Οκτωβρίου 2021 και αποτελείται από 9 τραγούδια. Στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν εκτός από τον ίδιο (φωνητικά, κιθάρα, synthesizer, κρουστά) οι Marcus Quirion (κιθάρα, φωνητικά, πιάνο, synthesizer), Julien Thibault (μπάσο, φωνητικά, τσέλο, synthesizer), Simon Bilodeau (ντραμς, κρουστά, synthesizer), Gabrielle Legault (φωνητικά) και Mario Lepage (synthesizer).

http://www.vidjayrangaya.com
https://vidjayrangaya.bandcamp.com

 

Yokofeu
Nuit tropicale

Το γαλλόφωνο συγκρότημα Yokofeu από τον Καναδά συνδυάζει post punk ήχους με μουσικά θέματα και μοτίβα επηρεασμένα από τρεις ολόκληρες δεκαετίες μουσικής – το θερμό ψυχεδελικό rock του ’60, το δυναμικό krautrock του ’70 και το πρωτοποριακό new wave του ’80. Ο δίσκος τους Apothéoses που δημοσιεύτηκε στις 15 Οκτωβρίου 2021 περιλαμβάνει 7 κομμάτια με συνθέσεις του συγκροτήματος και στίχους του Francis Rose.

https://yokofeu.bandcamp.com

 

Golden Retrieval
Le garage

Ο Fred Poulet (φωνητικά, στίχοι) και ο Gilles Coronado (κιθάρες, εφέ, συνθέσεις) έφτιαξαν το δικό τους σκοτεινό soundtrack για μια φανταστική ταινία τύπου road movie. Ο δίσκος Départementale 985 κυκλοφόρησε στις 26 Οκτωβρίου 2021 και αποτελείται από 11 κομμάτια με σύγχρονη αισθητική και έντονα στοιχεία αυτοσχεδιασμού.

https://ayler-records.bandcamp.com/album/d-partementale-985

 

La Meute
Falaise

Το συγκρότημα La Meute αποτελείται από τέσσερις γυναίκες μουσικούς από την πόλη Chabeuil της Γαλλίας. Ο δίσκος τους En Meute που δημοσιεύτηκε στις 26 Αυγούστου 2020 περιλαμβάνει πέντε τραγούδια που συνδυάζουν την αφήγηση και την ποίηση, με τους ήχους του ακορντεόν και του κοντραμπάσου να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στις ενορχηστρώσεις.

https://lameute.bandcamp.com

 

Saratoga
Amour de passage

Οι Michel-Olivier Gasse και Chantal Archambault από το Μόντρεαλ έφτιαξαν μαζί γύρω από ένα μικρόφωνο ακουστικά τραγούδια και folk ιστορίες. Στο δίσκο Ceci est une espèce aimée που κυκλοφόρησε στις 22 Νοεμβρίου 2019 περιλαμβάνονται 12 κομμάτια με έντονα τα στοιχεία της americana και της ευαισθησίας της γαλλόφωνης σκηνής του Καναδά. Στις ηχογραφήσεις έπαιξαν οι Chantal Archambault (φωνή, κιθάρα, πιάνο), Michel-Olivier Gasse (φωνή, κοντραμπάσο), Fany Fresard (βιολί), Éveline Grégoire-Rousseau (άρπα), Marilène Provencher-Leduc (φλάουτο), Aleks Schürmer (φλάουτο, theremin) και Guillaume Bourque (κιθάρα, πιάνο, synth μπάσο).

http://www.saratogamusique.ca
https://saratoga.bandcamp.com

 

Mariotte
La Géante

Η Mariotte είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας που δημιουργήθηκε από τη μουσικό Olive Perrusson. Με αυτόν αφηγείται ιστορίες φτιαγμένες με θρύλους, μύθους και πορτραίτα ανθρώπων. Η κυκλοφορία La Géante που δημοσιεύτηκε στις 19 Μαΐου 2021 αποτελείται από 5 τραγούδια με στοιχεία από folk, pop και γνώριμα χρώματα από τη σύγχρονη indie σκηνή. Οι συνθέσεις και οι στίχοι είναι της Olive Perrusson. Τη φωνή της στις ηχογραφήσεις πλαισίωσαν οι μουσικοί Anthony Hocquard (μπάσο), Zacharie Hitter (ντραμς), Antoine Lombart (σαξόφωνα) και Sylvestre Perrusson (φωνητικά).

https://www.mariotte-officiel.com
https://mariotte.bandcamp.com

 

Institut
Je suis dans la data

Το μουσικό σχήμα Institut αποτελείται από τους Arnaud Dumatin, Emmanuel Mario και Nina Savary. Ο δίσκος τους L’effet waouh des zones côtières που κυκλοφόρησε στις 5 Μαρτίου 2021 περιέχει 11 pop τραγούδια με τη χαρακτηριστική φωνή της Nina Savary και συνθέσεις του Arnaud Dumatin. Τα μουσικά όργανα και τις ενορχηστρώσεις τους φρόντισαν οι Arnaud Dumatin και Emmanuel Mario.

https://www.institut-bonjour.com
https://institut.bandcamp.com

 

Gabriel Saglio
Ma terre

Ο Gabriel Saglio τραγουδάει με αισιοδοξία και αγάπη για τον κόσμο, αναμιγνύοντας με άνετο μαλακό τρόπο τη γαλλική τραγουδοποιΐα με τη μουσική της δυτικής Αφρικής. Στον δίσκο του με τίτλο Lua που δημοσιεύτηκε στις 5 Μαρτίου 2020 συνεχίζει να εξερευνά την αφρικανική ήπειρο μέσα από ρυθμούς και και ήχους, παρέα με ένα καλοφτιαγμένο σύνολο μουσικών, οι οποίοι έπαιξαν τα κομμάτια με θετική διάθεση και ζωντάνια.

http://www.gabrielsaglio.fr
https://gabrielsaglio.bandcamp.com

 

Julien Stella, Bastien Weeger
Bomi

Οι μουσικοί Bastien Weeger (σαξόφωνα, κλαρινέτο) and Julien Stella (κλαρινέτα) σχημάτισαν ένα ντουέτο που βασίζεται στην απαιτητική τέχνη του διαλόγου μεταξύ των πνευστών τους οργάνων. Η μουσική τους έχει εκφραστική απλότητα αλλά και γήινη δυναμική και συνδυάζει πολλά στοιχεία από τη σύγχρονη jazz, χωρίς να δεσμεύεται σε συγκεκριμένες φόρμες. Ο δίσκος τους NOSAX NOCLAR Rëd Sisters κυκλοφόρησε στις 17 Σεπτεμβρίου 2021 και περιλαμβάνει 10 δικές τους συνθέσεις με ιδιαίτερο ύφος.

https://yolkrecords.bandcamp.com/album/nosax-noclar-r-d-sisters

 

Ingrid St-Pierre
À la mer

Η Ingrid St-Pierre από το Κεμπέκ αξιοποιεί την ευαίσθητη φωνή της για να χτίσει τα δικά της pop τραγούδια με ποιητική διάθεση και και ονειρική αίσθηση. Η κυκλοφορία με τίτλο Petite plage που δημοσιεύτηκε στις 25 Ιανουαρίου 2019 χαρακτηρίζεται από ενορχηστρώσεις με απαλό και ρομαντικό στυλ.

https://www.ingridstpierre.com
https://ingridstpierre.bandcamp.com

 

Florence K
Ce n’est que ma tête

Η καλλιτέχνις Florence K εξερευνά με ανοιχτό μυαλό μια μεγάλη γκάμα μουσικών και ήχων, έχοντας για κεντρική αναφορά της την σύγχρονη γαλλόφωνη pop. Ο δίσκος της Florence κυκλοφόρησε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 και αποτελείται από 9 κομμάτια που αποπνέουν μια φυσική άνεση στην κίνηση από jazz και latin μέχρι ηλεκτρονικούς ήχους, δίνοντας σε κάθε τραγούδι τη δική του προσωπικότητα.

http://florencek.com
https://florencek.bandcamp.com

 

Erwan
Dis-moi où tu m’emmènes

Ο Erwan Cosnuau-Polewska γράφει indie folk τραγούδια με καθαρές μελωδικές γραμμές και προσωπικά συνθετικά χαρακτηριστικά. Η κυκλοφορία Dis-moi où tu m’emmènes που δημοσιεύτηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2021 περιλαμβάνει 6 δικές του συνθέσεις που αξιοποιούν pop και rock φόρμες. Στις ηχογραφήσεις εκτός από τον ίδιο στα φωνητικά, την ακουστική και την ηλεκτρική κιθάρα, συμμετείχαν οι Zachary Boileau (ηλεκτρικές και ακουστικές κιθάρες, μπάσο, μπάντζο, pedal steel), Bruno St-Laurent (synthesizers, πλήκτρα, πιάνο, φλάουτο, φωνητικά) και Arthur Bourdon-Durocher (ντραμς, κρουστά, synthesizers, μπάσο, φωνητικά).

https://erwanmusique.bandcamp.com

 

Tamara Weber
L’Industrie

Η Tamara Weber είναι μια τραγουδίστρια με καταγωγή από την Αϊτή. Συνδυάζει folk και pop ήχους φτιάχνοντας γαλλόφωνα τραγούδια με βάση τη φωνή και την κιθάρα της. Ο δίσκος Février που κυκλοφόρησε στις 20 Αυγούστου 2021 αποτελείται από 6 τραγούδια με δικές της συνθέσεις και ενορχηστρώσεις. Στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν οι μουσικοί Azalée Baillargeon (μπάσο, ντραμς), Miro Belzil (τσέλο), Luc Cattelier (ντραμς), Jessica Charlie (πιάνο), Salin Cheewapansri (ντραμς), Borza Ghomeshi (μπάσο, κρουστά), Jean-Daniel Lessard (πλήκτρα, synth), Mathieu Lussier (ηλεκτρική κιθάρα), Charles Robert (μπάσο), Marc-André Rouillard (ακουστική κιθάρα), Tim S Savard (έγχορδα) και Chloé Seyres (βιολί).

http://tamarawf.com
https://tamaraweber.bandcamp.com

 

Andréanne Martin
Le même rêve

Η Andréanne Martin φτιάχνει τραγούδια που αναμιγνύουν πλούσιους ήχους από r&b, soul, jazz και funk μουσικές, με πολλές δυναμικές πινελιές. Ο δίσκος της Guerrière δημοσιεύτηκε στις 27 Αυγούστου 2021 και περιλαμβάνει 12 συνθέσεις που χαρακτηρίζονται από το ζωντανό τους ύφος, ηχογραφημένα με μια καλοφτιαγμένη ομάδα μουσικών.

https://andreannemartin.bandcamp.com

 

Thomas Curbillon
Petite Fleur

Ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Thomas Curbillon από τη Γαλλία, με τη συνοδεία έμπειρων μουσικών, έφτιαξε ένα δίσκο που συνδυάζει την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των τρυφερών στίχων με πλούσια jazz σόλο και γεμάτες ενορχηστρώσεις. Η κυκλοφορία Place Ste-Opportune που δημοσιεύτηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 ταιριάζει το γαλλικό τραγούδι με το αργό λικνιστικό swing, επιλέγοντας μια φρέσκια παραγωγή που αξιοποιεί το κλασικό jazz ύφος για να αγκαλιάσει τη φωνή. Στις ηχογραφήσεις εκτός από τον ίδιο στο τραγούδι και την κιθάρα συμμετείχε ένα δεμένο σχήμα με τους Eric Legnini (πιάνο), Thomas Bramerie (κοντραμπάσο), Antoine Paganotti (ντραμς) και Stéphane Belmondo (τρομπέτα).

https://jazzandpeople.bandcamp.com/album/place-ste-opportune

 

Dominique Pifarély
Grille de parole

Ο βιολιστής και συνθέτης Dominique Pifarély έφτιαξε ένα ακουστικό jazz δίσκο με έμπνευση από τον ποιητή Paul Celan. Ο δίσκος Anabasis που κυκλοφόρησε στις 20 Αυγούστου 2021 ηχογραφήθηκε ζωντανά σε τρεις μέρες. Εκτός από τον ίδιο στο βιολί και τις συνθέσεις, στην παραγωγή συμμετείχαν οι μουσικοί Valentin Ceccaldi (τσέλο), Sylvaine Hélary (φλάουτα), Matthieu Metzger (σοπράνο και άλτο σαξόφωνα), François Corneloup (βαρύτονο σαξόφωνο), Antonin Rayon (πιάνο), François Merville (ντραμς) και Bruno Ducret (τσέλο).

https://jazzdorseries.bandcamp.com/album/dominique-pifar-ly-suite-anabasis

 

Gagné
En équipe

Ο κιθαρίστας Éric Gagné γράφει τραγούδια βασισμένος σε εμπειρίες που μεταφράζει σε στίχους και μουσική. Ο δίσκος του Brise-glace που δημοσιεύτηκε στις 29 Οκτωβρίου 2021 χαρακτηρίζεται από τη ζωηρή αίσθηση της pop και της rock μουσικής. Οι ηχογραφήσεις των 12 τραγουδιών έγιναν με ένα ταιριαστό συγκρότημα που έδωσε ακόμα μεγαλύτερη σπιρτάδα στις συνθέσεις.

http://www.egagne.com
https://gagnemusique.bandcamp.com

 

Colunia
Tamanu

Το κουαρτέτο Colunia σχηματίστηκε από τους Emilie Chevillard (χρωματική άρπα, συνθέσεις), Florian Chaigne (ντραμς, συνθέσεις), Gweltaz Hervé (σοπράνο, άλτο και βαρύτονο σαξόφωνο) και Emeric Chevalier (κοντραμπάσο). Το σύνολο έχει το δικό του ιδιαίτερο ύφος, βασισμένο σε εκφραστικό λυρισμό και σε εναλλαγές. Ο δίσκος τους με τίτλο Zéphyr κυκλοφόρησε στις 15 Μαρτίου 2019 και περιέχει 9 σύγχρονα jazz κομμάτια με στοιχεία από world μουσικές.

http://www.colunia.com
https://colunia.bandcamp.com

 

Bagaï
Anthropocène (nous sommes l’avalanche)

Η Anne-Sophie Bourlaud φτιάχνει ατμοσφαιρικά alternative τραγούδια με τη συναισθηματική φωνή της. Ο δίσκος της À l’endroit où dorment les hyènes δημοσιεύτηκε στις 7 Οκτωβρίου 2021 με 10 τραγούδια σε δικές της συνθέσεις και στίχους. Στις ηχογραφήσεις εκτός από την ίδια στα φωνητικά και το πιάνο συμμετείχαν οι Charles St-Amour (κιθάρες, synths, πλήκτρα, μπάσο, φωνητικά), Lisa Nolet (φωνητικά), Valérie Mathieu (φωνητικά), Mathieu Veziau (ντραμς, κρουστά), Audrey-Anne Bertrand (βιολί) και Maggie Dudemaine (τσέλο).

https://bagai.bandcamp.com

 

05 - 30 Νοέ 2021

MIF Playlist 11/2021
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης