Τα Βραβεία του 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος

Την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 ολοκληρώθηκε το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος με την απονομή των βραβείων κοινού και κριτικής επιτροπής, στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ.

Την τελετή λήξης, στην οποία παρευρέθηκε ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. Patrick Maisonnave καθώς και προσωπικότητες του πολιτιστικού χώρου, παρουσίασαν οι Les Stamatwins.

Στον χαιρετισμό του, ο οπτικοακουστικός ακόλουθος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Θοδωρής Κουτσαύτης, ευχαρίστησε τους θεατές για την μαζική προσέλευσή τους στις αίθουσες, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και φέτος για πρώτη φορά και στη Πάτρα, τη Λάρισα, το Ηράκλειο και τα Χανιά, γεγονός που ανέβασε τα εισιτήρια σε αριθμούς προ πανδημίας. Αναφέρθηκε στη διαπίστωση που έκανε, όσα χρόνια είναι διευθυντής αυτού του φεστιβάλ, ότι ο γαλλόφωνος κινηματογράφος έχει την τύχη να έχει στην Ελλάδα ένα σινεφίλ, παθιασμένο και απαιτητικό κοινό. Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες και τους υποστηρικτές για την στήριξή τους και την εμπιστοσύνη τους.

Θοδωρής Κουτσαύτης, οπτικοακουστικός ακόλουθος και καλλιτεχνικός διευθυντής του 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου | © Vangelis Patsialos

 

Την τελετή λήξης παρουσίασαν οι Les Stamatwins | © Yannis Zindrilis

BΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 2023

H κριτική επιτροπή, που απαρτίζεται από τους Γιάννη Οικονομίδη, Κάτια Γουλιώνη, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Φοίβο Δεληβοριά και Φώτη Σεργουλόπουλο, απένειμε ομόφωνα το βραβείο της στην ταινία:

Saint Omer | Σεντ Ομέρ, της Alice Diop

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Οικονομίδης επέδωσε το βραβείο στην One From The Heart, εταιρία διανομής της ταινίας στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας το σκεπτικό της απόφασης της επιτροπής:

«Eπλέξαμε αυτήν την ταινία, για την πρωτότυπη, συνεπή, αυστηρή σκηνοθετική γραφή της Αλίς Ντιόπ. Για την συγκλονιστική, εσωτερική ερμηνεία της Γκιουσλαζί Μαλάντα, και την εξαιρετική επίδοση του συνόλου των ηθοποιών. Τέλος, για τον βαθύ, υπαινικτικό τρόπο που φωτίζει τις κοινωνικές , πολιτικές και πνευματικές προεκτάσεις μιας τραγικής αληθινής ανθρώπινης ιστορίας.»

Από αριστερά: Κική Σιλβεστριάδου (Nova) και μέλη κριτικής επιτροπής: Γιάννης Οικονομίδης, Φώτης Σεργουλόπουλος, Φοίβος Δεληβοριάς, Κάτια Γκουλιώνη | © Yannis Zindrilis

 

To βραβείο της κριτικής επιτροπής αποτελεί προσφορά της Nova, η οποία υποστηρίζει ως χορηγός επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

H κα. Κική Σιλβεστριάδου, CEO της Nova Media, δήλωσε: «Η NOVA είναι διαχρονικός αρωγός του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου αφού το στηρίζει για 7η χρονιά. Η παρουσία μας εδώ αποδεικνύει έμπρακτα τη στήριξη της Nova στον κινηματογράφο και τις ευρωπαϊκές παραγωγές. Συγχαρητήρια στο Γαλλικό Ινστιτούτο για την άρτια διοργάνωση και φυσικά σε όλους τους δημιουργούς και συμμετέχοντες των ταινιών.»

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ Fischer 2023

H ταινία που κέρδισε το βραβείο κοινού είναι η:

La Syndicaliste | Εύκολος Στόχος, του Jean-Paul Salomé

H Brand Manager της Fischer κα. Ανδριανή Αλεξοπούλου ανακοίνωσε το βραβείο και το επέδωσε στην Ευτυχία Τερζή, εκπρόσωπο της Cinobo, εταιρίας διανομής της ταινίας στην Ελλάδα.

Το βραβείο κοινού απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το βραβείο κοινού, προσφορά της μπίρας Fischer, απονέμεται στον ‘Ελληνα διανομέα της βραβευμένης ταινίας για την προώθησή της όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

Η κα. Ανδριανή Αλεξοπούλου δήλωσε:

«Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος επέστρεψε για 23η χρονιά, πιστό στο ανοιξιάτικο ραντεβού του, για να μας ταξιδέψει μέσα από ένα 9ήμερο τέχνης και δημιουργίας. Χαιρόμαστε που είμαστε πάλι εδώ και απολαμβάνουμε τη συνάντηση διαφορετικών καλλιτεχνών, πολιτισμών και ιδεών μέσα από τη μαγεία του κινηματογράφου και της κινηματογραφικής αίθουσας!

Η Fischer, η αυθεντικά cinephile μπίρα, για 13η χρονιά μέσα από τα βραβεία κοινού έδωσε την δυνατότητα στο κοινό του Φεστιβάλ να αναδείξει τις αγαπημένες του ταινίες. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε απόψε εδώ, πάντα με πίστη, συνέπεια και σεβασμό στον θεσμό, το κοινό και τους δημιουργούς και αγάπη στην τέχνη του κινηματογράφου.
Ο ενθουσιώδης τρόπος με τον οποίο ο κόσμος επιλέγει τις αγαπημένες του ταινίες, αποτελεί τιμή για το θεσμό του Βραβείου Κοινού Fischer. Θα θέλαμε να συγχαρούμε τους δημιουργούς της ταινίας, την Πρεσβεία της Γαλλίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο και όλους όσοι συμμετείχαν στο Φεστιβάλ. Μέχρι την επόμενη φορά, λοιπόν, Santé !»

Ανδριανή Αλεξοπούλου (Fischer) και Ευτυχία Τερζή – εκπρόσωπος CINOBO | © Yannis Zindrilis

Tα δύο βραβεία είναι δημιουργίες του Οίκου ZOLOTAS.

Μετά την απονομή των βραβείων, ακολούθησε η προβολή σε παγκόσμια avant – première της ταινίας Οι Τρεις Σωματοφύλακες: Ντ’ Αρτανιάν ( Les Trois Mousquetaires : D’Artanian) του Martin Bourdoulon. Διανομή στην Ελλάδα: Tanweer

Τα βραβεία του 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
«Η Γλαύκα της Αθηνάς»: Τα βραβεία του Φεστιβάλ φιλοτέχνησε ο γλύπτης Πάνος Προφήτης, για τον Οίκο ZOLOTAS | © Vangelis Patsialos
Τα Βραβεία του 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος
«Η Γλαύκα της Αθηνάς»: Τα βραβεία του Φεστιβάλ φιλοτέχνησε ο γλύπτης Πάνος Προφήτης, για τον Οίκο ZOLOTAS | © Vangelis Patsialos

 

Ραντεβού το 2024 με το 24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος! 

© Vangelis Patsialos
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης