Πρόγραμμα επιμόρφωσης 2022 για καθηγητές της γαλλικής γλώσσας – Νοέμβριος & Δεκέμβριος

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος κλείνει τη χρονιά με μία σειρά συναντήσεων και επιμορφώσεων και με αποκορύφωμα τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικών Γαλλικής Γλώσσας.

Σας περιμένουμε για να γιορτάσουμε μαζί τη γαλλική γλώσσα!

 

Εκπαίδευση μέσω της εικόνας

Η συνεργασία μας με το Athens International Children’s film festival συνεχίζεται με την προσθήκη 6 ταινιών μικρού μήκους και την απόκτηση των δικαιωμάτων προβολής στις σχολικές τάξεις στην Ελλάδα, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2022:

Δείτε τις ταινίες που επιλέχθηκαν :

Για το Δημοτικό
athicff.com/school-screening/moustaco-webinar-ifg
athicff.com/school-screening/ifg-tha-gino-protathlitria

Για το Γυμνάσιο
athicff.com/school-screening/les-baleines-ne-savent-pas-nager-webinareducation-a-
athicff.com/school-screening/ifg-i-fanela-me-to-noumero-10

Για το Λύκειο
athicff.com/school-screening/max-webinar-education-a-limage
athicff.com/school-screening/ifg-ta-sosta-logia

Κινηματογράφος

Η πιο μικρή ημέρα / Le jour le plus court

Προβολή επιλεγμένων ταινιών μικρού μήκους στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022 από τις 10:00 έως τις 11:30.

Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής μέχρι την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022.

Εθνικός Διαγωνισμός Γαλλοφωνίας 2023

Για τους καθηγητές που δήλωσαν συμμετοχή στον Εθνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2023: Συναντιόμαστε διαδικτυακά μέσω Zoom για να μιλήσουμε για τα θέματα του φετινού διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2023 και για να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας, την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 από τις 16:00 έως τις 17:00.

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών Γαλλικής Γλώσσας

Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών Γαλλικής Γλώσσας, οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου παρουσιάζουν από τις 15:00 έως τις 17:45, τα σχέδια που υλοποίησαν οι καθηγητές γαλλικής γλώσσας της περιοχής ευθύνης τους: ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών, συζητήσεις, μεταφορά τεχνογνωσίας… Ο Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας – APF και ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας – APLF, συμμετέχουν από κοινού στην εκδήλωση.

Η διαδικτυακή συνάντηση ολοκληρώνεται με τη δημιουργία ενός συλλογικού κουίζ (kahoot) με θέμα τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας στην Ελλάδα από τις απαρχές της μέχρι σήμερα, μέσα από τις μεθόδους εκμάθησης.

Στην Αθήνα, οι καθηγητές προσκαλούνται στο άνοιγμα του Beaujolais nouveau και στην προβολή της ταινίας A l’abordage (του Guillaume Brac, 2020) στο Auditorium Theo Angelopoulos στις 18:00.

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σας προσκαλεί στο διαδικτυακό σεμινάριο που θα διεξαχθεί από τις 15:30 έως τις 17:00, με θέμα «Τι νεότερο για τους καθηγητές γαλλικής γλώσσας στην Ελλάδα;». Σε συνεργασία με τους APF, APLF και ΠA.ΣY.KA.ΓA

Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022.

Έκθεση και εργαστήρια φυσικών επιστημών

Με αφορμή τα διακόσια χρόνια από τη γέννηση του Λουί Παστέρ, προσφέρονται σχολικές επισκέψεις στην Έκθεση «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ» για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου των πιστοποιημένων σχολείων του δικτύου Label FrancEducation, τις Δευτέρες 7, 14 και 21 Νοεμβρίου 2022, από τις 10:00 έως τις 12:00. Απαιτούμενο γλωσσικό επίπεδο: B1-B2

Μέγιστος αριθμός μαθητών ανά εργαστήριο: 35

Επιμορφωτικά σεμινάρια
«Παιχνίδια και ψυχαγωγικές δραστηριότητες στην τάξη των γαλλικών»

 

I) ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ επιμορφωτικό σεμινάριο: «Παιχνίδια και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για την ανάπτυξη της προφορικής αλληλεπίδρασης στην τάξη των γαλλικών» με την Ελένη Ιωαννίδου

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου προτείνονται παιχνίδια και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για την ανάπτυξη της προφορικής αλληλεπίδρασης εντός μίας ομάδας/τάξης γαλλικών. Το μάθημα περιλαμβάνει δραστηριότητες δοκιμασμένες βάσει τυπολογικών κριτηρίων, για τον προσδιορισμό των απαραίτητων βημάτων για τη δημιουργία και την εμψύχωση μίας ψυχαγωγικής δραστηριότητας. Οι συμμετέχοντες καλούνται να παίξουν, να διερωτηθούν σχετικά με τη μορφή και το περιεχόμενο του παιδαγωγικού υλικού, να αναζητήσουν τρόπους κινητοποίησης του ενδιαφέροντος της ομάδας.

Η Ελένη Ιωαννίδου είναι εκπαιδευτικός γαλλικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Αττική. Εκπαιδεύτηκε στο BELC του France Education international, στη Ναντ της Γαλλίας, τον Ιούλιο του 2022, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, από τις 15:00 έως τις 18:00, για καθηγητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Εγγραφές εδώ μέχρι την Πέμπτη 3 Νοέμβριου 2022.

 

II) Επιμορφωτικά σεμινάρια με τον Adrien Payet

Ο Adrien Payet είναι εκπαιδευτικός, ηθοποιός και σκηνοθέτης, εξειδικευμένος στη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας μέσω του παιχνιδιού και του θεάτρου. Το 2010 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Activités théâtrales en classe de langue (Θεατρικές δραστηριότητες στην τάξη ξένων γλωσσών). Εργάζεται ως εκπαιδευτής εκπαιδευτών συμμετέχοντας παράλληλα σε αποστολές μεταφοράς τεχνογνωσίας σε περισσότερες από πενήντα χώρες. Έχει αναπτύξει πολυάριθμα προγράμματα κατάρτισης στις τεχνικές εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, για την παρακίνηση και την εμψύχωση ψηφιακών τάξεων. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή μεθόδων εκμάθησης για παιδιά και εφήβους, και εγχειριδίων για την προετοιμασία των εξετάσεων του DELF. Είναι επίσης μόνιμος συντάκτης του περιοδικού Le français dans le monde, από την κυκλοφορία του 400ου τεύχους και μέχρι σήμερα.

  •  ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ επιμορφωτικό σεμινάριο: «Δημιουργώντας ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στην τάξη των γαλλικών» στις 14,15 και 16 Νοεμβρίου 2022, από τις 14:30 έως τις 16:30 για καθηγητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο πρώτο μέρους του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν διάφορες τεχνικές για την αξιοποίηση των παιχνιδιών στην τάξη και την προσαρμογή γνωστών παιχνιδιών στη διδασκαλία της γαλλικής ως ξένης γλώσσας.

Στο δεύτερο μέρος, οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν το δικό τους παιχνίδι λαμβάνοντας υπόψιν μία σειρά περιορισμών. Τα παιχνίδια μπορούν να είναι έντυπα ή ψηφιακά.
Οι συμμετέχοντες αποχωρούν από το σεμινάριο έχοντας στα χέρια τους, έτοιμο για χρήση, το δικό τους παιχνίδι!

ΣΤΟΧΟΙ

  • Αξιοποίηση στο έπακρο ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού στην τάξη των γαλλικών.
  • Τροποποίηση και προσαρμογή των υπαρχόντων παιχνιδιών για την αποτελεσματικότερη αξιοποίησή τους στην τάξη των γαλλικών.
  • Δημιουργία νέων επιτραπέζιων παιχνιδιών (παιχνίδια με κάρτες, παιχνίδια λογικής, επιτραπέζια κλπ.) για τη διδασκαλία.
  • Αξιοποίηση δωρεάν και αποτελεσματικών εργαλείων για τη δημιουργία και την κοινοποίηση παιχνιδιών στο διαδίκτυο.

Εγγραφές εδώ μέχρι τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022.

 

  • ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ επιμορφωτικό σεμινάριο: «Το τραγούδι στην τάξη των γαλλικών» στις 14,15 και 16 Νοεμβρίου 2022, από τις 17:00 έως τις 19:00 αποκλειστικά για καθηγητές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ένα ιδιαίτερα διασκεδαστικό εργαστήρι που προτείνει τρόπους αξιοποίησης των γαλλόφωνων τραγουδιών στην τάξη. Προσεγγίζονται οι διάφορες πτυχές του τραγουδιού: το κείμενο, η πολιτιστική διάσταση, το βιντεοκλίπ, κλπ. Στο δεύτερο μέρος της επιμόρφωσης οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πως να συνθέσουν και να ερμηνεύσουν ένα τραγούδι με τους μαθητές τους. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις στο τραγούδι: χρησιμοποιούνται δωρεάν εφαρμογές βελτίωσης της φωνής, με εντυπωσιακά αποτελέσματα!

ΣΤΟΧΟΙ

  • Αξιοποίηση του τραγουδιού στην τάξη των γαλλικών με διασκεδαστικό και ελκυστικό τρόπο.
  • Δημιουργία τραγουδιών με τους μαθητές.
  • Μελοποίηση του τραγουδιού που συνέθεσαν οι μαθητές.

Εγγραφές εδώ μέχρι τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022.

 

  •  Διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο μέσω ZOOM: «Δημιουργώντας ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στην τάξη των γαλλικών» τη Δευτέρα 28 και Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, από τις 15:30 έως τις 17:00 για 25 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δήλωσαν συμμετοχή στο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2023.

Εγγραφές εδώ μέχρι τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022. 

Επιμορφωτικά σεμινάρια
«Αναπτύσσοντας την αλληλεπίδραση στην τάξη των γαλλικών»

 

Επιμορφωτικά σεμινάρια με την Emilie Benoît-Mathieu.

Καθηγήτρια με εμπειρία 25 ετών στη διδασκαλία της γαλλικής ως ξένης γλώσσας, η Emilie Benoit-Mathieu εργάστηκε στη Γερμανία, στις ΗΠΑ και στη Γαλλία, σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και στην Alliance Française της Νίκαιας. Ανεξάρτητη επιμορφώτρια και καθηγήτρια γαλλικής ως ξένης γλώσσας, διευθύνει εργαστήρια και επιμορφωτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς γαλλικής γλώσσας στη Γαλλία και στο εξωτερικό..

  • Διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο μέσω ZOOM: «Μετατρέποντας τις παραδοσιακές δραστηριότητες σε ψυχαγωγικές και/ή διαδραστικές δραστηριότητες» την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022 από τις 15:30 έως τις 17:00 (αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς των περιοχών του Αιγαίου και των Κυκλάδων).

Εγγραφές εδώ μέχρι την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022.

  • Διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο μέσω ZOOM: «Εκμάθηση της γραμματικής με ενεργό τρόπο» την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022 από τις 15:30 έως τις 17:00 (για εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).

Εγγραφές εδώ μέχρι την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022.

  • Διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο μέσω ZOOM: «Χρησιμοποιώντας flashcards για τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου» την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022 από τις 15: 30 έως τις 17:00 (αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς των περιοχών της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και των Ιονίων Νήσων).

Εγγραφές εδώ μέχρι την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022.

  • Διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο μέσω ZOOM: «Χρησιμοποιώντας flashcards για τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου» την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2022 από τις 15:30 έως τις 17:00 (αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς των περιοχών της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας).

Εγγραφές εδώ μέχρι την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022.

Διαδικτυακά σεμινάρια « Τι νεότερο στη Γαλλία;»

Με την Emilie Benoît-Mathieu (βλ. παραπάνω)

  • Μέσω ZOOM την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022 από τις 15:30 έως τις 17:00 (αποκλειστικά για εκπαιδευτικού της Πελοποννήσου).

Εγγραφές εδώ μέχρι την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022.

  • Μέσω ZOOM την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 από τις 15:30 έως τις 17:00 (για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).

Εγγραφές εδώ μέχρι την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022.

WEBEX στην Αττική

Συναντιόμαστε για τα θεματικά επιμορφωτικά σεμινάρια με την Monia Starck:

• «Οι σειρές» την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 από τις 17:00 έως τος 19:00
Οι γαλλικές σειρές γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία, μία τάση που ευνοεί τον γαλλικό κινηματογράφο.

• «Γαστρονομία και διατροφή» την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022
από τις 17:00 έως τις 19:00

Επιμορφωτικά σεμινάρια με το CAVILAM

1) Διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο μέσω ZOOM: «Τραγούδι» τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022 από τις 15:30 έως τις 17:30 για 15 εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο παράρτημα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στη Λάρισα. Εγγραφές στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στη Λάρισα.

2) Διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο μέσω ZOOM: «Τραγούδι» την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2022 από τις 15:30 έως τις 17:30 για 15 εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, για τα πιστοποιημένα σχολεία του δικτύου Label FrancEducation.

Εγγραφές εδώ μέχρι την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022.

PROFLE+

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος δίνει σε 10 νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς γαλλικής γλώσσας της δημόσιας Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τη δυνατότητα παρακολούθησης εκτενούς κατάρτισης στη γαλλική ως ξένη γλώσσα, μέσω του προγράμματος εξ αποστάσεως επιμόρφωσης « PROFLE+ » του οργανισμού France Education international (FEI) και του Εθνικoύ Κέντρου εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (Centre national d’enseignement à distance CNED).

Το πρόγραμμα κατάρτισης, 40 ωρών συνολικά, θα δώσει την ευκαιρία στους νέους εκπαιδευτικούς να αποκτήσουν νέες πρακτικές διδασκαλίας και να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους σε τέσσερεις τομείς: ανάπτυξη δεξιοτήτων του εκπαιδευτικού, σχεδιασμός μίας διδακτικής ενότητας, συντονισμός μίας παιδαγωγικής συνάντησης και αξιολόγηση της μάθησης.

Σεμινάριο « Connect »

Επιμορφωτικά σεμινάρια στο πλαίσιο του έργου CONNECT, που υλοποιεί η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής:

«Χρήση ψηφιακών εργαλείων στη διδασκαλία της γαλλικής ως ξένης γλώσσας»

Τετάρτη 14 και Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Αναλυτικές πληροφορίες και εγγραφές, εδώ

Διαγωνισμός νουβέλας:
38ο Βραβείο του Νέου Συγγραφέα Γαλλικής Γλώσσας

Είσαι νέος από 16 έως 26 ετών, αγαπάς το γράψιμο, ονειρεύεσαι κάποια μέρα τα κείμενά σου να διαβαστούν και να εκδοθούν; Το Βραβείο Νέου Συγγραφέα δημιουργήθηκε για εσένα!

Η προθεσμία λήγει στις 2 Φεβρουαρίου 2023.

Εάν θες να δηλώσεις συμμετοχή και να στείλεις το δικό σου κείμενο αλλά ακόμη διστάζεις, τότε διάβασε, άκου και τόλμησε!
https://www.pjef.net

Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης