Cité internationale des arts 2023-2024: H καλλιτέχνιδα που επιλέχθηκε

Κάθε χρόνο, η Cité internationale des arts υποδέχεται καλλιτέχνες, συγγραφείς και δημιουργούς από όλο τον κόσμο για μία καλλιτεχνική διαμονή μύησης στον πολιτιστικό αναβρασμό της πόλης του Παρισιού. Μεταξύ των διακεκριμένων καλλιτεχνών, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει την επιλεχθείσα υποψήφια, Εύα Βασλαματζή.

Η πορεία της Εύας Βασλαματζή

Η Εύα Βασλαματζή είναι ανεξάρτητη επιμελήτρια, κριτικός τέχνης και συγγραφέας με έδρα την Αθήνα. Την τελευταία δεκαετία συνεργάστηκε με πολιτιστικούς φορείς κυρίως στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στην Τουρκία για την επιμέλεια εκθέσεων και καλλιτεχνικών δρώμενων, και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας (προπτυχιακό τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης) και του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στο Παρίσι (μεταπτυχιακοί τίτλοι στην Αισθητική Θεωρία και στην Επιμέλεια Εκθέσεων).

Η ευκαιρία της καλλιτεχνικής διαμονής στη Cité internationale des Arts

Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης καλλιτεχνικής διαμονής στη Cité des Arts, η Εύα Βασλαματζή θα αναπτύξει εις βάθος έρευνα με θέμα τις σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές που εμπνέονται από τα παραδοσιακά γνωστικά συστήματα και τους συμβολισμούς της λαϊκής τέχνης. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της έρευνάς της βρίσκεται η έκθεση “Folklore” που παρουσιάστηκε στο Centre Pompidou-Metz το 2020, μέσα από την οποία η Εύα Βασλαματζή θα διερευνήσει την ιστορία των εκθέσεων που καταπιάνονται με το θέμα αυτό, επεκτείνοντας τον προβληματισμό στο παρόν. Παράλληλα, θα μελετήσει τα αρχεία του ντοκιμαντερίστα, συγγραφέα και συλλέκτη Jean Marie Drot, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην ακατέργαστη τέχνη του περιθωρίου (art brut) και στο έργο καλλιτεχνών από την Αϊτή, τη Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα. Σε συνέχεια της επίσκεψής της στο Μουσείο της Φιλίας, τον άτυπο χώρο τέχνης που ίδρυσε ο Drot στην Ίο, η Εύα Βασλαματζή θέλησε να εστιάσει και να εμβαθύνει την έρευνα γύρω από τα έργο και τη ζωή των καλλιτεχνών που παρουσιάζονται στο μουσείο, με σκοπό να συντάξει ένα κείμενο παρουσίασης της συλλογής που θα συμβάλει στην προβολή αυτού του χώρου τέχνης, που παραμένει μέχρι σήμερα σχετικά άγνωστος. Παράλληλα, η Εύα Βασλαματζή θα αναπτύξει νέους δεσμούς συνεργασίας με καλλιτέχνες, βιβλιοθήκες και πολιτιστικούς φορείς στη Γαλλία. Η συνεχής προσήλωση της Εύας Βασλαματζή στο χώρο της σύγχρονης τέχνης διαφαίνεται μέσα από μία σειρά φιλόδοξων έργων που υπόσχονται να εμπλουτίσουν τον καλλιτεχνικό διάλογο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως έγινε παραδειγματικά με την πρωτοβουλία “Communities Between Islands” που επιμελήθηκε σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς Archipelago Network (Σύρος, Ελλάδα), Cherimus (Σαρδηνία) και Providenza (Κορσική).

Η διαμονή της στη Cité internationale des arts αναμένεται να είναι μία περίοδος καλλιτεχνικής ανάπτυξης και συναρπαστικών ανακαλύψεων.

🌟 Cité internationale des arts: Πρόσκληση καλλιτεχνικής διαμονής 2024-2025

Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης