Το IFG στηρίζει το 5ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας

Το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας γιορτάζει την 5η του έκδοση και πραγματοποιείται από τις 14 έως τις 20 Νοεμβρίου 2022.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει πέντε ημέρες σχολικών προβολών, ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο κινηματογραφικές προβολές για όλες τις ηλικίες και μια ειδική διαδικτυακή προβολή της ταινίας Olga την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στηρίζει έμπρακτα το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας και σας προτείνει έναν οδηγό για τις 11 ταινίες που περιλαμβάνουν τη Γαλλία στις χώρες παραγωγής.

Θα βρείτε όλες τις πληροφορίες και το πρόγραμμα προβολών στην ιστοσελίδα athicff.com

Ραντεβού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τους κινηματογράφους Δαναός 1+2, Κηφισιά CineMax και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Καλό φεστιβάλ!

 

Οδηγός ταινιών που περιλαμβάνουν τη Γαλλία στις χώρες παραγωγής

2-7 χρονών

Goutte d’Eau (Water Drop / Σταγόνα Νερού), των Mélodie Léger-Rimbert, Kévin Hamimi, Yu Liu & Anjun Zou (Γαλλία / 2021 / 6 min.)

Μια σταγόνα νερού ζωντανεύει και αναγκάζεται να αντιμετωπίσει την αποπνικτική ζέστη. Γνωρίζει ένα φυτό που την προστατεύει. Η σχέση τους, όμως, θα αλλάξει όταν το φυτό, για να μπορέσει να ζήσει, θα χρειαστεί το νερό.

La Soupe de Franzy (Franzy’s Soup Kitchen / Η κουζίνα της Φράνζι), της Ana Chubinidze (Γαλλία, Γεωργία / 2021 / 9 min.)

Η μοναχική εξωγήινη σεφ Φράνζι ανακαλύπτει ότι η ιδιαίτερη ροζ σούπα της δεν είναι απλώς νόστιμη, αλλά και μαγική, όταν τη μοιράζεται με μερικά γκρι πεινασμένα πλάσματα που ζουν σε έναν παράξενο πλανήτη.

6 pattes sous terre (6 paws under / Ανάποδες πατούσες), του Nicolas Bianco-Levrin (Γαλλία / 2021 / 2 min.)

Για μια γάτα, η ζωή στο νεκροταφείο είναι παράδεισος. Εκεί κυριαρχεί η ηρεμία και δεν έχει παρά να απλώσει το πόδι της για να πιάσει ένα ποντικάκι. Αυτή τη φορά, όμως, το φάντασμα του ποντικιού έρχεται να τη στοιχειώσει.

Croc’Marmottes (The Big Crunch), του Benjamin Botella (Γαλλία / 2020 / 7 min.)

Είναι χειμώνας και τέσσερις μαρμότες που λαρυγγίζουν αναζητούν καταφύγιο για τη χειμερία νάρκη τους. Στην αναζήτησή τους θα συναντήσουν ένα αγριοκάτσικο που θέλει απλά να βρει την ησυχία του.

Yuku et la fleur de l’Himalaya (Yuku and the Flower of the Himalayas / Η Γιούκου και το Λουλούδι των Ιμαλαΐων), των Arnaud Demuynck & Rémi Durin (Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία / 2022 / 62 min.)

Μια μαγική εμπειρία που συνδυάζει την κινηματογραφική προβολή με ζωντανή performance από τη Νάντια Κοντογεώργη. Στην κορυφή των ψηλότερων βουνών της Γης ζει ένα φυτό που τρέφεται με τον πιο ζεστό και λαμπερό ήλιο, το θρυλικό λουλούδι των Ιμαλαΐων. Η Γιούκου, ένα ποντικάκι που ζει με την οικογένειά του στο υπόγειο ενός κάστρου, αποφασίζει να ξεκινήσει ένα τολμηρό ταξίδι αναζήτησης. Αφήνει πίσω τους αγαπημένους της και περνά τη γέφυρα που φυλάει ο λύκος για να βρει το λουλούδι του αιώνιου φωτός για να το δώσει στην άρρωστη γιαγιά της, που τραυματίστηκε από μια γάτα. Το ταξίδι της Γιούκου θα είναι μακρύ και γεμάτο εμπόδια, τίποτα, όμως, δεν μπορεί να τη σταματήσει καθώς με λίγο τραγούδι και ευγένεια όλα είναι δυνατά.

Την περιμένουν, άλλωστε, οι καλύτεροι φίλοι που μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Μια γλυκύτατη περιπέτεια κινουμένων σχεδίων με άφθονη μουσική και μια αξιαγάπητη κεντρική ηρωίδα που θα ενθουσιάσει τους μικρές θεατές με την καλοσύνη, την εξυπνάδα και, φυσικά, το ταλέντο της στο γιουκαλίλι.

8-12 χρονών

Green (Ο Ουρακοτάγκος), των Arielle Cohen, Louis Florean, Théo Fratissier, Camille Poiriez & Eloïse Thibaut (Γαλλία / 2021 / 4 min.)

Ο Γκριν είναι ουρακοτάγκος και μας οδηγεί στο δάσος του Βόρνεο, εκεί όπου κατοικεί. Η μέρα αυτή, όμως, είναι λίγο διαφορετική αφού κάτι θα αλλάξει στο σπίτι του για πάντα.

Gamineries (Chicken / Κότα), του Mikaël Gaudin (Γαλλία / 2020 / 13 min.)

Ο 10χρονος Αντονίν έχει ραντεβού με τη Ζόχρα, ένα κορίτσι που του αρέσει πολύ. Εκείνη εμφανίζεται με τα δύο ξαδέλφια της. Τότε, τους προκαλούν να παίξουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι που περιλαμβάνει αμάξια και ιλιγγιώδη ταχύτητα.

13-18 χρονών

Bolide (Hot Rod), της Juliette Gilot (Γαλλία / 2021 / 17 min.)

Καλοκαίρι 2031. Η 16χρονη Σάντια θέλει να γίνει Μηχανικός, παρόλο που η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε κρίση. Οι φίλοι της, Τσάρλι και Τίτι, θα αστειευτούν προσπαθώντας να της φτιάξουν τη διάθεση: τι θα γινόταν αν το αυτοκίνητο του μέλλοντος ήταν το άλογο; Έτσι, η Σάντια ανταλλάσσει το σκούτερ της με ένα τεράστιο άλογο…

Olga, του Elie Grappe (Ελβετία, Γαλλία / 2021 / 89 min.)

  • Διαδικτυακή προβολή – Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022 – 11:00

Η έφηβη Όλγκα από την Ουκρανία, ζει εξόριστη στην Ελβετία. Παρόλο που είναι μια πειθαρχημένη, υψηλού επιπέδου αθλήτρια της ενόργανης, δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα της χώρα και να βρει τη θέση της στο αθλητικό κέντρο όπου προπονείται, αφού το μυαλό της ταξιδεύει συνεχώς στην πατρίδα της. Οι συναθλήτριές της την περιφρονούν κι εκείνη πρέπει να προετοιμαστεί για το πρωτάθλημα την ώρα που ξεσπά η λαϊκή επανάσταση Euromaidan στο Κίεβο και κινδυνεύει να καταπιεί τα πιο αγαπημένα της πρόσωπα. Μια συγκλονιστική, ανθρώπινη ιστορία για τη σύγκρουση ανάμεσα στην προσωπική φιλοδοξία και το καθήκον απέναντι στην πατρίδα, που εκτυλίσσεται με φόντο τα ιστορικά γεγονότα στην Ουκρανία το 2013 αλλά αποκτά εκ νέου σημασία και συμβολισμό σήμερα, με πρωταγωνίστρια την πραγματική αθλήτρια Αναστασία Μπουντιάσκινα, στης οποίας το πρόσωπο καθρεφτίζεται όχι μόνο η αγωνία ενός κοριτσιού που θέλει απλώς να ανήκει κάπου, αλλά και ολόκληρη η αγωνία ενός λαού.

Allons enfants (Rookies / Πρωτάρηδες), των Thierry Demaizière & Alban Teurlai (Γαλλία / 2022 / 115 min.)

Μπορεί το χιπ χοπ να σώσει ζωές; Στην καρδιά του Παρισιού, ένα λύκειο αναλαμβάνει μια τολμηρή αποστολή: να σπάσει την αλυσίδα της σχολικής αποτυχίας παιδιών από εργατικές γειτονιές μέσω του χιπ χοπ χορού. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τη μοναδική για τα γαλλικά χρονικά εμπειρία, στην οποία ο χορός χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτικός άξονας που βοηθά τους μαθητές να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους, να βιώσουν τα οφέλη της συμπερίληψης, να αγκαλιάσουν πρωτόγνωρα συναισθήματα, να έρθουν σε επαφή με την Τέχνη και να δουν τη σχολική εκπαίδευση με θετικό μάτι. Η εμπνευσμένη ταινία συμφιλιώνει όλες τις γενιές, τις κοινωνικές τάξεις, τις κουλτούρες και τις ηλικίες, ενώ αποτελεί και ύμνο πάνω στις θεραπευτικές δυνατότητες της έκφρασης του σώματος.

Haut les cœurs (The right words / Τα Σωστά Λόγια), του Adrian Moyse Dullin (Γαλλία / 2021 / 15 min.)

Η 15χρονη Κενζά και ο 13χρονος αδελφός της, Μαντί, ταπεινώνουν συχνά ο ένας τον άλλον στα social media. Στο σχολικό, η Κενζά βάζει μια δοκιμασία στον αφελή και ρομαντικό αδελφό της: να εξομολογηθεί την αγάπη του για την κοπέλα που του αρέσει, ακόμα κι αν εκείνη δεν γνωρίζει καν ποιος είναι.

Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ

Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης