«Sol absolu Ͱ», η διαδρομή μιας καλλιτεχνικής διαμονής: Συζήτηση ανάμεσα στις Camille Pradon και Ελένη Ρήγα

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προτείνει μία συζήτηση μεταξύ της καλλιτέχνιδας Camille Pradon και της επιμελήτριας Ελένης Ρήγα για το «Sol absolu Ͱ», ένα διεπιστημονικό έργο της καλλιτέχνιδας το οποίο διερευνά το ζήτημα των μετασχηματισμών της υποβρύχιας βιοποικιλότητας. Επιστρέφοντας στη φύση αυτών των μεταμορφώσεων και στην προέλευσή τους, η Camille Pradon μελετά τις προσωπικές και συλλογικές ιστορίες, την κίνηση των όντων, τις γλώσσες και τις ανταλλαγές στη Μεσόγειο.

Το «Sol absolu Ͱ» αναδύεται ως πρόσκληση για προβληματισμό και εξερεύνηση των ιστοριών των σφουγγαράδων, των αγαπημένων τους και των απογόνων τους, οι οποίοι κράτησαν την αναπνοή τους για χιλιετίες ώστε να θερίσουν αυτόν τον πολύτιμο πόρο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Camille Pradon θα αναφερθεί στην καλλιτεχνική της πορεία και θα παρουσιάσει ένα απόσπασμα από τη βιντεοεγκατάσταση «Bleu auquel nous appartenons» που αποτελεί αφετηρία για την έρευνά της. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό έργο εμπνευσμένο από την ιστορία του ναυαγίου ενός αρχαίου ελληνικού πλοίου στα ανοικτά των ακτών της Τυνησίας. Το πλοίο ήταν φορτωμένο με έργα τέχνης τα οποία ανασύρθηκαν από τα βάθη της θάλασσας στις αρχές του περασμένου αιώνα και αποτελεί μια από τις πρώτες μαρτυρίες σχετικά με το εμπόριο τέχνης στη Μεσόγειο.

Η προ-έρευνα της Camille Pradon στην Ελλάδα υποστηρίζεται από την Ελένη Ρήγα και το πρόγραμμά της The Office of Hydrocommons, ATOPOS cvc. Το 2023, η Pradon ξεκινά αυτό το περιοδεύων καλλιτεχνικό έργο πραγματοποιώντας το πρώτο μέρος του μεταξύ του Sfax, του αρχιπελάγους Kerkennah, της Mahdia και της Τύνιδας, με την υποστήριξη του Culture Moves Europe και του Γαλλικού Ινστιτούτου Τυνησίας και συνεργάζεται επίσης με βιολόγους από το Institut Méditerranéen de Biodiversité et d’Écologie de Marseille (IMBE).

🌊 Η εκδήλωση « Sol absolu, traversées sensibles » διοργανώνεται στο πλαίσιο της 1ης Γιορτής της Επιστήμης. Το κοινό θα έχει πρόσβαση στην επιστημονική έκθεση, η οποία δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας για την Ανάπτυξη (IRD), στο Maya le Bistro του Γαλλικού Ινστιτούτου.


Η Camille Pradon είναι Γαλλίδα εικαστικός. Αναπτύσσει ένα έργο που είναι ταυτόχρονα καλλιτεχνικό, εννοιολογικό και κριτικό. Εξερευνά την εικόνα ως ευαίσθητο υλικό, δουλεύοντας πάνω στις έννοιες της μετακίνησης και των αποσπασματικών αφηγήσεων εκκινώντας από μια πρακτική που παίζει με το πορώδες μεταξύ των μέσων: βίντεο και εικαστική εγκατάσταση, φωτογραφία και σχέδιο ή ακόμα και κεραμική. Η Camille Pradon εκπροσωπείται από τη γκαλερί Lilia Ben Salah στο Παρίσι.

©Koki Nakano, 2022

Η Ελένη Ρήγα είναι επιμελήτρια, πολιτιστική παραγωγός και ανεξάρτητη συγγραφέας με έδρα την Αθήνα. Η επιμελητική της πρακτική επικεντρώνεται στην οικολογική και κοινωνική κρίση σε σχέση με το νερό και το σώμα στη Μεσόγειο.

©Alexandra Masmanidi 2023

Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών είναι μια διεπιστημονική επιμελητική πλατφόρμα που τεκμηριώνει, διευκολύνει, παράγει και προωθεί καλλιτεχνικές πρακτικές γύρω από τον οικοφεμινισμό, δηλαδή αλληλεξαρτώμενα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα στη Μεσόγειο Θάλασσα. Αναπτύχθηκε από την επιμελήτρια Ελένη Ρήγα κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας της στον ATOPOS cvc.

 

04 Δεκ 2023

19:00

Αuditorium Theo Angelopoulos (Σίνα 31)

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη διερμηνεία
©"Sponge Fishing", Educational annotated lithograph, Library of Congress, 1897. Domaine public (détail)
«Sol absolu Ͱ», η διαδρομή μιας καλλιτεχνικής διαμονής: Συζήτηση ανάμεσα στις Camille Pradon και Ελένη Ρήγα
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης