39 νέες ταινίες διαθέσιμες με ελληνικούς υπότιτλους στο IFcinéma

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος εμπλουτίζει τις διαθέσιμες ταινίες με ελληνικούς υπότιτλους στο IFcinéma. Ανακαλύψτε κλασικές και νέες ταινίες, ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, μυθοπλασίας, animation και ντοκιμαντέρ.

Πρόκειται για μια ευκαιρία για τους συνεργάτες του Ινστιτούτου και τους καθηγητές να οργανώσουν προβολές σε μεγάλη οθόνη ταινιών που το κοινό είχε την ευκαιρία να δει μόνο σε μεγάλα φεστιβάλ στην Ελλάδα: το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας και το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος.

Το IFcinéma προσφέρει έναν κατάλογο γαλλικών ταινιών και έναν κατάλογο αφρικανικών ταινιών από την Cinémathèque Afrique για τη διοργάνωση μη εμπορικών δημόσιων προβολών, μέσω ειδικής πλατφόρμας. Αυτή η δραστηριότητα προγραμματισμού και διανομής απευθύνεται στους συνεργάτες του δικτύου των γαλλικών πολιτιστικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό (φεστιβάλ, βιβλιοθήκες, κινηματογράφοι, κινηματογραφικές λέσχες κ.λπ.) και στους εκπαιδευτικούς.

Μεγάλου μήκους μυθοπλασίας

La Passion de Jeanne d’Arc (Τα Πάθη της Ζαν Ντ’Αρκ)
Carl Theodor Dreyer — 1928 — 110′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 07/07/2024
Το βουβό αριστούργημα του Dreyer διηγείται την ιστορία της δίκης της Ζαν Ντ’Αρκ το 1431, όπου κατηγορήθηκε ως αιρετική από κληρικούς δικαστές, αποφασισμένοι να την κάνουν να απαρνηθεί τους ισχυρισμούς της περί αγίων οραμάτων, και στο τέλος της οποίας καταδικάστηκε στη πυρά.

Au hasard Balthazar (Στην τύχη ο Μπαλταζάρ)
Robert Bresson — 1966 — 92′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 01/09/2026
Ο Balthazar είναι το “κλοτσοσκούφι”, το θύμα. O καθένας από τους αφέντες του ενσαρκώνει ένα ελάττωμα της ανθρωπότητας και με κάθε έναν από τους αφέντες του, ο Balthazar θα υποφέρει έναν διαφορετικό πόνο. Αυτό που σκέφτεται, κανείς δεν το γνωρίζει. Αλλά έχει το μάτι ενός δικαστή. Η γαλήνια ζωή του αντιβαίνει στη ταραχώδη ύπαρξη των ανθρώπων. Τελικά πεθαίνει, επειδή φέρει την αμαρτία τους: τον χρυσό που του φόρτωσαν λαθρέμποροι στο δρόμο τους προς τα ισπανικά σύνορα.

Vif-argent (Ασημένιο πνεύμα)
Stéphane Batut — 2019 — 106′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 01/03/2025
Ο Juste περιπλανιέται στο Παρίσι προς αναζήτηση προσώπων που μόνο αυτός μπορεί ναβλέπει. Συλλέγει την τελευταία τους ανάμνηση πριν τους βοηθήσει να περάσουν στον άλλο κόσμο. Μια μέρα, μια νεαρή γυναίκα, η Agathe, τον αναγνωρίζει. Εκείνη είναι ζωντανή, αυτός είναι φάντασμα. Πως θα μπορέσουν να αγαπηθούν, να εκμεταλλευτούν αυτή την δεύτερη ευκαιρία;

Les Éblouis (Έκθαμβοι)
Sarah Suco — 2019 — 99′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 15/04/2023
H δωδεκάχρονη Camille, παθιασμένη με τις τέχνες του τσίρκου, είναι η πρωτότοκη μιας πολύτεκνης οικογένειας. Οι γονείς της αποφασίζουν να ενταχθούν σε μια καθολική κοινότητα που πρεσβεύει τον κοινό βίο και την αλληλεγγύη, στην οποία αφοσιώνονται πλήρως. Η νεαρή κοπέλα αναγκάζεται να αποδεχτεί έναν νέο τρόπο ζωής που θέτει σε αμφισβήτηση τις προσωπικές της επιθυμίες, την κοινωνική της ζωή και τους προσωπικούς προβληματισμούς της. Η Camille ξεκινά έναν αγώνα για να ξεφύγει από την επήρεια της κοινότητας, να επανακτήσει την ελευθερία της και να σώσει τα αδέρφια της.

Notre dame (Νοτρ Νταμ)
Valérie Donzelli — 2019 — 90′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 15/04/2023
Η Maud Crayon είναι αρχιτεκτόνισσα, μητέρα δύο παιδιών και λόγω μιας τεράστιας παρεξήγησης, νικήτρια του μεγάλου διαγωνισμού του Δήμου Παρισίων για την αναδιαμόρφωση της πλατείας της Notre-Dame… Μεταξύ αυτής της καινούργιας ευθύνης, της πρόσφατης επανασύνδεσής της με τον νεανικό της έρωτα και πατέρα των παιδιών της, τον οποίο δεν καταφέρνει να παρατήσει εντελώς, η Maud Crayon θα βιώσει μια καταιγίδα. Μια καταιγίδα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει για να καταξιωθεί και να απελευθερωθεί.

Papicha
Mounia Meddour — 2019 — 105′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 15/04/2025
Αλγέρι, δεκαετία του 1990. Η Nedjma, μια 18χρονη φοιτήτρια που ζει στην πανεπιστημιούπολη, ονειρεύεται να γίνει σχεδιάστρια μόδας. Το σούρουπο, περνάει κρυφά τον φράχτη της πόλης με τις καλύτερες φίλες της για να φτάσει στο νυχτερινό κέντρο όπου πουλάει τις δημιουργίες της στις “papichas”, τις όμορφες νεαρές Αλγερινές. Η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται συνεχώς. Αρνούμενη αυτή τη μοίρα, η Nedjma αποφασίζει να αγωνιστεί για την ελευθερία της διοργανώνοντας μια επίδειξη μόδας, αψηφώντας έτσι όλες τις απαγορεύσεις.

Un vrai bonhomme (Γίνε Άντρας!)
Benjamin Parent — 2019 — 88′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 02/10/2025| K-15 | Κατάλληλο για παιδιά 15 ετών και άνω
Ο Tom, ένας ντροπαλός και ευαίσθητος έφηβος, ετοιμάζεται να ξεκινήσει το νέο σχολικό έτος. Για να ενσωματωθεί στο νέο του λύκειο μπορεί να βασίζεται στις συμβουλές του Léo, του μεγάλου του αδελφού και πραγματικού μέντορα. Ο Léo θα κάνει τα πάντα για να γίνει ο Tom άντρας σωστός, όμως, η συνεχής παρουσία του θα αποδειχθεί γρήγορα τοξική επιρροή. Ο Tom θα χρειαστεί να αγωνιστεί για να απελευθερωθεί από την επίδραση του Léo και να βρει τον δικό του δρόμο…

Felicità
Bruno Merle — 2020 — 82′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 14/01/2024
Για τον Tim και την Chloé ευτυχία είναι η μποέμικη χωρίς δεσμούς ζωή. Αλλά κάποτε όλα έχουν ένα τέλος. Η κόρη τους Tommy, ξεκινάει το Γυμνάσιο αυτή τη χρονιά και δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει την πρώτη μέρα στο σχολείο. Αλλά αυτό ήταν πριν εξαφανιστεί η Chloé, πριν ο Tim κλέψει ένα αυτοκίνητο και πριν εμφανιστεί ένας αστροναύτη.

La Nuit venue (Όταν νυχτώνει)
Frédéric Farrucci — 2020 — 95′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 01/01/2024
Παρίσι, 2018. Ο Τζιν, ένας νεαρός μετανάστης χωρίς χαρτιά, οδηγεί κάθε βράδυ ένα ταξί για λογαριασμό της κινεζικής μαφίας. Τα τρεξίματά του συνοδεύονται από εκλεπτυσμένη electro μουσική, απομεινάρι του παρελθόντος του ως DJ στο Πεκίνο. Ένα βράδυ, η Noémie, μια στρίπερ και μαγευτική call girl, μπαίνει στο ταξί του. Εντυπωσιασμένη από τη σιωπή και την αύρα του Τζιν και γοητευμένη από τη μουσική του, αποφασίζει να τον κάνει τακτικό οδηγό της. Καθώς οι νυχτερινές διαδρομές εξελίσσονται, η ερωτική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους ωθεί τον Τζιν να παραβιάσει τους κανόνες της επιχείρησης.

Peau d’âne (Γαϊδουροτόμαρο)
Jacques Demy — 1970 — 90′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 01/09/2025
Μία διασκευή του ομώνυμου παραμυθιού του Charles Perrault από τον Jacques Demy. Ακολουθώντας τη συμβουλή της Νεράιδάς της και αρνούμενη τον έρωτα του πατέρα της, μία πριγκίπισσα δραπετεύει, κρυμμένη κάτω από ένα δέρμα γαϊδουριού που βγάζει μόνο όταν βρίσκεται μόνη στην καλύβα της. Ένας πρίγκιπας την ανακαλύπτει και την ερωτεύεται.

Le Salaire de la peur (Το Μεροκάματο του Τρόμου)
Henri-Georges Clouzot — 1951 — 131′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 22/9/2025
Μία ομάδα Ευρωπαίων καταλήγει στην Κεντρική Αμερική. Η περιπέτεια, το κυνήγι του χρήματος, ο κίνδυνος, η βία, το μίσος και η φιλία μπλέκονται και δημιουργούν μία ατμόσφαιρα αγωνίας που θα οδηγήσει στο τραγικό τέλος της περιπέτειας. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Georges Arnaud.

Léon Morin Prêtre (Ο Εφημέριος)
Jean-Pierre Melville — 1961 — 130′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 13/12/2023
Σε ένα γαλλικό χωριό στα χρόνια της Κατοχής, η Barny, νεαρή ατίθαση χήρα, μεγαλώνει μόνη την κόρη της. Έξυπνη και συναισθηματικά διψασμένη, βασανίζεται από την ερωτική επιθυμία που την οδηγεί συχνά στους συναδέλφους της. Άθεη, επιχειρεί να αποπλανήσει έναν ιερέα…τον Léon Morin. Αλλά εκείνος είναι νέος, όμορφος, έξυπνος όπως εκείνη και ηθικά ακλόνητος. Η Barny πέφτει στην παγίδα που έστησε η ίδια. Η σχέση τους εξελίσσεται σε μία πνευματική και ερωτική σύγκρουση από την οποία κανένας δε θα βγει νικητής… Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Béatrix Beck, Βραβείο Goncourt 1952.

Sympathie pour le diable
Guillaume de Fontenay — 2019 — 100′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 01/12/2025
Σαράγιεβο, Νοέμβριος του 1992, επτά μήνες από την έναρξη της πολιορκίας. Ο πολεμικός ανταποκριτής Paul Marchand μας οδηγεί στα άδυτα μίας αδελφοκτόνας σύγκρουσης που διαδραματίζεται υπό το αδιάφορο βλέμμα της διεθνούς κοινότητας. Στο μεταίχμιο της δημοσιογραφικής αμεροληψίας, της αίσθησης απόλυτης αδυναμίας και μίας σχετικής έννοιας του καθήκοντος απέναντι στη φρίκη, αποφασίζει να επιλέξει στρατόπεδο.

Les Parapluies de Cherbourg (Οι Ομπρέλες του Χερβούργου)
Jacques Demy — 1963 — 91′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 01/10/2026
Η Geneviève Emery ζει με τη μητέρα της, ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος με ομπρέλες, και είναι ερωτευμένη τον Guy Foucher. Η κυρία Emery δε βλέπει με καλό μάτι το ειδύλλιο με το νεαρό μηχανικό αυτοκινήτων. Ο Guy λαμβάνει σημείωμα κατάταξης για τον πόλεμο της Αλγερίας. Πριν αναχωρήσει η Geneviève γίνεται δική του. Είναι έγκυος. Ο Guy δε δίνει σημεία ζωής. Μετά από προτροπή της μητέρας της, η Geneviève δέχεται να παντρευτεί τον Roland Cassard, πλούσιο έμπορο διαμαντιών. Μερικά χρόνια αργότερα, βράδυ Χριστουγέννων, ενώ το χιόνι πέφτει…

La Vie des morts (Η ζωή των νεκρών)
Arnaud Desplechin — 1990 — 54′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 01/12/2023
Στην αστική οικία των McGillis, σε μία κωμόπολη της Βόρειας Γαλλίας, τέσσερα παρακλάδια της ίδιας οικογένειας (McGillis, Lenehan, O’Madden Burke, Fitzsimmons) συναντιούνται. Ο εικοσάχρονος Patrick, μεγαλωμένος από τον θείο και τη θεία του, αυτοπυροβολήθηκε και βρίσκεται σε βαθύ κώμα στο νοσοκομείο, αρνούμενος να υποκύψει. Το σπίτι κατακλύζουν ξαδέλφια που μερικές φορές δεν γνωρίζονται καν. Μοιράζονται τα δωμάτια, στήνουν ράντζα. Ο χρόνος περνάει στην αναμονή, ενίοτε στις επισκέψεις στο νοσοκομείο. Οι κοινότυπες συζητήσεις μετατρέπονται σταδιακά σε συγκεκριμένες και προσωπικές συνομιλίες για τον Patrick, για το θάνατο, για τους νεκρούς που «δεν πρέπει να φροντίσουμε, αλλά έπρεπε να αγαπήσουμε». Μερικοί ακούν μουσική, ένας προσκεκλημένος φλερτάρει τη φιλενάδα του ξαδέλφου του, μερικά αγόρια παίζουν ποδόσφαιρο. Όλοι συνωστίζονται στο μπάνιο. Στο επίκεντρο των γεγονότων, η Pascale McGillis υποφέρει από πόνους στην κοιλιά. Έχει την αίσθηση ότι εκείνη θα πρέπει να «ξεγεννήσει» τον Patrick, να τον οδηγήσει στο θάνατο. Το πρωϊνό της τρίτης ημέρας, βρίσκει τον πατέρα της ήδη στο πόδι, στην κουζίνα. Νωρίτερα το πρωί το νοσοκομείο τον ειδοποίησε: ο Patrick είναι νεκρός. Από κοινού αποφασίζουν να αφήσουν τους υπόλοιπους να κοιμηθούν ήσυχα μια δυο ώρες ακόμη.

À l’abordage (Πρόσω ολοταχώς)
Guillaume Brac — 2020 — 95′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 02/11/2026
Παρίσι, ένα βράδυ του Αυγούστου. Ένα αγόρι συναντά ένα κορίτσι. Έχουν την ίδια ηλικία, αλλά δεν ανήκουν στον ίδιο κόσμο. Αύριο, ο Félix δουλεύει και η Alma φεύγει για διακοπές. Αυτό όμως δεν τον σταματά. Ο Félix αποφασίζει να διασχίσει τη Γαλλία για να βρει την Alma και να της κάνει έκπληξη. Επειδή η περιπέτεια έχει περισσότερη πλάκα με παρέα, μαζί του έρχεται και ο φίλος του, ο Chérif. Και εφόσον δεν έχουν αυτοκίνητο, ταξιδεύουν με τον Edouard. Εννοείται ότι τίποτα δε θα πάει σύμφωνα με το σχέδιο. Μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά, όταν τα όνειρα μπερδεύονται με την πραγματικότητα;

Si le vent tombe (Όταν κοπάσει ο άνεμος)
Nora Martirosyan — 2020 — 100′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 1/10/2026
Ο Alain, ελεγκτής διεθνούς ελεγκτικής εταιρείας, αναλαμβάνει την επιθεώρηση του αεροδρομίου μίας μικρής αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Καυκάσου, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την επαναλειτουργία του. Ο Edgar, ένα αγόρι της γειτονιάς, εμπλέκεται σε ένα περίεργο εμπόριο στα περίχωρα του αεροδρομίου. Μέσα από τη σχέση του με το παιδί και τους κατοίκους, ο Alain ανακαλύπτει μία απομονωμένη περιοχή και αποφασίζει να ρισκάρει τα πάντα για να επιτρέψει το άνοιγμα της χώρας στον κόσμο.

La Nuit des Rois (Η νύχτα των βασιλιάδων)
Philippe Lacôte  — 2020 — 93′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 17/06/2028
Το Σωφρωνιστικό Κέντρο MACA στο Αμπιτζάν είναι μία από τις πιο υπερπληθείς φυλακές της Δυτικής Αφρικής. Η εξουσία του πλέον ηλικιωμένου και άρρωστου αρχηγού Barbe Noire, αμφισβητείται ολοένα περισσότερο. Για να διατηρήσει την εξουσία του, ξαναζωντανεύει την παράδοση του «Roman», ένα τελετουργικό που υποχρεώνει έναν κρατούμενο να αφηγείται ιστορίες καθ’ όλη τη διάρκεια μιας νύχτας. Ο κλήρος πέφτει σε ένα νεαρό πορτοφολά. Ο «Roman» δεν είναι καλός αφηγητής, τον στοιχειώνει όμως μία ιστορία, εκείνη του αρχηγού «μικροβίου» Zama King…

Rafiki
Wanuri Kahiu — 2018 — 83′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 26/09/2026
Ναϊρόμπι. Η Kena, έφηβη με στυλ αγοροκόριτσου, συναντά τη Ziki, με αφορμή τη συμμετοχή των πατεράδων τους στις τοπικές εκλογές. Παρά την αντιπαλότητα των γονιών τους, η έλξη μεταξύ των δύο κοριτσιών είναι αστραπιαία. Οι οικογένειές τους, προσηλωμένες στο συντηρητισμό που επικρατεί στην κενυατική κοινωνία και απαγορεύει την ομοφυλοφιλία, καταδικάζουν σφοδρά τον έρωτα αυτό.

Jessica Forever
Caroline Poggi, Jonathan Vinel — 2018 — 97′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 01/09/2022
H Jessica είναι βασίλισσα αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι ιππότης, μητέρα, μάγισσα, θεά ή διάσημη σταρ. Αλλά η Jessica είναι κυρίως αυτή που έσωσε όλα τα παιδιά που χάθηκαν, τα μοναχικά αγόρια, που ορφανά και κυνηγημένα, δε γνώρισαν ποτέ την αγάπη και μετατράπηκαν σε τέρατα. Μαζί, συνθέτουν μια οικογένεια και προσπαθούν να φτιάξουν ένα κόσμο όπου θα έχουν το δικαίωμα να μείνουν ζωντανοί.

Les Fauves (Αγριόγατες)
Vincent Mariette — 2018 — 83′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 01/07/2024
Είναι καλοκαίρι και νέοι άνθρωποι εξαφανίζονται μυστηριωδώς από ένα κάμπινγκ της Dordogne. Οι πιο τρελές φήμες κυκλοφορούν, κάποιοι μιλάνε για ένα πάνθηρα που τριγυρίζει στην περιοχή… Η 17χρονη Laura αναπτύσσεται στο επίκεντρο μίας μόνιμης αίσθησης κινδύνου. Η συνάντηση με τον Paul, ένα γοητευτικό αλλά εξίσου ανησυχητικό συγγραφέα, την αναστατώνει. Μία περίεργη σχέση αναπτύσσεται μεταξύ τους. Μέχρι την εξαφάνιση ενός μνηστήρα της Laura και την εμπλοκή στην υπόθεση μίας παράξενης αστυνομικού…

Amin
Philippe Faucon — 2017 — 91′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 01/06/2024
Ο Amin έφυγε από τη Σενεγάλη πριν από εννέα χρόνια, για να εργαστεί στη Γαλλία. Η γυναίκα του Aïcha και τα τρία τους παιδιά έμειναν πίσω. Στη Γαλλία, η ζωή του Amin περιορίζεται στη δουλειά και οι φίλοι του στους συγκάτοικούς του στην εστία. Η Aïcha βλέπει το σύζυγό της μία με δύο φορές το χρόνο, για μία ή δύο εβδομάδες, ενίοτε για ένα μήνα. Αποδέχεται την κατάσταση ως δεδομένη αναγκαιότητα: με τα χρήματα που ο Amin στέλνει στη Σενεγάλη συντηρούνται πολλά άτομα. Μία μέρα, στη Γαλλία, ο Amin συναντά την Gabrielle και μία σχέση αναπτύσσεται μεταξύ τους. Στην αρχή ο Amin είναι πολύ συγκρατημένος. Υπάρχει το ζήτημα της γλώσσας, της σεμνότητας. Μέχρι τώρα, απομακρυσμένος από τη γυναίκα του, ζούσε αφιερωμένος στο καθήκον γνωρίζοντας ότι έπρεπε να είναι πάντα επιφυλακτικός.

L’ombre des femmes (Στη σκιά των γυναικών)
Philippe Garrel — 2014 — 73′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 18/02/2023
Ο Pierre και η Manon είναι φτωχοί. Φτιάχνουν ντοκιμαντέρ με πενιχρά μέσα και συντηρούνται κάνοντας μικροδουλειές. Μια μέρα ο Pierre συναντά την Elisabeth, νεαρή ασκούμενη, η οποία γίνεται ερωμένη του. Αλλά ο Pierre δε θέλει να εγκαταλείψει τη Manon για την Elisabeth, θέλει να έχει και τις δύο. Μία μέρα η Elisabeth, η νεαρή ερωμένη του Pierre, ανακαλύπτει ότι η Manon, η σύζυγος του Pierre, έχει εραστή. Και το αποκαλύπτει στον Pierre…Ο Pierre ξαναγυρίζει στη Manon γιατί εκείνη είναι αυτή που αγαπά. Και επειδή νιώθει προδομένος, εκλιπαρεί τη Manon και παραμελεί την Elisabeth. Η Manon διακόπτει αμέσως τη σχέση με τον εραστή της. Υποθέτουμε ότι το κάνει επειδή αγαπά τον Pierre.

Sur la planche (Στα όρια)
Laïla Kilani — 2010 — 106′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 16/02/2026
Στη σημερινή Ταγγέρη, τέσσερις 20χρονες κοπέλες δουλεύουν για να βγάλουν τα προς το ζην την ημέρα και ζουν τη νύχτα. Είναι εργάτριες που μοιράζονται σε δύο κάστες: την κλωστοϋφαντουργία και τα εργοστάσια γαρίδας. Εμμονή τους: η κίνηση. « Είμαστε εδώ » λένε. Από το ξημέρωμα μέχρι τη νύχτα ο ρυθμός είναι φρενήρης, ενώ εκείνες διασχίζουν την πόλη. Ο χρόνος, ο χώρος και ο ύπνος σπανίζουν. Πολυτεχνίτισσες έκτακτης ανάγκης, εκμεταλλεύονται τους άντρες και τα άδεια σπίτια. Κάπως έτσι εξελίσσεται η ξέφρενη πορεία της Badia, της Imane, της Asma και της Nawal…

Bob le flambeur (Μπομπ, ο Χαρτοπαίκτης)
Jean-Pierre Melville — 1955 — 104′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 11/5/2024
Ο Bob, μετανοημένος πρώην κακοποιός, κατατρώγεται από το πάθος του για το τζόγο. Θαμώνας των καταγωγίων της Μονμάρτης συναντά την Anne, μία νεαρή, άπορη κοπέλα, λίγο πριν από την απόφασή της να εκδοθεί. Χρεοκοπημένος από το παιχνίδι, ο Bob πρέπει να ξαναπιάσει δουλειά και βάζει στόχο να διαρρήξει το καζίνο της Deauville…

L’armée des ombres (Η Μεγάλη Στρατιά των Αφανών Ηρώων)
Jean-Pierre Melville — 1969 — 150′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 13/12/2023
Γαλλία, 1942. Ύποπτος για γκολικές απόψεις, ο μηχανικός Philippe Gerbier φυλακίζεται και στη συνέχεια μεταφέρεται στο αρχηγείο της Γκεστάπο από όπου και καταφέρνει να αποδράσει. Αναδεικνύεται αρχηγός της γαλλικής Αντίστασης, των ανδρών και γυναικών που όλα χωρίζουν, εκτός από την επιτακτική ανάγκη για αντίδραση. Μεταξύ αυτών, ο φιλόσοφος και μαθηματικός Luc Jardie, ο ριψοκίνδυνος αδελφός του, Jean-François που διψά για περιπέτεια – ο καθένας από αυτούς αγνοεί τις δραστηριότητες του άλλου – η Mathilde, ο Le Masque, ο Le Bison, και μια πλειάδα ανώνυμων ανθρώπων… Ένα μακρύ ταξίδι στην άκρη της νύχτας, μεταξύ διαβίβασης πληροφοριών και πολιτικών δολοφονιών, ξεκινά για τους αφανείς μαχητές που καταδιώκει η Γκεστάπο και η Πολιτοφυλακή του Vichy. Ένα ταξίδι χωρίς διέξοδο για πολλούς από αυτούς. Προσαρμοσμένη από το ομωνύμο βιβλίο του Joseph Kessel που κυκλοφόρησε το 1943.

Le Cercle rouge (Ο Κόκκινος Κύκλος)
Jean-Pierre Melville — 1970 — 150′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 13/12/2023
Τρείς απατεώνες, ένας πρώην αστυνομικός, ένας κακοποιός και ένας φυγάς, συναντιούνται και αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν τη νυχτερινή διάρρηξη του αιώνα με στόχο ένα κοσμηματοπωλείο. Ο οξυδερκής επιθεωρητής Mattei επιχειρεί να τους παγιδέψει. Μετά τη κλοπή, το τρίο θα πρέπει να διαθέσει το εμπόρευμα, εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα όταν πρόκειται για εύκολα αναγνωρίσιμα κοσμήματα. Η διστακτικότητα του συνήθη κλεπταποδόχου τους, θα του οδηγήσει στην παγίδα που τους έστησε ο Mattei. Πως έφτασαν όμως μέχρι εδώ; Και ποια είναι τα κίνητρα του καθενός;

Slalom (Σλάλομ)
Charlène Favier — 2020 — 90′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 02/01/2027
Η 15χρονη Lyz έγινε δεκτή στην κορυφαία σχολή χιονοδρομίας του Λυκείου Bourg-Saint-Maurice. Ο Fred, πρώην πρωταθλητής και σημερινός προπονητής, αποφασίζει να ποντάρει τα πάντα στη νεαρή αθλήτρια. Εμψυχωμένη από την υποστήριξή του, η Lyz αφιερώνεται εξολοκλήρου, σωματικά και συναισθηματικά, στο στόχο. Οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά σύντομα η Lyz θα βρεθεί υπό την απόλυτη κυριαρχία του Fred…

Teddy (Τέντι)
Ludovic & Zoran Boukherma — 2020 — 89′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 02/12/2026
Στα Πυρηναία, ένας λύκος προκαλεί την οργή των χωριανών. Ο 19χρονος Teddy, ανειδίκευτος, ζει με τον θετό θείο του και δουλεύει σε ένα ινστιτούτο μασάζ. Η φιλενάδα του Rebecca, δίνει προσεχώς εξετάσεις για το απολυτήριο έχοντας μπροστά της ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Ένα συνηθισμένο καλοκαίρι ξεκινά για τους δυο τους. Μέχρι που ένα βράδυ με πανσέληνο, ο Teddy τραυματίζεται από τα νύχια ενός άγνωστου θηρίου. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ξυπνούν μέσα του περίεργες ζωώδεις ορμές… Δείτε πριν την προβολή – Ακατάλληλο για ανηλίκους.

Nocturama
Bertrand Bonello — 2016 — 138′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 25/04/2024
Ένα πρωϊνό, στο Παρίσι. Μία ομάδα νέων, διαφορετικής προέλευσης. Ο καθένας ξεχωριστά, ακολουθεί τη δική του πορεία στο λαβύρινθο του μετρό και των δρόμων της πρωτεύουσας. Σαν να ακολουθούν ένα χάρτη. Οι κινήσεις τους είναι ακριβής, σχεδόν επικίνδυνες. Όλοι κατευθύνονται προς το ίδιο σημείο, ένα πολυκατάστημα, τη στιγμή που κλείνει τις πόρτες του. Η νύχτα ξεκινά.

Μεγάλου μήκους animation

Calamity, ou une enfance de Martha Jane Canary (Καλάμιτι, το κορίτσι συμφορά)
Rémi Chayé — 2020 — 82′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 16/09/2028
1863, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Σε ένα καραβάνι που κατευθύνεται προς την Δύση σε αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής, ο πατέρας της Martha Jane τραυματίζεται. Από εδώ και μπρος θα πρέπει να οδηγήσει την άμαξα της οικογένειας και να αναλάβει τη φροντίδα των αλόγων. Το μάθημα είναι σκληρό αλλά ποτέ άλλοτε η Martha Jane δεν ένιωσε τόσο ελεύθερη. Και εφόσον είναι πιο πρακτικό για να ιππεύσει, δε διστάζει να φορέσει παντελόνι. Για τον Abraham, επικεφαλής του καραβανιού το θράσος της είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Κατηγορούμενη για κλοπή, η Martha αναγκάζεται να το σκάσει. Ντυμένη σαν αγόρι και προσπαθώντας να αποδείξει την αθωότητά της, θα ανακαλύψει ένα κόσμο που διαμορφώνεται και στον οποίο θα πρέπει να διεκδικήσει δυναμικά μία θέση.

Petit Vampire (Μικρός Βρικόλακας)
Joan Sfarr — 2020 — 85′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 02/10/2026
Ο Μικρός Βρικόλακας ζει σε ένα στοιχειωμένο σπίτι με μία εύθυμη παρέα τεράτων, δεν παύει όμως να πλήττει αφόρητα… Πάνε ήδη 300 χρόνια που παραμένει 10 χρονών και που τα πειρατικά καράβια και η κινηματογραφική λέσχη δεν τον διασκεδάζουν πια. Το όνειρό του; Να πάει στο σχολείο για να κάνει φίλους. Αλλά οι γονείς του δε το βλέπουν έτσι, ο έξω κόσμος είναι πολύ επικίνδυνος. Παρέα με τον Fantomate, το πιστό του μπουλντόγκ, ο Μικρός Βρικόλακας δραπετεύει από την οικογενειακή έπαυλη, αποφασισμένος να βρει άλλα παιδιά.

Μεγάλου μήκους τεκμηρίωσης

Petite fille (Μικρό μου κορίτσι)
Sébastien Lifshitz — 2020 — 85′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 02/09/2026
Ο 7χρονος Sasha ζει σαν κορίτσι από τα 3 του. Η ταινία παρακολουθεί την καθημερινή ζωή του παιδιού, τον προβληματισμό των γονέων, των αδελφών και της αδελφής του και αποτυπώνει τον αδιάκοπο αγώνα που δίνει η οικογένειά του για να εξηγήσει τη διαφορετικότητά του. Γενναία και αδιάλλακτη, η μητέρα του Sasha, Karine, παλεύει ακατάπαυστα, οδηγούμενη από την άνευ όρων αγάπη για το παιδί της.

The Last Hillbilly (Ο τελευταίος χιλιμπίλης)
Diane Sara Bouzgarrou & Thomas Jenkoe — 2020 — 80′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 15/10/2026
Στα Απαλάχια Όρη του ανατολικού Κεντάκι, οι κάτοικοι αυτοχαρακτηρίζονται κυρίως ως «κάτοικοι των Απαλαχίων» και λιγότερο ως Αμερικάνοι. Εκπρόσωποι της λευκής επαρχιακής Αμερικής, βίωσαν τον οικονομικό μαρασμό της περιοχής τους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες τους αποκαλούν «hillbillies»: χωριάτες, άξεστους επαρχιώτες. Η ταινία σκιαγραφεί το πορτρέτο μίας οικογένειας μέσα από τη μαρτυρία ενός μέλους της, απροσδόκητου μάρτυρα και ποιητή ενός κόσμου υπό εξαφάνιση.

16 levers du soleil - IFG
16 levers du soleil – IFG

16 levers de soleil (16 ανατολές)
Pierre-Emmanuel Le Goff — 2018 — 120′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 30/10/2023
Να πετάξει στο διάστημα. Αυτό ήταν το όνειρο του Thomas Pesquet που έγινε πραγματικότητα όταν απογειώθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ. Σε απόσταση 450 χιλιομέτρων από τη Γη, τους έξι μήνες που ο κόσμος έδειχνε να οδεύει προς ένα άγνωστο μέλλον, ένας διάλογος αναπτύσσεται ανάμεσα στον αστροναύτη και το οραματικό έργο του Saint Exupéry που έφερε μαζί του στο διαστημικό σταθμό. ΥΓ : τα δικαιώματα για τηλεφόρτωση της ταινίας ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Amal (Αμάλ)
Mohamed Siam — 2017 — 83′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 31/07/2026
Στην μετά – επαναστατική Αίγυπτο, η Amal, μία εξεγερμένη έφηβη, έρχεται αντιμέτωπη με μία σειρά συνταρακτικών αλλαγών, κοινωνικών και προσωπικών. Η ταινία παρακολουθεί επί 5 χρόνια την πορεία αυτο-ανακάλυψης μίας 15χρονης κοπέλας μέχρι την ηλικία των 20 χρόνων που αναζητά τη θέση της, την ταυτότητά της και τη σεξουαλικότητά της σε μία ανδροκρατούμενη κοινωνία. Με το πέρασμα των χρόνων, συνειδητοποιούμε μαζί της ότι οι επιλογές μίας νεαρής γυναίκας σε ένα αστυνομοκρατούμενο Αραβικό κράτος είναι περιορισμένες.

Μικρού μήκους μυθοπλασίας

La Jetée (Σταθμός αποχαιρετισμού)
Chris Marker — 1962 — 28′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 01/09/2028
Ένα φιλοσοφικό παραμύθι ή μια οραματική τραγωδία που αφηγείται, μέσα από ακίνητες εικόνες που διαδέχονται η μία την άλλη, τη ζωή στη Γη μετά τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι καταστροφές του πολέμου και οι επιπτώσεις της ραδιενέργειας είναι εμφανείς σε όλη την επιφάνεια της Γης. Μόνη διέξοδος για βοήθεια ή διαφυγή από τον πόλεμο: ο ΧΡΟΝΟΣ. Η φυγή στο χρόνο, είτε στο παρελθόν, είτε στο μέλλον, αποτελεί επιτακτική ανάγκη και πρόκληση. Οι επιστήμονες πιάνουν δουλειά στα υπόγεια καταφύγια όπου οι επιζήσαντες μετατρέπονται σε πειραματόζωα. Ο ήρωας της ταινίας θα ζήσει, λίγο πριν το τραγικό τέλος του, μία συγκινητική ιστορία στο πλευρό μίας γυναίκας από μία άλλη εποχή.

Miss Chazelles (Μις Σαζέλ)
Thomas Vernay — 2019 — 21′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 01/01/2025
Η Clara και η Marie είναι αντίζηλες. Η Clara στέφθηκε πρώτη αναπληρωματική ενώ η Marie απέσπασε τον περίφημο τίτλο Miss Chazelles-sur-Lyon. Την ίδια στιγμή και ενώ στο χωριό η ένταση κλιμακώνεται μεταξύ των φίλων της Clara και της οικογένειας της Marie, οι δύο κοπέλες δείχνουν να διατηρούν μία αμφιλεγόμενη σχέση.

Entracte (Διάλειμμα)
Anthony Lemaitre — 2019 — 16′
ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι: 01/01/2024
Ο Yacine και οι δύο κολλητοί του θέλουν πάση θυσία να δουν το Fast & Furious 8 στο multiplex της γειτονιάς του. Δυστυχώς γι’ αυτούς, τα χρήματα φτάνουν μόνο για μία προβολή στην κινηματογραφική λέσχη. Για τον Yacine, το αρχικό κόλπο θα μετατραπεί σε μία εκπληκτική εμπειρία.

Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης