Εθνικός Διαγωνισμός Γαλλοφωνίας 2023: Δωμάτιο αξιοπερίεργων εκθεμάτων

Η ιδέα ενός σχεδίου εργασίας με θέμα τα δωμάτια αξιοπερίεργων εκθεμάτων (cabinets de curiosités) γεννήθηκε με αφορμή την έκθεση «Visitations» του καλλιτέχνη Γιάννη Χατζηασλάνη. Πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη αποτέλεσε η ευρωπαϊκή πρακτική των cabinets de curiosités, η οποία αναπτύχθηκε την περίοδο της Αναγέννησης, στις αρχές του 15ου αιώνα, στο σταυροδρόμι της τέχνης και της επιστήμης.

Η φωτογραφική έκθεση του Γιάννη Χατζηασλάνη, έργα του οποίου κοσμούν το εικαστικό του Εθνικού Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2023 στην Ελλάδα, επανερμηνεύει την έννοια της συλλογής αντικειμένων με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός ποιητικού κόσμου.

Ποιος είπε ότι η περιέργεια είναι άσχημο πράγμα; Αντίθετα, αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο εξερεύνησης, αναπαράστασης και οικειοποίησης του κόσμου, στο πλαίσιο ενός οικείου χώρου ή προς όφελος ενός μικρού αριθμού επισκεπτών. Εργαλείο γνώσης και πηγή αισθητικής απόλαυσης, το ιδιωτικό δωμάτιο αξιοπερίεργων αντικειμένων θα δώσει τη σκυτάλη, στα τέλη του 18ου αιώνα, στο μουσείο, ανοικτό πλέον στο ευρύ κοινό! Θησαυροφυλάκια, συλλογές αξιοπερίεργων αντικειμένων, παραθέσεις εκθεμάτων φυτών, ορυκτών, ζώων, λίθων, μηχανολογικών αντικειμένων, έργων τέχνης, τα δωμάτια αυτά αποκαλούνται επίσης δωμάτια θαυμάτων που, σύμφωνα και με την ετυμολογία της λέξης, δημιουργήθηκαν για να προκαλούν έκπληξη και θαυμασμό.

Με αφορμή το μεγάλο διαγωνισμό της Γαλλοφωνίας 2023, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σάς προσκαλεί να εξερευνήσετε ένα θέμα που προσφέρει πολλές δυνατότητες ανάδειξης της δημιουργικότητας και της φαντασίας, αλλά και του προβληματισμού, της έρευνας και της παρατηρητικότητας. Καθηγητές και μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν το δικό τους δωμάτιο αξιοπερίεργων αντικειμένων στην τάξη, ή εικονικά, να επινοήσουν ένα παιχνίδι εμπνεόμενοι από έναν τόπο, να διερευνήσουν τα αξιοπερίεργα των γλωσσών.

Επίπεδο A1 : Το δωμάτιο των γαλλικών αξιοπερίεργων εκθεμάτων

Επίπεδο A2 : Το παιχνίδι των αξιοθέατων

Επίπεδο B1 : EXOTICA

Επίπεδο B2 : Το παράξενο μουσείο της τάξης

Επίπεδο C1 : ARTIFICALIA 1 – Τα αξιοπερίεργα της γαλλικής και της ελληνικής γλώσσας

Επίπεδο C2 : ARTIFICALIA 2 – Τα αξιοπερίεργα 3 γλωσσών

 

Χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού:

14 Οκτωβρίου 2022: λήξη των εγγραφών
• 20 Ιανουαρίου 2023: καταληκτική ημερομηνία αποστολής έργων
• 1η Μαρτίου 2023: ανακοίνωση των νικητών
• 16 Μαρτίου 2023: τελετη απονομής βραβείων

 

Πώς να δηλώσετε συμμετοχή:

Εγγραφές μέσω Google form έως την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022 – Θα λάβετε μέσω e-mail την επιβεβαίωση, καθώς τον αριθμό εγγραφής σας.

E-mail για την αποστολή των έργων: [email protected]

© Γιάννης Χατζηασλάνης
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης