Ελευσίς 2023, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης: η γαλλική παρουσία

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει τους Γάλλους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης Ελευσίς 2023 από τις 4 Φεβρουαρίου 2023, σε διάφορους χώρους της πόλης της Ελευσίνας.

Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ξεκίνησε το 1985 ως πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη και αναδείχτηκε σε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα υψηλού κύρους στην Ευρώπη. Με την πάροδο των ετών, η πρωτοβουλία συνέβαλε στη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων και των περιχώρων τους, με μακροπρόθεσμο αντίκτυπο σε πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Αντλώντας έμπνευση από την πλούσια ιστορία της πόλης, η 2023 Ελευσίς διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Τα Μυστήρια Μετάβασης επικεντρώνονται σε τρία διακριτά και αλληλένδετα κεντρικά θέματα: Άνθρωποι | Κοινωνία, Περιβάλλον και Εργασία, αντανακλώντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά της πόλης και τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο η Ελευσίνα όσο και η Ευρώπη.

Η μεγάλη γιορτή της Ευρώπης ξεκινά με μια εντυπωσιακή τελετή έναρξης στις 4 Φεβρουαρίου 2023 στο παράκτιο μέτωπο και ένα «πολύχρωμο» διήμερο πρόγραμμα με εκθέσεις, συναυλίες, DJ πάρτι και παράλληλες εκδηλώσεις σε όλη την πόλη!

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει νέες καλλιτεχνικές ομάδες από τη Γαλλία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου:

 

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 134 | Περσεφόνη, το κόκκινο χαλί
28.05 – 28.06.2023 σε διάφορα μέρη του δημόσιου χώρου
Collectif MASI (GR, FR)

ΣΥΝΘΕΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΕΧΝΗΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και του Institut français (Paris)

Η Περσεφόνη, αναβιώνει στην πόλη καθώς ένα κόκκινο χαλί ξετυλίγεται και περιφέρεται στους δημόσιους χώρους της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο της δράσης Συνοικισμοί, A Festival, ο αρχαίος μύθος της Περσεφόνης αναβιώνει επιδιώκοντας να εμπνεύσει τον σύγχρονο άνθρωπο να προσέξει την αλληλεξάρτησή του με τη φύση. Μετενσαρκωμένη σε κόκκινο χαλί, η Περσεφόνη γίνεται ο κοινός τόπος που προκαλεί την πόλη να αναστοχαστεί το παρόν της και να οραματιστεί το μέλλον της. Ένα έργο πολεοδομικής σκηνογραφίας και κοινωνικής τέχνης που φιλοδοξεί να αποκαλύψει τις δυνατότητες μετάβασης της Ελευσίνας σε μια νέα εποχή.

Σύλληψη – Εκτέλεση: Collectif MASI (Μαντλέν Ανηψητάκη, Simon Riedler)
Κινηματογράφηση: Joshua Olsthoorn
Μουσική: Ανδρέας Πολυζωγόπουλος
Ηχοληψία: Γιάννης Αντύπας

Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης: 2023eleusis.eu/events/mystirio-134-persefoni-to-kokkino-chali

© John Kouskoutis

 

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 119 | Humanosphère
14.06.2023, Πλατεία Αναψυκτηρίου – Πλατφόρμα (Κανελλόπουλου 1, Ελευσίνα)
Clément Dazin (FR), ομάδα La Main de l’Homme

ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και του Institut français (Paris)

Το έργο Humanosphère της ομάδας La Main de l’Homme είναι μια πρόσκληση για την ανακάλυψη του σύγχρονου τσίρκου, των διαφορετικών του όψεων και της έκπληξης που μπορεί να προκαλέσει το απροσδόκητο. Ποιοι είναι αυτοί οι άντρες και ποιες αυτές οι γυναίκες που βλέπουμε μπροστά μας; Από πού έρχονται και τι τους κινητοποιεί; Ο Clément Dazin και η ομάδα του δημιουργούν μαζί με τους κατοίκους της Ελευσίνας, αλλά και για αυτούς, μια παράσταση όπου το κοινότοπο συναντάει το αναπάντεχο, όπου οι διαφορετικές γλώσσες μπορούν να αναμειχθούν και η δημιουργία μιας κοινότητας είναι απαραίτητη.

Ιδέα – Σύλληψη: Clément Dazin (Fr)
Σχεδιασμός Φωτισμού – Διεύθυνση Σκηνής: Tony Guérin
Σχεδιασμός Ήχου: Grégory Adoir
Ηχοληψία: Mathieu Ferrasson

Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης: 2023eleusis.eu/events/mystirio-119-humanosphere

 

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 116 | Les amants du ciel
15.06.2023 Τοίχος Φιλικής Φωλιάς (Περικλέους 13, Ελευσίνα)
Marco Mannucci (IT)

ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και του Institut français (Paris)

Αυτό το έργο αξιοποιεί δύο βασικά στοιχεία, τον κάθετο χορό και το σύγχρονο τσίρκο, τα οποία συνδυάζονται για να αποτελέσουν τον πυρήνα του έργου.

Ο κάθετος χορός επιτρέπει την ανακάλυψη χώρων που δεν χρησιμοποιούνται συνήθως για παραστάσεις, συμβάλλοντας έτσι στην ανάδειξη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής και άλλων συναφών θεμάτων. Το σύγχρονο τσίρκο, όπως και το τσίρκο γενικότερα, διασφαλίζει τη σύνδεση με κάθε λογής ακροατήρια από οποιονδήποτε πολιτισμό, γλώσσα και κοινωνική τάξη, απηχώντας και περιλαμβάνοντας το γεγονός ότι ο πολιτισμός είναι δωρεάν και για όλους. Η παράσταση δομείται στη βάση αυτών των δύο στοιχείων: δημιουργείται ειδικά για τον εκάστοτε συγκεκριμένο χώρο σαν παραδοσιακό, εντούτοις μοντέρνο τσίρκο, το οποίο, αντί να στεγάζεται σε τέντα, χρησιμοποιεί ως σκηνή κάποιο κτίριο – έναν χώρο όπου τα πάντα μπορεί να συμβούν.

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Marco Mannucci
Ερμηνεία: Marco Mannucci, Alessandra Lanciotti
Εκτελέση Ζωντανής Μουσικής: Maestro Sandro Angius
Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης: 2023eleusis.eu/events/mystirio-116-les-amants-du-ciel

 

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 57 | Ακροβατώντας στην Ελευσίνα
17.06 – 28.06.2023, Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας (Κανελλόπουλου 1, Ελευσίνα)
Le Plus Petit Cirque du Monde (FR), Κι όμως κινείται (GR)

ΣΥΝΘΕΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΕΧΝΗΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και του Institut français (Paris)

Tο πρόγραμμα Ακροβατώντας στην Ελευσίνα δημιουργεί ένα έργο εμπνευσμένο από τους κατοίκους και το αστικό τοπίο της Ελευσίνας και του Μπανιού της Γαλλίας.

Tο πρόγραμμα Ακροβατώντας στην Ελευσίνα, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ελευθέριου Κεχαγιόγλου, σε σκηνοθεσία του Gaëtan Levêque και χορογραφία της Χριστίνας Σουγιουλτζή, φέρνει κοντά τρεις Έλληνες καλλιτέχνες σύγχρονου χορού και τσίρκου από την ομάδα «Κι όμως κινείται» με πέντε Γάλλους καλλιτέχνες τσίρκου και τρεις μουσικούς από το Le Plus Petit Cirque du Monde (Το Μικρότερο Τσίρκο στον Κόσμο), τη διάσημη σχολή «τεχνών κινδύνου» και διεθνών καλλιτεχνικών ανταλλαγών, δημιουργώντας ένα έργο εμπνευσμένο από τους κατοίκους και το αστικό τοπίο της Ελευσίνας και του Μπανιού της Γαλλίας.

Το συλλογικό αυτό έργο πραγματοποιείται σε δημόσιους χώρους της Ελευσίνας με ανοιχτές πρόβες. Συνολικά, αυτό το σημαντικό έργο έρευνας και καλλιτεχνικής δημιουργίας συγκεντρώνει καλλιτέχνες από τον σύγχρονο χορό, το σύγχρονο τσίρκο και τη μουσική της ανατολικής και της δυτικής Μεσογείου, από την Ελλάδα και τη Γαλλία, δημιουργώντας καλλιτεχνικά δρώμενα για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τον πολυπολιτισμικό κοινωνικό ιστό των προαστιακών πόλεων. Τα πρώτα ερευνητικά στάδια της δράσης πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2021 και τον Ιούνιο του 2022.

Σύλληψη: Le Plus Petit Cirque Du Monde, Κι Όμως Κινείται
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ελευθέριος Κεχαγιόγλου
Σκηνοθεσία: Gaëtan Levêque
Χορογραφία: Χριστίνα Σουγιουλτζή

Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης: 2023eleusis.eu/events/mystirio-57-akrovatontas-stin-eleysina

 

Spark – placemaking & performing arts
17.06.2023, ΕΚΕΔΑ (Χαριλάου 28, Ελευσίνα, 19200)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και του Institut français (Paris)

Η Circostrada (Ευρωπαϊκό δίκτυο για το σύγχρονο τσίρκο και τις τέχνες του δρόμου) οργανώνει το Spark, ένα διήμερο διατομεακό εργαστήριο που θα συγκεντρώσει μια επιλεγμένη ομάδα συμμετεχόντων διαφορετικού υπόβαθρου και ειδικοτήτων με στόχο να εστιάσει σε ένα συγκεκριμένο θέμα που σχετίζεται με το σύγχρονο τσίρκο ή τις τέχνες στον δημόσιο χώρο.

Βασικοί στόχοι είναι να κάνει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προτάσεις, να προσφέρει λύσεις σε συγκεκριμένα θέματα, όπως και να δημιουργήσει τις βάσεις για μελλοντικούς πόρους που θα διαχειρίζεται το δίκτυο. Για το δεύτερο σκέλος του Spark θα συγκεντρωθούν περίπου 20 επαγγελματίες από ολόκληρη την Ευρώπη με αντικείμενο την ενεργοποίηση του δημόσιου χώρου με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών μέσω των παραστατικών τεχνών.

Το Σάββατο 17 Ιουνίου θα συζητήσουμε τα αποτελέσματα και τις προτάσεις που θα έχουν προκύψει από το διήμερο εργαστήριο και θα τα εμπλουτίσουμε μέσω ενός ανοιχτού διαλόγου με το κοινό. Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα ARTCENA, Le Plus Petit Cirque du Monde, Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Γαλλικό Ινστιτούτο στο Παρίσι, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Teatroskop – South-Eastern European Network for Performing Arts, και με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας.

Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης: 2023eleusis.eu/events/spark-placemaking-amp-performing-arts

 

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 94 | TIMELESSNESS
Νοέμβριος 2023
Thierry De Mey / Les Percussions de Strasbourg (FR)

ΜΟΥΣΙΚΗ

Με το έργο Timelessness ο Thierry De Mey έχει δημιουργήσει ένα είδος αυτοπροσωπογραφίας, συνδυάζοντας παλιά και νέα στοιχεία μέσα στην ίδια παράσταση. Είναι ένα project που διαμορφώθηκε με την πάροδο του χρόνου, και το οποίο ο De Mey το περιγράφει ως «καλλιτεχνικό και πολιτικό μανιφέστο». Στη μουσική πρακτική του ο συνθέτης επικεντρώνεται πάνω απ’ όλα στο σώμα και στην ανάπτυξή του.

 

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 121 | L’envers d’ici
Νοέμβριος 2023
Ex Nihilo (FR)

ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Πηγή έμπνευσης εδώ είναι μέρη που βίωσαν και ακόμα μαρτυρούν την ιστορία τους ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους τους. Συχνά κρύβουν κι άλλες δυνατότητες, άλλους κόσμους της φαντασίας οι οποίοι είναι έτοιμοι να αποκαλυφθούν. Το L’envers d’ici είναι ένα ταξίδι κατά το οποίο κάθε άτομο καλείται να διασχίσει τον χώρο με τη δική του φαντασία ενόσω οι περφόρμερ παρεμβαίνουν. Η χορογραφία, ο ήχος και τα οπτικά στοιχεία έχουν διαμορφωθεί στον χώρο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ενθαρρύνουν διάφορες μορφές κίνησης από το κοινό.

 

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 117 | Souvenirs – The Flight of Bella and Chagall
Δεκέμβριος 2023
Manuela Capece & Davide Doro (IT)

ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Ένα ποιητικό, αέρινο έργο για το θέατρο – μια παράσταση για την αγάπη και τη σημασία της μνήμης, με ένα συνοδευτικό εργαστήριο για μεγαλύτερες ηλικίες το οποίο επικεντρώνεται σε θέματα όπως το όνειρο του έρωτα.

Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: 2023eleusis.eu

28 Μάι - 28 Ιούν 2023

Σε διάφορα μέρη του δημόσιου χώρου.

Ελευσίς 2023, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης: η γαλλική παρουσία
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης