Το IFG στηρίζει το 4ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας

Το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας επιστρέφει σε ακόμα περισσότερες αίθουσες, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, για δυο Σαββατοκύριακα προβολών από 13 μέχρι 21 Νοεμβρίου 2021.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στηρίζει έμπρακτα και τη φετινή έκδοση και σας προτείνει έναν οδηγό για τις 25 ταινίες που περιλαμβάνουν τη Γαλλία στις χώρες παραγωγής τους.

Θα βρείτε όλες τις πληροφορίες και το πρόγραμμα προβολών στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του φεστιβάλ athicff.com καθώς και πλούσιο υλικό για ευκολότερη πρόσβαση για όλους στην ειδική έκδοση της ιστοσελίδας

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΟΠΟΥ Η ΓΑΛΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ / ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΟΣ

Για παιδιά από 2 χρονών

Κικί το Καναρίνι, των Nicolas Bianco-Levrin, Julie Rembauville (Γαλλία / 2020 / 6 min.)
Το καναρίνι Κικί γνωρίζει μόνο το κλουβί του και την κυρία που το ταΐζει. Όταν η πόρτα του κλουβιού μένει ξεκλείδωτη, το σκάει και ανακαλύπτει τον έξω κόσμο. Αλλά η ζωή είναι τρομακτική για ένα ελεύθερο πουλί.

Η Αγαπησιάρα Γάτα, της Bertille Rondard (Γαλλία / 2020 / 4 min.)
Το μικρό γατάκι θέλει να είναι πάντα το επίκεντρο της προσοχής, όμως την πρώτη μέρα στο σχολείο βλέπει ότι οι συμμαθητές του και η δασκάλα του δεν δείχνουν το ενδιαφέρον που περίμενε.

Οι Περιπέτειες Μιας Μύγας, της Cloé Besnard (Γαλλία / 2020 / 3 min.)
Τροπικός καύσωνας απειλεί το δάσος Ζινζινί, όπου μια μύγα αναζητά μανιωδώς καταφύγιο στη σκιά ενός από τα πολλά φυτά του. Μόλις νιώθει λίγο άνετα, ένα χέρι πάει να τη λιώσει…

Πειρατική Επίθεση, Κολεκτίβα (Γαλλία / 2020 / 3 min.)
Δύο τρελοί πειρατές έχουν σαλπάρει προς ένα νησί κι ένα χαμένο θησαυρό.

Από 6 χρονών

Δίδυμα Δέντρα, του Emmanuel Ollivier (Γαλλία / 2020 / 4 min.)
Δύο αδέρφια κουβαλούν το καθένα το δέντρο του. Όταν συναντούν ένα παπαγάλο και ένα πεσμένο άγαλμα, πρέπει να διαλέξουν διαφορετικούς δρόμους στη ζωή.

Πέτρα στο Παπούτσι, του Eric Montchaud (Γαλλία / 2020 / 12 min.)
Ένας μαθητής μπαίνει στην τάξη για πρώτη φορά. Όμως δεν είναι ίδιος με τους άλλους: είναι ένας βάτραχος σε μια τάξη με λαγούς.

Τέρμα τα Γκάζια, των Charlie Pradeau, Chloé Carrere, Louis Martin, Amaury Bretnacher, Leia Jutteau, Mingrui Zhuang, Théo Huguet (Γαλλία / 2020 / 6 min.)
Ένας ληστής αναγκάζεται να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο μιας μικροκαμωμένης γιαγιάς για να ξεφύγει από την αστυνομία στους πολύχρωμους δρόμους της Κούβας σε αυτή τη γεμάτη ευτράπελα περιπέτεια.

O Kίκο και τα Ζώα, του Yawen Zheng (Γαλλία, Ελβετία / 2020 / 6 min.)
Ο Κίκο είναι εφιάλτης για τα υπόλοιπα ζώα γύρω του. Τα κακομεταχειρίζεται και πιστεύει ότι είναι διαφορετικός από εκείνα, μέχρι που μια μέρα πέφτει στο νερό και δεν μπορεί να κολυμπήσει. Τότε αρχίζει να αναρωτιέται αν όλα τα ζώα έχουν αισθήματα και αξίζουν σεβασμό κι αγάπη.

Εξωγήινος Εφιάλτης, των Marc Antoine Alonso, Lauriane Balestrat, Elie Berthoumieu, Alexis Sabalza, Lucas Soupou (Γαλλία / 2020 / 6 min.)
Τρεις εξωγήινοι προσγειώνονται στη Γη για μια επιστημονική έρευνα. Η συνηθισμένη αποστολή τους εκτροχιάζεται, όμως, από μια απρόσμενη έκπληξη.

Μια Μεγάλη Βόλτα με το Αυτοκίνητο, του Axel De Lafforest (Γαλλία / 2021 / 2 min.)
Τι βαρετή μέρα για την Ινές και το μικρό της αδερφό, που νιώθουν παγιδευμένοι μέσα στο αυτοκίνητο κάνοντας ένα μεγάλο ταξίδι. Όμως η αχαλίνωτη φαντασία τους θα μετατρέψει αυτή τη διαδρομή σε μια απίστευτη μέρα περιπετειών.

Πλήξη, Κολεκτίβα (Γαλλία / 2020 / 5 min.)
Πέντε ξένοι έχουν βρεθεί σε μία κατάσταση απίστευτης πλήξης. Η φαντασία τους είναι το μόνο που μπορεί να τους βγάλει από την κατάσταση αυτή και αποφασίζουν να το δοκιμάσουν

Από 8 χρονών

Πώς Ξεπέρασα το Φόβο μου για τους Ανθρώπους, της Hélène Ducrocq (Γαλλία / 2020 / 9 min.)
Μια ετοιμοθάνατη αράχνη αναρωτιέται: αν δεν φοβόταν τόσο πολύ τους ανθρώπους, θα μπορούσε να είχε πάει στην Νέα Υόρκη με την καλύτερή της φίλη;

Η Μικρή Πέτρα που Αξίζει Όσο το Χρυσάφι, των Alizé Arnal, Virginie Texier, Ludovic Plisson, Quentin Greiner (Γαλλία / 2020 / 4 min.)
Η μικρή πέτρα είναι απαραίτητη για την κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών. Η επική της ιστορία αρχίζει στα ορυχεία του Κονγκό, περνάει από τα εργοστάσια της Κίνας και από εκεί στα χέρια των καταναλωτών, πριν καταλήξει στην επικίνδυνη για την οικολογική ισορροπία του πλανήτη χωματερή ηλεκτρονικών αποβλήτων στην Γκάνα.

Μικρός Βρικόλακας, του Joann Sfar (Γαλλία, Βέλγιο / 2020 / 82 min.)
O Μικρός Βρικόλακας ζει σε ένα στοιχειωμένο σπίτι μαζί με μια τρελοπαρέα τεράτων, αλλά έχει αρχίσει να βαριέται φρικτά. Παραμένειι 10 χρονών εδώ και τρεις αιώνας και έχει χάσει το ενδιαφέρον του για τα πειρατικά πλοία και την κινηματογραφική λέσχη. Το όνειρό του; Να πάει σχολείο και να γνωρίσει καινούργιους φίλους. Αλλά οι γονείς του δεν το συζητούν καν, γιατί ο κόσμος έξω από το σπίτι είναι εχθρικός και πολύ επικίνδυνος για πλάσματα σαν κι αυτά. Με συνένοχο το πιστό του μπουλντόγκ, ο Μικρός Βρικόλακας δραπετεύει κρυφά από την έπαυλη, με μοναδικό σκοπό να συναντήσει άλλα παιδιά. Βασισμένη σε μια από τις δημοφιλέστερες γαλλικές σειρές κόμικ και σκηνοθετημένη από τον ίδιο δημιουργό, η ταινία απογειώνει τη φιλία και την αποδοχή, κλείνοντας το μάτι στα παιδιά που τους αρέσει να κάνουν αταξίες.

Τα Ποντίκια Πάνε στον Παράδεισο, των Denisa Grimmová, Jan Bubeníček (Τσεχία, Γαλλία, Πολωνία, Σλοβακία / 2021 / 87 min.)
Μετά από ένα απρόβλεπτο ατύχημα, ένα ζωηρό ποντικάκι και ένα ντροπαλό αλεπουδάκι βρίσκονται κατά λάθος στον παράδεισο των ζώων. Σε αυτό το παράξενο περιβάλλον, θα χρειαστεί να παραμερίσουν τα φυσικά τους ένστικτα (το ποντίκι δεν είναι το φαΐ της αλεπούς!) και να συνεργαστούν για να πετύχουν στην περιήγησή τους στο νέο τους κόσμο, που επιφυλάσσει μυστήρια και εκπλήξεις. Θα καταφέρουν να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι και να βρουν τον πατέρα του μικρού τρωκτικού, που σίγουρα βρίσκεται στον παράδεισο; Ένα τσέχικο μεταφυσικό παραμύθι μεταφέρεται στο σινεμά με χειροποίητες φιγούρες που εντυπωσιάζουν με τη λεπτομέρεια και την εκφραστικότητά τους, ενώ υπέροχα μηνύματα φιλίας και συνεργασίας γεννιούνται από κάθε μικρή και μεγάλη περιπέτεια των ηρώων στο μυστηριώδη “άλλο κόσμο”. Η πολυαναμενόμενη ταινία έκανε πρεμιέρα φέτος στο φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων του Annecy.

Από 10 χρονών

Θα Γίνω Πρωταθλήτρια, του Corentin Lemetayer Le Brize (Γαλλία / 2020 / 22 min.)
Η 11χρονη Ζαντ έχει ένα και μοναδικό στόχο: να λάβει ξανά μέρος στο Grand Prix des Kaolins, το πρωτάθλημα motocross που διοργάνωνε κάθε καλοκαίρι ο πατέρας της μέσα στο λατομείο του. Για ένα μικρό κορίτσι σαν εκείνη το να οδηγήσει ξανά μοτοσικλέτα μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά είναι πεισματάρα.

Vanille, του Guillaume Lorin (Γαλλία, Ελβετία / 2020 / 30 min.)
Η Βανίλ, μία νεαρή Παριζιάνα που έφτασε πρόσφατα στην Γουαδελούπη, μπαίνει σε μία περιπέτεια γεμάτη μυστήριο γνωρίζοντας απίστευτους χαρακτήρες και ένα μαγικό λουλούδι. Οι διακοπές της υπόσχονται πολλές ανατροπές. Ένα παραμύθι κινουμένων σχεδίων σε live action φόντο.

Τα Kokokids του Παρισιού, της Alexia Colette (Γαλλία / 2020 / 14 min.)
Δύο κορίτσια ξεκινούν μία ονειρεμένη περιπέτεια μέχρι που έρχονται αντιμέτωπες με την σκληρή πραγματικότητα που τις περιβάλλει, όπως όλο και περισσότερα παιδιά στο Παρίσι. Πώς γίνεται να λάμπει κάποιος μέσα του ενώ ζει στη σκιά;

Το Φανταστικό Ταξίδι της Μαργκό και της Μαργκερίτ, του Pierre Coré (Γαλλία / 2020 / 89 min.)
Είναι 2020 και η Μαργκό έχει κουραστεί να βλέπει κάθε μέρα τον καινούργιο σύντροφο της μαμάς της να προσπαθεί άγαρμπα και υπερβολικά να γίνει φίλος της. Σε μια διαφορετική εποχή, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τo 1942, η Μαργκερίτ περνά τις μέρες της ευχόμενη να επιστρέψει ο στρατιώτης μπαμπάς της από το πεδίο της μάχης. Εξαιτίας ενός μαγικού μπαούλου (που μπορεί να είναι και χρονομηχανή), τα δύο κορίτσια καταλήγουν να αλλάζουν θέσεις και να ζουν η μία τη ζωή της άλλης. Η νέα πραγματικότητα τους χαρίζει νέες προκλήσεις, αλλά παραμένουν ενωμένες.

Με 70 χρόνια διαφορά, προσπαθούν να συμφιλιωθούν με το παρόν τους, να ξαναβρούν τους μπαμπάδες τους και να μάθουν λίγη Ιστορία σε αυτή την ακαταμάχητη περιπέτεια για όλη την οικογένεια, γεμάτη ανατροπές (μεταφυσικές και όχι μόνο), ευτράπελα και εκπλήξεις που μόνο ένα ταξίδι στο χρόνο μπορεί να εγγυηθεί.

Μεταθανάτια Υπηρεσία, των Coline César, Florent Chaput, Steven Lecomte, Claire Maury, Émilie Milcent, Sophie (Γαλλία / 2020 / 6 min.)
Στη Μεταθανάτια Υπηρεσία, ο Γκασπάρ συνειδητοποιεί ότι δεν έχει κερδίσει αρκετούς πόντους κάρμα για να μετενσαρκωθεί σε όμορφο παγώνι, όπως ήλπιζε. Θα χρειαστεί να προσαρμοστεί σε κάτι διαφορετικό.

Ιστορίες από το Πολυσύμπαν, των Magnus Møller, Mette Tange, Peter Smith (Γαλλία / 2020 / 7 min.)
Δεινόσαυροι, μετεωρίτες, άνθρωποι των σπηλαίων και τα πιο άτακτα παιδιά του σύμπαντος συναντιούνται σε αυτό το σπαρταριστό animation που παρουσιάζει μια εναλλακτική κωμική εκδοχή της δημιουργίας του κόσμου μας.

Από 13 χρονών

Η Φανέλα με το Νούμερο 10, της Florence Bamba (Γαλλία / 2020 / 14 min.)
Μία νεαρή Γαλλίδα που κατάγεται από τη Σενεγάλη είναι φοιτήτρια νομικής που παίζει συχνά ποδόσφαιρο με τα παιδιά της γειτονιάς. Ωστόσο, το πάθος της δεν βρίσκει σύμφωνους τους συντηρητικούς γονείς της.

Οι Φάλαινες Δεν Κολυμπούν, του Matthieu Ruyssen (Γαλλία / 2020 / 22 min.)
Σε αυτή την κωμωδία, ο Ιβ ταπεινώνεται συνεχώς από τους συμμαθητές του στο σχολείο. Η μόνη του απόδραση είναι η συγχρονισμένη κολύμβηση, στην οποία προπονείται κρυφά τα βράδια. Αλλά όταν το μαθαίνει η Σάρλοτ, μέλος της ομάδας κολύμβησης, ο Ιβ δεν μπορεί να κρυφτεί πια.

Από 15 χρονών

Mondo Domino, της Suki (Γαλλία / 2021 / 6 min.)
Μέσα σε έναν εκκωφαντικό θόρυβο από αλυσοπρίονα, οι υλοτόμοι κόβουν με χαρά τα δέντρα που θα χρησιμοποιηθούν ως διακόσμηση για επίδειξη μόδας. Μια σύγχρονη σάτιρα κινούμενων σχεδίων μάς οδηγεί σε μια δίνη αλυσιδωτών αντιδράσεων, χαοτικών και γκροτέσκων.

Στα Όρια της Κατάρρευσης, των Swann Chesnel, Yoann Chesnel (Γαλλία / 2020 / 5 min.)
Μήπως ο σύγχρονος κόσμος φτάνει στα όριά του; Τι θα γινόταν αν η Νέα Υόρκη σταματούσε να ζει και μετατρεπόταν σε πόλη-φάντασμα; Τι θα γινόταν αν η καθημερινότητά μας περιοριζόταν σε αναμνήσεις τυπωμένες σε παλιές φωτογραφίες; Ένα υβρίδιο animated ντοκιμαντέρ και βίντεο κλιπ για τον καταναλωτισμό και τη μόλυνση του περιβάλλοντος

Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης