Δράσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος εν όψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2024

Το 2024 σηματοδοτείται από τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες που θα λάβουν χώρα για τρίτη φορά στην ιστορία τους, στο Παρίσι.

Ως εκ τούτου, αυτήν τη χρονιά κορυφώνονται και οι δράσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, που ξεκίνησαν το 2019 στο πλαίσιο του προγράμματος «Στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024», και συνεχίστηκαν με μια σειρά πολιτιστικών και μορφωτικών εκδηλώσεων, συμβάλλοντας έτσι στην προετοιμασία των σημαντικότερων Παραολυμπιακών Αγώνων στην ιστορία και των πρώτων Αγώνων με ισότιμη συμμετοχή των φύλων και πλήρη δέσμευση ως προς τις απαιτήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, έχει τη χαρά να παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της χρονιάς ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, μέσα από το οποίο επιθυμεί να συστήσει στο ευρύ κοινό και τη πανελλήνια σχολική κοινότητα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, και να τιμήσει τις αξίες του αθλητισμού και το Ολυμπιακό ιδεώδες, στον τόπο όπου αυτές γεννήθηκαν.


Τα μεγάλα ραντεβού…

Τα μεγάλα ραντεβού του προγράμματος κατά τη διάρκεια του χρόνου ξεκινούν 🏐 την 1η Φεβρουάριου με τη διοργάνωση του Ολυμπιακού σεμιναρίου που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μία σημαντική διάλεξη με θέμα τη βία στον αθλητισμό, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν ειδικοί αλλά και πρωταθλητές διαφόρων αθλημάτων.

🏐 Στις 2 Φεβρουαρίου οι καθηγήτριες και οι καθηγητές, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι απόδρασης στην καρδιά του Ολυμπιακού Μουσείου της Αθήνας.

Η Ελληνογαλλική Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Εβδομάδα που διοργανώνεται 🏐 5 με 9 Φεβρουαρίου, θα δώσει την ευκαιρία σε 15 000 μαθητές από όλη την Ελλάδα και τη Γαλλία να συνομιλήσουν με σπουδαίους αθλητές για τον αθλητισμό και τις αξίες του.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων της Γυναίκας 🏐 στις 8 Μαρτίου, το Γαλλικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με το Athens Football Festival, προσκαλεί μαθητές Λυκείων να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ Les Joueuses της Stéphanie Gillard (2020) και στη συνέχεια να συνομιλήσουν με Ελληνίδες ποδοσφαιρίστριες.

🏐 Από την 1η έως τις 15 Μαρτίου, η «γαλλόφωνη φλόγα», μια δράση που περιλαμβάνει εργαστήρια, συναντήσεις και εορταστικές εκδηλώσεις στα γαλλικά, γύρω από τον αθλητισμό, θα ταξιδέψει σε 18 πόλεις της Ελλάδας για να συναντήσει μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς, εν όψει της διέλευσης της Ολυμπιακής Φλόγας από την περιοχή τους.

🏐 Στις 14 Μαρτίου, θα λάβει χώρα η παγκόσμια σκυταλοδρομία που διοργανώνουν οι Πρεσβείες της Γαλλίας σε όλο τον κόσμο. Η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα θα συμμετάσχει με ένα γιγαντιαίο flashmob, επιδείξεις διαφόρων αθλημάτων και αθλητικές δραστηριότητες, με στόχο την αναπαράσταση μιας αθλητικής σκυταλοδρομίας στο Παναθηναϊκό στάδιο. Την επομένη της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου η μεγάλη ημερίδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες με προσκεκλημένα διάφορα σχολεία της Ελλάδος.

🏐 Στις 20 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας, θα απονεμηθούν τα βραβεία στους νικητές μεταξύ των 10.000 μαθητών που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό γαλλοφωνίας από όλη την Ελλάδα. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφιών του Thomas Coex, φωτογράφου που για 20 χρόνια κάλυπτε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα ακολουθήσει διάλεξη με θέμα την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

🏐 Στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, που θα διεξαχθεί φέτος από τις 2 έως τις 10 Απριλίου, το Γαλλικό Ινστιτούτο διοργανώνει μια ειδική προβολή για την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ του Claude Lelouch 13 jours en France. Πρόκειται για μια πρόσφατα αποκαταστημένη κόπια της ταινίας του 1968 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Γκρενόμπλ.

🏐 Από τις 16 έως τις 27 Απριλίου, σε συνεργασία με το Flux Laboratory, το Γαλλικό Ινστιτούτο θα αναδείξει το άθλημα του break, που συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά φέτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, προσκαλώντας μια ομάδα χορευτών break, η οποία θα ακολουθήσει την πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας από την Ολυμπία μέχρι τον Πειραιά, και θα αναμετρηθεί με εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων break στις διάφορες πόλεις-σταθμούς.

Το ιστορικό τρικάταρτο ιστιοφόρο «Belem», ένα από τα παλαιότερα ιστιοφόρα της Ευρώπης, που ναυπηγήθηκε το 1894, θα καταπλεύσει στον Πειραιά για να παραλάβει 🏐 στις 27 Απριλίου την Ολυμπιακή Φλόγα και να την μεταφέρει στη Μασσαλία. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει την ιστορία του πλοίου μέσα από τις επισκέψεις που θα λάβουν χώρα 🏐 από τις 24 έως τις 26 Απριλίου και τη διάλεξη που θα δώσει ο κυβερνήτης του πλοίου Belem 🏐 στις 25 Απριλίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο, παραμονή της τελετής παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας 🏐 στις 26 Απριλίου στο Καλλιμάρμαρο.

Οι Διεθνείς Αγώνες Νέων, η μοναδική παγκόσμια αθλητική και πολιτιστική διοργάνωση που θέτει τους νέους στο επίκεντρο του προγράμματός της, αποτελεί το επόμενο σημαντικό ραντεβού που θα λάβει χώρα 🏐 από τις 27 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου. Οι αγώνες αυτοί συγκεντρώνουν αντιπροσωπείες νέων αθλητών από όλο τον κόσμο, τους οποίους συνοδεύουν επαγγελματίες αθλητές.

🏐 Τον Ιούνιο, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ολυμπιακής Ημέρας, θα λάβουν χώρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο διάφορες δραστηριότητες μεταξύ των οποίων η παρουσία του παραολυμπιονίκη σέρφερ Eric Dargent, που αναδείχθηκε επανειλημμένα πρωταθλητής Γαλλίας και ο οποίος θα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ του, Ora.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων, παράλληλες εκθέσεις φωτογραφιών θα παρουσιαστούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο και επιλογές έργων θα εκτίθενται περιμετρικά της Γαλλικής Πρεσβείας. Τις εκδηλώσεις θα πλαισιώνουν εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές όλων των βαθμίδων, που θα διεξαχθούν σε όλη την Ελλάδα, δια ζώσης και διαδικτυακά.

Η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, φιλοδοξούν με αυτόν τον τρόπο να αναδείξουν τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες και να τιμήσουν τις αξίες του Ολυμπιακού Ιδεώδους: φιλία, σεβασμός και αριστεία.

Τέλος, το συνοδευτικό υλικό που δημιούργησε το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για το ευρύ κοινό, πλαισιώνει τις προτεινόμενες δράσεις και δίνει την ευκαιρία σε όλους να συμμετάσχουν ενεργά στη μεγάλη Ολυμπιακή γιορτή.

Το υλικό αυτό, που διατίθεται στα ελληνικά και στα γαλλικά, περιλαμβάνει:
βίντεο με τη συμμετοχή αθλητών των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων,
βίντεο με οδηγίες για τη δημιουργία μιας αθλητικής χορογραφίας,
◾ βίντεο παρουσίασης της πρωτοβουλίας « Μια μπάλα για όλους »
σειρά σύντομων βίντεο «Το γνωρίζετε;» με διασκεδαστικό και ενημερωτικό περιεχόμενο,
◾ μια εργαλειοθήκη «Παρίσι 2024», ένα διαδραστικό παιχνίδι που παρουσιάζει τους διάφορους χώρους διεξαγωγής των Αγώνων και προσφέρει κλειδιά για γρήγορη εξοικείωση με τη γαλλική γλώσσα και τον πολιτισμό,
◾ ένα διαδραστικό παιχνίδι απόδρασης με θέμα τους Αγώνες του Παρισιού μέσα από μια σειρά κουίζ,
◾ ένα διαδραστικό κουίζ « LE BREAK aux jeux olympiques » (για γαλλικά) για να μάθετε περισσότερα για αυτό το νέο άθλημα,
◾ ένα διαδραστικό κουιζ «Αθλητικές λέξεις» (στα γαλλικά μόνο) και στην προέλευση αθλητικών λέξεων και εκφράσεων,
◾ ένα διαδραστικό κουίζ «Παραολυμπιακοί Αγώνες» και στην εξέλιξη του Παραολυμπιακού κινήματος στην πορεία του χρόνου μέσα από μια σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων,
◾ ένα φυλλάδιο για τους Ολυμποακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες (στα γαλλικά) που δημιούργησαν ελληνογαλλικά σχολεία της Αττικής.

Με τα διάφορα αυτά εργαλεία, τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που διοργανώνει, το Γαλλικό Ινστιτούτο φιλοδοξεί να συνδράμει ενεργά στην επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ 2024

Οι εκδηλώσεις που είναι ανοιχτές στο κοινό και με δωρεάν είσοδο, σημειώνονται με ένα 🔵

 

01/02/2024, 12.00-16.00 │ Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
2ο Ολυμπιακό σεμινάριο: «Ο ρόλος του αθλητισμού στα σχολεία: βία VS
ευημερία»

02/02/2024, 14.00-17.00 │ Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας
2ο Ολυμπιακό σεμινάριο: Εργαστήρια και escape game για καθηγητές

⭕ 05-09/02/2024, 10.30-11.30 & 12.00-13.00 │ Webinar
4η Ελληνογαλλική Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή εβδομάδα
Συναντήσεις μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου με αθλητές

⭕ 08/03/2024, 10.00 │ Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Προβολή του ντοκιμαντέρ Les Joueuses της Stéphanie Gillard (2020)
Θα ακολουθήσει ανταλλαγή του κοινού με Ελληνίδες ποδοσφαιρίστριες. Για
μαθητές Λυκείων.

⭕ 01-15/03/2024│ Περιοδεία σε 18 πόλεις της Ελλάδος
«Η Γαλλόφωνη φλόγα στην Ελλάδα»
Πρόγραμμα συναντήσεων και εκπαιδευτικών επιμορφώσεων σε κάθε πόλη.

14/03/2024, 09.00-10.00 │ Καλλιμάρμαρο
«Παγκόσμια σκυταλοδρομία »
Με γιγαντιαίο flashmob, επιδείξεις αθλημάτων και αθλητικές δραστηριότητες

⭕ 15/03/2024, 09.00-15.00 │ Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Ημερίδα για μαθητές «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες»

⭕ 20/03/2024, 10.00 │ Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Απονομή Βραβείων Γαλλοφωνίας

🔵 20/03/2024, 19.00 │ Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – Maya le bistro
Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφιών του Thomas Coex (Agence France Presse)
Θα ακολουθήσει διάλεξη με θέμα την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων με τον Άρη Μεσσήνη (Agence France Presse)

🔵  02-10/04/2024 │ Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Προβολή του ντοκιμαντέρ του Claude Lelouch 13 jours en France
Στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος

🔵 16/04/2024, 11.30│ Αρχαία Ολυμπία, Ναός της Ήρας
Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, ανοιχτή σε όλες και όλους.

🔵 16-27/04/2024 │ Σε διάφορες πόλεις-σταθμούς της Ελλάδας
Χορευτές break ακολουθούν την πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Σε συνεργασία με το Flux Laboratory

🔵 24-26/04/2024, από τις 14.00 έως τις 18.00 │ Λιμάνι του Πειραιά
Επισκέψεις στο ιστορικό πλοίο Belem. Έλεύθερη είσοδος με εγγραφή.

🔵 25/04/2024, 19.00 │ Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Διάλεξη του καπετάνιου του Belem για την ιστορία του πλοίου και το πέρασμα της φλόγας.

🔵 26/04/2024, 18.30│ Καλλιμάρμαρο
Τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας αωοιχτή σε όλες και όλους. Δεν απαιτείται εγγραφή.

⭕ 27/05-02/06/2024│ Αθήνα
Διεθνείς Αγώνες Νέων

🔵 26/07/2024│ Τεχνόπολη Αθηνών
Τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων με απευθείας μετάδοση. 20:24 (ώρα Παρισιού) – 21:24 (ώρα Αθήνας).

Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης