Το Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο φιλοξενεί 2 νέες καλλιτέχνιδες για το 2023

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει μία ερευνητική διαμονή γύρω από τη σύγχρονη κεραμική στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο.

Η διαδικασία επιλογής των καλλιτεχνών που θα διαμείνουν στο Κατάλυμα της Γαλλίας από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου του 2023, διεξήχθη από μια επιτροπή, με πρόεδρο τον Nicolas Eybalin, Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και Σύμβουλο Συνεργασίας και Μορφωτικής δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.

Οι καλλιτέχνιδες που επιλέχθηκαν:

Γαλλία

Η Chloé Vernerey συνάντησε για πρώτη φορά τα κεραμικά σε μια αγορά κεραμικών σε ένα χωριό της νότιας Γαλλίας το 2017. Εκείνη την εποχή ήταν κοινωνική λειτουργός, αλλά αποφάσισε να στραφεί στο πλαστικό υλικό που είναι ο πηλός. Εκπαιδεύτηκε στη Βουργουνδία στο CNIFOP (Centre international de formation aux métiers d’art et de la céramique) και στη συνέχεια στο Maison de la Céramique στο Dieulefit στο Drôme.

Τα τελευταία τρία χρόνια έχει το δικό της εργαστήριο όπου ασχολείται με την πορσελάνη. Γυρίζει τα κομμάτια της, τα σφραγίζει και τα κολλάει με κοχύλια. Η δουλειά της είναι εμπνευσμένη από τις παραδοσιακές μορφές κεραμικής. Κατά τη διαδικασία του τόρνου, διατηρεί το ανάγλυφο του πηλού και των δαχτύλων της, τα οποία μπορούν να ζωντανέψουν τα κεραμικά της με μια μίμηση ή μια στάση. Την διασκεδάζει η αντιπαράθεση με ένα κινούμενο αντικείμενο.

Ελλάδα

Η Κωνσταντίνα Λαζαρίδου γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα το 2000 και μεγάλωσε στο Αμύνταιο. Το 2006 ξεκίνησε να ασχολείται με το τζούντο και μετά από μερικά χρόνια έγινε μέλος της εθνικής ομάδας, κατακτώντας τέσσερις φορές την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και την πέμπτη θέση στο Παγκόσμιο. Στην ίδια ηλικία ξεκινάει σπουδές βιολιού και φωνητικής στο Δημοτικό Ωδείο Φλώρινας. Συνέχισε τις σπουδές της με πιάνο, κιθάρα και ντραμς. Σπουδάζει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (ολοκληρώνει το 5o χρόνο των σπουδών της). Αυτά τα 5 χρόνια σπούδασε κοντά στους καλλιτέχνες Γιώργο Καζάζη, Αφροδίτη Λητή, Νίκο Τρανό και Γιάννη Μελανίτη.


Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος ευχαριστεί όλους τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην πρόσκληση υποβολής αιτήσεων. Ευχαριστεί επίσης τους συνεργάτες που καθιστούν δυνατή αυτήν τη διαμονή : την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Υπουργείο Πολιτισμού, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το Επίτιμο Προξενείο της Γαλλίας στη Ρόδο.

Η εκδήλωση αποτελεί Συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης