«Dünya Maskara – Rewriting Archives», μια περφόρμανς της Μαίρης Παρδαλάκη

Ανοιχτή πρόβα:
Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, 16:00
Κινητήρας Lab (Ιγγλέση 18, Νέος Κόσμος, Αθήνα)

To «Dünya Maskara» είναι μια δίγλωσση performance, στα ελληνικά και στα τουρκικά, μια σύγχρονη αφήγηση όπου ο χορός, το κείμενο, και η μουσική έχουν ισότιμη θέση. Εμπνέεται από δίγλωσσα τραγούδια και επιτύμβιες επιγραφές του 19ου αιώνα από την Κωνσταντινούπολη, γραμμένα στα «καραμανλίδικα»: ένα σύστημα γραφής της τουρκικής γλώσσας με χαρακτήρες της ελληνικής, που χρησιμοποιούταν από τους Ρωμιούς της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Η χορογράφος Μαίρη Παρδαλάκη και η ποιήτρια Çağla Meknuze εξερευνούν τα ίχνη αυτής της γλωσσικής εγγύτητας του παρελθόντος και επινοούν νέες προσεγγίσεις, αντιπαραθέτοντας τη γραφή τους με τα αρχειακά θέματα όπως η αγάπη, ο θάνατος, η θρησκεία και η θέση της γυναίκας σε αυτά.

Η περφόρμανς χτίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, εμπλέκοντας την καλλιτεχνική κοινότητα και στις δύο χώρες. Μετά από ένα πρώτο ομαδικό residency στο Akbank Sanat, στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή μιας ομάδας performers από την Τουρκία, το «Dünya Maskara» θα βρίσκεται στο Κinitiras Lab, στην Αθήνα, από τις 21 μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, εμπλέκοντας μια ομάδα performers από την Ελλάδα.


Μια ιδέα της Μαίρης Παρδαλάκη
Κείμενα Çağla Meknuze & Μαίρη Παρδαλάκη
Βασισμένο σε δημοσιεύσεις των Matthias Kappler, Ευαγγελίας Μπαλτά, και Αναστάσιου Ιορδάνογλου
Πρωτότυπη μουσική Emre Malikler
Μεταγραφή βυζαντινής μουσικής Νίκος Παπαγεωργίου
Συμμετοχή στην μουσική ηχογράφηση Φωτεινή Κοκκάλα
Συμμετοχή στις προσχέδιες φωνητικές ηχογραφήσεις Elif Dikeç
Φωνητική προετοιμασία Κατερίνα Φωτεινάκη, Άννα Λινάρδου

Performer στην Αθήνα και στην Κων/πολη Ελίνα Δεμιρτζιόγλου
Performers στην Αθήνα Σεβαστή Ζαφείρα, Μαριέττα Μαναρώλη, Κατερίνα Γεβετζή
Performers στην Κων/πολη Canan Yücel Pekiçten, Aslı Bostancı, Gizem Seçkin
Παραγωγή Berdahi, Balkans Beyond Borders


Με την υποστήριξη: Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ (2023), Teatroskop South-Eastern European Network for Performing Arts (2023), Anna Lindh Euro-Mediterranean Foundation (2023), i-Portunus (2021), Be Mobile Create Together (2020)

Προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών: Akbank Sanat Dance Atelier, Istanbul (2023), Kinitiras Artistic Network for Performing Arts, Athens (2023), Gate 27, Ayvalik (2021), Purespace Studio, Istanbul (2021).

Με την ευγενική υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, του Γαλλικού Ινστιτούτου Τουρκίας, του İstanbul Foundation for Culture and Arts (İKSV), του Ζωγραφείου Λυκείου & της Ελληνικής Κοινότητας. Χαλκηδόνος

© Akbank Sanat
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης