Κύκλος Ciné-Club: Λευκή κάρτα στον The Boy | «Πουάντ Κουρτ», της Agnès Varda

Ο κύκλος προβολών «Ciné-Club» του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος επιστρέφει ανανεωμένος και δίνει κάθε τρίμηνο Λευκή κάρτα σε μια καταξιωμένη ελληνική προσωπικότητα του πολιτιστικού χώρου, για να επιλέγει τρεις ταινίες.

Για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2023, η Λευκή κάρτα δίνεται στον ταλαντούχο Έλληνα σκηνοθέτη και μουσικό The Boy, aka Αλέξανδρο Βούλγαρη.

Οι κινηματογραφικές αυτές βραδιές με ελεύθερη είσοδο, δίνουν την ευκαιρία στους σινεφίλ να ανακαλύψουν ή να ξαναδούν κάποια από τα διαμάντια του γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου, με ελληνικούς υπότιτλους.

Οι 3 προβολές της Λευκής κάρτας στον The Boy:
📽️ Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023, 20:00: Η Άγνωστη Κυρία… (Madame de…), του Max Ophuls (1953)
📽️ Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023, 20:00: Πουάντ Κουρτ (La Pointe Courte), της Agnès Varda (1955)
📽️ Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023, 20:00: Η Μαύρη τού… (La Noire de), του Ousmane Sembene (1966)

«Τρεις ταινίες. Με τον τρόπο της η καθεμία άνοιξε εναν καινούργιο διάλογο γύρω από την αναγκαιότητα και τον ρόλο του κινηματογράφου. Ο Max Ophuls, οι γυναικείοι χαρακτήρες μέσα απ’ το αντρικό βλέμμα. Η Agnes Varda, το σύνολο του εργου ενός δημιουργού σαν μια αυτοβιογραφία προς αποκρυπτογράφηση. Ο Ousmane Sembene, σημασία δεν εχει η ίδια η ιστορία μιας ταινίας άλλα το ποιός από τους χαρακτήρες την αφηγείται.»
The Boy


2η προβολή | Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023, 20:00.
Πριν από την προβολή θα προηγηθεί παρουσίαση από τον The Boy.

Πουάντ Κουρτ (La Pointe Courte), της Agnès Varda
(89′ -1954 – Γαλλία)
με τους: Philippe Noiret, Silvia Monfort, Marcel Jouet

Ένας άντρας επιστρέφει για διακοπές στο μέρος όπου πέρασε την παιδική του ηλικία, ένα μικρό ψαροχώρι κοντά στη Σετ, το Πουάντ Κουρτ. Ευελπιστεί να μεταδώσει στη νεαρή σύζυγό του την αγάπη του για το τοπίο, αλλά το ζευγάρι βρίσκεται συνεχώς παρεξηγημένο. Από την άλλη οι ψαράδες οργανώνονται για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους ενώ οι οικογένειες τους έχουν φασαρίες και προβλήματα με τους γείτονες. Το ζευγάρι βρίσκεται σε κρίση: Συζητούν και διαπραγματεύονται. Πρόκειται για ένα διπλό χρονικό, για ένα ζευγάρι και μια κοινότητα, κάτω από το εκτυφλωτικό φως του καλοκαιριού.


The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης)

Ο The Boy, σκηνοθέτης και μουσικός, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Έχει σκηνοθετήσει 6 ταινίες μεγάλου μήκους (Κλαις;, Ροζ, Χιγκίτα, Νήμα, Winona, Γυμναστήριο) που έχουν παρουσιαστεί και βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει κυκλοφορήσει πάνω από 25 μουσικά άλμπουμ (Please Make me Dance, Κουστουμάκι, Ηλιοθεραπεία, Έτοιμοι, Παραδουλεύτρα, Αντιλόπη, Ώντρευ και άλλα) και έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Επίσης έχει εμφανιστεί ως ηθοποιός στον κινηματογράφο και στο θέατρο, έχει σκηνοθετήσει μουσικά βίντεο και τα τελευταία χρόνια διδάσκει κινηματογράφο σε σχολές υποκριτικής.

15 Νοέ 2023

20:00

Αuditorium Theo Angelopoulos (Σίνα 31)

Πριν από την προβολή θα προηγηθεί παρουσίαση από τον The Boy.

Είσοδος ελεύθερη / Ταινία με ελληνικούς υπότιτλους
Κύκλος Ciné-Club: Λευκή κάρτα στον The Boy | «Πουάντ Κουρτ», της Agnès Varda
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης