Ελευσίς 2023, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης: η γαλλική παρουσία

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει τους Γάλλους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης Ελευσίς 2023 από τις 4 Φεβρουαρίου 2023, σε διάφορους χώρους της πόλης της Ελευσίνας.

Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ξεκίνησε το 1985 ως πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη και αναδείχτηκε σε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα υψηλού κύρους στην Ευρώπη. Με την πάροδο των ετών, η πρωτοβουλία συνέβαλε στη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων και των περιχώρων τους, με μακροπρόθεσμο αντίκτυπο σε πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Αντλώντας έμπνευση από την πλούσια ιστορία της πόλης, η 2023 Ελευσίς διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Τα Μυστήρια Μετάβασης επικεντρώνονται σε τρία διακριτά και αλληλένδετα κεντρικά θέματα: Άνθρωποι | Κοινωνία, Περιβάλλον και Εργασία, αντανακλώντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά της πόλης και τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο η Ελευσίνα όσο και η Ευρώπη.

Η μεγάλη γιορτή της Ευρώπης ξεκινά με μια εντυπωσιακή τελετή έναρξης στις 4 Φεβρουαρίου 2023 στο παράκτιο μέτωπο και ένα «πολύχρωμο» διήμερο πρόγραμμα με εκθέσεις, συναυλίες, DJ πάρτι και παράλληλες εκδηλώσεις σε όλη την πόλη!

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει νέες καλλιτεχνικές ομάδες από τη Γαλλία καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου:

 

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 57
Ακροβατώντας στην Ελευσίνα
Le Plus Petit Cirque du Monde (FR), Κι όμως κινείται (GR)

ΣΥΝΘΕΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΕΧΝΗΣ

Tο πρόγραμμα Ακροβατώντας στην Ελευσίνα, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ελευθέριου Κεχαγιόγλου, σε σκηνοθεσία του Gaëtan Levêque και χορογραφία της Χριστίνας Σουγιουλτζή, φέρνει κοντά τρεις Έλληνες καλλιτέχνες σύγχρονου χορού και τσίρκου από την ομάδα «Κι όμως κι-νείται» με πέντε Γάλλους καλλιτέχνες τσίρκου και τρεις μουσικούς από το Le Plus Petit Cirque du Monde (Το Μικρότερο Τσίρκο στον Κόσμο), τη διάσημη σχολή «τεχνών κινδύνου» και διεθνών καλλιτεχνικών ανταλλαγών, δημιουργώντας ένα έργο εμπνευσμένο από τους κατοίκους και το αστικό τοπίο της Ελευσίνας και του Μπανιέ της Γαλλίας. Το συλλογικό αυτό έργο πραγματοποιείται σε δημόσιους χώρους της Ελευσίνας με ανοιχτές πρόβες.

Ιούνιος 2023

 

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 94
TIMELESSNESS
Thierry De Mey / Les Percussions de Strasbourg (FR)

ΜΟΥΣΙΚΗ

Με το έργο Timelessness ο Thierry De Mey έχει δημιουργήσει ένα είδος αυτοπροσωπογραφίας, συνδυάζοντας παλιά και νέα στοιχεία μέσα στην ίδια παράσταση. Είναι ένα project που διαμορφώθηκε με την πάροδο του χρόνου, και το οποίο ο De Mey το περιγράφει ως «καλλιτεχνικό και πολιτικό μανιφέστο». Στη μουσική πρακτική του ο συνθέτης επικεντρώνεται πάνω απ’ όλα στο σώμα και στην ανάπτυξή του.

Νοέμβριος 2023

 

 

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 116
Les amants du ciel
Marco Mannucci (IT) 

ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Αυτό το έργο αξιοποιεί δύο βασικά στοιχεία, τον κάθετο χορό και το σύγχρονο τσίρκο, τα οποία συνδυάζονται για να αποτελέσουν τον πυρήνα του. Ο κάθετος χορός επιτρέπει την ανακάλυψη χώρων που δεν χρησιμοποιούνται συνήθως για παραστάσεις, συμβάλλοντας έτσι στην ανάδειξη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής και άλλων συναφών θεμάτων. Το σύγχρονο τσίρκο, όπως και το τσίρκο γενικότερα, διασφαλίζει τη σύνδεση με κάθε λογής ακροατήρια από οποιονδήποτε πολι-τισμό, γλώσσα και κοινωνική τάξη, απηχώντας και περιλαμβάνοντας το γεγονός ότι ο πολιτισμός εί-ναι δωρεάν και για όλους.

Ιούνιος 2023

 

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 117
Souvenirs – The Flight of Bella and Chagall
Manuela Capece & Davide Doro (IT)

ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Ένα ποιητικό, αέρινο έργο για το θέατρο – μια παράσταση για την αγάπη και τη σημασία της μνήμης, με ένα συνοδευτικό εργαστήριο για μεγαλύτερες ηλικίες το οποίο επικεντρώνεται σε θέματα όπως το όνειρο του έρωτα.

Δεκέμβριος 2023

 

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 119
Humanosphère
Clément Dazin (FR)

ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Το έργο Humanosphère της ομάδας La Main de l’Homme είναι μια πρόσκληση για την ανακάλυψη του σύγχρονου τσίρκου, των διαφορετικών του όψεων και της έκπληξης που μπορεί να προκαλέσει το απροσδόκητο. Ποιοι είναι αυτοί οι άντρες και ποιες αυτές οι γυναίκες που βλέπουμε μπροστά μας; Από πού έρχονται και τι τους κινητοποιεί; Ο Clément Dazin και η ομάδα του δημιουργούν μαζί με τους κατοίκους της Ελευσίνας, αλλά και για αυτούς, μια παράσταση όπου το κοινότοπο συναντάει το αναπάντεχο, όπου οι διαφορετικές γλώσσες μπορούν να αναμειχθούν και η δημιουργία μιας κοινότητας είναι απαραίτητη.

Ιούνιος 2023

 

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 121
L’envers d’ici
Ex Nihilo (FR)

ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Πηγή έμπνευσης εδώ είναι μέρη που βίωσαν και ακόμα μαρτυρούν την ιστορία τους ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους τους. Συχνά κρύβουν κι άλλες δυνατότητες, άλλους κόσμους της φαντασίας οι οποίοι είναι έτοιμοι να αποκαλυφθούν. Το L’envers d’ici είναι ένα ταξίδι κατά το οποίο κάθε άτομο καλείται να διασχίσει τον χώρο με τη δική του φαντασία ενόσω οι περφόρμερ παρεμβαίνουν. Η χορογραφία, ο ήχος και τα οπτικά στοιχεία έχουν διαμορφωθεί στον χώρο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ενθαρρύνουν διάφορες μορφές κίνησης από το κοινό.

Νοέμβριος 2023

 

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 134
Περσεφόνη, το κόκκινο χαλί
Collektif MASI (GR, FR)

ΣΥΝΘΕΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΕΧΝΗΣ

Ένα έργο πολεοδομικής σκηνογραφίας και κοινωνικής τέχνης που θα εκτυλιχθεί στην Ελευσίνα τον Ιούνιο του 2023, φιλοδοξώντας να αποκαλύψει τις δυνατότητες μετατροπής μιας πόλης ρηγματωμένης ιστορικά, πολεοδομικά και κοινωνικά σε πόλη συνεκτική, ικανή να ονειρεύεται το μέλλον της.

Απρίλιος 2023

Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: 2023eleusis.eu

Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης