MIF Playlist 12/2022

Κάθε μήνα, μια νέα playlist MIF (Musique Indépendante Francophone – Ανεξάρτητη Γαλλόφωνη Μουσική) παρουσιάζει μια μουσική επιλογή από ανεξάρτητους δημιουργούς, σχήματα και εταιρείες από τη Γαλλία, καθώς και γαλλόφωνες κυκλοφορίες από άλλες χώρες.

Μουσική επιμέλεια: Κώστας Ανδρέου

MIF Playlist 12 / Δεκέμβριος 2022

Marie-Ève Laure
Sans histoire


Η τραγουδοποιός Marie-Ève Laure γράφει folk pop μουσική, με ταξιδιωτικά θέματα και προσωπικές ιστορίες. Ο δίσκος της με τίτλο Reviens, που κυκλοφόρησε στις 11 Νοεμβρίου 2022, αποτελείται από 10 δικά της τραγούδια, στα οποία τραγούδησε με την καθαρή φωνή της και έπαιξε κιθάρες, κρουστά και omnichord. Στις ηχογραφήσεις τη συνόδεψε ένα καλοφτιαγμένο σύνολο μουσικών με τους JF Beaudet (κιθιάρες, μπάσα, synths, μαντολίνο, προγραμματισμός, μπάντζο, φωνητικά), Denis Paquin (ντραμς, κρουστά), Simon Ethier (μπάσο), Pascale Croft (βιολί), Jean-François “fafoui” Gagnon (χάλκινα πνευστά), Fred Pauze (κοντραμπάσο), Jérémie Sigouin (κιθάρες) και Guillaume Rochon (πλήκτρα).

https://marieevelaure.bandcamp.com
https://www.marieevelaure.com

 

Rosie Valland
Attiser le dilemme


Η τραγουδίστρια και συνθέτις Rosie Valland φτιάχνει γαλλόφωνα pop τραγούδια με μοντέρνο ύφος. Το single Attiser le dilemme, που κυκλοφόρησε στις 12 Απριλίου 2022, δίνει ένα δυνατό στίγμα για τη δουλειά και τη φωνή της. Στην ηχογράφηση συμμετείχαν οι Jérôme Beaulieu (πλήκτρα), Émile Farley (μπάσο), Mélissa Lavergne (κρουστά) και Caroline Planté (κιθάρα).

https://rosievalland.bandcamp.com
https://www.rosievalland.com

 

thaïs
Vieux-Port


Η τραγουδίστρια Thaïs Millet, από το Μόντρεαλ, γράφει ζωηρά pop τραγούδια που είναι στημένα πάνω στη γλυκιά φωνή της. Η κυκλοφορία Tout est parfait, που δημοσιεύτηκε στις 7 Οκτωβρίου 2022, περιλαμβάνει 10 συνθέσεις με πολλά electro στοιχεία. Εκτός από την ίδια στα φωνητικά, τις κιθάρες και τα πλήκτρα, στην παραγωγή συμμετείχαν και οι Renaud Bastien (κιθάρα, μπάσο, πλήκτρα), Jérémie Essiambre (ντραμς, κρουστά), Camille Poirier-Lachance (βιολί) και Eugénie Lalonde (τσέλο).

https://thais.bandcamp.com

 

Syka James
Femme


Η Syka James, από την πόλη Νίκαια της Γαλλίας, συνδυάζει καλλιτεχνικά την γαλλική τραγουδοποιία με την μοντέρνα pop. Η κυκλοφορία της με τίτλο FemmeS, που κυκλοφόρησε στις 12 Φεβρουαρίου 2021, είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς της. Συμμετείχαν ο Franck Lobielti (ηλεκτρικό μπάσο, προγραμματισμός ντραμς, πλήκτρα, synth, παραγωγή) και ο Mathieu Geghre (ενορχηστρώσεις, πιάνο).

https://sykajames.bandcamp.com

 

Judah Warsky, Gilbert Cohen
Tout le temps tout le temps


Ο Judah Warsky και ο Gilbert Cohen φτιάχνουν τραγούδια με ηλεκτρονικά και pop συστατικά, που κρατάνε σαν προτεραιότητα την ποιητική διάθεση. Ο δίσκος τους L’aurore δημοσιεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 με 8 κομμάτια, στην παραγωγή των οποίων συμμετείχε και ο καλλιτέχνης I:Cube.

https://versatilerecords.bandcamp.com/album/laurore-2

 

Sêminvo Xlixè
Une minute de slam


Ο Sêminvo Xlixè, από την πόλη Cotonou στο Μπενίν της Δυτικής Αφρικής, συνδυάζει το afroslam με δυτικά rap στοιχεία και χρησιμοποιεί το στυλ slam για τους ποιητικούς στίχους του. Η κυκλοφορία του με τίτλο Je suis venu, j’ai vu, j’ai… δημοσιεύτηκε στις 16 Αυγούστου 2022 και αποτελείται από 7 τραγούδια ,γεμάτα με τους ήχους που προκύπτουν από την πολιτιστική συνάντηση των μουσικών ιδιωμάτων της Αφρικής και του δυτικού κόσμου.

https://seminvoxlixe.bandcamp.com

 

Émile Poulin
Poursuite


O Émile Poulin γράφει pop τραγούδια χρησιμοποιώντας alternative φόρμες και ατμοσφαιρικές ενορχηστρώσεις με καθαρά ρυθμικά μέρη. Η κυκλοφορία Trouver refuge, που δημοσιεύτηκε στις 11 Νοεμβρίου 2022, περιέχει 3 κομμάτια σε δικές του συνθέσεις και στίχους. Εκτός από τον ίδιο (synthesizers, πλήκτρα, φωνητικά, κρουστά, κλαρινέτα) στην παραγωγή συμμετείχαν οι μουσικοί Antoine Loiselle (κιθάρες), Jeanne Laforest (φωνητικά), Olivier Guertin (ντραμς) και Vincent Yelle (μπάσο).

https://emilepoulin.bandcamp.com

 

Misc
Petite apathie


Το τρίο Misc από το Μόντρεαλ παίζει jazz μουσική, συνδυάζοντάς τη με στοιχεία από την pop, τη rock και την ηλεκτρονική μουσική. Ο δίσκος Partager l’ambulance κυκλοφόρησε στις 3 Φεβρουαρίου 2021 με 8 κομμάτια γεμάτα με δυναμικούς ρυθμούς και ζωηρές ενορχηστρώσεις. Το τρίο αποτελείται από τους William Côté (ντραμς, κρουστά), Simon Pagé (κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο) και Jérôme Beaulieu (πιάνο, synthesizers). Στις ηχογραφήσεις του δίσκου συμμετείχαν επίσης οι μουσικοί Cédric Dind-Lavoie (ηλεκτρικό μπάσο), Philippe Beaudin (κρουστά) και Jérémi Roy (μπαγλαμάς).

https://miscband.bandcamp.com

 

Mathias Lévy
Beyrouth


Ο έμπειρος βιολιστής Mathias Lévy συνδυάζει την κλασική μουσική με την jazz, χρησιμοποιώντας βαλκανικά και ανατολίτικα μελωδικά μοτίβα. Στον δίσκο του με τίτλο Les démons familiers, που δημοσιεύτηκε στις 4 Μαρτίου 2022 με 11 δικά του κομμάτια, αξιοποίησε ένα καλοφτιαγμένο σύνολο μουσικών, που αγκάλιασαν τις συνθέσεις του με την δεξιοτεχνία τους. Στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν οι Thomas Enhco (πιάνο), Jérémy Bruyère (κοντραμπάσο), Matthieu Chazarenc (ντραμς), Maëlle Desbrosses (βιολί), Bruno Ducret (τσέλο), Jean-Philippe Viret (κοντραμπάσο), Laurent Derache (ακκορντεόν), Hugues Mayot (μπάσο κλαρινέτο, σοπράνο σαξόφωνο) και Leïla Martial (φωνητικά).

https://peewee1.bandcamp.com/album/mathias-l-vy-les-d-mons-familiers

 

Dans la brume
C’est la nuit!


Το alternative τρίο Dans la brume, από την πόλη Λιλ της Γαλλίας, αποτελείται από τις Léonie Young (πλήκτρα, μπάσο, φωνητικά), Sophie Sand (κιθάρα, φωνητικά) και Séverine Cagnac (κιθάρα, φωνητικά). Η μουσική τους κινείται με το δικό τους σκοτεινό στυλ, από θέματα ενορχηστρωμένα για φωνές μέχρι την pop punk και την γαλλική underground σκηνή. Η κυκλοφορία με τίτλο το όνομα του σχήματος δημοσιεύτηκε στις 15 Νοεμβρίου 2022 με 4 τραγούδια.

https://danslabrume.bandcamp.com

 

Halo Maud
Pesnopoïka


Η Maud Nadal, από το Παρίσι, γράφει γαλλόφωνη pop μουσική με ονειροπόλα θέματα και επιλεγμένους alternative και ψυχεδελικούς ήχους. Το EP της με τίτλο Pesnopoïka κυκλοφόρησε στις 18 Νοεμβρίου 2022 και περιλαμβάνει 4 κομμάτια με πειραματική διάθεση.

https://halomaud.bandcamp.com

 

BlauBird
La Lorelei


Η Laure Slabiak, από το Παρίσι, αξιοποιεί την εκφραστική και ευέλικτη φωνή της και γράφει ατμοσφαιρική μουσική με folk θέματα που συνδυάζονται με trip hop ύφος. Ο δίσκος της Le Ciel est Partout δημοσιεύτηκε στις 18 Νοεμβρίου 2022, με 17 κομμάτια σε δικούς της στίχους και συνθέσεις και παραγωγή του François Lalonde. Στις ηχογραφήσεις συμμετείχε ένα καλοφτιαγμένο και ηχητικά πλούσιο σύνολο μουσικών.

https://blaubird.bandcamp.com

 

Camille-Alban Spreng, Benjamin Sauzereau, Marco Giongrandi
Souvenir


Ο Camille-Alban Spreng (πιάνο), Benjamin Sauzereau (κιθάρα) και Marco Giongrandi (μπάντζο) έφτιαξαν μουσική που μοιάζει να ακολουθεί τη γιαπωνέζικη ποιητική φόρμα των χαϊκού. Ο δίσκος τους με τίτλο Dear Uncle Lennie κυκλοφόρησε στις 18 Νοεμβρίου 2022 και αποτελείται από 18 κομμάτια. Σύντομα σε διάρκεια, στην πλειοψηφία τους, δημιουργούν μια ιδιαίτερη ακουστική jazz ατμόσφαιρα, με τα τρία όργανα να συνομιλούν απολαυστικά.

https://yolkrecords.bandcamp.com/album/dear-uncle-lennie

 

Citron Citron
Tu m’a reveillé.e dans mon sommeil


Τα αδέρφια Zoé Sjollema (φωνητικά, βιολί, synthesizer) και Augustin Sjollema (φωνητικά, κιθάρα, synthesizer), από τη Γενεύη, γράφουν γαλλόφωνη pop με ακουστικούς και ηλεκτρονικούς ήχους. Η κυκλοφορία Chagrin Bleu δημοσιεύτηκε στις 21 Οκτωβρίου 2022 με 10 κομμάτια, τα οποία έχουν μελαγχολικό χαρακτήρα και συνδυάζουν ρομαντικές μελωδίες και θέματα βασισμένα στα φωνητικά.

https://citroncitron.bandcamp.com

 

NCY Milky Band
À la Recherche du Temps Perdu


Το συγκρότημα NCY Milky Band, από την πόλη Νανσύ της Γαλλίας, αναμιγνύει τη σύγχρονη electronica με τους jazz πειραματισμούς και τη γαλλική μουσική της δεκαετίας του ’70. Αποτελείται από τους Louis Treffel (πλήκτρα και synths), Paul Lefèvre (ντραμς), Antoine Léonardon (μπάσο) και Quentin Thomas (σαξόφωνο). Ο δίσκος τους με τίτλο 100 Ans κυκλοφόρησε στις 4 Νοεμβρίου 2022 και περιέχει 14 δικά τους κομμάτια με nu jazz και fusion φυσιογνωμία.

https://ncymilkyband.bandcamp.com

 

Archetype Trad
Terre-Neuve et terre ancienne


Το ντουέτο Archetype (“archet” ονομάζεται στα γαλλικά το δοξάρι) σχηματίστηκε από τις βιολίστριες Kate Bevan-Baker και Émilie Brûlé, από το Μόντρεαλ. Αντλώντας έμπνευση από το ενδιαφέρον τους για την παραδοσιακή μουσική, παίζουν κομμάτια που προέρχονται από το Κεμπέκ και άλλες περιοχές. Στην κυκλοφορία τους Explorer, που δημοσιεύτηκε στις 20 Νοεμβρίου 2022, παρουσιάζουν 13 κομμάτια, γεμάτα με τον απολαυστικό ζωντανό ήχο των δύο βιολιών που παίζουν πάνω σε παραδοσιακά θέματα και μελωδίες.

https://archetypetrad.bandcamp.com
https://www.archetypetrad.com

01 Δεκ 2022

MIF Playlist 12/2022
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης