Προς μια Ευρωπαϊκή Θητεία του Ενεργού Πολίτη στην Ελλάδα;

Στις 9 Δεκεμβρίου 2021 στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Emmanuel Macron σχετικά με τους βασικούς άξονες της Γαλλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να προωθήσει τον θεσμό μιας «Ευρωπαϊκής Θητείας του Ενεργού Πολίτη». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που, ήδη, εφαρμόζεται στη Γαλλία, αλλά και στη Γερμανία, την Ιταλία, τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο και επιτρέπει στους νέους της Ευρώπης κάτω των 25 ετών, να πραγματοποιούν – εφόσον το επιθυμούν – εξάμηνη «μαθητεία, πρακτική άσκηση ή δράση εθελοντικού χαρακτήρα» σε άλλο κράτος-μέλος. Όπως και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ERASMUS, η “Θητεία του Ενεργού Πολίτη στην Ευρώπη” θα συμβάλλει στην ενίσχυση του αισθήματος του ανήκειν στην Ευρώπη μας.

Tο Γαλλικό Ινστιτούτο διοργανώνει, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, εκδήλωση με τίτλο « Προς μια Ευρωπαϊκή Θητεία του Ενεργού Πολίτη στην Ελλάδα », σε συνεργασία με τους δύο γαλλικούς Συλλόγους, τον Le Collectif pour un Service Civique Européen και Unis-Cité, καθώς και τον ελληνικό οργανισμό Ecogenia.

Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε έναν εν δυνάμει εταίρο αυτού του, ευρωπαϊκής εμβέλειας, προγράμματος. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Ελλάδα, μέσω της ισχύουσας στρατιωτικής θητείας και της ποικιλίας των προγραμμάτων εθελοντισμού που προσφέρουν οι ελληνικές αρχές, προωθεί εδώ και πολύ καιρό την κοινωνική θητεία του ενεργού πολίτη. Οι Σύλλογοι CSCE, Unis-Cité και Ecogenia ελπίζουν ότι αυτή η κοινωνική ανάληψη ευθυνών μπορεί να ευδοκιμήσει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει δύο μέρη:

Εργαστήρια | 16:30 έως 18:30

Θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια σε μικρές ομάδες των 8-10 ατόμων, προκειμένου οι συμμετέχοντες να ενημερωθούν για τη “Θητεία του Ενεργού Πολίτη” μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών για τις πρωτοβουλίες που πραγματοποιούνται στη Γαλλία και σε άλλες χώρες που, ήδη, εφαρμόζουν αυτό το πρόγραμμα.

→ Για τη συμμετοχή σας στα εργαστήρια, πατήστε εδώ

 

Θεσμική συνάντηση | 19:00 έως 20:30

➢ Θεσμική συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχουν, μετά από πρόσκληση του Γάλλου πρέσβη στην Ελλάδα, Έλληνες Υπουργοί, Υφυπουργοί, Πρέσβεις ευρωπαϊκών χωρών στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί ανατροφοδότηση των συμπερασμάτων των απογευματινών εργαστηρίων και θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους των τριών Συλλόγων που συμμετέχουν στην εκδήλωση:

● Benjamin SIBILLE, Γενικός Διευθυντής και Ιδρυτής του Συλλόγου Le collectif pour un service civique
européen.
● Λία ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, Συνιδρύτρια της Ecogenia.
● Έρικα ΣΠΑΓΑΚΟΥ, Συνιδρύτρια της Ecogenia.
● Marie TRELLU-KANE, Πρόεδρος και Συνιδρύτρια του Συλλόγου Unis-Cité.

Tη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης θα συντονίσει η  Βασιλική Γραμματικογιάννη, Δημοσιογράφος Ευρωπαϊκών και Περιβαλλοντικών Θεμάτων στην ΕΦΣΥΝ και την Athens Voice.

→ Για τη συμμετοχή σας στην εκδήλωση η διαδικτυακή προκράτηση θα ανοίξει στις 28 Φεβρουαρίου, στις 16:00

→ Η συζήτηση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω της σελίδας ifg.gr/live-streaming
Οι μεταδόσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ του ΕΔΥΤΕ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα φιλοξενείται στο μπιστρό Paris-Athènes του Γαλλικού Ινστιτούτου η έκθεση «ASAROTON της εικαστικού Σοφίας ΚΥΡΙΑΚΟΥ.

 

Σύντομες πληροφορίες για τους Συλλόγους

Collectif pour un Service Civique Européen
Ο “Σύλλογος Ευρωπαϊκής Θητείας του Ενεργού Πολίτη” (CSCE) είναι γαλλικό κίνημα εθελοντών – ηλικίας κάτω των 30 ετών – που επιδιώκει τη διάδοση και τη θεσμοθέτηση της ‘’Ευρωπαϊκής Θητείας’’ σε άλλο κράτος-μέλος. Επικεντρώνεται στις μείζονες κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. όπως η κλιματική κρίση, η καταπολέμηση των διακρίσεων, η προσέγγιση των γενεών κ.λπ., θέτοντας παράλληλα τα θεμέλια για την ενεργό συμμετοχή του πολίτη στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα.

Unis-Cité
Ο Σύλλογος Unis-Cité απευθύνεται σε νέους ηλικίας 16 έως 25 ετών με σκοπό να αφιερώσουν μία περίοδο της ζωής τους σε δράσεις αλληλεγγύης και σε μία ανάληψη ευθυνών μέσω της Θητείας του Ενεργού Πολίτη. Περισσότεροι από 25.000 νέοι έχουν ήδη πραγματοποιήσει την Ευρωπαϊκή Θητεία τους μέσω του Unis-Cité.

Ecogenia
Η Ecogenia είναι ελληνικός οργανισμός με στόχο τη θεσμοθέτηση της “Υπηρεσίας του Ενεργού Πολίτη” στην Ελλάδα για νέους 18-28 ετών ώστε να προωθηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα. Λειτουργεί και πραγματοποιεί δράσεις σε τοπική κλίμακα.

 

03 Μαρ 2022

19:00

Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Είσοδος ελεύθερη με προεγγραφή - Ταυτόχρονη διερμηνεία

Ζωντανή Μετάδοση!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ AUDITORIUM THEO ANGELOPOULOS

Με βάση τις οδηγίες των ελληνικών αρχών, η είσοδος στο Auditorium Theo Angelopoulos επιτρέπεται μόνο σε κατόχους πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης των τελευταίων 6 μηνών.

Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών.

Η χρήση μάσκας (FFP2) είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου και καθ’όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Για την διευκόλυνση της τήρησης των αποστάσεων ασφαλείας, η χωρητικότητα του Auditorium παραμένει περιορισμένη, με κάθε δεύτερη θέση κενή.

Για την είσοδο στο Γαλλικό Ινστιτούτο είναι απαραίτητη η επίδειξη εγγράφου ταυτοποίησης (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης), καθώς και ο έλεγχος όλων των χειραποσκευών.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος εφαρμόζει με σχολαστικό τρόπο τα μέτρα προστασίας και τήρησης αποστάσεων σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΟΔΥ.

Προς μια Ευρωπαϊκή Θητεία του Ενεργού Πολίτη στην Ελλάδα;
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης