49 νέες ταινίες διαθέσιμες με ελληνικούς υπότιτλους στο IFcinéma

02/02/2023

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος εμπλουτίζει τις διαθέσιμες ταινίες με ελληνικούς υπότιτλους στο IFcinéma. Ανακαλύψτε κλασικές και νέες ταινίες, ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, μυθοπλασίας, animation και ντοκιμαντέρ.

Πρόκειται για μια ευκαιρία για τους συνεργάτες του Ινστιτούτου και τους καθηγητές να οργανώσουν προβολές σε μεγάλη οθόνη ταινιών που το κοινό είχε την ευκαιρία να δει μόνο σε μεγάλα φεστιβάλ στην Ελλάδα: το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας και το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος.

Το IFcinéma προσφέρει έναν κατάλογο γαλλικών ταινιών και έναν κατάλογο αφρικανικών ταινιών από την Cinémathèque Afrique για τη διοργάνωση μη εμπορικών δημόσιων προβολών, μέσω ειδικής πλατφόρμας. Αυτή η δραστηριότητα προγραμματισμού και διανομής απευθύνεται στους συνεργάτες του δικτύου των γαλλικών πολιτιστικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό (φεστιβάλ, βιβλιοθήκες, κινηματογράφοι, κινηματογραφικές λέσχες κ.λπ.) και στους εκπαιδευτικούς.

39 μεγάλου μήκους μυθοπλασίας

Albatros (Άλμπατρος)
Xavier Beauvois — 115′ — 2021
με τους Jérémie Renier, Marie-Julie Maille, Victor Belmondo, Iris Bry, Geoffrey Sery, Madeleine Beauvois
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 2/1/2027

Ο Laurent, Ταξίαρχος της χωροφυλακής του Étretat, σχεδιάζει να παντρευτεί τη Marie, τη σύντροφό του και μητέρα της κόρης του. Παρά την καθημερινή αντιμετώπιση της κοινωνικής μιζέριας, αγαπά τη δουλειά του. Ωστόσο, η ζωή του ανατρέπεται όταν σκοτώνει κατά λάθος έναν αγρότη που απειλεί να αυτοκτονήσει.

Arthur Rambo (Αρθούρος Ράμπο)
Laurent Cantet — 87′ — 2021
με τους Rabah Naït Oufella, Antoine Reinartz, Sofian Khammes
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 2/6/2027

Ποιος είναι ο Καρίμ Δ.; Ένας πολλά υποσχόμενος στρατευμένος συγγραφέας ή το ιντερνετικό alter ego του με τα μηνύματα μίσους που μία μέρα έρχονται στο φώς μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα…

Bonne Mère (Καλή μητέρα)
Hafsia Herzi — 99′ — 2021
με τους Halima Benhamed, Sabrina Benhamed
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 2/6/2027

Η Νόρα είναι μια 50χρονη καθαρίστρια που ζει φροντίζοντας την μικρή της οικογένεια σ’ ένα οικιστικό συγκρότημα στη βόρεια Μασσαλία. Ένα βράδυ, σε μια κακιά στιγμή, ο μακροχρόνια άνεργος γιος της, Ellyes εμπλέκεται σε μια ληστεία βενζινάδικου. Φυλακισμένος εδώ και μήνες, αναμένει τη δίκη του με αγωνία αλλά και με αισιοδοξία. Η Νόρα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η αναμονή του να είναι όσο το δυνατό λιγότερο επώδυνη…

Continuer (Οδοιπορικό)
Joachim Lafosse — 84′ — 2019
με τους Virginie Efira, Kacey Mottet Klein, Diego Martίn
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 1/8/2026

Η Sibylle, χωρισμένη μητέρα, δεν αντέχει άλλο να βλέπει τον έφηβο γιο της να βυθίζεται σε μια βίαιη, δίχως νόημα ζωή. Αποφασίζει λοιπόν να συμπαρασύρει τον Samuel σε ένα μεγάλο οδοιπορικό στο Κιργιζιστάν. Με δύο άλογα για μοναδικούς συντρόφους, μητέρα και γιος καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα περιβάλλον μαγευτικό όσο και εχθρικό… αλλά κυρίως τον ίδιο τους τον εαυτό!

De son vivant (Γαλήνια)
Emmanuelle Bercot — 122′ — 2021
με τους Catherine Deneuve, Benoit Magimel, Gabriel Sara, Cécile de France
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 02/08/2025

Ένας άνδρας καταδικασμένος πολύ νέος από την ασθένεια. Ο πόνος μιας μητέρας που αρνείται να το αποδεχτεί. Η αφοσίωση ενός γιατρού και μιας νοσοκόμας που τους συντροφεύουν στο μονοπάτι που οδηγεί στο αναπόφευκτο. Ένας χρόνος, τέσσερις εποχές, για να “χορέψουν” με την ασθένεια, να την εξημερώσουν και να κατανοήσουν τι σημαίνει “να πεθαίνεις όσο ζεις”.

Ibrahim (Ιμπραΐμ)
Samir Guesmi — 78′ — 2020
με τους Abdel Bendaher, Samir Guesmi, Rabah Naït Oufella
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 2/1/2025

Η ζωή του νεαρού Ibrahim μοιράζεται ανάμεσα στον πατέρα του, Ahmed – έναν σοβαρό και συγκρατημένο υπάλληλο στο μπιστρό Royal Opéra – και τον φίλο του Achille – μεγαλύτερός του και ειδικός στα “μπλεξίματα”. Το όνειρο του Ahmed να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του θα καταρρεύσει όταν αναγκάζεται να εξοφλήσει το λογαριασμό για μια αποτυχημένη κλοπή που διέπραξε ο γιος του. Οι σχέσεις γίνονται τεταμένες και ο Ibrahim αποφασίζει να πάρει κάθε ρίσκο για να επανορθώσει…

Kirikou et la sorcière (Ο Κιρικού και η μάγισσα)
Michel Ocelot — 74′ — 1998
με τους Doudou Gueye Thiaw, Awa Sène Sarr, Maimouna N’Diaye, Robert Liensol
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 1/12/2023

Ο μικρός Κιρικού γεννήθηκε σε ένα χωριό της Αφρικής, το οποίο η μάγισσα Καράμπα καταράστηκε: η πηγή αποξηράθηκε, οι χωρικοί εκβιάζονται, οι άντρες του χωριού έχουν απαχθεί και εξαφανιστεί μυστηριωδώς. «Αυτή τους τρώει!», υποστηρίζουν οι προληπτικοί χωρικοί για την εντυπωσιακή και σκληρή Καράμπα που περιβάλλεται από τρομαχτικά και δουλικά φετίχ. Ο Κιρικού μόλις απελευθερώνεται από τη κοιλιά της μάνας του, αποφασίζει να απαλλάξει το χωριό από τη κατάρα της και να καταλάβει την αιτία της μοχθηρίας της.

L’Atalante (Αταλάντη)
Jean Vigo — 89′ — 1934
με τους Michel Simon, Jean Dasté, Dita Parlo
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 31/12/2025

Για να ξεφύγει από τη μονοτονία της ζωής της στο χωριό, η Juliette παντρεύεται τον Jean, έναν ναυτικό που ταξιδεύει με τον μπάρμπα Jules, έναν εκκεντρικό γέρο, και ένα παιδί, το μικρό μούτσο της φορτηγίδας. Η ζωή πάνω στη Αταλάντη είναι μονότονη, ο καθένας αφιερώνεται στις δικές του δραστηριότητες: ο Jean είναι υπερβολικά αφοσιωμένος στη δουλειά του, σε σημείο που παραμελεί τη Juliette, η οποία σκοπεύει να φέρει τα πάνω κάτω ξεκινώντας με ένα χωρίς προηγούμενο καθάρισμα. Όσο για τον ιδιόρρυθμο και δημιουργικό μπάρμπα Jules, ζει περιτριγυρισμένος από μια οικογένεια γάτων και τα αντικείμενα που συλλέγει κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων στάσεων και τα οποία μαστορεύει. Έρχεται η μέρα που η Juliette βαριέται και παρασύρεται από τα φώτα της μεγάλης πόλης. Με τη βοήθεια του τρελού μπάρμπα, ο Jean θα την βρει σε απόγνωση.

L’Aveu (Η Ομολογία)
Costa-Gavras — 140′ — 1970
με τους Yves Montand, Simone Signoret, Michel Vitold
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 1/2/2026

Πράγα, 1951. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών νιώθει ότι καταδιώκεται. Μερικοί συνάδελφοί του αποφεύγουν ακόμη και να του απευθύνουν το λόγο. Στο υπουργείο δεν ενημερώνεται πλέον για τις σημαντικές συσκέψεις, για τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Μία μέρα, δύο αυτοκίνητα περικυκλώνουν το δικό του. Οι άντρες που εμφανίζονται του περνάνε χειροπέδες και του καλύπτουν τα μάτια. Τον οδηγούν στο ερειπωμένο υπόγειο μιας φυλακής…

L’Extraordinnaire voyage de Marona (Η φανταστική ιστορία της Μαρόνα)
Anca Damian — 93′ — 2019
με τους Lizzie Brocheré, Bruno Salomone, Thierry Hancisse
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 1/3/2026

Μετά από ένα ατύχημα, η Μαρόνα, ένα μικρό ασπρόμαυρο σκυλί θυμάται όλους τους διαφορετικούς κυρίους που είχε διαδοχικά και αγάπησε άνευ όρων. Με περίσσια ενσυναίσθηση, η ζωή της μετατρέπεται σε μάθημα αγάπης. Ένας υπέροχος μύθος γεμάτος χρώματα και πρωτότυπα γραφικά.

La Fameuse invasion des ours en Sicile (Η περιβόητη εισβολή των αρκούδων στη Σικελία)
Lorenzo Mattotti — 82′ — 2019
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 01/08/2027

Όλα ξεκινούν την ημέρα που ο Tonio, ο γιος του βασιλιά των αρκούδων, απαγάγεται από κυνηγούς στα βουνά της Σικελίας… Εκμεταλλευόμενος έναν σκληρό χειμώνα που απειλεί τον λαό του με λιμό, ο βασιλιάς Léonce αποφασίζει να εισβάλει στην πεδιάδα όπου ζουν οι άνδρες. Με τη βοήθεια του στρατού του και ενός μάγου, είναι νικηφόρος και βρίσκει τον Tonio. Σύντομα όμως συνειδητοποιεί πως η φυλή των αρκούδων δεν είναι προορισμένη να ζει στη χώρα των ανθρώπων…

La Traversée (Η Φυγή)
Florence Miailhe — 84′ — 2021
με τους Emilie Lan-Dürr, Maxime Gémin, Arthur Pereira, Serge Avédikian
▪️ ταινία animation διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 2/9/2029

Ένα λεηλατημένο χωριό, μια οικογένεια σε φυγή και δύο παιδιά που χάνονται στο δρόμο της εξορίας… Η Kyona και ο Adriel προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτούς που τους κυνηγούν για να φτάσουν σε μια χώρα με πιο επιεικές καθεστώς. Κατά τη διάρκεια του μυητικού ταξιδιού τους, από την παιδική ηλικία στην εφηβεία, θα περάσουν από πολλές δοκιμασίες, φανταστικές και πραγματικές, για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Η φυγή

Lancelot du Lac
Robert Bresson — 85′ — 1974
με τους Luc Simon, Laura Duke Condominas, Arthur De Montalembert, Patrick Bernhard, Humbert Balsan, Vladimir Antolek-Oresek, Laura Duke
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 31/12/2025

Μετά την αποτυχημένη αναζήτηση του Ιερού Δισκοπότηρου, οι Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης επιστρέφουν στην αυλή του Βασιλιά Αρθούρου. Ο Λάνσελοτ ερωτεύεται τη βασίλισσα Γκουίνεβιρ και υπομένει για χάρη της διάφορες δοκιμασίες. Αλλά σύντομα, τα παιχνίδια του πάθους θα οδηγήσουν στην τελική πτώση του Βασιλιά Αρθούρου και των Ιπποτών του.

Le dernier métro (Το τελευταίο μετρό)
François Truffaut — 128′ — 1980
με τους Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, Jean Poiret
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 23/12/2025

Παρίσι, Σεπτέμβριος του 1942. Η Marion Steiner έχει το μυαλό της στις πρόβες της παράστασης που πρόκειται να ανέβει στο Théâtre Montmartre, θέατρο το οποίο διαχειρίζεται στη θέση του εβραίου συζύγου της. Όλοι πιστεύουν πως ο Lucas Steiner έχει διαφύγει από τη Γαλλία. Στην πραγματικότητα όμως, κρύβεται στο υπόγειο του θεάτρου.

Les Initiés (Η πληγή)
John Trengove — 88′ — 2017
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 8/5/2027

Νότιος Αφρική, επαρχία του Ανατολικού Ακρωτηρίου. Ο Xolani, ένας μοναχικός εργάτης, ταξιδεύει στα αγροτικά βουνά με τους άνδρες της κοινότητάς του για να συμμετάσχει στις τελετές μύησης μιας ομάδας έφηβων αγοριών στην ανδρική ηλικία. Ένα αγόρι από το Γιοχάνεσμπουργκ θα ανακαλύψει ένα καλά φυλαγμένο μυστικό…Τότε όλη η ζωή του Xolani κινδυνεύει να ανατραπεί.

Les Triplettes de Belleville (Το Τρίο της Μπελβίλ)
Sylvain Chomet — 80′ — 2003
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 2/9/2027

Υιοθετημένος από τη γιαγιά του, Μαντάμ Σουζά, ο μικρός Τσάμπιον είναι ένα μικρό, μελαγχολικό αγόρι. Ανακαλύπτοντας το πάθος του εγγονού της για το ποδήλατο, η Μαντάμ Σουζά αναλαμβάνει να τον προπονήσει σκληρά. Τα χρόνια περνούν και το αγόρι είναι έτοιμο πια να λάβει μέρος στο παγκόσμιο ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας.

Στη διάρκεια του αγώνα όμως, δύο μυστηριώδεις, μαυροντυμένοι τύποι απαγάγουν τον Τσάμπιον. Η Μαντάμ Σουζά, παρέα με τον πιστό της σκύλο Μπρούνο, αρχίζει να τον αναζητά εναγωνίως.
Η περιπλάνησή τους τους οδηγεί στην αντίπερα όχθη του Ωκεανού, στη μεγαλούπολη Μπελβίλ. Εκεί θα συναντήσουν το διάσημο Τρίο της Μπελβίλ, τρείς εκκεντρικές καλλιτέχνιδες, πρώην σταρ του μιούζικ χολ της δεκαετίας του ‘30, οι οποίες αποφασίζουν να πάρουν τη Μαντάμ Σουζά και το σκύλο της υπό την προστασία τους.

Lumière d’été (Καλοκαιρινό φως)
Jean Grémillon — 112′ — 1943
με τους Madeleine Renaud, Pierre Brasseur, Madeleine Robinson, Paul Bernard, Georges Marchal
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 1/9/2025

Στο άγριο τοπίο των Άλπεων της Προβηγκίας, βρίσκεται ένα πανδοχείο που το διευθύνει μια πρώην χορεύτρια όπερας, η οποία ζει εκεί από αγάπη για τον τοπικό άρχοντα. Υποδέχεται διάφορους πελάτες, μια νεαρή κοπέλα που έχει έρθει να βρει έναν έρωτα που ποτέ δεν εμφανίζεται, έναν αποτυχημένο και καταστροφικό ζωγράφο, έναν νεαρό υπεύθυνο εργοταξίου… άνθρωποι που αναζητούν την αδελφή ψυχή τους, σημαδεμένοι από το παρελθόν, χαρακτήρες σε αναζήτηση… ένα δράμα καραδοκεί.

Mandibules (Σαγόνια)
Quentin Dupieux — 77′ — 2021
με τους David Marsais, Grégoire Ludig, Adèle Exarchopoulos
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 2/12/2024

Ο Jean-Gab και ο Manu, δύο αγαθιάρηδες φίλοι, βρίσκουν μια τεράστια μύγα παγιδευμένη στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου και αποφασίζουν να την εκπαιδεύσουν για να κερδίσουν χρήματα.

Médecin de nuit (Νυχτερινός γιατρός)
Elie Wajeman — 82′ — 2021
με τους Vincent Macaigne, Sara Giraudeau, Pio Marmaï
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 15/1/2027

Ο Mikaël είναι νυχτερινός γιατρός. Φροντίζει ασθενείς σε δύσκολες γειτονιές, αλλά και εκείνους που κανείς δεν θέλει να βλέπει: τους τοξικομανείς. Διχασμένος ανάμεσα στη σύζυγό του και την ερωμένη του, παρασυρμένος από τον φαρμακοποιό ξάδελφό του σε μια επικίνδυνη διακίνηση πλαστών συνταγών Subutex, η ζωή του είναι ένα χάος. Δεν έχει άλλη επιλογή: απόψε, πρέπει να πάρει τη μοίρα του στα χέρια του.

Mes Provinciales (Παρισινή εκπαίδευση)
Jean-Paul Civeyrac — 135′ — 2017
με τους Andranic Manet, Gonzague Van Bervesselès, Corentin Fila, Diane Rouxel, Jenna Thiam, Sophie Verbeeck, Valentine Catzeflis, Charlotte Van Bervesselès, Nicolas Bouchaud, Laurent Delbecque, Jeanne Ruff
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 2/9/2025

To 2017, o Étienne εγκαταλείπει τη Λυών για να σπουδάσει Κινηματογράφο, τη μεγάλη του αγάπη, στο Πανεπιστήμιο του Paris VIII. Στο Παρίσι, όπου τον υποδέχεται η συγκάτοικός του, η Valentina, θα ανακαλύψει έναν έντονο τρόπο ζωής, με ατελείωτες βραδιές και παθιασμένες συζητήσεις. Συνεσταλμένος, ο Étienne γοητεύει τις γυναίκες και δένεται φιλικά με τον Jean-Noël και τον Mathias, υπέρμαχους ενός ελιτίστικου κινηματογράφου. Ωστόσο, η χρονιά που θα ακολουθήσει θα ανατρέψει τις ψευδαισθήσεις τους…

Mon oncle d’Amérique (Ο θείος μου από την Αμερική)
Alain Resnais — 125′ — 1980
με τους Roger Pierre, Nicole Garcia, Marie Dubois, Gérard Depardieu
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 2/8/2029

Ο Γάλλος χειρουργός, νευροβιολόγος, συγγραφέας και φιλόσοφος Ανρί Λαμπορί χρησιμοποιεί την ιστορία της ζωής τριών ανθρώπων προκειμένου να διερευνήσει μπιχεβιοριστικές θεωρίες: Ο Ρενέ είναι διευθυντής σε εργοστάσιο υφασμάτων ο οποίος πρέπει να αντιμετωπίσει το άγχος που του προκαλεί η δουλειά του. Η Ζανίν είναι μια αυτοδίδακτη ηθοποιός που μαθαίνει ότι η σύζυγος του εραστή της πρόκειται να πεθάνει και καλείται να αποφασίσει αν θα τον αφήσει να επιστρέψει στη γυναίκα του. Ο Ζαν, αριβίστας συγγραφέας και πολιτικός, βρίσκεται σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της ζωής του.

Alain Resnais Mon oncle d'Amerique

Onoda (Ονόντα – 10.000 νύχτες στη ζούγκλα)
Arthur Harari — 167′ — 2021
με τους Yūya Endō, Kanji Tsuda, Yūya Matsuura, Tetsuya Chiba, Shinsuke Katō, Kai Inowaki
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 2/11/2029

Τέλη του 1944. Η Ιαπωνία χάνει τον πόλεμο. Μετά από διαταγή του αινιγματικού ταγματάρχη Τανιγκούτσι, ο νεαρός Χίρου Ονόντα αποστέλλεται σε ένα νησί των Φιλιππίνων λίγο πριν την απόβαση των Αμερικανών. Η μικρή ομάδα στρατιωτών που εκπαιδεύει στην καρδιά της ζούγκλας θα ανακαλύψει σύντομα την άγνωστη κοσμοθεωρία του Μυστικού Πολέμου, που θα την ενώσει με τον συγκεκριμένο άνδρα. Για την Αυτοκρατορία ο πόλεμος έχει σχεδόν τελειώσει. Για τον Ονόντα, θα λήξει 10.000 νύχτες αργότερα.

Oranges sanguines (Αιματόσαρκα)
Jean-Christophe Meurisse — 102′ — 2021
με τους Alexandre Steiger, Christophe Paou, Lilith Grasmug, Lorella Cravotta, Olivier Saladin, Fred Blin
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 2/3/2027

Γαλλία, σήμερα. Ένα ζευγάρι συνταξιούχων με πολλά χρέη προσπαθεί να κερδίσει έναν διαγωνισμό χορού, όσο ο Υπουργός Οικονομικών κατηγορείται για φοροδιαφυγή, και μία έφηβη συναντά έναν σεξομανή, ενώ ένας νέος δικηγόρος προσπαθεί να ανέλθει στην κοινωνική κλίμακα. Τη στιγμή της αποκάλυψης, ο νικητής δε θα είναι απαραίτητα αυτός που περιμέναμε.

Petite Nature (Τρυφερούδι)
Samuel Theis — 93′ — 2021
με τους Aliocha Reinert, Antoine Reinartz, Mélissa Olexa, Izïa Higelin
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 2/1/2028

Ο Τζόνι είναι μόλις 10 ετών αλλά οι ιστορίες των μεγάλων κεντρίζουν το ενδιαφέρον του. Στη γειτονιά του, στα προάστια της Λωρραίνης, παρατηρεί με περιέργεια τα σκαμπανεβάσματα της ερωτικής ζωής της νεαρής μητέρας του. Τα πράγματα αλλάζουν όταν ο κ. Ανταμσκί αναλαμβάνει την τάξη του Τζόνι. Ο νέος καθηγητής πιστεύει στον Τζόνι και θέλει να ανοίξει γι’ αυτόν νέους ορίζοντες.

Playlist
Nine Antico — 88′ — 2020
με τους Sara Forestier, Inas Chanti, Laetitia Dosch
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 2/12/2026

Η Σοφί είναι 28 χρόνων. Θα ήθελε να δουλεύει ως designer, αλλά αυτό θα ήταν τόσο πιο εύκολο αν είχε σπουδάσει. Θα ήθελε, επίσης, να βρει τον έρωτα, αλλά αυτό θα ήταν τόσο πιο εύκολο αν της χτυπούσε, ξαφνικά, την πόρτα. Πειραματίζεται, πολύ, με τον έρωτα και τη δουλειά. Παρότι δέχεται ένα κάρο χτυπήματα, ρίχνει και μερικά: αυτό σημαίνει να μαθαίνεις να ζεις. Στο μυαλό της ακούει ξανά και ξανά τον Ντάνιελ Τζόνστον να τραγουδάει ότι η αληθινή αγάπη θα πέσει, τελικά, στην αγκαλιά σου.

Presque (Σχεδόν)
Bernard Campan & Alexandre Jollien — 92′ — 2022
με τους Bernard Campan, Alexandre Jollien
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 25/01/2026

Ο Louis είναι διευθυντής γραφείου τελετών. 58 ετών εργένης, αρνείται να συνταξιοδοτηθεί. Ο Igor είναι 40 ετών, ένα κοφτερό μυαλό σ’ένα ανάπηρο σώμα. Παθιασμένος με τη φιλοσοφία, τον συντροφεύουν ο Σωκράτης, ο Σπινόζα και ο Νίτσε. Δεν ξέρει πολλά για τους συνανθρώπους του και αγνοεί τα πάντα περί πόθου, φιλίας, σεξ και αληθινών συναναστροφών. Η τύχη θα ενώσει τους δρόμους τους και θα ξεκινήσουν μια περιπέτεια που τους ξεπερνά κατά πολύ.

Rien à foutre (Δεν δίνω γαμ**ένη δεκάρα)
Julie Lecoustre, Emmanuel Marre — 110′ — 2022
με τους Adèle Exarchopoulos, Alexandre Perrier, Mara Taquin
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 2/6/2025

H 26χρονη Κασάνδρα είναι αεροσυνοδός σε αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους. Ζει για το τώρα, εναλλάσσοντας πτήσεις και ξέφρενα πάρτι, πιστή στο ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί στο Tinder, « Carpe Diem ». Μία ζωή χωρίς δεσμεύσεις, μια φυγή προς τα εμπρός, που φαινομενικά την ικανοποιεί. Ένα αναπάντεχο γεγονός όμως θα την αναγκάσει να επανασυνδεθεί με τον κόσμο. Θα καταφέρει άραγε να αντιμετωπίσει τις κρυμμένες πληγές και να επιστρέψει σε αυτούς που άφησε στο έδαφος;

Rouge (Κόκκινη λάσπη)
Farid Bentoumi — 88′ — 2021
με τους Zita Hanrot, Sami Bouajila, Céline Sallette
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 2/1/2027

Η Nour προσλαμβάνεται ως νοσοκόμα στο εργοστάσιο όπου εργάζεται ο συνδικαλιστής πατέρας της. Παράλληλα μια δημοσιογράφος ερευνά τη διαχείριση των αποβλήτων. Οι δυο γυναίκες σταδιακά ανακαλύπτουν πως το εργοστάσιο κρύβει πολλά μυστικά. Ανάμεσα σε ψέματα για τις απορρίψεις ρύπων, παραποιημένα ιατρικά αρχεία και κρυφά ατυχήματα, η Nour θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της σιωπής και της προδοσίας του πατέρα της για να λάμψει η αλήθεια.

Rouge

Sentinelle Sud (Νότια Φρουρά)
Mathieu Gérault — 96′ — 2021
με τους Niels Schneider, Sofian Khammes, India Hair, Denis Lavant
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 2/1/2028

Στον απόηχο μιας φονικής ενέδρας που αποδεκάτισε την μονάδα του, ο νεαρός στρατιώτης Κριστιάν Λαφαγιέτ επιστρέφει στην πατρίδα του και αποπειράται να ξαναφτιάξει τη ζωή του. Μάταια, καθώς σύντομα, στην προσπάθειά του να σώσει δύο εναπομείναντες συμπολεμιστές του, καταλήγει στο οργανωμένο έγκλημα. Η αποστολή από την οποία μόνο αυτοί επέστρεψαν ζωντανοί, ίσως να μην ήταν αυτό που πίστευαν…

Sous le ciel d’Alice (Οι Ουρανοί του Λιβάνου)
Chloé Mazlo — 90′ — 2021
με τους Alba Rohrwacher, Wajdi Mouawad
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 2/12/2026

Τη δεκαετία του ’50, η νεαρή Alice εγκαταλείπει την Ελβετία για τον ηλιόλουστο και πληθωρικό Λίβανο. Εκεί ερωτεύεται τον Joseph, έναν ραδιούργο αστροφυσικό που ονειρεύεται να στείλει τον πρώτο Λιβανέζο στο διάστημα. Η Alice βρίσκει γρήγορα τη θέση της στην οικογένειά του. Αλλά μετά από μερικά ανέμελα χρόνια, ο εμφύλιος πόλεμος εισβάλλει στον παράδεισό τους…

Suprêmes (Authentik)
Audrey Estrougo — 112′ — 2021
με τους Sandor Funtek, Théo Christine
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 2/6/2027

1989. Στα προάστια του Παρισιού, μια παρέα φίλων βρίσκει έναν τρόπο να εκφραστεί μέσα από το κίνημα χιπ-χοπ που μόλις έχει φτάσει στη Γαλλία. Ο JoeyStarr και ο Kool Shen αρχίζουν να γράφουν στίχους εμποτισμένους με την οργή που διαπερνά τα προάστια. Οι πυρετώδεις ρυθμοί και οι επαναστατικοί στίχοι τους κινητοποιούν τα πλήθη που συγκρούονται με τις αρχές. Το σχήμα Suprême NTM γεννιέται και μαζί του η γαλλική ραπ κάνει ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα!

Talking about trees (Δέντρα στην Έρημο)
Suhaib Gasmelbari — 93′ — 2019
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 16/10/2026

Ο Ιμπραήμ, ο Σουλεϊμάν, ο Μανάρ και ο Ελταγιέμπ είναι φίλοι για πάνω από σαράντα πέντε χρόνια. Έφυγαν από τη χώρα τους μεταξύ 1960 και 1970 για να σπουδάσουν κινηματογράφο στο εξωτερικό και επιστρέφοντας ίδρυσαν την Sudanese Film Group το 1989. Μετά από χρόνια απομάκρυνσης και εξορίας, συναντιόνται ξανά ελπίζοντας να πραγματοποιήσουν το παλιό τους όνειρο: να επαναφέρουν τον κινηματογράφο στο Σουδάν.

Tokyo Shaking
Olivier Peyon — 101′ — 2021
με τους Karin Viard, Stéphane Bak
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 2/2/2025

Μάρτιος 2011, ένας τρομερός σεισμός και ένα τσουνάμι πλήττουν το Τόκυο και προκαλούν την καταστροφή της Φουκουσίμα. Η Alexandra, αποσπασμένη σε μια γαλλική τράπεζα στο Τόκυο, αντιμετωπίζει αυτή την πυρηνική κρίση. Διχασμένη ανάμεσα στις διαταγές της εργοδοσίας της και την ανάγκη να προστατεύσει την οικογένειά της, η Alexandra προσπαθεί να ισσοροπήσει ανάμεσα στα δύο και θα βρεθεί, σχεδόν άθελά της, να υπερασπίζεται μια κάποια έννοια τιμής και αξιοπιστίας.

Tu mourras à 20 ans (Είκοσι χρονών πεθαίνεις)
Amjad Abu Alala — 105′ — 2019
με τους Mustafa Shehata, Islam Mubark, Mahmoud Elsaraj, Bunna Khalid, Talal Afifi, Amal Mustafa, Moatasem Rashid, Asjad Mohamed
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 7/4/2027

Σουδάν, επαρχία Αλ Τζαζίρα, σήμερα. Λίγο μετά τη γέννηση του Μοζαμίλ, ο θρησκευτικός αρχηγός του χωριού προμηνύει ότι το παιδί δεν θα ζήσει πάνω από είκοσι χρόνια. Φέροντας το βάρος της κατάρας, ο πατέρας του παιδιού αυτοεξορίζεται. Η Σακίνα αναλαμβάνει να μεγαλώσει μόνη της τον γιό της, αφιερώνοντάς του όλη της την προσοχή και φροντίδα. Μία μέρα, ο Μοζαμίλ κλείνει τα 19…

Une histoire d’amour et de désir (Μια ιστορία έρωτα και επιθυμίας)
Leyla Bouzid — 103′ — 2021
με τους Sami Outalbali, Zbeida Belhajamor, Diong-Kéba Tacu, Aurélia Petit, Mahia Zrouki, Bellamine Abdelmalek
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 16/9/2025

Ο 18χρονος Αχμέντ, ένας Γάλλος με καταγωγή από την Αλγερία, μεγάλωσε στα προάστια του Παρισιού. Στο πανεπιστήμιο γνωρίζει τη Φαράχ, μια νεαρή Τυνήσια γεμάτη ενέργεια, η οποία μόλις έφτασε στο Παρίσι. Καθώς ανακαλύπτει ένα σώμα κειμένων αραβικής ερωτικής λογοτεχνίας, την ύπαρξη των οποίων δεν είχε καν διανοηθεί, ο Αχμέντ ερωτεύεται παράφορα τη Φαράχ – μόνο που, αν και τον συνεπαίρνει η επιθυμία του, αυτός θα προσπαθήσει να της αντισταθεί.

Vivement dimanche ! (Οπωσδήποτε την Κυριακή)
François Truffaut — 110′ — 1983
με τους Fanny Ardant, Jean-Louis Trintignant, Jean-Pierre Kalfon, Philippe Laudenbach
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 23/12/2025

Ο Julien Vercel, διευθυντής ενός κτηματομεσιτικού γραφείου, είναι ύποπτος για μια διπλή δολοφονία: της συζύγου του, Marie-Christine, και του εραστή της, Claude Massoulier. Καθώς όλα τα στοιχεία είναι εναντίον του, ο Julien εξαφανίζεται για να ξεφύγει από την αστυνομία. Η γραμματέας του, Barbara Becker, ερευνά σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει την αλήθεια. Η “αντικειμενικότητά” της δεν της επιτρέπει να αποκλείσει τον Julien από τους πιθανούς υπόπτους. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της, η Barbara συναντά μια ταλαιπωρημένη ταμία κινηματογράφου, έναν πεισματάρη πελάτη που θέλει να νοικιάσει “ένα ορεινό κάστρο δίπλα στο κύμα”, έναν ζηλωτή δικηγόρο, έναν αδιάκριτο φωτογράφο που είναι και ο πρώην σύζυγός της, έναν σλαβόφωνο γλεντζέ, μια ξανθιά δακτυλογράφο που θα μπορούσε να είναι αντίζηλός της, και πάνω απ’ όλα έναν μαχητικό επίτροπο. Και όσο τρέχει η έρευνα, τα πτώματα συνεχίζουν να εμφανίζονται…

Wardi (Ο πύργος)
Mats Grorud — 80′ — 2017
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 2/8/2024

Βηρυτός, Λίβανος, σήμερα. Η Ουάρντι, μια εντεκάχρονη Παλαιστίνια, ζει με όλη της την οικογένεια στον προσφυγικό καταυλισμό όπου γεννήθηκε. Ο αγαπημένος της προπάππος, ο Σίντι, ήταν ένας από τους πρώτους κατοίκους που εγκαταστάθηκαν στον καταυλισμό μετά την εκδίωξή τους από τα σπίτια τους το 1948. Όταν μια μέρα ο Σίντι τής δίνει το κλειδί του παλιού του σπιτιού στη Γαλιλαία, η Ουάρντι φοβάται πως ο προπάππος της έχει χάσει κάθε ελπίδα να γυρίσει. Πως μπορεί άραγε το κάθε μέλος της οικογένειας, με τον δικό του τρόπο, να αναπτερώσει τις ελπίδες της μικρής;

Z
Costa-Gavras — 125′ — 1969
με τους Jean-Louis Trintignant, Yves Montand, Jacques Perrin, Charles Denner
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 1/2/2026

Τη δεκαετία του 1960, σε μία χώρα της Μεσογείου, ένας προοδευτικός βουλευτής δολοφονείται. Ο αρμόδιος δικαστής για την έρευνα αναδεικνύει τον ρόλο της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του στρατού και της αστυνομίας στη δολοφονία.

Ziyara (Ζιγιάρα, ένα προσκύνημα)
Simone Bitton — 80′ — 2021
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 2/9/2027

Στο Μαρόκο, η Zιγιάρα –η επίσκεψη στα ιερά των αγίων– είναι ένα διαδεδομένο έθιμο, κοινό για Εβραίους και Μουσουλμάνους. Δίκην κινηματογραφικού προσκυνήματος στις εβραϊκές της ρίζες, η σκηνοθέτις διασχίζει οδικώς το Μαρόκο από τη μια του άκρη ως την άλλη με σκοπό να γνωρίσει τους μουσουλμάνους φύλακες της εβραϊκής μνήμης.

6 μεγάλου μήκους τεκμηρίωσης

143 rue du désert (Οδός Σαχάρα 143)
Hassen Ferhani — 100′ — 2019
με τους Malika, Chawki Amari, Samir Elhakim
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 14/3/2027

Στη μέση του πουθενά της αλγερινής ερήμου, στη Σαχάρα, μία γυναίκα υποδέχεται στο μικρό καφέ που διατηρεί, τους διερχόμενους οδηγούς, τους περιπλανώμενους και τους ονειροπόλους, για ένα τσιγάρο ή ένα καφέ. Είναι η Μαλίκα. Η ταινία σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας ηλικιωμένης γυναίκας που αν και σερβίρει μόνο ομελέτες με ή χωρίς ντομάτα, εξυπηρετεί τους ταξιδιώτες της ερήμου, προσφέροντάς τους στιγμές ξεκούρασης.

Adolescentes (Έφηβες)
Sébastien Lifshitz — 135′ — 2019
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 1/8/2025

Η Έμμα και η Αναΐς είναι αχώριστες, ωστόσο όλα τις χωρίζουν. Η ταινία ακολουθεί την πορεία τους από την ηλικία των 13 ετών μέχρι την ενηλικίωσή τους, πέντε χρόνια ζωής όπου οι μεταμορφώσεις και οι πρώτες φορές διαδέχονται η μία την άλλη. Στα 18 τους χρόνια, αναρωτιόμαστε τι είδους γυναίκες έγιναν και τι απέγινε η φιλία τους. Μέσα από αυτό το χρονικό ενηλικίωσης, σκιαγραφείται η Γαλλία των πέντε τελευταίων ετών.

Histoire d’un regard (Ιστορία ενός βλέμματος)
Mariana Otero — 93′ — 2019
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 1/9/2025

Στο απόγειο της καριέρας του, ο διάσημος φωτο-δημοσιογράφος Gilles Caron εξαφανίζεται εντελώς ξαφνικά στην Καμπότζη το 1970, μόλις στα 30 του χρόνια. Στα μόλις 6 χρόνια της διαδρομής του, υπήρξε σημαντικός αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων της εποχής του. Όταν η σκηνοθέτης της ταινίας ανακαλύπτει το έργο του, οι φωτογραφίες αντηχούν και τη δική της ιστορία: της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου που αφήνει πίσω του μόνο εικόνες, που καλείται να αποκρυπτογραφήσει. Ανατρέχει στο τεράστιο έργο 100.000 και πλέον φωτογραφιών του φωτορεπόρτερ για να ξαναδώσει ζωή στον άνθρωπο και να αφηγηθεί την ιστορία του μοναδικού του βλέμματος.

Indes Galantes (Οι Ευγενείς Ινδοί)
Philippe Béziat — 108′ — 2021
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 15/1/2027

Αυτή είναι η πρεμιέρα για τους 30 χορευτές χιπ-χοπ, krump, break, voguing. Η επίσημη πρώτη για τον σκηνοθέτη Κλεμάν Κογκιτόρ και τη χορογράφο Μπιντού Ντεμπελέ. Και η επίσημη πρώτη της Οπερας της Βαστίλης στο Παρίσι. Συνδυάζοντας το street dancing και την όπερα, επανεφευρίσκουν το μπαρόκ αριστούργημα του Ζαν-Φιλίπ Ραμό, Les Indes Galantes. Από τις πρόβες ως τις παραστάσεις, αυτή είναι μια ανθρώπινη περιπέτεια και μια συνάντηση στοιχείων της πολιτικής πραγματικότητας που παρακολουθούμε: μπορεί μια νέα γενιά καλλιτεχνών να κάνει, σήμερα, κατάληψη στη Βαστίλη;

M
Yolande Zauberman — 106′ — 2018
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 1/10/2024

«Μ» όπως Μεναχέμ, το παιδί-θαύμα με τη χρυσή φωνή που έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τα μέλη μίας κλειστής κοινότητας που το λάτρευε. Δεκαπέντε χρόνια μετά, αναζητά τους ενόχους στο Μπνέι Μπρακ, τη γειτονιά που γεννήθηκε και παγκόσμια πρωτεύουσα των Υπερορθόδοξων Εβραίων. Επιστρέφει επίσης σε ένα κόσμο που αγάπησε, μέσα από μία πορεία όπου τα λόγια απελευθερώνουν…οδηγούν στη συμφιλίωση.

Retour à Reims (Επιστροφή στη Ρενς)
Jean-Gabriel Périot — 83′ — 2021
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 02/10/2027

Μέσα από το κείμενο του Didier Eribon, που ερμηνεύει η Adèle Haenel, η ταινία Επιστροφή στη Ρενς αφηγείται μια οικεία και πολιτική ιστορία του κόσμου της γαλλικής εργατικής τάξης από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 έως σήμερα.

 

4 μικρού μήκους μυθοπλασίας

J’ai tant rêvé de toi (Σ’έχω ονειρευτεί πολύ)
Emma Vakarelova — 3′ — 2015
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 31/12/2049

Μια ονειρική και ρομαντική συνάντηση στην καρδιά της νύχτας…

Le Piano que baise une main frêle (To πιάνο που αγγίζει ένα αδύναμο χέρι)
Clarissa d’Orival — 3′ — 2021
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 02/10/2025

Μνήμη ομιχλώδης, παρελθόν θολό · ένας ηλικιωμένος κύριος με το πιάνο του φέρνει στη θύμησή του τη γυναίκα που αγαπούσε.

Ourse
Nicolas Birkenstock — 27′ — 2021
με τους Eliès Bachta, Armande Boulanger
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 02/01/2026

Η Ourse υπνοβατεί και δραπετεύει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η μητέρα της προσπαθεί να τη θεραπεύσει από αυτήν την ασθένεια. Ωστόσο, η Ourse δεν θέλει να θεραπευτεί, καθώς είναι αποφασισμένη να μάθει που την οδηγεί ο ύπνος της. Θέλει να ξεφύγει από την ίδια της τη ζωής;

Trona Pinnacles
Mathilde Parquet — 13′ — 2020
▪️ ταινία διαθέσιμη στο IFcinéma μέχρι 01/10/2025

Η Gabrielle, ένα δεκαεννιάχρονο κορίτσι, βρίσκεται παγιδευμένη κοντά στην Κοιλάδα του Θανάτου ανάμεσα στους γονείς της που δεν μιλούν πλέον μεταξύ τους. Οι τρεις τους, νιώθοντας παγιδευμένοι, προσπαθούν να ξεφύγουν από την ένταση που επικρατεί, σε ένα τεράστιο τοπίο που τους φαίνεται αμετάβλητο. Η κατάσταση μοιάζει απελπιστική, μέχρι που ένα απρόσμενο
γεγονός ξεδιαλύνει τα πάντα.

 

TAGS

Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης