ZONE-poème «Enemy (a peace conference)»

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος υποστηρίζει τη χορογραφική performance ENEMY (a peace conference), της γαλλικής ομάδας ZONE-poème.

τη Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023, στις 18.00
Χώρος: «π», Παγκόσμιο Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας και Πολιτισμού (πρώην παβιγιόν Πικιώνη), Δελφοί, Ελλάδα
Είσοδος ελεύθερη. Yπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

▪️ Χάρτης: https://goo.gl/maps/4xhmefaS55xg3tyVA
▪️ Tην ημέρα της παράστασης θα υπάρχει δωρεάν υπηρεσία μεταφοράς με λεωφορείο από την Αθήνα (Πλατεία Συντάγματος) προς τους Δελφούς με αυθημερόν επιστροφή μετά το τέλος της παράστασης. Η κράτηση για κάθε δρομολόγιο είναι υποχρεωτική. Για κρατήσεις θέσεων, συμπληρώστε τη φόρμα: https://forms.gle/E1XEFUW9DxroLu2V8
▪️ Περισσότερες πληροφορίες: pcai.gr, [email protected] και τηλ. : +30 2104060088 (Δευτέρα-Παρασκευή: 9.00-17.00)


Το ENEMY (a peace conference) αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας παραστάσεων με επίκεντρο τους πολέμους στην Ευρώπη. Σε συνέχεια του BARBARE, ένα αρχικό και μακροπρόθεσμο έργο, αφιερωμένο στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2019 έως το 2022, η ομάδα ZONE-Poème καταπιάνεται και πάλι με την Ευρώπη, δημιουργώντας ένα έργο για την ειρήνη, που διερευνά παράλληλα την έννοια του εχθρού. Αναλογιζόμενη τη θέση των περιφερειακών χωρών στην Ευρώπη και τη δυνατότητα να δώσει φωνή στις τοπικές κοινότητες, η παράσταση διερευνά την έννοια της ειρήνης σε σχέση με τις τρέχουσες και τις παλαιότερες συγκρούσεις στην Ευρώπη. Στο θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων η Mélodie Lasselin και ο Simon Capelle αντιπαραθέτουν ένα ανατομικό θέατρο που επιχειρεί να ανατρέψει την τρομακτική μηχανή των πολεμικών εικόνων. Αντλώντας έμπνευση από την έρευνα πεδίου που πραγματοποίησαν στα Βαλκάνια, συνομιλώντας με ανθρώπους που εργάζονται εδώ και τριάντα χρόνια για την ανοικοδόμηση των δεσμών ειρήνης μεταξύ των κοινοτήτων, αλλά και με Γάλλους και Ιταλούς στρατιώτες που υπηρέτησαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία, οι δημιουργοί του ENEMY (a peace conference) προτείνουν ένα παράδοξο μονοπάτι όπου τα σώματα βρίσκουν, μέσω της αναπνοής και της φωνής, έναν τρόπο να επουλώσουν τα τραύματα των συγκρούσεων.

Η Mélodie Lasselin και η Léa Pérat, χορογράφοι και χορεύτριες της παράστασης, επινόησαν ένα διάλογο με τις τοπικές κοινότητες μέσα από το χορό, προσφέροντας μια υβριδική μορφή αφήγησης όπου η παράδοση συναντά το μέλλον και η πολιτιστική κληρονομιά τη μυθοπλασία, και αναδεικνύοντας τη διαφορετικότητα ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των λαών. Το ENEMY απέσπασε πρόσφατα το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του 38ου Φεστιβάλ FIAT – Festival Internacionalnog Alternativnog Μαυροβουνίου. Το έργο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Stronger Peripheries – Creative Europe στη συνέχεια καλλιτεχνικών διαμονών στη Γαλλία και την Ιταλία.


ZONE-Poème
Η ZONE-Poème είναι μια γαλλική ομάδα, με έδρα τη Λιλ. Από το 2016, οι Simon Capelle και Mélodie Lasselin, σκηνοθέτες, χορογράφοι, συγγραφείς και ερμηνευτές, έχουν προσφέρει διεπιστημονικές δημιουργίες που ασχολούνται με τον σύγχρονο κόσμο βασισμένες στην εξερεύνηση περιοχών. Η ομάδα λειτουργεί επίσης ως πλατφόρμα πειραματισμού, μετάδοσης και έρευνας στις παραστατικές τέχνες.
zonepoeme.com

Περισσότερα για το Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI)
O μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός PCAI ιδρύθηκε από τον Αθανάσιο Πολυχρονόπουλο, CEO της περιβαλλοντικής εταιρείας Polygreen S.A. και στοχεύει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσα από ένα ετήσιο πρόγραμμα αναθέσεων, εκθέσεων, προγραμμάτων φιλοξενίας καλλιτεχνών, συνεδρίων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων. Το PCAI εκπληρώνει τους στόχους του μέσω τριών τομέων δραστηριότητας: τη συλλογή έργων τέχνης του, τα πολιτιστικά προγράμματά του και την υποστήριξη που παρέχει σε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες με κοινό όραμα και ανησυχίες για το περιβάλλον.

Περισσότερα για το πρώην παβιγιόν Πικιώνη, νυν «π»
Ενταγμένο αρμονικά στον περιβάλλοντα χώρο, το κτίριο Πικιώνη ή Παβίλιον, όπως είναι γνωστό, κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘50. Το πρόσφατα ανακαινισμένο από το PCAI ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο βρίσκεται στην αρχαιολογική περιοχή των Δελφών και σχεδιάστηκε από τους κορυφαίους Έλληνες αρχιτέκτονες Δημήτρη και Πέτρο Πικιώνη. Ο νέος αυτός πολιτιστικός χώρος αποσκοπεί στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης με κύριο όχημα τη σύγχρονη τέχνη.

©Duško Miljanić
©Duško Miljanić
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης