MIF Playlist 03/2021

Ο Μάρτιος είναι ο Μήνας της Γαλλοφωνίας και σε αυτό το πλαίσιο, η νέα playlist MIF σάς προτείνει ένα μουσικό ταξίδι στο γαλλόφωνο κόσμο, από το Κεμπέκ και την Οττάβα μέχρι το Καμερούν, το Λίβανο, την Τουρκία, τη Γερμανία.

Τη μουσική επιμέλεια της δράσης MIF (Musique Indépendante Francophone – Ανεξάρτητη Γαλλόφωνη Μουσική) υπογράφει ο Κώστας Ανδρέου.

Κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα παρουσιάζεται μια νέα playlist MIF, που καλύπτει διαφορετικά είδη μουσικής και είναι οργανωμένη έτσι ώστε να μπορεί ο ακροατής να ερευνήσει περισσότερο τις κυκλοφορίες που τον ενδιαφέρουν. Κάθε κομμάτι της playlist MIF έχει ένα link προς την κυκλοφορία, όπως είναι διαθέσιμη.

MIF Playlist 03 / Μάρτιος 2021

Bleu kérosène
Le fracas

Οι Bleu kérosène από το Κεμπέκ συνδυάζουν με επιτυχία πολύχρωμα alternative και pop θέματα, εμπλουτίζοντάς τα με ποιητικά στοιχεία. Το L’artifice de l’aube δημοσιεύτηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2021 και είναι το δεύτερο EP του συγκροτήματος.

Η ομάδα αποτελείται από τους Érika Hagen-Veilleux (φωνή, στίχοι, συνθέσεις) Jérémie Hagen-Veilleux (πλήκτρα και ενορχηστρώσεις), Loïc Paradis Laperrière (ντραμς), Jean-François Lemieux (κιθάρα και συμβολή στις ενορχηστρώσεις) και Chloé Jacques (μπάσο).

bleukerosene.bandcamp.com

Steve Mekoudja
Origines

O Steve Mekoudja έχει τη βάση του στο Βερολίνο. Συνδυάζει τη συγγραφή, την ποίηση και τη σκηνοθεσία. Η μουσική του φέρνει μαζί στοιχεία από τον πολιτισμό του Καμερούν, με δυτικές επιρροές. Ο δίσκος του Origins κυκλοφόρησε στις 18 Νοεμβρίου 2020 και στην παραγωγή του συμμετείχαν, εκτός από τον ίδιο στις συνθέσεις και την παραγωγή οι Guitars: Dubois Minka (κιθάρες) Martien Oyono (μπάσο), Ben Bossambo (πιάνο), Prosby Esso, Ophelie Eyafa’a (φωνητικά).

stevemekoudja.com
stevemekoudja.bandcamp.com

Ines Khai
Flè

Η τραγουδίστρια Ines Khai από τη Γουαδελούπη έχει στη μουσική της τη φρεσκάδα της τροπικής θάλασσας. Η φωνή της δένει ωραία με την κιθάρα, τις μελωδίες και τους ρυθμούς. Ο δίσκος Pitit a Lanmè κυκλοφόρησε στις 22 Φεβρουαρίου 2020 και εκτός από την ίδια στα φωνητικά, την ακουστική κιθάρα, την καλίμπα και τον προγραμματισμό, συμμετείχαν οι Cyndia Taillandier (κρουστά), Rejis Kayneex (μπάσο), Charlie Chovino (ηλεκτρική κθάρα) και Jean-Philippe Basses aka Kabass (κρουστά).

ineskhai.bandcamp.com

Aiza
Dis-moi

Η Aiza, με βάση το Τορόντο, είναι μια δυναμική pop τραγουδίστρια που συνδυάζει στη μουσική της πολλά στοιχεία από R&B και αφρικάνικους ρυθμούς. Η κυκλοφορία Adieu δημοσιεύτηκε στις 19 Οκτωβρίου 2018 σε παραγωγή της ίδιας και του Christopher Cargnello. Στην παραγωγή συμμετείχε και ο Paul Cargnello, στο στούντιο του οποίου φτιάχτηκε ο δίσκος.

aiza.bandcamp.com

Marie-Clo
Lève tes voiles

Η Marie-Clo είναι μια μουσικός, ηθοποιός και χορεύτρια από την Οττάβα. Φτιάχνει τη μουσική της με πολύχρωμα indie και pop θέματα και τη συνδυάζει με στίχους που έχουν αναζήτηση. Η κυκλοφορία Shell(e) Pt III δημοσιεύτηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2021 και εκτός από την ίδια στις συνθέσεις και τους στίχους, συμμετείχαν οι μουσικοί Olivier Fairfield (ντραμς, κρουστά, pads) Greggory Clark (μπάσο, synth, organ) και Julien Dussault (κιθάρες). Την παραγωγή έκανε ο Olivier Fairfield.

marie-clo.bandcamp.com
marieclo.com

Les Mamans du Congo
Sans Pagne

Η τραγουδίστρια Gladys Samba έφτιαξε το 2018 με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου του Κονγκό την παραγωγή Les Mamans du Congo. Πρόκειται για μια φρέσκια μίξη των ήχων του γαλλόφωνου Κονγκό με την ηλεκτρονική μουσική και το hip hop. Οι φωνές πέντε γυναικών από την περιοχή συναντούν τους αφρικάνικους ρυθμούς και τα κρουστά. Ο δίσκος Les Mamans du Congo & Rrobin κυκλοφόρησε στις 13 Νοεμβρίου 2020 και συμμετέχει ο Robin Bastide (συνθέσεις).

lesmamansducongo.bandcamp.com
jarringeffects.net/artiste/les-mamans-du-congo-x-rrobin/

Les Amazones d’Afrique
Queens

Τρεις γενιές τραγουδιστριών από γαλλόφωνες περιοχές της Αφρικής ενώνουν τις φωνές τους για τα δικαιώματα των γυναικών, την ισότητα των φύλων, εναντίων στη βία και την καταπίεση. Η ιδέα γεννήθηκε το 2014 από τρεις κορυφαίες καλλιτέχνιδες από το Μάλι και στην πορεία πλαισιώθηκε από μια ενθουσιώδη ομάδα μουσικών και συνεργατών, με την καλλιτεχνική διεύθυνση της Valérie Malot.

Ο δίσκος Amazones Power κυκλοφόρησε στις 24 Ιανουαρίου 2020 και είναι γεμάτος από δυνατές ερμηνείες, ζωηρούς ρυθμούς και αρμονίες.

lesamazonesdafrique.bandcamp.com
3dfamily.org/artists/les-amazones-dafrique/

Tamara Weber
La Vague

Η Tamara Weber ζει στον Καναδά και γράφει μουσική με στοιχεία από την σύγχρονη pop και folk σκηνή. Η φωνή της έχει ευαισθησία και συνοδεύεται από τους indie ήχους της κιθάρας της. Το La Vague κυκλοφόρησε στις 16 Οκτωβρίου 2020 σε δική της σύνθεση και στίχους. Συμμετείχαν οι Azalée Baillargeon (ντραμς, μπάσο) και Laurence Brouillette, Abigail Galwey, Angie Robba, Chloé Seyres και Anne-Marie-Soucy (φωνητικά).

tamaraweber.bandcamp.com
tamarawf.com

Jean Leloup
Paradis City

Ο μουσικός και συγγραφέας Jean Leloup από το Κεμπέκ είναι γνωστός στη γαλλόφωνη rock σκηνή για το δικό του προσωπικό στυλ. Ο δίσκος À Paradis City κυκλοφόρησε στις 2 Φεβρουαρίου 2015 και είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της δουλειάς του.

Στην παραγωγή, εκτός από τον ίδιο στα φωνητικά και τις κιθάρες, συμμετείχαν οι Alain Bergé (ντραμς), Carl Bastien (πλήκτρα), Martin Roy (κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο), Charly Yapo (ηλεκτρικό μπάσο), Martin Roy (ενορχηστρώσεις έγχορδων), Shonna Angers (βιολί), Édith Fitzgerald (βιολί), Sarah Martineau (βιόλα) και Camille Paquette-Roy (τσέλο).

jeanleloup.bandcamp.com

Ballaké Sissoko & Vincent Segal
Super Etoile

Ο Ballaké Sissoko και ο Vincent Segal σμίγουν τους ήχους της αφρικάνικης άρπας κόρα και του τσέλου αντίστοιχα, σε ένα ιδιαίτερο δίσκο που είναι γεμάτος επιρροές από τις γαλλόφωνες περιοχές της Αφρικής και τις αυθεντικές μουσικές του κόσμου. Η μπαρόκ μουσική συναντά τα τραγούδια της Δυτικής Αφρικής.

Η κυκλοφορία Musique de Nuit ηχογραφήθηκε ζωντανά σε δύο βραδιές στο Μάλι, ετοιμάστηκε στο Παρίσι και δημοσιεύτηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2015. Εκτός από τους δύο μουσικούς συμμετέχει και η Babani Kone με φωνητικά.

sissokosegal.bandcamp.com

Kady Diarra
Mi Ouezo Mouna

Η καλλιτέχνης Kady Diarra από την γαλλόφωνη Μπουρκίνα Φάσο συνδυάζει την ευαισθησία της φωνής με την ενέργεια των αφρικάνικων κρουστών. Αξιοποιεί το σταυροδρόμι όπου συναντιούνται αρχαίοι και νέοι ήχοι για να φτιάξει μεθυστικά τραγούδια.

Το Mi Ouezo Mouna κυκλοφόρησε στις 3 Σεπτεμβρίου 2020 σε δικούς της στίχους και φωνητικά. Συμμετείχαν οι Samba Diarra (κρουστά, φλάουτο, φωνητικά) Thierry Servien (κιθάρες), Moussa Koïta (μπάσο, φωνητικά), Mabouro Diarra (παραδοσιακό έγχορδο N’Goni), Assetou Koïta (φωνητικά). Η ηχογράφηση και μίξη έγινε από τον Philippe Valdes.

kadydiarra.bandcamp.com

Belle Grand Fille
Maille par maille

Η Belle Grand Fille από τον Καναδά προσφέρει μια πετυχημένη συνταγή γραφής τραγουδιών όπου η ευαίσθητη γυναικεία φωνή συνδυάζεται με ενορχηστρώσεις καθαρών οργάνων στο στούντιο.

Ο δίσκος Maille par maille κυκλοφόρησε στις 29 Μαρτίου 2019 και εκτός από την ίδια την καλλιτέχνιδα στο τραγούδι και το πιάνο, συμμετείχαν οι Marcus Lowry (κιθάρες), Etienne Dextraze-Monast (μπάσο, κοντραμπάσο), Simon Bellemare (ντραμς), Mélanie Bélair (βιολί), Mathieu Désy (κοντραμπάσο), David Carbonneau (τρομπέτα) και Renaud Gratton (τρομπόνι).

bellegrandfille.bandcamp.com
bellegrandfille.com

Sarbacane
Manège

Το ντουέτο των Phil Edwards (Old Disciple) και Mano La Muerte (l’Oiseau Rare) από το Κεμπέκ ακολουθεί με φαντασία και προσωπικό ύφος το δρόμο της γαλλόφωνης hip hop μουσικής. Ο δίσκος τους Croire pour voir πήρε τη μορφή του μέσα σε βάθος χρόνου από το 2016 και κυκλοφόρησε στις 4 Ιουλίου 2018.

sarbacane.bandcamp.com

Bachar Mar-Khalifé
L’amour à plusieurs

Ο Γαλλολιβανέζος Bachar Mar-Khalifé ζει στο Τέξας και γράφει προσωπικά τραγούδια, παίζοντας κυρίως ο ίδιος όλα τα όργανα. Ο δίσκος του On/Off ηχογραφήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του το Δεκέμβριο του 2019 στην ορεινή περιοχή Jaj του Λιβάνου και κυκλοφόρησε στις 23 Οκτωβρίου 2020. Έχει το δικό του ύφος και συνδυάζει στοιχεία από alternative, ηλεκτρονική και κλασική μουσική.

bachar-mar-khalife.bandcamp.com
bacharmarkhalife.com

Kit Sebastian
Mantra Moderne

Οι Kit Sebastian είναι ένα ντουέτο που φτιάχτηκε στο Λονδίνο από τους Kit Martin και Merve Erdem, από τη Γαλλία και την Τουρκία. Η μουσική τους συνδυάζει με ιδιαίτερο τρόπο στοιχεία από ψυχεδελική μουσική, βραζιλιάνικα θέματα, ευρωπαϊκή pop της δεκαετίας του ’60 και αμερικάνικη jazz.

Ο δίσκος Mantra Moderne ηχογραφήθηκε στην επαρχιακή Γαλλία κατά τη διάρκεια του 2018 και κυκλοφόρησε στις 10 Απριλίου 2020.

kitsebastian.bandcamp.com

Lola Bonfanti & Cobalt
NINA

Η ευαίσθητη φωνή της Lola Bonfanti από το Βέλγιο, σε μια ατμοσφαιρική γαλλόφωνη παραγωγή με μελαγχολικά φθινοπωρινά pop rock τραγούδια που λένε τη δική τους ιστορία. Ο δίσκος OCTOBRE κυκλοφόρησε στις 25 Οκτωβρίου 2019 και φτιάχτηκε από μια ομάδα μουσικών στο στούντιο. Συμμετείχαν οι Yvan Rother (κιθάρα), Victor Abel (πλήκτρα) και Benjamin Tequi (ντραμς).

lolabonfanticobalt.bandcamp.com

Morgoran
J’ai flingué l’esprit

Ο καλλιτέχνης Morgoran, από τη γαλλόφωνη Νεσατέλ της Ελβετίας, γράφει και συνθέτει τα δικά του τραγούδια για προσωπικές στιγμές και συναισθήματα. Η μουσική του συνδυάζει τη γαλλική παραγωγή τραγουδιών με την αμερικάνικη folk σκηνή.

Ο δίσκος À ces quelques secondes κυκλοφόρησε στις 2 Οκτωβρίου 2020 και ηχογραφήθηκε με τους Mélody Génadinos (βιολί, τραγούδι), Marius Rivier (ντραμς), Michel Bertarionne (ακουστική κιθάρα), Bernard Léchot (ηλεκτρική κιθάρα), Amarande Léchot (μπάσο), Jikaëlle (φωνητικά), Raphaël Weber (φωνητικά) και Lisiane Rapin (φωνητικά).

morgoran.bandcamp.com

Melchi Vepouyoum
La belle

Ο Melchi Vepouyoum κατάγεται από το Καμερούν και η μουσική του περιστρέφεται γύρω από τις εμπειρίες της παιδικής του ηλικίας και της ζωής του καθώς και την πραγματικότητα της τοπικής κοινωνίας. Τραγουδάει τόσο στη μητρική του γλώσσα, όσο και σε γαλλικά και αγγλικά και εμπνέεται από τη ζωή στα χωριά του δυτικού Καμερούν, τις συνθήκες που ζουν οι γυναίκες και τα παιδιά, το νόημα της αλληλεγγύης και της αγάπης. Ο δίσκος Monteru κυκλοφόρησε στις 30 Οκτωβρίου 2020.

melchivepouyoum.bandcamp.com

Orchéstre Baka Gbiné
Ce N’est Pas la Vérité

Το σύνολο Orchéstre Baka Gbiné αποτελείται από μουσικούς που ζουν στο τροπικό δάσος στα σύνορα Καμερούν και Κονγκό. Γράφουν τα δικά τους τραγούδια με κιθάρες, κρουστά και φωνητικά, με δυνατές επιρροές από την παραδοσιακή τους μουσική αλλά και τα τραγούδια από το Κονγκό που ακούνε στο ραδιόφωνο.

Ο δίσκος Kopolo ηχογραφήθηκε ζωντανά στο δάσος το Φεβρουάριο του 2012 και κυκλοφόρησε στις 29 Οκτωβρίου 2012. Τα έσοδα από τις πωλήσεις αποδίδονται στους μουσικούς για να στηριχθούν αυτοί και η τοπική τους κοινωνία.

baka.gbine.com

Ανακαλύψτε τις playlists MIF των προηγούμενων μηνών:

MIF 01/21

MIF 02/21

05 Μαρ 2021

MIF Playlist 03/2021
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης