« Dis-moi dix mots » : Αναδεικνύοντας τη γαλλική γλώσσα στη Γαλλία και τον κόσμο

Η δράση « Dis-moi dix mots » μας προσκαλεί από το Σεπτέμβριο 2021 και μέχρι τον Ιούνιο 2022, να παίξουμε και να εκφραστούμε μέσα από λογοτεχνικές και/ή καλλιτεχνικές δημιουργίες, εμπνευσμένες από τις δέκα λέξεις που επιλέγουν κάθε χρόνο οι γαλλόφωνοι εταίροι του δικτύου OPALE (Γαλλόφωνο Δίκτυο Οργανισμών Γλωσσικής Πολιτικής και Ανάπτυξης).

Το δίκτυο συγκροτείται από οργανισμούς γλωσσικής διαχείρισης των γαλλόφωνων χωρών και περιοχών που εκπροσωπούν την Ομοσπονδίας Βαλλονίας-Βρυξελλών, τη Γαλλία, το Κεμπέκ, τη γαλλόφωνη Ελβετία και τον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας (ο οποίος απαριθμεί 88 κράτη μέλη και κυβερνήσεις).

Σκοπός του εγχειρήματος είναι να αναδείξει, μέσα από δέκα λέξεις που σχετίζονται με τη θεματική της κάθε διοργάνωσης, τον πλούτο της γαλλικής γλώσσας και τον τρόπο με τον οποίο αυτή εξελίσσεται έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, τονίζεται ο ρόλος της γλώσσας στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της ατομικής ενδυνάμωσης.

Διοργάνωση 2021-2022: « Dis-moi dix mots qui (d)étonnent ! »

Η θεματική της φετινής διοργάνωσης « Dix moi dix mots qui (d)étonnent ! » (Πες μου δέκα λέξεις που εκπλήσσουν) φέρνει τα πάνω κάτω στη σχέση μας με τη γαλλική γλώσσα και μας προσκαλεί σε διασκεδαστικά και ανατρεπτικά παιχνίδια με τις λέξεις.

Η ικανότητα των λέξεων να μας εκπλήσσουν ή ακόμη και να μας καταπλήσσουν, μέσα από τον ήχο, την ορθογραφία και τα απρόσμενα ή ενίοτε μυστηριώδη χαρακτηριστικά τους, έχει φέτος την τιμητική της. Διασκεδάζουμε με τις λέξεις προσπαθώντας να τις προφέρουμε, να τις γράψουμε, να εξερευνήσουμε το βαθύτερο νόημά τους, να αναζητήσουμε την ετυμολογία τους.

Δέκα λέξεις, δέκα προσκλήσεις για ταξίδι, σκέψη, διασκέδαση, ποιητική έμπνευση:

décalé, divulgâcher, ébaubi, époustouflant, farcer, kaï, médusé, pince-moi, saperlipopette, tintamarre.

 

Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης