Η φύση σε όλες της τις εκφάνσεις

Στο πλαίσιο του EUNIC Athens Garden Festival, το Istituto Italiano di Cultura και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προσκαλούν τον Stefano Mancuso και την Camille Louis για να μας μιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις, σχετικά με τη θέση των έμβιων όντων στη σχέση μας με τον περιβάλλον, την ίδια στιγμή που οι αντιλήψεις που θέλουν τον Άνθρωπο αποσυνδεδεμένο από τον φυτικό κόσμο καταρρίπτονται από τις σύγχρονες ανακαλύψεις της φυτικής νευροβιολογίας.

Ο ερευνητής Stefano Mancuso συγκαταλέγεται στους πρωτεργάτες του τομέα της φυτικής νευροβιολογίας που διερευνά την εκπομπή σημάτων και τις μορφές επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης των βιολογικών συστημάτων, και εκτείνεται από τη γενετική και τα μόρια, μέχρι τα κύτταρα και τις βιοκοινότητες. Η συνεισφορά των νέων αυτών επιστημονικών πεδίων ανατρέπει τη σχέση μας με τη φύση.

Ερμηνευτής της γλώσσας των φυτών, αποδεικνύει τις ικανότητες επικοινωνίας που αυτά διαθέτουν στο πλαίσιο σύνθετων βιοκοινοτήτων που εξελίσσονται πέρα από την αντίληψή μας. Χάρη στην ικανότητα μνήμης και συνεργασίας που διαθέτουν, τα φυτά αναπτύσσουν συλλογικές στρατηγικές που αντικατοπτρίζουν τις δικές μας κοινωνικές δομές. Αλλάζοντας τον τρόπο που κατανοούμε τη φύση, αναθεωρούμε τη δική μας θέση και σχέση με τα έμβια όντα.

Η δραματουργός και φιλόσοφος Camille Louis, θα μας καθοδηγήσει στην κατανόηση αυτής της ανατροπής των κανόνων. Μέσα από τις δημιουργίες της – τόσο σε θεωρητικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο – επιχειρεί να συνδέσει πολιτικές, φιλοσοφικές και αισθητικές διαδικασίες με σκοπό την αναζήτηση εναλλακτικών αφηγημάτων και αντιλήψεων του κόσμου στον οποίο ζούμε. Το ενδιαφέρον της εστιάζεται κυρίως στον επαναπροσδιορισμό της έννοιας του “πολιτικού” και του “κοινού”, θέτοντας στο επίκεντρο τη δυναμική της σύγκρουσης και της δράσης.

Διανοούμενη και ακτιβίστρια με πολλά πρόσωπα, αντιλαμβάνεται την ανατροπή της σχέσης μας με τα υπόλοιπα έμβια όντα ως μία ευκαιρία γόνιμου επαναπροσδιορισμού.

STEFANO MANCUSO

Φυτικός νευροβιολόγος και παθιασμένος ομιλητής, έχει συμπεριληφθεί από το New Yorker ανάμεσα σε αυτούς που ‘θα μας αλλάξουν τη ζωή’.

Είναι ο ιδρυτής της φυτικής νευρολογίας και μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες στον κόσμο που είναι αφιερωμένες στη μελέτη και στη διάδοση μιας νέας αλήθειας για τα φυτά, πλάσματα ευφυή και ευαίσθητα, ικανά να επιλέγουν, να μαθαίνουν και να θυμούνται.

Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και μέλος της Ακαδημίας των Γεωργοφιλών, διευθύνει το Διεθνές Εργαστήριο Φυτικής Νευροροβιολογίας (LINV, www.linv.org), με παραρτήματα στη Φλωρεντία, στο Κιτακιούσου, στην Βόννη και στο Παρίσι.

Το 2010 είναι ο πρώτος Ιταλός επιστήμονας που προσκλήθηκε ως ομιλητής σε ένα TED GLOBAL. Το βίντεό του, που έλαβε χώρα στην Οξφόρδη, προβλήθηκε ένα εκατομμύριο φορές στην ιστοσελίδα του TED. Το 2013 δημοσίευσε το πολυβραβευμένο best-seller ‘Verde Brillante’ (Λαμπερό Πράσινο), που εκδόθηκε από την Giunti και μεταφράστηκε σε 19 γλώσσες, για να εξηγήσει ότι τα φυτά έχουν μια προσωπικότητα, ανταλλάσσουν πληροφορίες, αλληλεπιδρούν με τα ζώα, υιοθετούν στοχευμένες στρατηγικές για να επιβιώσουν, έχουν κοινωνική ζωή και αξιοποιούν όσο το καλύτερο τους ενεργειακούς πόρους.

Το 2014 ίδρυσε την Pnat (www.pnat.net) μια start-up του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας για τη δημιουργία μίας τεχνολογίας βασισμένης στα φυτά. Με την PNAT παράγει το Jellyfish Barge, ένα πλωτό θερμοκήπιο, αυτόμονο και απολύτως οικολογικά βιώσιμο, που παρουσιάστηκε στο EXPO 2015 και με τον οποίο κέρδισε διεθνή βραβεία.

Έγραψε με τον Carlo Petrini ‘Biodiversi’, ένα βιβλίο που μας παροτρύνει να επανεξετάσουμε τη ζωή στο Πλανήτη μας και να συνάψουμε μια νέα συμφωνία ανάμεσα τους ανθρώπους και τη Γη.

Το ‘Botanica’ είναι ένα πρόζεκτ του που σηματοδοτεί τη συνάντηση μεταξύ μουσικής, φυτών και επιστήμης, που έχει δημιουργηθεί και σχεδιαστεί μαζί με τους Producers.

CAMILLE LOUIS

Γεννημένη το 1984, η Καμίλ Λούις είναι θεατρική συγγραφέας, συνιδρύτρια της διεθνούς κολεκτίβας kom.post (αποτελούμενη από ερευνητές, καλλιτέχνες και ακτιβιστές) και διδάκτωρ φιλοσοφίας. Διδάσκει στα Πανεπιστήμια του Παρισιού Paris 7, Paris 8 και στο Πανεπιστήμιο Rosario της Μπογκοτά. Ως καλλιτέχνης, εργάζεται στο σταυροδρόμι της τέχνης και της φιλοσοφίας σε έναν κύκλο κοινών έργων γύρω από τα θέματα των αντικρουόμενων αναμνήσεων και εδαφών. Η έρευνά της βρίσκεται στο σταυροδρόμι της τέχνης και της πολιτικής και ενσωματώνεται σε δραματουργικές προτάσεις που στοχεύουν στην τροποποίηση των συνθηκών αντίληψης αυτού που ονομάζουμε «δράση».

Περισσότερες πληροφορίες : www.eunicathens.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

  • Με βάση τις οδηγίες των ελληνικών αρχών η είσοδος στο Γαλλικό Ινστιτούτο επιτρέπεται μόνο σε κατόχους πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, ή αρνητικού rapid-test που έχει διενεργηθεί τουλάχιστον 48 ώρες πριν, και μέχρι την πλήρωση των 75 θέσεων για καθήμενους σύμφωνα με την καθορισμένη από τα μέτρα χωρητικότητα.
  • Για την είσοδο στο Γαλλικό Ινστιτούτο είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, καθώς και ο έλεγχος όλων των χειραποσκευών. Μπορεί να πραγματοποιηθεί θερμομέτρηση κατά την είσοδο.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου και καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.
  • Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος εφαρμόζει με σχολαστικό τρόπο τα μέτρα προστασίας και τήρησης αποστάσεων σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΟΔΥ.

23 Σεπ 2021

19:30

Ταράτσα Γαλλικού Ινστιτούτου ή Auditorium Theo Angelopoulos αναλόγως των καιρικών συνθηκών

Είσοδος ελεύθερη
Η φύση σε όλες της τις εκφάνσεις
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης