Athens Garden Festival

Στους αθηναϊκούς κήπους και στα Ευρωπαϊκά πολιτιστικά ιδρύματα

Στο χάρτη των βιώσιμων πόλεων, η Αθήνα αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση: ενίοτε δακτυλοδεικτούμενη για τις καθυστερήσεις στην ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής πολιτικής στις επί μέρους πολιτικές και την υποβάθμιση των χώρων πρασίνου και των πάρκων του κέντρου της πόλης, η Αθήνα αποτελεί επίσης ελκυστικό προορισμό στην Ευρώπη τόσο για τους ακτιβιστές όσο και για τους καλλιτέχνες, ενώ παράλληλα οι διανοούμενοι και δημιουργοί επαινούν τα σημαντικά δείγματα καινοτομίας, τα συνεργατικά και κοινοτικά δίκτυα.

Θέλοντας να μοιραστούν ένα συλλογικό στοχασμό γύρω από τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης, με άξονα τον πολιτισμό, τα 14 μέλη διαφορετικών εθνικοτήτων του δικτύου EUNIC (European Union National Institutes for Culture – Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) στην Αθήνα, αποφάσισαν να διοργανώσουν το Athens Garden Festival.

Το Athens Garden Festival φιλοδοξεί να αποτελέσει για κάθε πολίτη μία μοναδική ευκαιρία οικειοποίησης των κήπων της πόλης, με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων, αλλά και την καταπολέμηση των στερεοτύπων μέσω του πολιτισμού (υπαίθριες αναγνώσεις, χορευτικά και μουσικά δρώμενα) και της ανακάλυψης καινοτόμων λύσεων σε τοπικές και ευρωπαϊκές προκλήσεις που αφορούν το μέλλον του τρόπου ζωής μας (κοινωνικές αξίες και συμπερίληψη, ψηφιακή μετάβαση, αρχιτεκτονική, βιωσιμότητα).

Χάρη στη συνεργασία με τοπικούς και ευρωπαϊκούς εταίρους, θα αποτελέσει αφορμή για συγκέντρωση του ετερόκλητου αθηναϊκού κοινού γύρω από τόπους διαγενεακής συνάντησης που μετατρέπονται σε χώρους διαλόγου, με σκοπό τη μετάδοση δεξιοτήτων, τις διαπολιτισμικές ανταλλαγές και την ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσα από εργαστήρια και συζητήσεις.

Από τον Εθνικό Κήπο και το Πεδίον του Άρεως, μέχρι τις ταράτσες των Ινστιτούτων και το λόφο του Λυκαβηττού, το Φεστιβάλ χαράζει μία νέα διαδρομή γύρω από κοινόχρηστους χώρους για ένα πιο πράσινο κοινό μέλλον.

Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο σχέδιο Europe Readr – μία πρωτοβουλία της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ σε συνεργασία με την EUNIC Global – με στόχο την καθιέρωση ενός νέου ευρωπαϊκού τρόπου πολιτιστικής συνεργασίας που βασίζεται στο διάλογο και αναδεικνύει τον πολιτισμό ως κινητήρια δύναμη για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική ένταξη.

ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

British Council, Υπηρεσία Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Goethe-Institut Athen, Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, Πρεσβεία της Σουηδίας, Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών – Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα, Σπίτι της Κύπρου, Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Τσέχικο Κέντρο Αθήνας, Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σλοβενίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Ελλάδα, Ρουμανικό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

Τι είναι η EUNIC;

Η EUNIC (European Union National Institutes of Culture) (Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ε.Ε.) είναι μία ένωση εθνικών ή επίσημων πολιτιστικών οργανισμών που εκπροσωπούν τις πολιτιστικές και σε αρκετές περιπτώσεις τις μορφωτικές σχέσεις των χωρών τους με άλλες χώρες.

Η EUNIC στην Ελλάδα

Tο παράρτημα της EUNIC Αθήνας ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 2008. Δεκατέσσερα Ευρωπαϊκά πολιτιστικά ιδρύματα που εδρεύουν στην Αθήνα υπέγραψαν ανεπίσημο μνημόνιο συμφωνίας με πρωταρχικό τους στόχο την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας σε κοινά προγράμματα με τη στήριξη Ελλήνων εταίρων από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Το παράρτημα της EUNIC Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε στις 5 Ιουλίου 2012, με τη συμμετοχή πέντε ξένων πολιτιστικών ιδρυμάτων που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη.

Ο στόχος της EUNIC

Ο κύριος στόχος της ένωσης αυτής είναι η δημιουργία αποτελεσματικών συνεργασιών και δικτύων επικοινωνίας ανάμεσα στους συμμετέχοντες οργανισμούς, η βελτίωση και προώθηση της πολιτισμικής ποικιλομορφίας και κατανόησης ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες και η ενίσχυση του διεθνούς διαλόγου και συνεργασίας εντός και εκτός του πλαισίου της Ευρώπης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ATHENS GARDEN FESTIVAL

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Για μερικές από αυτές απαιτείται εγγραφή ή επίδειξη υγειονομικού πιστοποιητικού. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε από την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021 την ιστοσελίδα: eunicathens.gr

21/09/21
Στρογγυλή τράπεζα: Κυκλικός σχεδιασμός και κοινωνική καινοτομία για βιώσιμες πόλεις
Διαδικτυακά: 17.00 – 18.30 | Ελληνικά, αγγλικά

Διάλεξη, συζήτηση: Πράσινη καινοτομία στην υπηρεσία των κατοίκων των πόλεων
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31)
Ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση
19.30 | Ελληνικά, γαλλικά, ισπανικά

23/09/21
Στρογγυλή τράπεζα: Μέλισσες στην πόλη: μπορεί το αστικό περιβάλλον να φιλοξενήσει πληθυσμούς επικονιαστών;
Διαδικτυακά: 19.00 | Αγγλικά

Διάλεξη: Η φύση σε όλες της τις εκφάνσεις
Ταράτσα Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος (Σίνα 31)
19.00 | Ελληνικά, γαλλικά, ιταλικά

24/09/21
Προβολή ντοκιμαντέρ: Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες
Πεδίον του Άρεως
20.00 | Ελληνικά με Αγγλικούς υπότιτλους

25/09/21
Έκθεση: Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών: φεστιβάλ αφήγησης
Εθνικός Κήπος
Όλη μέρα
Ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, τσεχικά, γερμανικά, πολωνικά, νορβηγικά, σλοβενικά, ιταλικά, ρουμανικά, ισπανικά, σουηδικά

Εργαστήριο: Γύρη γύρη όλοι
Εθνικός Κήπος
12.00 | Ελληνικά

26/09/21
Κατασκευή-φύτευση: Bee Spot στο πάρκο Κιτσίκη στο Κολωνάκι
Λυκαβηττός /Κολωνάκι
11.00 | Ελληνικά

Δρώμενο (Performance): Μουριές, κάτω από τα δέντρα
Πεδίον του Άρεως
13.00 | Ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, τουρκικά

Εργαστήριο: Ηχο-Πεδίο του Άρεως
Πεδίον του Άρεως
10.00 | Ελληνικά

Εργαστήριο: Κοινωνικό τσίρκο
Πεδίον του Άρεως
16.00 | Ελληνικά

“Ρεμπέτικο” ζωγραφική-συναυλία
Πεδίον του Άρεως
20.00 | Ελληνικά, γαλλικά

Όλη την εβδομάδα

Έκθεση: Καλλιεργώντας τον ανθρωπισμό μας
Πεδίον του Άρεως
Όλη μέρα | Ελληνικά, αγγλικά

Εργαστήριο σχεδιαστικής σκέψης (design thinking) για φοιτητές
Διαδικτυακά | Ελληνικά, αγγλικά

20 - 26 Σεπ 2021

Εθνικός Κήπος, Πεδίον του Άρεως, Λυκαβηττός, πάρκο Κιτσίκη, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Είσοδος ελεύθερη
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης