MIF Playlist 01/2021

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει μια νέα μουσική δράση που θα μας συντροφεύσει καθ’όλη τη διάρκεια της νέας χρονιάς. Κάθε μήνα, μια νέα playlist MIF (Musique Indépendante Française – Ανεξάρτητη Γαλλική Μουσική) θα παρουσιάζει μια μουσική επιλογή από ανεξάρτητους δημιουργούς, σχήματα και εταιρείες από τη Γαλλία, καθώς και γαλλόφωνες κυκλοφορίες από άλλες χώρες.

Τη μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Κώστας Ανδρέου, με κάθε playlist να καλύπτει διαφορετικά είδη μουσικής και να είναι οργανωμένη έτσι ώστε να μπορεί ο ακροατής να ερευνήσει περισσότερο τις κυκλοφορίες που τον ενδιαφέρουν. Κάθε κομμάτι της playlist έχει ένα link προς την κυκλοφορία, όπως είναι διαθέσιμη.

Ραντεβού την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα, όλο το 2021 για υπέροχο μουσικό ταξίδι.

MIF Playlist 01 / Ιανουάριος 2021

Clarys
La tempête

Μια alternative rock παραγωγή από το Παρίσι με προσωπικό και ιδιαίτερο συνθετικό ύφος, σε ένα ζωηρό παιχνίδι με το φως και τις σκιές. Ο δίσκος De là που κυκλοφόρησε στις 6 Νοεμβρίου 2020 έχει τα χαρακτηριστικά μιας παρουσίασης που κυλάει αβίαστα από τραγούδι σε τραγούδι, έχοντας στο κέντρο της μια φωνή με ωραία αυτοπεποίθηση. Στην παραγωγή συμμετέχουν οι Vincent Bourre (κιθάρες), Marion Grandjean (ντραμς) και Boris Boublil (πλήκτρα, μπάσο).

https://clarys.bandcamp.com | http://clarysk.tumblr.com

Marie Modiano
La fille à la balafre

Μια έμπειρη και πολυσχιδής καλλιτέχνις από το Παρίσι που ξέρει να χειρίζεται τους τονισμούς και το ύφος της φωνής της, έτσι ώστε να κινείται με άνεση από συναισθηματικά και ήρεμα μέχρι σκοτεινά και δυναμικά τραγούδια. Ο δίσκος Espér κυκλοφόρησε στις 9 Οκτωβρίου 2013 και αποτελείται από ποιήματα της Marie Modiano σε μουσική και παραγωγή του Peter von Poehl, σε μια πολύ παραγωγική σύμπραξη. Στο δίσκο συμμετέχουν οι Nicolas Mathuriau (κρουστά), Ludwig Dahlberg (ντραμς), Zach Miskin (τσέλο), Marielle de Rocca Serra (βιολί) και Peter von Poehl (όλα τα άλλα όργανα).

http://www.mariemodiano.net 
https://mariemodiano.bandcamp.com

Louise Thiolon
Réveille-toi

Η Louise Thiolon είναι μια τραγουδίστρια και συνθέτις από το Παρίσι. Έχει μια καθαρή και ευαίσθητη φωνή που της δίνει τη δυνατότητα να φτιάξει το δικό της ιδιαίτερα ποιητικό μουσικό ύφος. Ο δίσκος N’obéir qu’à la terre κυκλοφόρησε στις 24 Μαΐου 2019 με τη συνδρομή μιας μεγάλης ομάδας μουσικών, οι οποίοι έπαιξαν τις συνθέσεις της στο studio δημιουργώντας μια φρέσκια παραγωγή με προσωπικότητα. Στο δίσκο εκτός από την Louise Thiolon (πιάνο, ακουστική κιθάρα, τσαράνγκο, φωνητικά) έπαιξαν οι μουσικοί Lehna Sam (βιολί), Jasmine Collet Violoncelle (άλτο σαξόφωνο), Guillaume Latil (τσέλο), Jules Duchet (τρομπέτα), Lucas Spiler (τρομπόνι), Manu Domergue (γαλλικό κόρνο) Pierre Legay (κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο) Bar Zalel (ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα) Meivelyan Jacquot (ντραμς), Lisa Cat-Berro (άλτο σαξόφωνο) και Delphine Troton (μπάσο κλαρινέτο).

http://louisethiolon.fr
https://louisethiolon.bandcamp.com

Arnaud Le Gouëfflec
Beau Pêcheur

Ο Arnaud Le Gouëfflec είναι ένας καλλιτέχνης από τη Βρέστη με πολύχρονο έργο στη συγγραφή και τη μουσική. Αγαπημένες του θεματολογίες είναι οι μυστηριώδεις ατμόσφαιρες της νύχτας, η περιπλάνηση και οι πολυεπίπεδοι χαρακτήρες των έργων του. Ο δίσκος L’Orage κυκλοφόρησε στις 15 Μαΐου 2020 και δείχνει την αγάπη του για τη σύγχρονη rock μουσική και τον πειραματισμό στην παραγωγή. Στο δίσκο συμμετέχουν εκτός από τον ίδιο οι μουσικοί Régïs Boulard (ντραμς), Olivier Mellano (κιθάρες), Thomas Poli (modular ηλεκτρονικά, ηλεκτρική κιθάρα) ooTi (φωνητικά) και John Trap (μπάσο, ενορχηστρώσεις, μείξη).

https://www.arnaudlegouefflec.com
https://leglisedelapetitefolie.bandcamp.com

Marie-Pierre Arthur
Cavat

Η Marie-Pierre Arthur είναι μια έμπειρη μουσικός από το Μόντρεαλ, τη μεγαλύτερη γαλλόφωνη πόλη εκτός Γαλλίας. Τα έργα της ασχολούνται με την οικογένεια, την αγάπη, τη μουσική, τη φιλία, τις αλλαγές της ζωής. Ο δίσκος Si l’aurore κυκλοφόρησε στις 17 Φεβρουαρίου 2015 και είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυναμικών παραγωγών που φτιάχνει συνδυάζοντας έξυπνα την αέρινη φωνή της με τη δουλειά των συνεργατών της στο studio.

http://www.mariepierrearthur.com
https://mariepierrearthur.bandcamp.com

Marie Onile
Le tour de ses jambes

Η Marie Onile είναι μια καλλιτέχνις από την Λακ-Μεγαντικ, γαλλόφωνη πόλη στο Κεμπέκ του Καναδά. Είναι παθιασμένη με τη δημιουργία, παρατηρώντας τους ανθρώπους και τον κόσμο και έχει μια ιδαίτερη αίσθηση για τους ρυθμούς και τις μελωδίες. Ο δίσκος Iris pollués κυκλοφόρησε στις 23 Αυγούστου 2019 με δικούς της στίχους και μουσική βασισμένη στο πιάνο και τη σύμπραξη μουσικών στο studio. Ένα απολαυστικό μείγμα συναισθηματικής έκφρασης και δυναμικών τραγουδιών. Στο δίσκο συμμετέχουν εκτός από την ίδια στο τραγούδι, το πιάνο και τα πλήκτρα, οι Vincent P. Appelby (κιθάρα, μπάσο, φυσαρμόνικα, steel κιθάρα, κρουστά, synth) Volodia Schneider (ντραμς), Martin Landry (ντραμς), Alizée Calza (άρπα), Julie Boivin (βιολί), και Julien Thibault (τσέλο).

http://www.marieonile.com
https://marieonile.bandcamp.com

Anthony Roussel
La bombe

Ο Anthony Roussel είναι ένας μουσικός από το Μόντρεαλ, δραστήριος στη μουσική κοινότητα του Κεμπέκ. Έφτιαξε τον δίσκο La gymnastique de l’amour παρουσιάζοντας 11 διαφορετικές σκηνές του θέματος του έρωτα. Η παραγωγή κυκλοφόρησε στις 10 Νοεμβρίου 2017 και ισορροπεί με ευαισθησία ανάμεσα στις φωτεινές και σκοτεινές πλευρές του έρωτα, αξιοποιώντας τη χαρακτηριστική φωνή του και τη συμβολή των συνεργατών μουσικών.

https://anthonyroussel.bandcamp.com

Sameer Ahmad
Mèche Courte I

Το Ezekiel EP κυκλοφόρησε στις 15 Μαΐου 2020 και είναι άλλο ένα παράδειγμα της γονιμότητας που έχει η γαλλική σκηνή του hip hop, χάρη στην ποικιλία της. Ο Sameer Ahmad είναι ένας ράπερ από το Μονπελιέ με τη δική του πρωτότυπη ματιά στο συγκεκριμένο ιδίωμα. Παθιασμένος με αυτό που κάνει, ψάχνει τη σωστή πρόθεση και ύφος για το κάθε τραγούδι, χτίζοντας το βήμα βήμα.

https://sameerahmad.bandcamp.com

Klô Pelgag
Rémora

Η Klô Pelgag από το Μόντρεαλ γράφει στίχους και μουσική και ενορχηστρώνει απολαυστικά τραγούδια για ένα φανταστικό κόσμο. Ο πολύ δυναμικός δίσκος της Notre-Dame-des-Sept-Douleurs κυκλοφόρησε στις 26 Ιουνίου 2020 και έχει σαν αφορμή το συμβολισμό της επίσκεψης σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, έχοντας στο μυαλό τις σκέψεις της παιδικής ηλικίας για ένα μέρος που δεν είχε επισκεφτεί μέχρι τότε. Στο δίσκο συμμετέχουν η Klô Pelgag (τραγούδι, πιάνο, synths, samples) και οι Étienne (Baboo) Dupré (μπάσο, synths, κιθάρα), François (Zaï) Zaïdan (κιθάρα, synths) Pete (Poud) Pételle (ντραμς, κρουστά) Sylvain (Sysyllium) Deschamps (κιθάρα, synths) και Vincent Lauzer (φλάουτο recorder).

http://www.klopelgag.com
https://klopelgag.bandcamp.com

Billie Bird
Perdre la raison

Η γαλλοισπανίδα καλλιτέχνις Billie Bird, γεννημένη στη Λωζάνη, φτιάχνει το δικό της μουσικό κόσμο με την κιθάρα και τους γεμάτους συναίσθημα στίχους της. Τραγουδάει στα γαλλικά αγγίζοντας ανεμπόδιστα και άλλα ακροατήρια. Έχει φρέσκιες και ζωηρές ιδέες που αξιοποιούν τα μουσικά ιδιώματα αλλά δεν περιορίζονται από αυτά, τα συνδυάζουν για χάρη της ανάγκης του κάθε τραγουδιού. Η κυκλοφορία Les Déferlantes δημοσιεύτηκε στις 23 Νοεμβρίου 2018 και συνεχίζει στα αποφασιστικά βήματα του ιδιαίτερου folk ύφος της.

http://www.billiebird.net
https://billiebird.bandcamp.com

Amélie-les-crayons
La Poudrière

Η Γαλλίδα καλλιτέχνις Amélie-les-crayons γράφει τραγούδια με το συγκρότημά της, δίνοντας βάρος στη θεατρικότητα των ιστοριών που περιγράφει. Ο δίσκος της Mille Ponts που κυκλοφόρησε στις 23 Ιουνίου 2017 αντικατοπτρίζει το παιχνιδιάρικο και πολύχρωμο μουσικό της ύφος. Το τραγούδι χορεύει μαζί με το πιάνο, τα έγχορδα και τα κρουστά, σε ενορχηστρώσεις που δείχνουν ένα μουσικό σχήμα με ωραία συναυλιακή παρουσία.

http://www.amelielescrayons.com
https://neomme.bandcamp.com

Sabine Happard
Ne m’approche pas

Η τραγουδίστρια και πιανίστρια Sabine Happard, με κλασικές σπουδές αλλά σύγχρονη αντίληψη για τη μουσική, φτιάχνει τραγούδια που συνοδεύουν τη ζωή. Ανοιχτή σε επιρροές και αναζητήσεις για τη δημιουργία, με το deux chansons de Sabine Happard που κυκλοφόρησε στις 4 Οκτωβρίου 2019 δείχνει τη δική της δεξιότητα στο να φτιάχνει τραγούδια με επίπεδα ερμηνείας, χρησιμοποιώντας απλά υλικά στη σύνθεση και παραγωγή.

https://souterraine.biz/album/deux-chansons-de-sabine-happard

Matéo Langlois
Les fôtes d’orthographe

Ο έμπειρος τραγουδιστής και συνθέτης από την Τουλούζη, Matéo Langlois, φτιάχνει τραγούδια με ρυθμό, μελωδία και συναισθηματική ένταση. Οι λέξεις είναι το όχημα του για την περιγραφή συναισθημάτων και τα τραγούδια του στηρίζονται στο προσωπικό ύφος που δίνει. Ο δίσκος του DECODER LES CASES που κυκλοφόρησε στις 13 Σεπτεμβρίου 2019 δείχνει πόσο καθαρά στηρίζεται στα βασικά υλικά της δουλειάς του, τη φωνή, τα πλήκτρα, το σαξόφωνο και τους ρυθμούς.

https://mateolanglois.bandcamp.com

Le Jardin
Le Pardon

Ο μουσικός και παραγωγός Arnaud Laflaquière από το Παρίσι φτιάχνει με τους συνεργάτες του στο μουσικό σχήμα Le Jardin ονειρικά pop rock τραγούδια. Εμπνέεται από τις προσωπικές στιγμές της καθημερινής ζωής για να φτιάξει ένα νοσταλγικό μουσικό κόσμο. Ο δίσκος Affections κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2020 και έχει έντονο το στοιχείο μιας μελαγχολικής δημιουργίας που αγκαλιάζει τη γλυκιά γυναικεία φωνή.

http://lejardinmusic.com
https://lejardin.bandcamp.com 

Juniore
Panique

Το συγκρότημα Juniore από το Παρίσι φτιάχνει τη δική του προσωπική ατμόσφαιρα με ένα ψυχεδελικό surf ύφος. Παίζει με την εξιστόριση εμπειριών, αντλώντας έμπνευση από την ye ye pop και τη rock της δεκαετίας του ’60 αλλά κρατώντας ταυτόχρονα και μια σύγχρονη αίσθηση. Ο δίσκος OUH LÀ LÀ κυκλοφόρησε στις 3 Μαρτίου 2017 και είναι φτιαγμένος με ένα μοναδικό χαρμάνι από pop ρυθμούς και αρμονίες.

https://heyjuniore.bandcamp.com

Laure Briard
Wander / Wonder

Η Laure Briard είναι μια μουσικός που γράφει τραγούδια επηρεασμένα από την pop, garage rock και bossa nova των 60s, με φρέσκια indie προσέγγιση στην ενορχήστρωση και την παραγωγή. Η κυκλοφορία Grandeza + Un peu plus d’amour s’il vous plaît + Sur la piste de danse δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουνίου 2020 και περιλαμβάνει 23 κομμάτια με γλυκιά αίσθηση. Η αγάπη της για τη βραζιλιάνικη μουσική δίνει στη δουλειά της ακόμα πιο ταξιδιάρικη διάθεση.

https://laurebriard.bandcamp.com

Clea Vincent
Neuilly

Η Clea Vincent, τραγουδίστρια και συνθέτις από το Παρίσι, φτιάχνει το δικό της ρομαντικό μουσικό κόσμο εμπλουτίζοντας τη γαλλική pop με στοιχεία από reggae, bossa nova και jazz. Οι στίχοι της ασχολούνται κυρίως με τις ανθρώπινες σχέσεις, δίνοντας βάρος στο ρομαντικό στοιχείο. Ο δίσκος Tropi-cléa που κυκλοφόρησε στις 28 Απριλίου 2017 έχει βασικό χαρακτηριστικό τη διάθεση για χορό και κίνηση. Οι ρυθμοί από την Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική συνδυάζονται με την αίσθηση της σύγχρονης γαλλικής pop χάρη στο προσωπικό της στυλ και τα χαρακτηριστικά της φωνής της.

https://cleavincent.bandcamp.com

MiRA CÉTii
Les nénuphars

Η καλλιτέχνις Aurore Reichert από την Μετς της Γαλλίας παρουσιάζει με τον χαρακτήρα-ψευδώνυμο MiRA CÉTii ένα όμορφο μείγμα ποιητικού ονείρου και μυστηρίου. Ο σόλο δίσκος της Cailloux & Météores δημοσιεύτηκε στις 31 Ιανουαρίου 2020 και συνδυάζει την μελωδική και απαλή φωνή της με καθαρές κιθάρες και electro ρυθμούς. Η παραγωγή κινείται με άνεση από τις rock μπαλάντες σε πιο χορευτικά τραγούδια.

http://miracetii.fr
https://miracetii.bandcamp.com

SLIFT
Aurore aux Confins

Οι SLIFT είναι ένα συγκρότημα από την Τουλούζη που συνδυάζει έξυπνα το ψυχεδελικό space rock με το prog rock και τις επιρροές από τη σκηνή του krautrock. Ο δίσκος τους UMMON κυκλοφόρησε στις 28 Φεβρουαρίου 2020 και είναι ένα ζωηρό μείγμα από τραγούδια με κυρίαρχο τον ήχο της κιθάρας, ενώ drums και μπάσο κρατάνε σταθερά τις εντάσεις. Το τρίο ξέρει να χειρίζεται τα riffs και τις μελωδίες και έτσι το κάθε τραγούδι έχει το δικό του χαρακτήρα, ενισχύοντας το προσωπικό στυλ του συγκροτήματος.

http://sliftrock.com
https://slift.bandcamp.com

Robbie Ivon
Statue de glaise

Ο μουσικός Robbie Ivon από το Λονγκεβίλ του Κεμπέκ γράφει στίχους και μουσική φτιάχνοντας δυναμικά alternative rock τραγούδια. Ο δίσκος του Le périple du chien fou κυκλοφόρησε στις 9 Οκτωβρίου 2020 και αποτελείται από 10 κομμάτια. Εκτός από τον ίδιο στους στίχους, το τραγούδι και τις κιθάρες, στην παραγωγή συμμετέχουν οι Andrew Wyatt (ντραμς, πιάνο), Marc-Olivier Paquet (κιθάρες), Samuel Provost-Walker (κιθάρες), Sébastien Roy (μπάσο), Stéphanie Dussault (φωνητικά, σαξόφωνο), Steve Wyatt (όργανο, συνθεσάιζερ) και Vincent Lafrance (κοντραμπάσο).

https://robbieivon.bandcamp.com

Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης