Συνέδριο και Διημερίδα για το Δημογραφικό ζήτημα

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος φιλοξενεί ένα Διεθνές Συνέδριο (στη γαλλική γλώσσα) και δυο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης (στην ελληνική γλώσσα), γύρω από το δημογραφικό ζήτημα.

Δημογραφία και Κρίσεις
21ο Διεθνές Συνέδριο του Διεθνούς Συλλόγου Δημογράφων Γαλλικής γλώσσας
24-27 Μαΐου

Για το 21ο διεθνές συνέδριό της, η Διεθνής Ένωση Γαλλόφωνων Δημογράφων θα συναντηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Αθήνα από τις 24 έως τις 27 Μαΐου 2022, για να συζητήσει ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα: Δημογραφία και Κρίσεις.

Οι κρίσεις είναι πολύ διαφορετικές, καθώς μπορεί να είναι φανταστικές (καταστροφολογία) ή πραγματικές, οικονομικές, μεταναστευτικές, πολιτικές, υγειονομικές, περιβαλλοντικές κ.λπ. Μπορούν να έχουν αντίκτυπο σε διεθνές, εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, επηρεάζοντας το σύνολο των πληθυσμών ή, συχνότερα, διαφοροποιημένες κοινωνικές ομάδες των οποίων αποκαλύπτουν την ευπάθεια. Οι κρίσεις μπορούν να προκαλέσουν δημογραφικές αντιδράσεις κάθε είδους (όσον αφορά τη θνησιμότητα, τη γονιμότητα, τους γάμους, τη μετανάστευση). Έχουν μόνιμες ή προσωρινές επιπτώσεις και ενίοτε αντισταθμίζονται (μέσω της αναπλήρωσης). Ας μην ξεχνάμε ότι η δημογραφία με τις δομές και τη δυναμική της μπορεί επίσης να συμβάλει στις κρίσεις. Τέλος, η ικανότητα, σε ατομικό ή συλλογικό (πολιτικό) επίπεδο, να αντιμετωπίσει, να αποτρέψει ή να μετριάσει τις κρίσεις αποτελεί επίσης σημαντικό θέμα, όπως και οι θετικές επιπτώσεις, ιδίως όσον αφορά τις ευκαιρίες, που μπορεί να προσφέρει η κρίση όταν καταρρίπτει συντηρητικά πλαίσια ή περιορίζει την εξέλιξή τους.

Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ημερών, περίπου 100 ερευνητές θα συγκεντρωθούν για να μοιραστούν και να συζητήσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα στα γαλλικά.

Η Association Internationale des Démographes de Langue Française (AIDELF) συγκεντρώνει δημογράφους και ειδικούς άλλων ειδικοτήτων που δίνουν δημογραφικό προσανατολισμό στο έργο τους, ανεξαρτήτως εθνικότητας, με την προϋπόθεση ότι είναι σε θέση να εκφράζονται στα γαλλικά. Σκοπός της AIDELF είναι η μελέτη των πληθυσμιακών θεμάτων, η προώθηση της δημογραφίας και των εφαρμογών της, καθώς και η διάδοση των γνώσεων για τον πληθυσμό. Στόχος του είναι επίσης να προωθήσει τη χρήση της γαλλικής γλώσσας σε διεθνείς συναντήσεις και δημοσιεύσεις.

Δυο συζητήσεις Στρογγυλής Τραπέζης
23-24 Μαΐου 2022

Μόνο στα ελληνικά και δια ζώσης | Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Στο πλαίσιο αυτό, επ’ ευκαιρία και του 21ου Συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Γαλλόφωνων Δημογράφων «Δημογραφία και Κρίσεις» και με δεδομένες τις προγραμματισμένες δράσεις του ερευνητικού έργου «Δημογραφικά Προτάγματα στην Έρευνα και Πρακτική στην Ελλάδα» που χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, διοργανώνονται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31) μία διημερίδα (δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης) στα ελληνικά.

Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 (17:30-20:30)

«Ελλάδα, δημογραφικές εξελίξεις, διακυβεύματα και πολιτικές»

Με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Εργασίας Κοινωνικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και βουλευτών όλων των κομμάτων του Κοινοβουλίου, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνικών φορέων :

Συμμετέχουσες/συμμετέχοντες

  • κ. Μαρία Συρεγγέλα, Υφ. Δημογραφικής Πολιτικής
  • κ .Παναγιώτης Τσακλόγλου ,Υφ. Κοινωνικής Ασφάλισης
  • κ. Σοφία Βούλτεψη, Υφ. Μετανάστευσης & Ασύλου
  • κ. Σία Αναγνωστοπούλου, βουλευτής, Πρόεδρος της διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό
  • κ. Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
  • κ. Θεανώ Φωτίου, βουλευτής Σύριζα
  • κ. Σωτήρης Μητραλέξης, μέλος Πολιτικού Σχεδιασμού & Κεντρικής Επιτροπής ΜέΡΑ25
  • κ. Γεώργιος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΕΣΕΒΕ
  • κ. Δημήτρης Κάρναβος, Δήμαρχος Καλλιθέας, Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης δήμων (ΚΕΔΕ)
  • κ. Νικος Βέττας, καθ. ΟΠΑ, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ

Συντονισμός: Δημήτρης Ψυχογιός, Δημοσιογράφος

 

Τρίτη 24 Μαΐου 2022 (10:30-13:30)

«Δημογραφικές εξελίξεις και κρίσεις στην Ελλάδα»

Με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών-ερευνητών στις κοινωνικές επιστήμες που ενασχολούνται με την ανάλυση και τις επιπτώσεις του «δημογραφικού». Το πρόγραμμα και ο κατάλογος συμμετεχόντων στις δύο αυτές εκδηλώσεις έχουν ως στόχο να συμβάλουν -εκτός των άλλων- και στον δημόσιο διάλογο για τις προκλήσεις που τίθενται σήμερα, αλλά και αυτές που θα τεθούν στο άμεσο μέλλον από τις δημογραφικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Συντονισμός: Καθ. Αναστασία Κωστάκη, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Στατιστικής.

Ομιλητές

  • καθ. Γιάννης Κουζής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής
  • καθ. Βύρων Κοτζαμάνης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
  • καθ. Λόης Λαμπριανίδης, Παν Μακεδονίας
  • καθ. Χρήστος Μπάγκαβος, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής
  • καθ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, Παν. Πειραιώς, Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης
  • καθ . Χαράλαμπος Οικονόμου, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Κοινωνιολογίας
  • καθ Χρήστος Παπαθεοδώρου, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής
  • καθ. Μαρία Στρατηγάκη, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής
  • καθ. Αλεξάνδρα Τραγάκη, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Γεωγραφίας
  • καθ. Ν. Χριστοδουλάκη (ΟΠΑ)

 

► Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής στους φοιτητές-φοιτήτριες.

Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης