Η γαλλική παρουσία στο 27o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Aπό τις 16 έως τις 25 Ιουλίου 2021

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στηρίζει το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, συνώνυμο με την άνθιση του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα. Από το 1995 μέχρι σήμερα, τροφοδοτεί το κοινό με έργα αφιερωμένα στην ποιητικότητα του ανθρώπινου σώματος, φιλοξενώντας δημιουργούς που γράφουν την ίδια την ιστορία του σύγχρονου χορού.

Γι’ αυτή την 27η εκδοχή, για 10 μέρες Έλληνες και Διεθνές καλλιτέχνες θα παρουσιάζουν τα έργα τους σε λάτρεις της τέχνης όλου του κόσμου.

Η γαλλική παρουσία στο Φεστιβάλ:

Compagnie XY & Rachid Ouramdane – Möbius

16.7 | 22:00 & 17.7 | 22:00 | 60΄
Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας

& 19.7 | 20:00
Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο – Σπάρτη

Η ομάδα Compagnie XY, με καταβολές από το εύφορο πεδίο των ακροβατικών, παρουσιάζει το έργο Möbius, μια συνεργασία με τον Rachid Ouramdane. Το Möbius γεννήθηκε από την επιθυμία της ομάδας να αψηφήσει τη βαρύτητα, να πετάξει στα ύψη και μαζί να περάσει από το άτομο στο σύνολο, στη μεγάλη εικόνα. Το έργο θέτει σε αμφισβήτηση, με εξαιρετικά ποιητικό τρόπο, τη σχέση μας με τον εαυτό μας, τους άλλους, την ομάδα, και την ικανότητά μας να συμβιώνουμε όλοι μαζί. Δεκαεννέα ακροβάτες, όλοι τους μοναδικοί, σχηματίζουν ανθρώπινες στήλες που ψηλώνουν συνεχώς, παραμορφώνονται, αναποδογυρίζουν, ενώνονται και διαλύονται σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Καθώς οι πρωταγωνιστές αναζητούν λύσεις για «ακραίες» καταστάσεις, αναδύεται μια συλλογική νοημοσύνη. Ταυτόχρονα, σε αυτόν τον εξαιρετικά φορτισμένο μικρόκοσμο της ανθρωπότητας, η σχέση μεταξύ ατόμου και ομάδας υφίσταται συνεχώς επαναδιαπραγμάτευση, υπενθυμίζοντάς μας ότι όλοι διαπραγματευόμαστε τη θέση μας στον κόσμο σε καθημερινή βάση.

Compagnie XY & Rachid Ouramdane – Möbius | Photo : Christophe Raynaud De Lage

 

The QDance Company – Re:INCARNATION

25.7 | 22:00 | 90΄
Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας

Η είσοδος επιτρέπεται σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών

Το έργο Re:Incarnation είναι το αποτέλεσμα της πενταετούς έρευνας που διεξήγαγε ο Qudus Onikeku στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Λάγος της Νιγηρίας, όπου εκπαίδευσε και ενέπνευσε μια νέα γενιά καλλιτεχνών, χωρίς κλασικές/δυτικές προσλαμβάνουσες. Το έργο αναδεικνύει το βάθος και τη γνήσια, ασυμβίβαστη χαρά της σύγχρονης δυτικοαφρικανικής νεανικής κουλτούρας, καθώς μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα της νιγηριανής μεγαλούπολης και στους ήχους της afrobeats μουσικοχορευτικής σκηνής του σήμερα. Με το Re:Incarnation ο Onikeku συνεχίζει την έρευνά του για τη μνήμη του σώματος και αναζητά το σύγχρονο χορογραφικό λεξιλόγιο μιας νέας γενιάς χορευτών. Το έργο εστιάζει στην έννοια της μετενσάρκωσης σύμφωνα με την κοσμοθεωρία του πολιτισμού Yoruba (γέννηση, θάνατος, αναγέννηση), που αντιλαμβάνεται τον χρόνο και τον χώρο ως κάτι το κυκλικό, όπου η χρονικότητα εκφράζεται μέσα από σημεία έντασης και όχι με τρόπο γραμμικό-εξελικτικό.

The QDance Company – Re:INCARNATION | Photo : Jean Couturier

Περισσότερες πληροφορίες: kalamatadancefestival.gr

Compagnie XY | © Christophe Raynaud De Lage
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης