Κύκλος Ciné-Club: Λευκή κάρτα στον The Boy | «Η Μαύρη Του…», του Ousmane Sembene

Ο κύκλος προβολών «Ciné-Club» του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος επιστρέφει ανανεωμένος και δίνει κάθε τρίμηνο Λευκή κάρτα σε μια καταξιωμένη ελληνική προσωπικότητα του πολιτιστικού χώρου, για να επιλέγει τρεις ταινίες.

Για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2023, η Λευκή κάρτα δίνεται στον ταλαντούχο Έλληνα σκηνοθέτη και μουσικό The Boy, aka Αλέξανδρο Βούλγαρη.

Οι κινηματογραφικές αυτές βραδιές με ελεύθερη είσοδο, δίνουν την ευκαιρία στους σινεφίλ να ανακαλύψουν ή να ξαναδούν κάποια από τα διαμάντια του γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου, με ελληνικούς υπότιτλους.

Οι 3 προβολές της Λευκής κάρτας στον The Boy:
📽️ Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023, 20:00: Η Άγνωστη Κυρία… (Madame de…), του Max Ophuls (1953)
📽️ Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023, 20:00: Πουάντ Κουρτ (La Pointe Courte), της Agnès Varda (1955)
📽️ Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023, 20:00: Η Μαύρη τού… (La Noire de…), του Ousmane Sembene (1966)

 «Τρεις ταινίες. Με τον τρόπο της η καθεμία άνοιξε εναν καινούργιο διάλογο γύρω από την αναγκαιότητα και τον ρόλο του κινηματογράφου. Ο Max Ophuls, οι γυναικείοι χαρακτήρες μεσα απ’ το αντρικό βλεμμα. Η Agnes Varda, το σύνολο του εργου ενός δημιουργού σαν μια αυτοβιογραφία προς αποκρυπτογράφηση. Ο Ousmane Sembene, σημασία δεν εχει η ίδια η ιστορία μιας ταινίας άλλα το ποιός από τους χαρακτήρες την αφηγείται.»
The Boy


3η προβολή | Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023, 20:00.
Πριν από την προβολή θα προηγηθεί παρουσίαση από τον The Boy.

Η Μαύρη Του… (La Noire de…), του Ousmane Sembene
(58′ – 1966 – Γαλλία)
με τους: Momar Nar Sene, Ibrahima Boy, Ousmane Sembene

Η Diouana είναι μια νέα γυναίκα από τη Σενεγάλη που ζει σε ένα φτωχό χωριό κοντά στη Dakar μετά την Ανεξαρτησία της χώρας. Όπως πολλοί άλλοι κάτοικοι, ελπίζει να να βρει μια δουλειά. Και τότε, γνωρίζει έναν άντρα που της υποδεικνύει μια θέση που θα μπορούσε να είναι αυτό που ψάχνει. Μετά από ατέλειωτες μέρες περιμένοντας κάτω από τον καυτό ήλιο μαζί με άλλες γυναίκες, η “Κυρία” έρχεται να τη συναντήσει και της προτείνει να εργαστεί για εκείνη και τον άντρα της, φροντίζοντας τα παιδιά τους. H Diouana, είναι ικανοποιημένη από την καινούρια της δουλειά κι έτσι πολύ εύκολα συμφωνεί να τους ακολουθήσει στη Γαλλία, στην Antibes. Ελπίζει να ανακαλύψει τη χώρα, αλλά γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι το αφεντικό της την έφερε μόνο και μόνο για να τους υπηρετεί, χωρίς καμία ανάπαυλα.

 


The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης)

Ο The Boy, σκηνοθέτης και μουσικός, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Έχει σκηνοθετήσει 6 ταινίες μεγάλου μήκους (Κλαις;, Ροζ, Χιγκίτα, Νήμα, Winona, Γυμναστήριο) που έχουν παρουσιαστεί και βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει κυκλοφορήσει πάνω από 25 μουσικά άλμπουμ (Please Make me Dance, Κουστουμάκι, Ηλιοθεραπεία, Έτοιμοι, Παραδουλεύτρα, Αντιλόπη, Ώντρευ και άλλα) και έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Επίσης έχει εμφανιστεί ως ηθοποιός στον κινηματογράφο και στο θέατρο, έχει σκηνοθετήσει μουσικά βίντεο και τα τελευταία χρόνια διδάσκει κινηματογράφο σε σχολές υποκριτικής.

TAGS

13 Δεκ 2023

20:00

Αuditorium Theo Angelopoulos (Σίνα 31)

Πριν από την προβολή θα προηγηθεί παρουσίαση από τον The Boy.

Είσοδος ελεύθερη / Ταινία με ελληνικούς υπότιτλους
Κύκλος Ciné-Club: Λευκή κάρτα στον The Boy | «Η Μαύρη Του…», του Ousmane Sembene
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης