Τα μυστικά των ελληνικών βουνών: προς μια βιωματική γεωγραφία

Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Ανάβαση και θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, www.ifg.gr

Η γεωγραφία ως επιστήμη διερευνά τις σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Κυρίαρχη θέση σε αυτή την διερεύνηση έχουν οι έννοιες χώρος, τόπος, χρόνος, τοπίο, εμπειρία, αισθήσεις. Αυτές είναι και οι μερικές από τις λέξεις κλειδιά που χαρακτηρίζουν το βιβλίο Atlas poétique des montagnes grecques (εκδ. Ανάβαση) του Γάλλου γεωγράφου Sylvain Guyot ο οποίος παρουσιάζει με ευαίσθητο και ποιητικό τρόπο δεκατρείς ελληνικούς ορεινούς όγκους που εξερεύνησε με την οικογένειά του μεταξύ 1991 και 2022.

Το πρόγραμμα των καλοκαιρινών και χειμερινών τους διαδρομών στα ορεινά της Ελλάδας περιλαμβάνει γεωγραφία, χαρτογραφία, φωτογραφία, ιστορία, μυθολογία, πεζοπορίες και πορτρέτα των κατοίκων των ελληνικών βουνών! Η Ελλάδα είναι και ορεινή περίπου κατά το 80% της επιφάνειάς της με πολλές από τις κορυφές της να υψώνονται μεταξύ 2400 και 2900 μέτρων!

Ταξιδεύοντας από τον Όλυμπο και τα επιβλητικά βουνά της Πίνδου μέχρι τα βουνά της κεντρικής και δυτικής Κρήτης, χωρίς να ξεχνάμε τις λιγότερο γνωστές κορυφές της βόρειας Πελοποννήσου, του Πηλίου και της Νάξου, αυτός ο Ποιητικός Άτλας είναι το πρώτο έργο του είδους του στα γαλλικά για τα βουνά της Ελλάδας.

Ομιλητές

Sylvain Guyot: Συγγραφέας του βιβλίου Atlas poétique des montagnes grecques, γεωγράφος και εικαστικός καλλιτέχνης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Montaigne του Μπορντό και μέλος του εργαστηρίου Passages CNRS. Είναι διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος « Territoires Images Environnements ». Είναι παθιασμένος με την Ελλάδα όπου και ταξιδεύει εδώ και πάνω από 30 χρόνια.

Καμίλο Νόλλας: Σπούδασε φωτογραφία στην Αθήνα, τη Λιέγη, τη Λυών και τη Νέα Υόρκη. Από το 1996, με βάση την Αθήνα, εργάζεται ως φωτογράφος και δάσκαλος φωτογραφίας. Φωτογραφίες του ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει διοργανώσει φωτογραφικούς διαγωνισμούς, επιμεληθεί εκθέσεις, δημοσιεύσει άρθρα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Από το 2015 διοργανώνει το Φεστιβάλ Βωβούσας, το μοναδικό ορεινό φεστιβάλ για τις τέχνες στην Ελλάδα.

Χρίστος Χαλκιάς: Καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωγραφίας και Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Είναι Αντιπρύτανης Έρευνας Ανάπτυξης και Δια Βίου Μάθησης στο ίδιο πανεπιστήμιο ενώ έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας (2013-2015). Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα αντικείμενα της Εφαρμοσμένης Γεωπληροφορικής, των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών, της Ιστορικής / Ψηφιακής Χαρτογραφίας, και της Μοντελοποίησης φυσικών διεργασιών με την αξιοποίηση της Γεωπληροφορικής. Δημοσιεύει συστηματικά εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων, ενώ τα τελευταία 30 χρόνια συμμετείχε σε δεκάδες ερευνητικά προγράμματα στα παραπάνω αντικείμενα.

Πηνελόπη Ματσούκα: Στα τέλη του 1997 ίδρυσε την εκδοτική εταιρεία, Ανάβαση, με κύριο αντικείμενο την έκδοση πεζοπορικών χαρτών και οδηγών. Έχει περπατήσει – και αναρριχηθεί – στα περισσότερα ελληνικά βουνά, στις ‘Αλπεις και την κεντρική Ασία (Παμίρ, Θιβέτ, Νεπάλ) και περπατάει η ίδια τα περισσότερα μονοπάτια που αποτυπώνονται στους χάρτες της Ανάβασης. Μεγάλο πάθος της είναι η φωτογραφία φύσης και τοπίου. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με την αεροφωτογράφηση και έχει εκδώσει 10 αεροφωτογραφικά λευκώματα στη σειρά «όπως πετάει ο γλάρος». Την συγκινούν η ομορφιά και το χειροποίητο των ελληνικών τοπίων.

Συντονίζει η Ήβη Αδαμακοπούλου, συν-ιδιοκτήτρια των εκδόσεων Ανάβαση, χαρτογράφος, με σπουδές στη Γεωγραφία και στη Λογοτεχνία, στη Σορβόννη. Ασχολείται τόσο με τις εκδόσεις της Ανάβασης όσο και με διάφορα ερευνητικά προγράμματα και σεμινάρια.

 

 

21 Μάι 2024

19:00

Auditorium Theo Angelopoulos – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – Σίνα 31

Βεβαίωση παρακολούθησης χορηγείται αποκλειστικά σε θεατές που παρακολουθούν δια ζώσης την εκδήλωση στο αμφιθέατρό μας, μετά το πέρας των ομιλιών.

Είσοδος ελεύθερη, Ταυτόχρονη μετάφραση
Τα μυστικά των ελληνικών βουνών: προς μια βιωματική γεωγραφία
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης