Το IFG στηρίζει το 11ο ETHNOFEST Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας

Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, που προβάλλει τις καλύτερες εθνογραφικές ταινίες της παγκόσμιας παραγωγής, δηλαδή ταινίες ντοκιμαντέρ ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος, επιστρέφει διαδικτυακά 26/11 με 6/12.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στηρίζει και τη φετινή έκδοση και σας προτείνει έναν οδηγό για τις 3 ταινίες του προγράμματος που μιλάνε Γαλλικά:

Αλλού, Παντού / Ailleurs, Partout, των Isabelle Ingold, Vivianne Perelmuter (Βέλγιο / 2020 / 63 min.)
Μια οθόνη υπολογιστή, εικόνες από τις τέσσερις γωνίες του κόσμου. Περνάμε τα σύνορα με ένα κλικ, όσο μια άλλη ιστορία ταξιδεύει και φτάνει σε εμάς σε κομμάτια, μέσα από γραπτά μηνύματα, συνομιλίες, τηλεφωνικές συζητήσεις και ένα ερωτηματολόγιο του Γραφείου Μετανάστευσης. Είναι η διαδρομή του Σαχίν, ενός 20χρονου αγοριού από το Ιράν, το οποίο εγκαταλείπει τη χώρα του, “προσγειώνεται” στην Ελλάδα, και έπειτα ο δρόμος του τον οδηγεί στην Αγγλία, όπου ζητάει άσυλο.

Άγνωστη Γη / Terra Incognita, της Shirley van der Maarel (Ολλανδία / 2019 / 30 min.)
Όταν οι εξερευνητές του παρελθόντος αδυνατούσαν να χαρτογραφήσουν μια περιοχή στον κόσμο, την περιέγραφαν ως terra incognita – άγνωστη γη. Τα σημερινά χρόνια, κανένας χάρτης δεν δέχεται την ύπαρξη άγνωστης γης. Παρ’ όλα αυτά, αυτή βρέθηκε ανάμεσα στα βουνά της Ιταλίας. Πέρα από την Ευρώπη, πρόσφυγες βρίσκονται σε σχεδόν άδεια χωριά, αντιμέτωποι με τον αγροτικό πληθυσμό. Πώς όμως καταφέρνουν να δημιουργήσουν σπιτικό σε ένα μέρος που άλλοι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν;

Βασίλισσα Του Χάους / Queen Of Chaos, της Kaila Bolton (Καναδάς / 2020 / 15 min.)
Η ταινία παρατηρεί τη ζωή της Thérèse, όσο εκείνη πολεμάει δύο αντίπαλες ανάγκες, την ανάγκη να περιβάλλει τον εαυτό της με πράγματα και την ανάγκη να ξεσκαρτάρει το διαμέρισμα της από αυτά. Μας προκαλεί να αμφισβητήσουμε τις άκαμπτες έννοιες που οι κοινωνίες μας αντιλαμβάνονται ως “φυσιολογικές”, όσο παράλληλα παρατηρούμε την Thérèse να πασχίζει να αποδεχθεί τον εαυτό της και να αποδώσει νόημα στην ίδια τη ζωή της.

Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης