Η Παρασκευή Τεκτονίδου στο Focus Danse 2023 της Μπιενάλε Χορού της Λυών

Το FOCUS DANCE είναι μια διεθνής συνάντηση για προγραμματιστές, που διοργανώνεται από την Biennale de la danse, το Institut français, το Εθνικό Γραφείο Καλλιτεχνικής Διάδοσης Onda και το Εθνικό Κέντρο Χορογραφίας CCNR/Yuval Pick, σε συνεργασία με το πρότζεκτ Les SUBS, από τις 19 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2023.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος επέλεξε την Παρασκευή Τεκτονίδου, σύμβουλο χορού στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, και υποστήριξε τη συμμετοχή της στο Focus Danse της Μπιενάλε Χορού της Λυών.

Τα FOCUS διοργανώνονται από το Institut français σε συνεργασία με μεγάλα καλλιτεχνικά φεστιβάλ στη Γαλλία ή με επίκεντρο συνεργάτες που προσελκύουν το ενδιαφέρον ξένων επαγγελματιών. Συγκεντρώνουν για λίγες μέρες, γύρω από ένα συγκεκριμένο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, επαγγελματίες απ΄όλο τον κόσμο, προσκεκλημένους από το γαλλικό πολιτιστικό δίκτυο στο εξωτερικό. Στόχος τους είναι να αναδείξουν τους διάφορους τομείς της γαλλικής πολιτιστικής δημιουργίας και να ενθαρρύνουν τη διάδοσή τους σε όλο τον κόσμο. Επιτρέπουν επίσης τη διασύνδεση των επαγγελματιών του εκάστοτε πολιτιστικού τομέα.

Η Παρασκευή Τεκτονίδου (Αθήνα, Ελλάδα) είναι δραματουργός, ερευνήτρια, και κριτικός χορού, μουσικός και εκπαιδευτικός. Είναι κάτοχος πτυχίου φλάουτου και μουσικολογίας και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Δραματολογία και Παραστασιολογία. Αυτή τη στιγμή, εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με θέμα τη σύγχρονη χορογραφία και δραματουργία στην Αθήνα του σήμερα. Η έρευνά της διερευνά τις διεπιστημονικές και διακαλλιτεχνικές χορογραφικές μεθοδολογίες και τις ερμηνευτικές και δραματουργικές πτυχές της χορογραφίας. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνει εβδομαδιαία σεμινάρια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με επίκεντρο τον ελληνικό και διεθνή χώρο του σύγχρονου χορού και τη διασταύρωση της χορογραφίας με άλλα καλλιτεχνικά μέσα. Από το 2016 αρθρογραφεί συστηματικά ως κριτικός χορού στον έντυπο και διαδικτυακό τύπο, ενώ κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στο διεθνές περιοδικό κριτικών θεάτρου Critical Stages. Aπό το 2018 είναι μέλος της Ένωσης Κριτικών και Παραστατικών Τεχνών (IATC Greece). Σήμερα είναι σύμβουλος χορού στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

 

Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης