Η Vanessa Springora, συγγραφέας του βιβλίου «Η Συναίνεση» που συγκλόνισε τη Γαλλία, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδoς υποδέχεται τη Vanessa Springora, συγγραφέα του βιβλίου Η Συναίνεση (Le consentement), που συγκλόνισε τη Γαλλία κατά την πρώτη του έκδοση το 2020 (εκδόσεις Grasset).
Με αφορμή τη θεατρική μεταφορά της «Συναίνεσης» στην Ελλάδα από τις Βένια Σταματιάδη (μετάφραση) και Ειρήνη Λαμπρινοπούλου (σκηνοθεσία), με τον τίτλο Μαρτυρία μιας κλεμμένης εφηβείας, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, η συγγραφέας θα βρεθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα για μια συζήτηση γύρω από το έργο της, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2026, με συντονίστρια τη συγγραφέα και δημοσιογράφο Μία Κόλλια.
Η εκδήλωση εντάσσεται στον νέο ετήσιο κύκλο «Ραντεβού στη Σίνα» του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.
Η συγγραφέας θα παραστεί επίσης στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου και θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.
Σχετικά με την παράσταση «Μαρτυρία μιας κλεμμένης εφηβείας»
Το πολυσυζητημένο κείμενο της Vanessa Springora, που ανανέωσε σε βάθος τον δημόσιο διάλογο γύρω από την κατάχρηση εξουσίας, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη ελληνική σκηνή από τις 19 Ιανουαρίου στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν. Σε σκηνοθεσία Ειρήνης Λαμπρινοπούλου, η παράσταση εξερευνά μια υπόθεση που σημάδεψε τη γαλλική πνευματική ζωή και αναζωπύρωσε διεθνώς το ζήτημα των ορίων της συναίνεσης.
Η Βένια Σταματιάδη, η Μαριλένα Μπαρταλούτσι και ο Κλέων Γρηγοριάδης, με τη ζωντανή μουσική του Andy Val, δίνουν φωνή στους κεντρικούς χαρακτήρες της ιστορίας και στο κοινωνικό περιβάλλον που τους περιβάλλει, αποδίδοντας στον θεατή όλη την πολυπλοκότητα των γεγονότων.
Ημέρες & ώρες: Κυριακή – Δευτέρα – Τρίτη, 21:00
Χώρος: Υπόγειο Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν
Διεύθυνση: Πεσμαζόγλου 5, Κέντρο
Προπώληση: https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/martyria-mias-klemmenis-efibeias
Σχετικά με το βιβλίο «Η Συναίνεση»
Παρίσι, 1986. Η δεκατετράχρονη Βανέσα Σπρινγκόρα έρχεται σε επαφή με τον συγγραφέα Γκαμπριέλ Ματσνέφ, τότε αναγνωρισμένη —και θεσμικά προστατευμένη— μορφή των γαλλικών γραμμάτων. Η σχέση που ακολουθεί, διαμορφωμένη μέσα σε ένα περιβάλλον που ισχυρίζεται ότι υμνεί την «απελευθέρωση» ενώ απορρίπτει κάθε έννοια ορίου, εξελίσσεται σε μια επικίνδυνη αλληλεπίδραση εξουσίας και ευαλωτότητας. Σταδιακά, η νεαρή Βανέσα μετατρέπεται από πρόσωπο σε «μούσα», παγιδευμένη σε μια κατάσταση στην οποία υποτίθεται ότι έχει «συναινέσει» — μια αφήγηση που θέτει σε βάθος ερώτημα τους μηχανισμούς κυριαρχίας και τις ψευδαισθήσεις της συναίνεσης.
Μεταφρασμένο σε τριάντα δύο χώρες, «Η Συναίνεση» κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 2025 από τις εκδόσεις Μετρονόμος.
11 Φεβ 2026
19:00
Auditorium Theo Aggelopoulos, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
🕖19:00 – Άνοιγμα θυρών στις 18:30